10 Mayıs 2013 Cuma

Faberge Brut Alaska






























Oryantal- ağaçsı kategorisine giren bu parfüm, bariz biçimde Burberry London esintileri sunmakta. Bu da koku kalitesini ve kalıcılık değerlerini  arttırıyor. Elbette sonbahar- kış  dönemi ve ılık yaz akşamları için hoş bir seçenek olacaktır. Çok baskın ve kalıcı aromalarla karşılaşmaktayız. Maskülen, egzotik ve sıcak rayihalar yaymakta. Harmanı son derce derin, şifalı, gizemli ve karanlık bir duygu dünyasını temsil etmekte. Ucuz fiyatıyla ters orantılı bir kalibreye sahip bulunuyor. Aromalar gayet steril ve rafine diyebilirim. Yapaylık hissetmedim. Nota geçişleri dengeli ve uyumlu sayılır. Her bir nota iç içe geçmiş biçimde alınıyor.

Harmanı zengin, gösterişli ve konforlu olmuş =

Üst = Elma, ananas, biberiye, bergamot;

Orta = Biber, karanfil, kehribar, vanilya;

Alt = Sedir ağacı, vanilya, deri, paçuli...

Aslında bir şaheser parfümle tanışmaktayız. İlk izlenim nasıl ? Meyveli, turunçgilli, biraz da otsu bir başlangıç yapmış. Parfümün adına özgülenmiş bir açılış = Serin, temiz, ferah, keskin aromalar bunu anlatıyor. Ben elma ve bergamotu ilk önce tanıdım. Ne var ki, bir de derinden gelen tropik meyveler var... Ne olabilir ? Notalarına baktığımda, ananas olduğunu görüyorum. Doğruymuş. Açılış bile egzotik ve merak uyandırıcı. Biraz da sıradışı.

Bir süre sonra devreye yoğun ve acımsı baharatlar girmekte. Bu katmanın biberli tonlamasının domine edici unsur olduğuna karar verdim. İşin gerçeği, bu biber- baharat kullanımı, beni kendine hayran bıraktı.  Ancak teniniz terliyse, baharatlar çok rahatsız edici olabilir. Temiz bir tende çok hoş, dengeli, aromatik baharatlar alırsınız. Brut Alaska 'daki biber- baharat tonlaması Burberry London 'dan bile daha iyi ve lüks bir sentez oluşturuyor.

Parfümün derinlik ve konfor çizgisini de keza biber- amber- vanilya gibi sıcak ve egzotik baharatlar meydana getirmekte. En beğenilesi katman, bu orta notalar olmuş. Karanfil gibi yoğun çiçeksi yön de işe karşınca, koku düzlemi çok başka yerlere gidiyor. Yalnız, baharatlar buram buram teninize esiyor. Bazı bünyeler rahatsız olabilir.

Sonrasında biber- baharat sentezi alttan alttan vurmakla birlikte, yumuşak odunsu akorlar, yumuşak ve kremsi tatlılıkta vanilya, deri ve tozlu bir paçuli ile parfüm teninizi terk ediyor.

Kabaca özetlersek = Koku düzleminde tropik meyveler- acı baharatlar- tatlımsı amber / vanilya ekseninde seyreden bir yorum kazandığını ifadeye koyalım.

Diğer notalar bu ana ekseni desteklemiş.

Parfüm dili ilginç nüanslar veriyor.  Baştaki ekşi turunçgil ve tropik meyveler kuru, serin, biraz da fresh bir yapı gösteriyor. Bir de şu var = Bu parfümde şifalı ot - acı baharat karşımı rayihalara rastlamaktayız. Bunu temin eden olgu biberiye, paçuli, karanfil gibi bitkilerin amber / vanilya ve biberli notalar ile dengelenmesidir. Bu bakımdan, gene  '' Doğu kültürü '' etkisinde bir harmandan söz etmeliyiz.

İç Anadolu 'daki ''kırkikindi '' yağmurlarını bilirsiniz. Anadolu' nun ortası Nisan ayında bu ilkbahar yağmurları ile tanınır. Dolu, fırtına, küçük çaplı hortum... ne ararsanız, bu mevsimde vardır. Toprak canlanır, yeşerir. Çimenler, çiçekler boy atar. Ekinler bazen doluda heba olur. Yer altındaki bitki tohumları sel sularıyla beslenir. Sonra bir ara rengarenk gökkuşağı çıkar. Bu arada yağmur durmuştur. Baharla beraber evlerde hummalı bir faaliyet başlar. Önce evler her şey alt üst olma pahasına temizlenir.  Annelerimiz evin balkonunda biber kurutur. Biberler çamaşır iplerine asılarak, güneşe karşı kurutulur. Sonra, kıştan kalma tarhanalar, yemeklik baharatlar kilerden çıkarılır. Şuruplar, reçeller, marmelatlar kaynatılır. Bizzat doğadan toplanmış şifalı otlardan bitki çayları, nane- limon, ıhlamur, hatmiçiçeği gibi çeşitli karışımlar hazırlanır...

Brut Alaska, bunları akla getiriyor.

Koku -4 Kalıcılık -4


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder