6 Mayıs 2014 Salı

Yves Rocher Vanille Noire EDP / 2010


























Fransız kozmetik markası Yves Rocher,  cilt bakım ürünleri, kremler, parfümler üretiyor.

Yves Rocher Vanile Noir, markanın vanilya temalı parfümü olarak çok beğeniliyor. Resmî sitelerinde üç değişik vanilyanın- Bourbon, Tahiti, Uganda vanilyası- harmanı... biçiminde tanıtılmış.

Vanilya, sarı çiçekler, odunsu notalar, narenciye esintileri bu parfümde karşılaştığımız aromalardır. Bana göre, oryantal- vanilyalı / çiçeksi grubunda yer almakta.

Sedir ağacı, vanilya, mandalina, mimoza ve portakal çiçeği aromaları verilmiş.

Odunsu vanilya olarak düşündüğüm ilginç bir açılış yapmış. Keskin, acımsı, ama ferah odunsu biçimlenme var. Vanilya ise, yanık şeker/ karamel kıvamında ve köşeli vurgulu olmuş. Buraya kadar olan kısmı, Jean Paul Gaultier' in karamelli- çikolatalı amber tandanslı parfümü Jean Paul Gaultier 2' ya benziyor. Gerçekten açılışta karamel- çikolata- yanık şeker tonunda çok kompleks bir vanilya var. Ama karar veremedim; çok lüks ve gösterişli mi, yoksa biraz sentetik ve yapay bir vanilya mı...?

Bundan sonra tatlı turunçgil ve yumuşak/ kremsi tatlılıkta çiçekler geliyor. Burada turunçgil harmanı baskındır. Devamında, baştaki vanilya tekrar sahne alıyor= Bu defa yumuşak, kremsi, rafine bir vanilya var. Aralarda odunsu notalar hissediliyor. Kapanışı vanilyamsı- turunçgilli çiçeksi notalar yapıyor.

Bazı yorumcular odunsu baharatlar ve çiçek harmanından bahsetmişler. Bu yönde bir yapılanma da yok değil... Karamelli vanilya ve çiçeklerin arasından, Jean Paul Gaultier 2' da olduğu gibi, baharatlı tonlar filiz verebilir...

Notalarda bir zorlama ve dengesizlik var mı ? Belki baştaki vanilya için kararsız kalıyoruz. Sonrası için, bence sorun yok. Notalar çok hızlı akıyor ve tene kısa sürede yerleşiyor. Yerleşme bittiğinde, vanilya ve turunçgil harmanı ön plandadır. Odunsu nüanslar biraz geri çekilir.

Koku düzlemi= Odunsu notalar- vanilya- turunçgiller- çiçekler- vanilya. Açılışta odunsu vanilya katmanlaşması var. Ortalarda turunçgiller aranjmanı görülüyor.

Derinlik ve konfor noktası= Odunsu notalar- turunçgiller- çiçeksi notalar- sondaki yumuşak ve kremsi vanilya. Burası en beğendiğim kısım oldu. Kalıcılık, kalite ve güzellik donelerini yeterince sağlıyor.

İlk sıkışta vanilyanın yanında, öd ağacı benzeri kuru ve keskin aromalar aldığımı tahmin etmiştim. Yanık şekerli- karamelize vanilya, odunsu bazda bir notayla birleşince, öd ağacı gibi algıladığımı anladım. Kuru, keskin, yoğun bir öd ağacı... Arap etkili parfüm...?

Tende kalış süresi iki güne yaklaşmaktadır. Fark edilirliği de neredeyse- bende bir gün oldu. Yanık şekerli vanilyadan dolayı dengeli sıkış ister. Sonbahar- kışa yönelik bir kokudur.

Günlük kullanıma yöneliktir. Şöyle ki, serin- soğuk hava, öğleden sonra ve akşam sıralamasını takip ederseniz... Bu donelerden sonra davete mi gidersiniz, gece diskoya mı; ona siz karar verin.

Şekerli- acı- tatlı- sert- yumuşak- köşeli vs. birçok aşırı uçları var. Bu haliyle tecrübesiz kullanıcılara rahatsızlık verebilir. Bir anda üstünüze boca etmeyin.

Koku- 4 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

2 yorum: