16 Kasım 2013 Cumartesi

Baharatlı, Reçineli, Tütsülü Parfüm : Comme des- Garcons- Comme des Garcons Original EDP / 1994






doğu etkili parfüm



Bugüne kadar birçok Comme Des Garcons parfümü tanıttınız ve incelediniz. Sizce, Comme Des Garcons- Comme des Garcons Original parfümünün, markanın diğer kokularından ayrılan yönleri nelerdir ?



Comme des Garcons, bana kalırsa, insana farklı ve özgün deneyimler yaşatan modern parfümler üretiyor. Ağaçsı notalar, tütsüler ve kimyon, karabiber gibi yoğun ve acı baharatlar bu parfümlerde çok kullanılmakta. Ve duygu ve zihin imgeleri söz konusu olduğunda; Comme des Garcons' lar bizi uzay çağına, Aztek ve İnka gibi, Latin Amerika kökenli egzotik uygarlıklara, Paskalya adasındaki devasa taş heykellerin yanına, Kızılderili obalarına vs. ışınlamaktadır. Yani, astral bir seyahat...



Comme des Garcons- Comme des Garcons Original ise, diğer CDG' lardan belirgin biçimde ayrılıyor. Biraz daha geleneksel, biraz daha "doğulu" bir ifade ve yoruma meydan veriyor. 1993 yılında Serge Lutens Ambre Sultan piyasaya çıkmıştı. Ambre Sultan ile "parfümde doğu etkisi" dediğimiz bir kavram ortaya atılmıştır. Tatlı baharat, kırmızı meyve, tütsü, amber, reçine, balzam, tütün- bal ikilisi bu parfümlere sofistike anlamlar katmaktaydı... Comme des Garcons- Comme des Garcons Original de, böyle " Doğulu " bir parfümdür. Ambre Sultan' dan bir yıl sonra, 1994 yılında piyasaya sunulmuştur. Ve Comme Des Garcons markasının ilk parfümüdür. Comme des Garcons- Comme des Garcons Original; hâliyle Serge Lutens' in kült ve popüler kokuları olan Ambre Sultan ve Chergui' den esintiler sunan bir parfüm olmakta. Bunu da tütsü, reçine, bal ve tatlı baharatlarla yapıyor...



Comme des Garcons- Comme des Garcons Original parfümüyle ilgili düşünceleriniz nelerdir ?



Comme des Garcons- Comme des Garcons Original; baharat, odun, reçine, tütsü ve şifalı otlardan oluşan baştan çıkarıcı, zengin ve sofistike bir karışımdır...

Bu parfümü baharatlı- odunsu grupta değerlendirebiliriz. Ne var ki, tarçın merkezli tatlı baharatlar parfümü domine ederken, sonrasında hemen aromatik otlar da koku karakterinde söz sahibi olabilmektedir.

Harmanı gayet doğal, akışkan ve uyumlu aromalardan oluşuyor=

Üst= Muskat, tarçın, kakule, karanfil.

Orta= Kişniş, sedir ağacı, gül, sardunya.

Alt= Laden ağacı, bal, sandal ağacı, tütsü, karabiber, sytrax.

Comme des Garcons- Comme des Garcons Original; silme tatlı baharatların olduğu mesir macunlarına benzer yoğun ve keskin bir açılış yapmakta. Bal, tarçın, karanfil ve şifalı otlardan gelen nefes kesici kokular en yüksek düzeyde bir beğeni ve hayranlık uyandırıyor.




Şimdi biraz toparlayalım=

Başlangıçta tarçın merkezli tatlı baharatlar bulunuyor. Sonra tarçın- karanfil sentezini hissetmekteyiz. Baharatlara bir de baldan kaynaklanan tatlılık ekleniyor. Parfüm iyice şekerli tatlılığa evrilmekle birlikte bu, en azından beni rahatsız etmedi. Aromatik/ şifalı otlar da, açılıştan kısa süre sonra parfüme acı, keskin ve merhem gibi rayihalar katmakta. Kapanış ve tenden ayrılış da tütsülü odunlar ve reçineler ile mümkün oluyor.

Elimizdeki verîlere göre özetlersek=

Koku düzleminde tatlı baharatlar, bal, aromatik otlar, tütsü ve odunsu notalar görülüyor. Baharat demişken, tarçın baştan sona etkilidir. İkinci derecede karanfil önem arz ediyor. Tatlımsı hissiyat ise tarçın- bal kaynaklıdır. Bir de, ortalara doğru acı, tıbbî ve keskin rayihaların olduğunu söylemiştik. Bu koku evrimi herhalde sardunya, reçine ve acı vanilyamsı nota veren sytraxtan geliyor.

Derinlik ve konfor çizgisini; ballı- tarçınlı baharatlar ve tütsülü odunlar ( sandal ağacı ) şeklinde ifade etmek, bence yanlış olmaz. Burada kalıcılık, kalite ve güzellik anlamında ne ararsanız bulunuyor. Bu nokta üzerinde fazla söz söylemeyi gereksiz görmekteyim.

İdeal sonbahar- kış kokusu olabilir. Dengeli ayar vermek kaydıyla yaz mevsiminde de kullanılabilir. Günlük kullanımda tazeleme gerektirmez. Çok kalıcı ve keskin aromasıyla zaten tenimde bir günden fazla, hafifçe esti. Tecrübeli kullanıcılar istiyor. Dengeli sıkılırsa (2- 3 fıs), rahatsız etmez. Notalarda bir aşırılık algılamadım. Gayet ferah, temiz ve net aromaları bulunmakta.



Comme des Garcons- Comme des Garcons Original ile Serge Lutens parfümleri arasında ne gibi bir bağlantı kurulabilir ?



Harman açısından bakarsak; odunsu notalar, baharat, tütsü ve bal kullanımı Chergui' ye benziyor. Buna ek olarak reçineler Fille en Aiguilles' çağrıştırıyor. Harmanın geneli de Ambre Sultan' hatırlatıyor. Ayrıca, baştaki tatlı baharatlar Costume Netional Homme' da da bulunuyor.



Comme des Garcons- Comme des Garcons Original, düşünce ve hayal âleminizi nasıl etkiledi ?



Kuşkusuz, " doğu " etkisinde bir parfüm. Aynı minvade ballı mesir macunları, keskin ve acı şifalı otlar, tıbbî merhemler aklımıza geliyor. Doğu etkisi demişken, saraylar, köşkler, camiler... anlaşılır.



 Yıllar önce, üniversitede iken, Yozgat' a bir gezi yapmıştık. Orta Anadolu kentleri tarih, doğa, sanat, geleneksel mimarî ve yemek kültürü açısından saklı bir hazine, keşfedilmemiş bir cennet gibidir. Ama mahcuptur; güzelliğini, zenginliğini göstermekte pek nazlı davranır.

Yozgat' ın Osmanlı ve feodal hanedanlar dönemde yapılan cami, hamam, konak gibi mimarî eserlerini ziyaret etmiştik. Beni en çok etkileyen de, anıtsal taş mimarîsi ve iç mekândaki süslemeleri ile Çapanoğlu Ulu Camiî olmuştu.

"Her taşın altından bir Çapanoğlu çıkar..."

Çapanoğulları, Yozgat ve çevresini imar etmiş, kanallarla şehre su getirtmiş, şehrin ticaretini ve el sanatlarını canlandırmış, fakirleri doyurmak için aşevleri açmış yerel bir yönetici hanedandır. Osmanlı devletine vali ve devlet adamı olarak hizmet vermiş aile fertleri vardır. İç Anadolu, Batı Karadeniz ve en güçlü oldukları dönemde de Kuzey Suriye kentlerini Osmanlı padişahı namına, genel vali olarak yönetmişlerdir.


Ailenin kurucusu Çapanoğlu Ahmet Paşa' dır. Oğulları Mustafa ve Süleyman beyler, 1779- 1808 yılları arasında, Yozgat ( Çapanoğlu ) Ulu Camiî' ni yaptırmışlardır.

Cami, Avrupa etkili "Barok" mimarîye sahiptir. Yapımında, bir söylentiye göre İstanbul' dan getirilen ustalar çalıştırıldığı için, İstanbul camilerinin özelliklerini yansıtıyor.

İnşasında Kapadokya bölgesine özgü sarı renkli kesme taş kullanılmış.



Comme Des Garcons Original, bana bu caminin içerisini süsleyen bitki ve çiçek motiflerini hatırlattı.

 Vitray kompozisyonları, alçı işçiliği ve mihraptaki kırmızı, siyah, beyaz, açık kahve ve yeşil mermer blokları düşününce, Doğu dünyasının ruh ve beden zenginliği anlaşılıyor...

Caminin içinde amber- misk kokuları...

Sokaklarda baharat kokuları...

Ve Comme Des Garcons Original...

Koku - 5 Kalıcılık -5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın.  http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/2014/04/parfum-testimiz-baslyor_18.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder