27 Şubat 2013 Çarşamba

Givenchy- Xeryus EDT / 1986



 

























Bazı sitelerde aromatik- odunsu, bazılarında aromatik fujer diye geçiyor. Bence, her ikisi de doğru tanımlama olmuş. Çünkü, harmanında aromatik etkiler, odunsu temalar ve şipre / fujer tonlar var.

Harmanı karmaşık yapı gösteriyor. Ne var ki, ortalardan itibaren iç içe geçmiş notaların bir katman oluşturup, parfümü domine ettiğini görmekteyiz.

Üst= Lavanta, yeşil notalar, mandalina, menekşe, yasemin, muskat, ylang ylang yağı, inci çiçeği, bergamot, limon.

Orta= Siklamen, kişniş, karanfil, servi ağacı, sandal ağacı, ardıç yemişi, tarçın, tarhun, sardunya, turunç yaprağı.

Alt= Deri, amber, misk, meşe yosunu, balzam, vetiver, tütsü, sedir ağacı.

Saydım, tam 28 nota var. Bu kadar kalabalık harman şimdiye değin görmedim:))

Değerlendirmeye geçmeden önce, harmana şöyle bir bakalım=

Üstte ne var ? Turunçgiller, erkeksi yeşil çiçekler. Aromatik, hafif, dinamik, canlı notalar. Deniz ve yeşil nota etkileri.

Ortalarda bu sefer yoğun kokulu çiçekler, aromatik otlar, odunsu notalar ve tatlı baharatlı- meyvemsi his. Burada kalıcılık ve baskınlık artabilir.

Sonda da amber, ağaç, balzam- reçine grubu diyebiliriz. Bu, tatlı, şekerli, yapışkan ama yumuşak rayihalar bırakabilir...

Notaları böylece gruplandırdık. Bakalım, kokusu nasıl ?

Koku düzleminde gidelim. Sırasıyla aldığımız notalar= Bergamot, limon, ylang ylang yağı, lavanta, sandal ağacı, kişniş, lavantaya benzer notalar, amber, balzam- reçine ve ağaçsı notalar...

Burnum bu notaları tastamam hissetti. Demek ki, parfümü domine eden bütün başat notaları takdir etmekteyiz. Harman boşa gitmemiş. Kağıt üstündeki bütün koku hissiyatını bize vermekte. Bu açıdan başarılı buldum.

Artık, derinlik ve konfor çizgisine yönelebiliriz= Turunçgiller, lavanta benzeri notalar, amber, reçine- odun rayihaları şeklinde giden ve kalıcılık, baskınlık, tatlılık yayan aromalar... Sofistike ve kalite çıtası yüksek bir sonlanma takdir ediliyor. En çok burasını beğendim.

Lavanta benzeri notalar dedim; çünkü, ortalardan itibaren notalar katman halinde alınıyor. Hepsi birleşip, lavantamsı his veriyor. Bu da tatlımsı rayihalar anlamına gelir. Genelde böyle.

Canlı, temiz dinamik, taze, yumuşak ve tatlımsı etkiler sunmakta. Kalıcılık gayet yükselmiş. İdeal sonbahar- kış parfümü. Ne ki, uygun bir dozajla yaz akşamları da gider. Ortalama kalıcılık hafif etkilerle bir gün sürüyor. Belki benim tenim de öyledir. Başkasını bilemem.

Koku- 4 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder