baharat temalı parfüm
Comme Des Garcons markasının modasının özelliklerinden bahseder misiniz ?
Comme Des Garcons, Japon modacı Rei Kawakubo tarfından kurulmuş. Merkezi Paris' te bulunuyor. Kıyafet, aksesuar, çanta, ayakkabı, takı vs. ürün gamı var. Ürünlerinde sade, minimal, sıradışı bir tasarım sergiliyor. Puantiyeli desenler, canlı renkler, ince ve zarif kumaşlar ile yenilikçi ve özgün bir anlayışı temsil etmekte. Gelenekselleşmiş moda anlayışının dışına çıktığı için, ürünleri anti- moda olarak anılıyor.
Comme des Garcons- Harissa parfümüyle ilgili neler söylersiniz ?
Japonya kökenli niş parfüm markası Comme des Garcons' un; Kırmızı serîsinin 2 no.lu kokusu olan Comme des Garcons- Harissa, baharat temalı bir parfümdür. Narenciye, baharat, aromatik- yeşil bitkiler parfümü biçimlendiren unsurlardır. Aromatik- fujer kategorisine alınmış. Harmanına bakalım=
Muskat, baharat çeşnisi, kan portakalı, Şili biberi, limon, domates, safran, melek otu, kakule...
Bana göre, aromatik- baharatlı grubuna daha yakın bulunuyor.
Bazı yorumcular, Comme des Garcons Harissa' yı sulu ve tatlı ketçaba, domates soslarına, baharatlı bitkisel çaylara benzetmişler. Bence, her yorum farklı bakış açılarında doğrudur, hepsinden biraz var.
Parfümün ismi, Tunus mutfağına özgü, bir tür acı sos olan Harissa' dan geliyor. Harissa, Tunus mutfağında, yemeklere tat ve rayiha katan, biber salçasına benzeyen, az tuzlu ve akışkan bir sosmuş...
Sonra meyveli baharatlar sahne almakta. Karanfil, kırmızı biber, limon, asitli portakal herhalde bu hissiyatta rol oynamaktadır.
Kapanış bölümünde ise, gene yumuşak tatlı baharatlar, tütsüler, çam esintileri ve odunsu notalar bulunmaktadır.
Parfümde baharat önemlidir= Yoğun, acı, keskin ve biraz köşeli baharatlar takdir ediliyor.
Tatlımsı turunçgil ve kırmızı meyveler de ikincil öneme sahiptir.
Aslına bakılırsa, parfümde dengeli bir tatlılık mevcuttur. Bu minvalde bir dengesizlik, aşırılık hissetmedim.
Biberli notalar, asitli portakal, kakule- muskat ekseninde tene oturup güzelleşiyor.
Koku düzleminde aromatik turunçgiller- tatlı meyveler- tatlı baharatlar- tütsü/ odunsu notalar- çam esintileri görülmektedir. Genelde bütün notalar katman halinde alınıyor. Akışkan, belli ölçülerde rafine bir harmanı var.
Derinlik ve konfor noktasında tatlı baharat çeşnisi- tütsü- odunsu notalar değerlendiriliyor. Baharat çeşnisinde tarçın, karanfil, acı kırmızı biber, zencefil gibi aromalar alınıyor. Burası güzellik, kalite ve kalıcılık işaretlerini vermektedir.
Baharat temalı bir parfüm olduğundan sonbahar- kış devresine uygundur. Günlük kullanım için ideal değildir. Konsept ve koleksiyonluk bir yapısı var. Yoğun baharatlar, dengeli sıkmayı gerektiriyor.
Soğuk havalar ve kış geceleri için uygun olacaktır. Tenimde kalıcılığı 12 saat kadar oldu. Fark edilir yönü de var. Ama baharatlar etrafı rahatsız eder. Bu parfümü kendinize yontun. Genel parfüm kullanıcılarına bir şey ifade etmez.
Comme Des Garcons- Harissa, size neler düşündürüyor ?
Neticede baharat, kırmızı meyve, tütsü gibi notalar Doğu etkili parfümlere atıf yapıldığına işaret olmalıdır. Zaten, parfümün ismi de Tunus yemek kültürüne, Arap geleneklerine yönelik çağrışımlar yapıyor. Harissa, Tunus mutfağının geleneksel lezzetlerinden birini teşkil ediyor. Kurutulmuş kırmızı biber, sarımsak, kimyon, kişniş ve zeytin yağı karışımıyla yapılıyormuş.
Tunus, yaklaşık 400 yıl Osmanlı egemenliğinde kalmıştır. Bu denli uzun zamanda, Tunus yemek kültürü Osmanlı mutfağından elbette esinlenecektir. Öyle de olmuş. Tunus mutfağı bir kültürler karışımıdır. Arap, Fransız, Türk, Kuzey Afrika/ Mağrib ve Akdeniz gelenekleri Tunus mutfağını etkileyip, şekillendirmiş. Kırmızı et, balık, deniz ürünleri, sebze ve hamur işleri bu kültürde çok önemlidir. Yemeklerde ve soslarda bol acı baharat kullanılır= Karabiber, kırmızı biber, tarçın, kimyon, nane, kakule, kişniş, karanfil taneleri bu baharatlardan sayılabilir.
Koku- 4 Kalıcılık- 3
Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder