1 Ağustos 2021 Pazar

Frederic Malle- Monsieur Extrait De Parfum / 2015




















Frederic Malle- Fransız parfüm ve kolonya markasıdır. Frederic Malle- Monsieur ( Mösyö ) isimli parfümü değerlendirmeye alacağız. Bu parfümü Bruno Jovanovic tasarlamış. Ağır, yoğun, güçlü ve hayvansal vurgular, parfüme baştan sona egemen olacaktır. Sıcak, kirli, tozlu, topraksı ve yapay aromalar dikkat çekmektedir. Neredeyse hiç tatlılık yok gibidir.

Frederic Malle- Monsieur- paçuli temalı bir çalışma olarak görünüyor. Paçuli- tütsü kombinasyonu, bu parfümde önemli yer tutmaktadır. Odunsu notalar ve reçineler ağırlıktadır. Baharatlı biçimler, içki vurgusu ikinci sırada gelmektedir. Oryantal- vanilyalı grupta gösterilmekte. Ne ki, odun ve baharat nüansları daha fazla baskın olmuştur.

Üst notalarda mandalina, rom, ortada paçuli, sedir ağacı, tütsü, amber, alt notalarda vanilya ve misk aromaları açıklanmaktadır. Koku formu çok değişmez, genelde düz çizgide gider. Bu yönüyle basit ve minimalist bir tasarımı olduğunu söyleyebiliriz. Yalnız, birbirinin benzeri çok sayıda nota olması ile, uzun süreli kullanımlarda sıkıcı ve tekdüze yapıdadır.

Frederic Malle- Monsieur isimli parfümü tenime uygulamadan önce, isminin yaptığı çağrışımdan dolayı, son derece ferah, pozitif, centilmen ve kibar bir parfüm olabileceğini düşünmüştüm. İçerisinde bol miktarda aromatik otlar, turunçgiller, erkeksi çiçekler olabilirdi... Açılış bölümü bir miktar tozlu ve ekşimsi kokmalıydı... Erkeksi çiçekler biraz daha yeşil ve ferah olmalıydı... Sonra yumuşak baharatlar gelebilirdi... En son misk, meşe yosunu, belki tuzlu- çimensi vetiver veya topraksı- ferah paçuli ile kapanış olmalydı... Zihnimde kurguladığım şey, eski ve klasik kokan, 70' ler- 80' lere atıf yapan şipre tarzı bir parfümdü...

Ne var ki, Frederic Malle- Monsieur ( Mösyö / Beyefendi )- hiç de böyle kokmuyor. Karşımızda Arap- Orta Doğu tarzına çok yakın bir çalışma bulunuyor. Koku karakteri hiç de beklediğim gibi olmadı.

Hayvansal, reçineli, kirli ve yoğun bir açılış yapıyor. İlk anda tahminlerimiz deri, tütsü, laden otu ve paçuli biçiminde oldu. Saniyeler sonra kokusu bir tatlı ve metalik hale çevrildi. İçki teması ( şarap ) burnuma geldi. Kırmızı meyvelerin ( vişne- kiraz ) olabileceği öngörüsünü yaptım. Devamında çok tatlı olmayan koyu baharatlar ( karabiber- kimyon ) algıladım. Akışkanlık hızlı oldu ve tenime çabuk yerleşti. Gene paçuli- tütsü geldi. Paçuli merkezli odunsu notalar kapanışa doğru baskın olacaktır. Vetiver olabilir. Son kısımda tatlımsı ve yumuşak vanilya ve reçineli amber görünüyor. Tatlılık biraz yükselmiş.

Frederic Malle- Monsieur- reçine, deri, tütsü ve paçuli notalarını büyük ölçüde kirli ve hayvansal kullanmış. Vetiver köksü ve ferah verilmiş. Tatlılık genele yayılmamış. Ara nüans olarak kalmış. İçkimsi meyveler ve vanilya, sırası geldikçe parfümü biraz tatlandırıyor. 

Bu durumda, günlük kullanıma ve sosyal ortamlara uymaz. Parfüm meraklılarının koleksiyonunda yer alabilir. Bu parfümü kendilerine saklayabilirler. Koku formu genel beğeniye hitap etmiyor. Yukarıdaki açıklamalarımız ışığında, her daim dengeli sıkılmalıdır. Sonbahar- kış, akşam ve soğuk havalar için uygundur. Dış mekânda kullanılabilir. Ama hiçbir sosyal ortama bu parfümle girilmemelidir.

Frederic Malle- Monsieur- yağlı ve çabuk terleyen tende, üç günü bulan müthiş yoğunlukta bir kalıcılık yapıyor. Tene yapışıyor ve kolay silinmiyor. Fark edilirliği de güçlüdür. Tene yerleştikten sonra bile atak ve saldırgan tarzını devam ettiriyor. Kıyafete sıkılması halinde leke bırakabilir. Notalar harman halinde verilmiş. İç içe geçen aromalar görülüyor.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder