22 Ocak 2013 Salı

Doğu Etkili Parfümlerin Başlangıcı : Serge Lutens- Ambre Sultan EDP / 1993






doğu etkili/ amber temalı parfüm





'' Arap tarzı. Yapışkan vanilya ve otları sultanesk bir amber tamamlıyor...''


Serge Lutens


Serge Lutens kimdir, kısaca tanıtır mısınız ?




Serge Lutens, 1942 yılında, Fransa' nın Lille kentinde doğmuştur.  Fotoğrafçı, parfümör, saç stilisti, moda tasarımcısı ve film yapımcısıdır. Shiseido için çalışmış ve sonra kendi markasını kurmuştur. Serge Lutens; Arap ve Doğu kültürlerine öykünerek parfüm üreten niş bir markadır.



Parfümde Doğu Etkisi ne demektir, bir kere daha açıklar mısınız ?

Eğer bir parfümde kuru otlar/ şifalı otlar, kırmızı meyveler/ orman meyveleri, tütün- bal ikilisi, tütsüler, balzamlar, sakızlar, reçineler ve tatlı baharatlar varsa; o parfüm Doğu Etkili bir parfümdür.



Bugün tanıtmaya çalışacağımız Serge Lutens Ambre Sultan gibi... 1993 yılında piyasaya çıkan bu parfüm, yeni bir ifade tarzına ve  yeni denemelere yöneliyordu = Ambre Sultan ile beraber,  parfümde Doğu Etkisi dediğimiz bir yorum biçimi başlıyordu. Doğu kültürünün unsurları olan baharatları; amber ve reçine ile harmanlayan Ambre Sultan, parfüm endüstrisini yeni bir yola yönlendirecekti...

Serge Lutens- Ambre Sultan isimli parfümü kısaca yorumlar mısınız ?

Amber teması, baharatlar, vanilya, odunsu notalar, reçineler ve aromatik otlar bu parfümü biçimlendirmektedir. Tatlı, kremsi, yumuşak, sıcak, koyu, kirli ve buruk tonlamaları var. Kişniş, sandal ağacı, vanilya, defne yaprağı, paçuli, reçine, mür ağacı yağı, melek otu, amber, benzoin, dağ kekiği ( zahter ) gibi notalar açıklanmış. Ben, şimdi bunu oryantal- baharatlı kategorisine alsam, herhalde doğru olur. Amber merkezli olarak...



Serge Lutens Ambre Sultan' ın başlangıcındaki rayihaları bozkırda biten yabanî otlara, aromatik merhemlere, şifalı bitkilere, baharatlı macunlara ve Çin kökenli bitkisel ilaçlara benzetenler olmuş... Bu konuda fazla bir şey söylemeyi gereksiz buluyorum.

Bana kalırsa, Serge Lutens- Ambre Sultan- keskin otlar ve baharat patlamasının eşlik ettiği açılışıyla, en yüksek düzeyde bir beğeni ve hayranlık uyandırıyor. Bu kuru ve dikenli otlar veya çam iğneleri açılışta hemen burnuma hücum etti. Bir başka deyişle, dikenli kuru otların burnumun en uzak iç kesimlerine kadar nüfuz etmesi deneyimini yaşadım.

Serge Lutens- Ambre Sultan- tam bir tanımlama ile, paçuli temalı kuru ve keskin otlarla açılıyor. Bunu koyu ve tatlı bir çam reçinesi takip ediyor. Kuru paçuli ile tatlımsı vanilya birleşmiş ve çam reçinesi kokularına yol açmış. Sonra koku formu biraz yumuşuyor. Tatlı ve kremsi bir amber sahne alıyor. Bu amber, orta katmanda baharatlı ambere dönüşmekte. Aromatik ve sıcak kekik temasının kontrol ettiği pek tatlılık barındırmayan- koyu baharatlarla karşılaşıyoruz. Bu baskın baharatlar, tenimde mercimek çorbası gibi vurgular yaptı. Baharatlı amberin içine aromatik otlar da karışıyor. Kapanışta gene amber var. Ancak, bu sefer daha koyu ve kirli yapısıyla tek başına kalmakta ve parfüm tenden ayrılana kadar baskınlaşmakta.



Serge Lutens- Ambre Sultan isimli parfümdeki aromatik otlar ve baharatlar, bence özel bir değerlendirmeyi hak ediyor : Aromatik otların kuru, keskin, topraksı- yeşilimsi bir havası var. Normalde odunsu bir nota olan paçuli burada baskındır. Defne, fesleğen ve kişniş gibi yardımcı aromatik otlardan bahsedebiliriz. Baharatların kekik temalı olduğuna eminim. Fesleğen ve melek otu da baharat çeşnisinin içinde olabilir. Baharatlar da kuru, aromatik, yumuşak ve sıcak esintiler yapmakta.

Yukarıda saydığımız bütün aromatik otları ve baharatları esans olarak kokladım. Bu esansiyel yağlarla da deneysel parfümler yaptım.

Bu kısa açıklamalardan sonra, söylediklerimizi toparlayalım...

Koku düzleminde aromatik kuru otlar- vanilya- çam reçinesi & amber- baharatlı amber- tekrar amber yer almakta. Burada, parfüm tende yerleşmeye ve kurumaya yakın hale gelirken, odunsu reçine hissiyatı alınıyor. Gene aynı anlamda, çam kozalağını andıran koyu ve keskin reçine var. Keskin otlar ise, bende şifalı ot etkileri yaptı.

Derinlik ve konfor çizgisinde paçuli- vanilya- kekik- amber bulunmakta. Ben baharatlı amber ve keskin otları beğendim. Sofistike, şaşaalı ve debdebeli bir karışım... Bu çizgide kalıcılık, kalite ve güzellik unsurları zirvesini bulmaktadır. Amber ana tema; ne var ki baharatlı amber olarak biçimlenmiş. Keskin otlar da diğer önemli bir belirleyici katmandır. Tene tamamen oturup güzelleşmesi baharatlı amberle oluyor. Amberin kapanışta tek başına kalması, heyecan verici ve benzersiz bir deneyim...

Doğal, rafine, akışkan bir harman. Dengeli, tene oturdukça güzelleşen aromalar. Parfümün merkezinde lüks ve ihtişamın son sınırlarını zorlayan bir baharatlı amber. Serge Lutens- Ambre Sultan- koku, dokunma, görme yetilerimizi harekete getiren duygusal bir şölen sunuyor... Bizi yeni imgelere ve düşüncelere davet ediyor.



Serge Lutens- Ambre Sultan isimli parfümde aromalar genelde harman halindedir ve iç içe geçmiş biçimde algılanır. Fark edilirliği ilk anda dışarıya karşı yoğunlukla esmesine rağmen, kısa sürede sakinleşip tene yakın duruyor. Gayet yavaş akışkanlıkla da iki saat sonra- bütün aromalar tene yerleşmesini tamamlıyor. Fark edilirliği tende yüksektir. Kıyafete sıkıldığında daha sakin kalıyor. Çabuk terleyen yağlı tende kalıcılığı bir günü çoktan geçiyor. Kuvvetli ve başat amber bu işi kotarıyor. Diğerleri yardımcı elemandır. Yalnız, baştaki tatlı ve kremsi amber, sonlarda biraz koyu ve kirli tona çevrilmiş. Bu, rahatsız etmiyor. Çok fazla tatlılık yok. Genelde otsu rayihalardan kaynaklı koyu ve buruk tonlamalar var. Tene biraz dengeli sıkılırsa ( dört- beş fıs ) günlük kullanıma sosyal ortamlara ve sonbahar- ilkbahar arası döneme uygun olacaktır. Dış mekân davet ve kokteylleri ile gece gezmeleri için idealdir. Dengeli tatlılık ve genelde uyumlu- yuları dizginlenmiş notalar var.

Serge Lutens- Ambre Sultan- ruh ve zihin düzleminde size neyi düşündürüyor ?

Ambre Sultan' daki şifalı otlar bana Akdeniz havzasını, Doğu Anadolu dağlarında yetişen bitkileri (melek otu böyledir) hatırlattı. Dağ kekiği Ege kaynaklıdır; ama İç Anadolu' da, Aksaray' ın dağlarında ve yüksek kesimlerinde de yabanî olarak yetişir. Ambre Sultan' daki kuru ot teması bana İç Anadolu bozkırlarını, hatta Kapadokya bölgesinin bitki florasını düşündürüyor.



Ambre Sultan, bir seyahat deneyimidir. Doğulu bir parfümdür. Şimdi, Orta Asya' ya doğru uzanalım...

İsfahan Mescid-i Cuma' sı...

İran' ın İsfahan kentinde, Selçuklu dönemine tarihlenen Ulu Camiî' dir. UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası ilan edilmiştir.

Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah, bu yapıyı 11. yüzyılda tamamlatmış. Melikşah, Malazgirt Savaşı ile Anadolu' nun kapılarını Türkler' e açan Alp Arslan' ın oğludur.




Ambre Sultan' ı düşününce aklıma, İsfahan' daki Cuma Camiî' nin cephesini ve iç mekânını kaplayan bitkisel formlu çini süslemeler geliyor. İslam ve Doğu sanatının ihtişamı...

Görkemli sütunlar, büyük kubbe, avlular, geniş eyvanlar, hiç boş yer kalmayacak şekilde dizayn edilen bezemeler...

Christopher Sheldrake imzalı bir oryantal güzel... Ambre Sultan.

Koku - 4 Kalıcılık- 5




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder