18 Temmuz 2016 Pazartesi
Parfümde Paçuli Temasının Kullanılışı / makale
Bugün bay ve bayan parfümlerinde, paçuli temasının kullanılış biçimlerini inceleyeceğiz. Paçuli notası, parfümlerde odunsu notalar grubunda kabul edilmektedir. Genellikle parfümlerin alt notalarında ( kapanış bölümünde ) karşımıza çıkmaktadır. Yalnız bazı parfümlerde açılış ve orta katmanda kullanıldığı da olur. Paçuli notası, tamamlayıcı ve sabitleyici aromalar kapsamına girer.
Paçuli, nanegiller familyasından aromatik bir bitkidir. Kekik, nane ve lavanta gibi çok yıllık bitkiler ( yapraklarını yıl boyunca saklayan ve birden fazla mevsimler boyunca kökten başlayarak tekrar büyüyen ) ailesine dahildir. Paçuli doğal haliyle toza- toprağa bulanmış ağır yaprak kokusu vermektedir ( bu şekilde kokar ). Paçuli yağının miskli, tatlı, baharatlı, otsu ve güçlü bir kokusu vardır. PATCH : Yaprak ve İLİA : Yeşil kelimelerinden türemiştir.
Güneydoğu Asya ve Güney Amerika kökenli bir bitkidir. Hindistan, Pakistan, Çin, Maldivler, Endonezya, Vietnam, Malezya, Japonya, Tayland, Mauritius, Kamboçya, Filipinler ve Myanmar gibi tropikal ve sıcak iklime sahip ülkelerde yetişir.
Paçuli bitkisi, halk arasında tefarik ismiyle de anılır. Eski çağlarda, paçuli yaprakları güçlü ve keskin kokusu nedeniyle böcek kovucu olarak kullanılırdı. Örneğin kıtalararası gemi ticaretinde, geminin ambarlarında saklanan ipekli kumaşlara güve ve böceklerin zarar vermemesi için, bu kumaşların üzerine paçuli yağı sürülürdü. Böylece zararlı böcekler bu değerli kumaşlara yaklaşamazdı.
Günümüzde paçuli bitkisi, parfüm, tütsü ve kozmetik ürünleri yapımında, kimya sektöründe ilaç üretiminde, böcek öldürücü yapımında ve alternatif tıp alanında kullanılmaktadır.
Ben, parfümlerde paçuli temasını üç temel koku karakteri üzerinden değerlendirmeyi uygun buluyorum :
1- ODUNSU PAÇULİ ( Tozlu, topraksı, kuru, kirli ve küflü yapıda ) :
Nasomatto- Black Afgano isimli parfümün açılışında, paçuli notasının klasik referans kokusu olan toza- toprağa bulanmış ağır yaprak kokusu belirgindir. Daha sonra baharatlar, öd ağacı temalı odunsu notalar, deri ve tütün içerikleriyle parfüm devam eder.
Nicolai Parfumeur Createur- Patchouli Intense isimli parfümün son bölümünde kuru ve tozlu yapıda paçuli ve deri notaları birleşmiştir. Ayrıca buradaki paçuli notası, odunsu karakteri daha fazla yansıtır. Bunun dışında parfümde turunçgilli- yeşil çiçekli- tatlı baharatlı notalar görülmektedir.
Serge Lutens- Borneo 1834 isimli parfümde ise, açılışı takiben orta katmanda tozlu, kirli ve küflü paçuli vardır. Bu paçuli, sonlarda kakao ve çikolata ile birlikte iyice tatlanacaktır. Islak tütün yaprağı ve tatlımsı baharatlar diğer koku gruplarıdır.
2- TATLI PAÇULİ ( Tatlı & kremsi yapıda ) :
Thierry Mugler- A Men isimli parfümün en tanıtıcı koku gruplarından biri de, kremsi paçulidir ve aynı yapıdaki vanilya- amber ikilisiyle birlikte kapanışta yer alır. Karamel, çikolata, kahve ve baharatlar parfümün diğer aromalarıdır.
Perris Monte Carlo- Patchouli Nosy Be isimli parfümde, açılış ve orta bölümde tatlı ve yumuşak paçuli ve çikolata vurgularına rastlanır.
Aslında günümüz parfümlerinde, kremsi paçuli notası klasik bir uygulamadır. Paçulinin kremsi hali yapay ve sentetik kokulara yol açmaktadır.
3- YEŞİL KOKAN PAÇULİ ( Yeşil, çamsı ve çimensi yapıda ) :
Ralph Lauren- Polo Classic isimli parfümde, yeşil koku harmanı içinde ( çam esintileri, yeşil notalar, aromatik otlar ile birlikte kullanılan ) yeşil kokan paçuli vardır. Açılışta koyu, buruk ve acımsı yeşil notalar hakimdir. Orta katmanı ve kapanışı yeşil paçuli ve tütsü aromaları doldurur.
Paçuli notasının tozlu, topraksı ve odunsu kullanımını beğeniyorum. Kremsi ve yapay- sentetik hali hoşuma gitmiyor. Ayarı kaçmış çok tatlı paçuli de, parfümün kokusunu ucuz ve kalitesiz yapabiliyor. Paçuli birçok parfümde nota geçişlerinde odunsu baz olarak kullanılıyor. Ana tema- yönetici unsur olarak kullanıldığında, ortaya baş yapıtlar çıkabiliyor. Paçulinin turunçgiller, baharatlar ve amber notalarıyla harmanlanması güzel kokular yaratmaktadır.
Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder