10 Mart 2021 Çarşamba

Penhaligon's- As Sawira EDP / 2015


























İngiliz parfüm ve kozmetik şirketi Penhaligon' s, değerli ve nadir bulunan malzemeden parfüm üretmeyi felsefe olarak belirlemiş. Penhaligon' s As Sawira ismini taşıyan parfümü ise Arap etkili  bir kokudur...

Öd ağacı teması, gül, amber, baharat katmanı ile geleneksel Arap parfümü konseptini sürdüren Penhaligon' s As Sawira, odunsu- şipre kategorisinde gösteriliyor. Evet, bunu ortaya koyan aromatik otlar ve çok yoğun odunsu bazlar var. Ancak baharatlar da önemli bir yere sahiptir. Bence, odunsu- baharatlı nüanslar daha etkilidir. Sentetik ve yapay vurgular da hissedilmekte. Yağlı, kirli ve tozlu biçimler de bulunmakta.

Bergamot, artemisia, safran, pelin otu/ gül, yasemin, karanfil, karanfil tanesi, kakule, laden otu/ amber, öd ağacı, laden reçinesi, gayak odunu, sandal odunu, sedir odunu, paçuli, misk, vanilya, maltol ( karaçam odunu kokusu veren molekül )... gibi birçok aroma harmanda gösterilmiş.

Penhaligon' s As Sawira, aslında çok değişim göstermiyor, düz çizgide gidiyor. Parfüm dünyası için yeni şeyler söylemiyor. Notalar iç içe ve katman halindedir.

Adaçayı, fesleğen, portakal çiçeği gibi aromatik otlarla yapılan ve çok etkili de olmayan yumuşak açılıştan sonra, öd ağacı, zencefil, safran ve tütsü gibi nota vuruşları ile geleneksel Arap parfümü karakterini yansıtıyor. Bu dakikadan itibaren de hep öyle gidiyor. Öd ağacı teması kısa sürede etkili olmakta ve ortalardan başlayarak, ağaçsı- odunsu notalar ve tütsülerle birlikte parfümü domine etmektedir. Bunlara yumuşak çiçeklerin ( gül- yasemin- menekşe ) ve misk nüanslarının katıldığını anlarız. Devamında reçineli odunsu notalar sahne almaktadır= Paçuli, sedir ağacı, tütsü ve sandal ağacı sayılabilir. Son bölümde ise amber, misk, deri ve öd ağacı gibi karanlık ve yoğun vurgular vardır...

Şimdi özetleyelim...

Öd ağacı teması, deri notaları ve tütsüler her zaman koyu, kirli, yapay, sentetik ve yağlıdır. Hele deri notası, tam anlamı ile plastik ve rahatsız edici vurgular yapar.

Odunsu notalar ( paçuli & sedir ağacı ) tozlu, topraksı ve köksü koku nüansları ile tahammül edilebilir bir yapıdadır. Buradaki kullanımı fena değil. Sandal ağacı ise hayvansal nota konseptine çok yakındır, yapışkan, şurubumsu ve macun kıvamında yoğun bir yapıya sahiptir.

Amber, tek başına veya miskle beraber kullanılsaydı, gayet yumuşak ve kremsi olabilecekken, sandal ağacının baskısı altında kaldığı için, belki kendine özgü varlık gösterememiş ve sandal ağacının içinde eriyip onun gibi olmuştur. Zaten geleneksel Arap temalı parfümlerde amberin sözü pek geçmez...

Baharatlar ıtırlı- biberlidir, diyeceğim ama zaten öd ağacı tarafından, orta katmanda bloke edildiği için, onun gibi yağlı ve kirli olmuştur ve önemi kalmamıştır.

Reçineler ise sonlarda öd ağacı, tütsü ve odunların etkisini güçlendiriyor. Ve öd ağacı ilaç gibi kokuyor.

Penhaligon' s As Sawira, güçlü, yoğun ve kalıcı bir parfüm... Ama neredeyse, tatlılık barındırmadığını düşüneceğim. Bir miktar tatlı baharatla, bu iş kotarılmaya çalışılıyor. Yumuşak çiçekler ve baştaki aromatik otlarla güzel ve hoş şeyler yapılmış.

Penhaligon' s markasının felsefesine, bu parfüm hiç uymamış... Doğal ve nadir bulunan malzeme düşüncesi, burada işlemiyor. Öd ağacı, tütsü, ağaçsı akorların yapay, plastik ve zorlama olduğunu tekrar edelim. Muhtemelen, sıradan parfüm kullanıcısında baş ağrısı yapacaktır. Daha çok, sert ve aşırı uç koku arayanlar ve bütün Arap camiası bu parfümü tercih eder.

Kalıcılık iki günü geçiyor. Fark edilirlik her daim yoğundur. Tene çabuk yerleşir. Akışkanlık hızlı oldu. Tene yağlı ve reçineli biçimde oturuyor. Sonbahar- kış, akşam, soğuk havalar için idealdir. Dengeli sıkmak lazımdır. Günlük kullanıma uymaz.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder