6 Şubat 2014 Perşembe

Reçineler ve Şekerlenmiş Baharatlar : Serge Lutens- Fille en Aiguilles EDP / 2009
























doğu etkili/ reçineli parfüm




'' Çam iğneleri, reçine, güneş, ağustos böcekleri ve çam ağaçlarının gölgesi...''



Serge Lutens





Serge Lutens, kendi markasını kurmadan önce, hangi firmalarda görev almıştır ?



Serge Lutens' in daha önce, Christian Dior ve Japon markası Shiseido' nun ürün tasarımlarında çalıştığını bilmekteyiz.



Serge Lutens Fille en Aiguilles parfümünü tanıtır mısınız ?



Sıcak rayihalar içinde odunsu notalar, baharatlar ve dumansı his etkili oluyor. Odunsu- oryantal grupta gösterilen bu parfümü, kısaca FEA şeklinde adlandıracağız. Çünkü, ismi çok uzun olmuş.

Notaları şöyle açıklanmış= Vetiver, defne yaprağı, çam iğneleri, günlük ağacı, şekerli su, çam reçinesi, sığla yağı, şekerlenmiş baharatlar, tütsü, kuru meyveler.

Serge Lutens FEA, modern ve egzotik tarzda çam reçineleri, mesir macunu gibi kokan baharatlar ve ateşte kavrulmuş hissi veren odunlarla; benim için farklı ve özgün bir deneyim ifade etmektedir. Bu parfüm, aynı zamanda modern bir oryantal olmalıdır...

Serge Lutens FEA, keskin ve yoğun reçine rayihaları başlangıç yapar. Sonra tatlımsı kuru meyveler ve baharatlar sahne alır. Buraya kadar olan kısmı değerlendirelim= Çam ağacı reçinesi ve mesir macunu tonlamalı baharatlar alınmakta. Ya da tene batan çam iğneleri ve baharat çeşnisi... Güzel, hoş, sofistike bir yorum... Ama açılış gayet koyu olmuş. Devamında odunsu notalar gelmekte. Tütsü, reçine ve çam esintileriyle kapanışı yapıyor.





Küçük notlarımız var=

Odunsu notaları Comme Des Garcons Kyoto' ya benzettim.

Gene odunsu notalar ve keskin ve koyu çam reçinesiyle Serge Lutens Ambre Sultan' a gönderme yapmakta olduğunu söylüyorlar. Aynı görüşteyim.

Açılışta aromatik otlar da var. Ancak, reçine ve çam belirgindir. Doğrusu istenirse, odun, çam ve reçine parfümün genel karakteristik özelliğidir.




Koku düzleminde çam reçinesi, tatlı baharat, kuru meyve, odunsu notalar, tütsü, reçine, çam esintisi var. Arada aromatik otlar, dumansı hissiyat varsa da, bunlar genel notalar içinde değerlendirilmelidir.

Derinlik ve konfor noktasında reçine, baharat, tütsü var. Bunları daha çok beğendim. Gayet ferah, rafine ve dolgun bir harmanı var. Kalite, kalıcılık değerleri ve güzellik unsurları yeterli olmakta. 

Notalar akışkan ve dengelidir. Sentetiklik, yapaylık yok. Genelde basit ve sade bir harmanı var. Tende kalıcılığı bir günden fazla oluyor. Tene oturup güzelleşmekte. Tene yakın duruyor. İlk saatlerde daha fark edilir bir yapıdayken, sonra sakinleşiyor. Dengeli bir tatlılık var. Yumuşak bir fark edilirlik yaptıktan sonra tene oturmakta.




Sonbahar- kış parfümü olmuş. Ne ki, ferah reçineler ve tütsülerle yaz sezonuna da yönelmekte. Günlük kullanıma uygun bir hali var. Akşam ve öğleden sonra daha sofistike tarza yaklaşıyor. Bu nedenle de gece davetleri ve kokteyller için tavsiye edilebilir. Dozaj konusunda pek sıkıntı yaratmaz.



Serge Lutens FEA, aklınıza neler getiriyor ?




Mesir macunu efektli baharatlar= Oryantal esintiler, Doğulu parfüm.

Çam reçinesi, tütsü ve yoğun odunsu notalar= Modern tarz parfüm.

Kısaca böyle... Bana Karadeniz ormanlarını hatırlattı. Mesela, Kastamonu- Küre Dağlarının orman örtüsü düşünülebilir. Burada derin yarık ve vadiler var. Mağaralar ve göller var. Bu bölgede başta kızılçam olmak üzere mersin, kocayemiş ve zeytin ağaçları bulunuyor. Böyle bir coğrafya ve bitki florası akla gelmekte. Ağaç, çalılık, reçine, yosun kokuları... 





Sizce bir parfüm nasıl olmalı ?



Kalıcı ve fark edilir bir rayihası olmalı. Diğer parfümlerden ayrılan bir yönü ve kişiliği olmalı. Parfümde hiçbir nota aşırı ve dengesiz olmamalı ve diğer notaları ezmemelidir.


Koku - 4 Kalıcılık - 5




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html






































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder