6 Nisan 2014 Pazar

Tatlı ve Oryantal Amber = L' Artisan L' eau D' Ambre


























doğu etkili/ amber temalı parfüm




L' Artisan markası, kokularında genellikle hangi notaları kullanır ?



Ünlü Fransız niş parfüm üreticisi L' Artisan, parfümlerinde meyve, çiçek, ağaç, amber ve incir özlerini kullanmaktadır.




L' Artisan L' eau D' Ambre parfümünü yorumlar mısınız ?



L' Artisan L' eau D' Ambre, sıcak ve tatlı rayihalar ile odunsu notalar, baharat katmanı, kehribar gibi nüanslar vermektedir. Bunu oryantal- baharatlı grubuna sokabilirim. Notaları basit ve sade olmuş= Amber, paçuli, vanilya, sardunya...

L' Artisan L' eau D' Ambre' yi belki şöyle özetlemek mümkün olacaktır= Şekerli vanilya ve odunsu amberin, karamelize tatlılık içinde oryantal esintiler sunmasıdır...

Aslında bu cümle bile parfümün yorumu için yeterli olur. Ancak, biz şimdi ayrıntılara geçelim...

Başlangıç odunsu amber ile yapılmaktadır. Tozlu- topraksı paçuli daha baskındır. Koyu ve karanlık bir açılış olmuş. Hemen sonrasında şekerli ve yumuşak bir vanilya sahne alıyor. Bu vanilya, kremsi bir yumuşaklığa sahiptir. Devamında ben, tatlımsı baharatlar hissettim. Bu hissiyat amber ve paçuliden gelebilir. Sardunya da bunlara katılabilir. Veya harmanda açıklanmamış baharatlardan olabilir. Baharatlı vanilya bile olabilir. Öyle de, böyle de baharat sentezi var.

Orta notalar uzun sürüyor. Başlangıçtaki koyu odunsu amber, yerini kısa sürede yumuşak ve kremsi vanilyaya bırakıyor. Tam burada karamelize bir tatlılıktan söz edilebilir. Ortalarda oryantal tandanslı baharatlar bulunuyor ve uzun zaman etkili oluyor. Kapanış ise, bence odunsu notalar ve baharatlı- amberli biçim almaktadır.

Zengin, detaylı ve lüks bir harman takdir edilmekte. Notalar uyumlu ve dengeli verilmiş. Akışkanlığı gayet hızlı olmuş. Açılış kısmından orta notalara geçilmesi çabuk oluyor. Yapaylık, sentetiklik almadım.





Genelde tatlı ve yumuşak oryantal esintiler bulunmakta. Bu haliyle uniseks kullanıma izin verir. Çok saldırgan bir parfüm değil. Hatta, biraz açılıştaki koyu ve derin nüansları saymazsak, sonuna değin yumuşak ve ferah bir gidişat değerlendiriliyor.

Koku düzlemi odunsu amber- şekerli vanilya- tatlımsı baharatlar- odunsu notalar- baharatlı amber olarak gidiyor. Şekerli yapı rahatsız etmiyor. Birbirinin içine geçen notalar var.

Derinlik ve konfor noktası amber- şekerli vanilya- baharatlar biçiminde özetlenebilir. Ben, daha ziyade böyle ifade ettiğim kısmını beğendim. Karamelize bir tatlılık içinde oryantal esintiler... Kalite, güzellik ve gösteriş için bu notaları alıyorum. Sonra odunsu notalar kalıcılığa katkı yapıyor.

Tenimde kalıcılık değerleri bir günü buldu. Tene oturup güzelleşince, derinlik ve konfor noktasındaki aromalar alınıyor. Elbette fark edilir bir yönü de var. Yoğun baharat katmanı ve karamelize tatlılık bu işe hizmet ediyor.




Sonbahar- kış için daha uygundur. Yaz sıcağında pek gitmez. Eğer yazın kullanılacaksa, dengeli sıkılmalıdır. Günlük kullanıma uyar. Ama şöyle= Sabahleyin aromaları yoğun olur ve rahatsız edebilir. Daha çok, akşam kullanılmalıdır. Akşam davetlerinde ve kokteyllerde sizi çok iyi yönetecektir.



L' Artisan, yenilikçi ev parfümleriyle biliniyor. Bundan biraz söz eder misiniz ?



1976 yılında amber topu şeklinde ev kokusu üretmişler. Bu ürünler el yapımıdır. İçeriğinde amber notası ve bitkisel kristaller bulunuyor. Her amber topu, iki yıl kadar koku salıyormuş. Sonra yenileriyle değiştiriliyor.



L' Artisan L' eau D' Ambre, size neler düşündürüyor ?




10 yıl önceki İstanbul ziyaretimde, Topkapı Sarayı kompleksi içindeki Bağdat Köşkü' nü de görme fırsatım olmuştu. Basit ve sade bir mimarî içinde görkemli süslemeleri vardı.




Osmanlı padişahı 4. Murad, Bağdat seferine çıkarken, bu köşkün yapımını başlatmış. Yaz mevsiminde, Topkapı Sarayı' nın ağır havasında bunalan padişahlar, burada vakit geçirirlermiş. Bütün mekânı biraraya toplayan tek kubbeli yapısı ile Orta Asya çadır geleneğini hatırlatıyor.




İç ve dış mekân, çini kaplamalar, renkli mermerler ve kırmızı Hereke taşından inşa edilmiş. Bu parfüm, bana, Bağdat Köşkü' nün çiçekli ve bitkisel bezemeli çini kaplamalarını çağrıştırıyor. Abanoz ağacından imal edilmiş kapı ve pencereler, dolap kapakları aklıma geliyor. İçerisi amber ve miskle kokulandırılmıştı.




Bu parfümdeki amber, oryantal esintili ama ilginç bir şekilde modern bir amberdir. Günümüzün modern tatlı- şekerli kokularına atıf yapıyor.

Koku - 4 Kalıcılık - 5




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder