20 Ocak 2014 Pazartesi

Creed- Bois du Portugal



























Fransa' nın köklü parfüm markası Creed, 1760 yılında, Londra' da James Henry Creed tarafından kuruldu. Kuruluşundan itibaren kraliyet ailesi ve kamu/ devlet ricali için parfüm üretme misyonunu üstlendi. 1854 yılında Fransa' ya taşındı.

Creed Bois du Portugal Millesime, Portekiz' in odunu/ ağacı anlamına gelmekte.

Ancak klasik bir Fransız parfümü, 80' li yılların eski tarz kuru- tozlu aromatik otlu parfümlerinden biri olduğunu söylemeliyiz.

Genel koku nüansları aromatik otlar, odunlar, baharatlar olmakta. Oryantal- ağaçsı grupta yer almakta.

Harmanındaki notalar=

Üstte bergamot; ortada lavanta; alt notalarda sedir ağacı, sandal ağacı, vetiver, esmer amber- gri kehribar.

Açılışı kuru, tozlu ve biraz da buruk bergamot ile olmuş. 80' ler kokusu olduğunu belli ediyor. Sonrasında lavanta geliyor. Kuru ve tozlu his devam ediyor. Devamında tatlı baharatlar var ki, burada koku karakteri oryantal- doğulu tarza yönelmekte. Aromatik otlar da baharatların arasına karışmış. Kapanış odunsu/ ağaçsı notalar ve amberle yapılıyor.

Kuvvetli ve vurucu başlayıp, sonra sakinleşen bir kokusu var. Tatlılık, baharatlar hariç, pek etkin olmuyor. Zaten baharatlar genel koku karakterini değiştiriyor. Açılışa kalsa, kirli ve tozlu başlayıp öyle gideceğini sanırsınız. Baharatlardan sonra gene koyu, tozlu, kirli otlar ve odunlarla klasik biçime dönüyor.

Olgun, maskülen, oturaklı, ağırbaşlı bir parfüm. Şişesindeki dolgunluk harmanına da yansımış.

Koku düzlemi= Turunçgil- lavanta- baharat/ otlar- odun- amber. Tene yerleşmesi iki saati buluyor. Orta ve alt notalarda bir kaynaşma, katmanlaşma var. İç içe geçmiş notalar var. Dolgunluk ve kalite var.

Derinlik ve konfor noktası= Baharatlar- odunsu notalar- amber. Kalıcılık, kalite ve güzellik doneleri burada toplanmış. Tene yerleşiyor ve güzelleşiyor. Şık, rafine, lüks aromalar takdir edilmekte.

Nota geçişleri başarılı olmuş. Yapaylık, sentetiklik almadım. İdeal bir sonbahar- kış parfümüdür. Dengeli sıkılırsa, yaz akşamlarına da gider. Günlük kullanımda tazeleme gerektirmez. Kuvvetli aromalarıyla teninizde bir günü geçen kalıcılık değerleri olacaktır. Serin yaz akşamlarında yemekli davet ve toplantılarda tercih edilebilir.

Hem klasik, hem Doğulu bir parfüm. Ama klasik tarza, 80' lere daha yakın duruyor. Koleksiyonluk bir koku olduğu da şüphe götürmez.

Parfümü iki duygu ve kültür biçimine ayırmak belki mümkündür=

Baharatlar ve amber- Doğulu.

Aromatik otlar- kirli ve tozlu turunçgiller= Klasik 80' ler.

Koku- 5 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html





Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder