25 Aralık 2015 Cuma

Tatlı Baharatlı ve Kırmızı Meyveli Öd Ağacı : Memo- Luxor Oud EDP / 2012





















öd ağacı temalı- modern arap etkili parfüm



Memo isimli parfüm firması hakkında bilgi verir misiniz ?



Memo, Fransız niş parfüm evidir. Paris merkezlidir. 2007 yılında, Clara ve John Molloy tarafından kuruldu. Parfüm, ev kokuları, mumlar, sabunlar ve cilt bakım ürünleri tasarlıyor.


Memo Luxor Oud ismini taşıyan parfümle ilgili nasıl bir değerlendirme yaparsınız ?


Memo Luxor Oud, Öd ağacı temalı bir parfüm olarak hazırlanmış. Oryantal- baharatlı grupta yer alabilir. Baharat, öd ağacı, reçine, odunsu notalar ve meyve gibi nüanslar veriyor. Sıcak, yumuşak, lüks, egzotik ve kremsi etkiler sağlamakta.

Notaları çeşitli kaynaklarda şöyle geçmektedir= Mandalina, kırmızı meyveler, gül, benzoin, cypriol yağı, laden otu/ bitkisi, paçuli, sığla yağı, reçineler, tonka fasülyesi ve öd ağacı...

Notalar böyle verildiği halde, Memo Luxor Oud, genel anlamda basit, sade, kolay anlaşılır bir koku karakteri yansıtmakta.



Şöyle ki, benim tenimde açılış ve ilk izlenim= Tatlı baharatlı ve kırmızı meyveli öd ağacı konseptinde gerçekleşti.

Tene çabuk oturuyor ve kurumaya başlıyor. Bu aşamada ise= Lüks biberli ( zencefil ? )- tatlı baharatlı öd ağacı gibi biçimlenme söz konusudur.

Yani iki temel karakter bu minvalde dikkat çekmektedir. Memo Luxor Oud' un harmanında ve akorlarında bir karışma- kaynaşma ve iki parçalı yapısal düzen bulunuyor. Aslında, yukarıdaki tanımlama ile parfümü özetlemiş olduk... Bundan böyle söylenecek çok az söz kalmıştır. Gerisi sadece biraz detay olabilir.

Mesela gene açılışa dönelim... Daha ilk saniyelerde tatlı, yumuşak ve lüks bir öd temasının yanında çilek- ahududu tandanslı kırmızı meyveler takdir ediliyor. Açılış modern, ferah ve olumlu duygular uyandıran bir tarzdadır. Bir miktar gül notası da alınıyor. Açılışta ayrıca karışık tropik meyve havası da hissedilir.



Devamında reçineli tatlı baharat şeklinde ilginç ve özgün bir deneme yapılmış. Buradaki baharatlar lüks biberli- zencefilli/ tarçınlı baharatlar olarak hafızamda yerleşmiştir. Şüphesiz, bu bölüm parfümün en güzel tarafıdır. Çok hoş ve egzotik karışımlar vardır. Ve meyve, öd ağacı vurguları bu orta katmana değin inmeyi başarmıştır.

Kapanış ise, kanaâtime göre tamamen öd ağacı temasının egemenliğinde bulunuyor. Buna reçineli odunsu bazlar ve bitkisel rayihalar katılmaktadır. Odunsu notalardan sedir ağacı ve paçuli önemlidir. Odunsu ve bitkisel vurgular belli düzeyde tozlu ve kuru etkiler yapıyor. Yalnız, tene yerleşme tamamlanınca şunu da fark ettim= Parfüm sonlarında bariz bir tatlılık ve kremsilik var... Bu nereden kaynaklanabilir ? Belki amber- vanilya tarzı biçimler var. Son kısımda çok yoğun değilse bile koyu bir deri notası almaktayım.




Memo Luxor Oud isimli parfümün Arap etkili olduğunu düşünmemize yol açacak çok kanıt vardır. Öncelikle öd ağacı teması bunların başında gelir. Ne var ki, parfümün başından sonuna değin bir şekilde fark edilen bu öd temasının, klasik Arap parfümlerindeki gibi kullanılmadığını söyleyebilirim.

Yani burada kırmızı meyveli- yumuşak ve kremsi bir öd temasından söz edebiliriz. Bu şüphesiz modern bir öd ağacı tandansıdır. Sonlarda biraz daha yağlı ve keskin bir öd ağacı vurgusu vardır. Bu da odunsu- ahşapsı tonlarla karışmadan ileri gelebilir.

Koku düzleminde kırmızı meyveler, öd ağacı, reçineler, tatlı baharatlar, öd ağacı, reçineli odunsu notalar ve amber- vanilya bulunmakta. Notalar dengeli ve uyumludur, rahatsız edici bir şeyler yoktur. Dengeli bir tatlılık vardır.

Derinlik ve konfor çizgisinde tatlı baharatlı ve kırmızı meyveli öd ağacı ve lüks ıtırlı- biberli zencefil/ tarçın karışımı vardır. Böylece notaların harman halinde olduğu anlaşılır. Bu çizgi, parfümün en güzel ve sofistike notalarını barındırır. Ayrıca kalite ve kalıcılık gibi değerler bu nokta üzerinde yükselir.

Memo Luxor Oud, sonbahar- kış mevsimine, soğuk havalara ve serin yaz akşamlarına uygun bir yapıdadır. Tene çok çabuk oturur ve güzelleşir. Ne var ki, sonlarda yoğun ve ağdalı öd teması, paçuli ve amberden dolayı dengeli sıkmak gereklidir. Tenimde kalıcılığı bir günü geçti. Fark edilirlik de başarılıdır. İlk anda öd ağacı ve baharatlar yoğun hissediliyor. Sonra yumuşayıp tene yakın kalıyor. Davet, kokteyl ve akşam gezmeleri için uygundur.


Memo Luxor Oud, duygu ve düşünce dünyanızda ne gibi etkiler yapıyor ?


Memo Luxor Oud, Antik Mısır kenti Luksor' a gönderme yapmak istemiş. Bu kent, Arapça' da el- Uksur ( mücevher ) anlamına geliyor. Güney Mısır' da, Nil nehri kıyısında bir kenttir. İçinde Luksor ve Karnak tapınakları olmak üzere birçok dinî yapı vardır. Bu parfüm, antik Mısır' ın sokaklarını, tarihini, günlük yaşamını ve yemek kültürünü bize hatırlatmak ister gibidir.



Eski Mısır denilince, binlerce yıl yaşadığına inanılan efsanevî firavunlar, eski Mısır' ın çok tanrılı dinine dayan mitolojiler, uçsuz bucaksız çöller, piramitler, muhteşem tapınaklar, sfenksler, heykeller, inşaat tekniği, sulama ve tarım tekniği, cam ve seramik sanatı gibi şeyler akla gelir... Bugün birçok tapınak, açık hava müzesi olarak ziyaretçilere hizmet veriyor.

Özellikle Memo Luxor Oud' un açılışındaki kırmızı meyveler belki de Nil nehrinin iki kıyısına sıralanmış muz ve hurma ağaçlarına bir göndermedir, bilemeyiz... Ne var ki, tatlı kırmızı meyveli öd teması gerçekten modern Arap parfümü esintileri veriyor...

Memo Luxor Oud, zengin, otantik ve merak uyandırıcı Mısır- Mezopotamya kültürüne konumlanabilir.

Koku- 5 Kalıcılık- 5





Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder