12 Temmuz 2014 Cumartesi

Yves Saint Laurent- M 7 EDT / 2002



























Fransız moda ve parfüm markası Yves Saint Laurent, Doğu- Asya esintili parfümlerin yanında, Arap etkili parfümler de üretmektedir. Bu yönüyle parfüm sektöründe yeni bir devir açıp, yeni denemelere kaynaklık eden bir misyon üstlenmiştir.

Yves Saint Laurent M 7, bu parfümlere örnek verilebilir. Odunsu- oryantal grupta yer alır. Öd ağacı merkezli bir kokudur. Baharat, amber, deri, aromatik otlar parfümün kişiliğini bina eden unsurlardır.

Tatlımsı rayihalar, kuru ve sıcak tonlar, yağlı hissiyat parfümde karşılaşılan etkilerdir.

Üst- biberiye, mandalina, bergamot,

Orta- öd ağacı, vetiver,

Alt- amber, misk.

Baskın bir meyve ve aromatik ot bileşenleriyle parfüm açılıyor. Tatlı, dinamik, şekerlenmiş bir açılışı beğendiğimizi söyleyelim. Devamında meyveler daha da tatlılaşıyor ve öd ağacı teması geliyor. Öd ağacı, açılıştan kısa süre sonra etkili olmaya başlıyor ve bu, sonlara değin sürüyor. Daha sonra vetiver merkezli- kısmen yumuşak odunsu notalara, tütsü ve amber katılmaktadır. Kapanış ve parfümün tenden ayrılışı böyle olmakta.

Orta notalarda, öd ağacı nedeniyle kuru, keskin ve yoğun hissiyat var. Öd ağacı, parfümün ana teması olduğundan, artık sonlara kadar, neredeyse hiç tatlılığa rastlanmayacaktır. En azından, tenimde çok az tatlılık oldu. Açılış güzel ve modern olmuş. Ne var ki, sonraki gidişatta koku karakteri keskin hatlarla değişmekte.

Orta notaları konuşalım...

Hacı yağı gibi kokuyor. Kuru, yapay, karanlık notalar var. Plastik bir his var. Bunlar öd ağacından ileri gelen şeylerdir. Yapay bir deri notası var. Bu bölümü çoğu kişi beğenmez. Yağlı asfalt benzeri hissiyat var. Makyaj çantası- ruj benzeri bir koku var. Rahatsız edici ayrıntılar olduğu şüphe götürmez. Oysa, açılış tam tersiydi.

Bu haliyle, bu parfümü ancak Araplar kullanır. Türklere uymaz. Kötü bir parfüm de değil. Ama bizim kültürümüze pek gitmiyor.

Koku düzlemi= Meyve- aromatik ot, öd ağacı, vetiver / odunlar, tütsü, amber. Diğer notalar yapay verilmiş. Öd ağacı, katman halinde, parfümü ortalardan başlayarak domine ediyor.

Derinlik ve konfor noktası= Öd ağacı, tütsü, amber. Buna ikinci sırada şekerlenmiş meyveler katılabilir. Kalıcı ve kuvvetli aromalar var. Şekerlenmiş meyvelerle güzelleşiyor.

Dengeli sıkılmalı. Akşam saatlerinde kullanılmalı. Koleksiyonluk bir kokudur. Günlük kullanıma uymaz. Sonbahar- kıştan başka mevsime de gitmez. Meraklısı kullanır.

Tende kalıcılığı neredeyse iki gün sürüyor. Ben de öyle oldu. Yağlı, yapışkan, tozlu aromalar tenden öyle kolay kolay çıkmaz.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder