16 Mayıs 2013 Perşembe

Biraz Amber Biraz Baharat : Jean Paul Gaultier Le Male Terrible EDT / 2010






akdeniz etkili modern tatlı baharat parfümü



Jean Paul Gaultier kimdir ?


Fransız moda tasarımcısıdır. 1976- ilk koleksiyonunu ürettiği yıldır. Yaptığı çizimlerle kısa sürede ün kazandı. Onu keşfedenler ünlü tasarımlar Pierre Cardin ve Jean Patou olmuş. 1993 'te parfüm çıkarmaya başladı.  Parfümlerini Beaute Prestige İnternational işbirliğiyle çıkarıyor.


Jean Paul Gaultier Le Male Terrible ile ilgili neler söylenebilir ?


Üstte greyfurt ve pembe karabiber, ortada lavanta ve vetiver, altta amber ve vanilya bulunuyor.

Le Male'in güncellenmiş, modernize edilmiş, bana göre ondan daha başarılı versiyonu gibi durmakta. Le Male'den farkı, nane ve vanilyanın baharatlar ile desteklenmiş olması denebilir. Oryantal -fujer kategoride yer alıyor.

Le Male Terrible, korkunç erkek olarak çevriliyor.

Bu parfümde ilginç nüanslar bulunmakta=

* İlk anda burnuma yoğun, çok lüks ve gösterişli tatlı baharat rayihaları salındı. Bu baharatlar neler olabilir ? Tarçın, kakule, zencefil olabilir. Parfüm daha sonra tenime oturduğunda şunu düşündüm...

Bu parfüm,  tek ve büyük parça halinde tatlı baharat katmanından meydana gelmekte. Bir müddet sonra yalnızca bu baharat katmanını algılıyorsunuz. Baharatlar çok yoğun ve güçlü biçimde burnunuzun tamamını ve bütün köşelerini kaplıyor ve bütün koku alma duyularınıza hegemonya kuruyor. Baharat... baharat... baharat... Sadece bu. Başka hiçbir şeyi algılamak mümkün olmuyor. Bu baharat katmanı âdeta altın külçesine benziyor. Lüks ve konforlu bir tatlı baharat külçesi desek, yeridir.

* Ne var ki, bu baharat katmanının içinde bir şeyler var... Tatlı baharatların arasına aromatik otlar karışmış gibi bir duyguya kapıldım. Derin ve karanlık tonlamalar veren bitkiler ve otlar var. Nane, biberiye, vetiver olabilir.

Ben şöyle düşünüyorum=

Tarçın, kakule ve zencefil rayihaları herhâlde greyfurt ve pembe karabiberden gelmekte. Nane etkili tonlar da keskin vetiver ve lavanta kaynaklı olabilir. Başka ihtimal aklıma gelmiyor. Birtakım aromaları harmanlayarak tatlı baharat ve aromatik ot etkileri yaratılmak istenmiş.

Koku düzlemi şöyle olmuş= Yoğun turunçgil ( greyfurt ), yumuşak tatlı baharat ( biber, tarçın ); nane, vanilya, baharat ve odunsu notalar olarak yön almış.

Derinlik ve konfor çizgisi için şunu diyebiliriz= Tatlı turunçgil; nane, baharatlı vanilya odunsu notalar şeklinde özetlenebilecek şekerli bir koku.

Bu arada hafif lavanta temasını hissedebiliyorum.

Tenimde kalıcılık değerleri iyi. Notalar da iyi dengelenmiş. Amber, vanilya ve baharat notaları ile tene yakın duran, sıcak, sofistike ve baskın bir tarz yansıtıyor. Zaman geçtikçe teninizde oturup güzelleşiyor. Sabah sıktığım parfüm akşama kadar tenimde kaldı. Derinden gelen bir hafif lavanta ve baharat notalarını takdir ettim. Sonbahar-kış için ideal bir duruşu var. Ne ki, yazın buram buram bir baharat-odun ve nane yorumu ile sizi kendine hayran bırakabilir. Bu bölüm, niş parfümlerin kalitesine yaklaşıyor. Yapaylık hissi yok. Le Male' ın daha kibar ve yumuşak versiyonu olarak klasik bir parfüm haline gelebilir.


Bu parfüm size neyi hatırlatıyor ?





İlginç bir parfüm. Üstüne tarçın serpilmiş sahlep gibi kokuyor. Galiba vanilya ve tatlı baharatlar bu hissi veriyor. Dediğim gibi, baharatlar yoğun kullanılmış ve bunların arasına aromatik otlar karışmış. Baharatlı macunlar mı desem; baharat ve bitki karışımlı şifalı merhemler mi desem; karar veremedim. Ama öyle yoğun ve zengin kıvamlı baharat- acı ot karışımı var ki, koklamaya doyamadım.

Sahlep / salep bitkisi, orkide ailesini birçok türünün toprak altı yumrularından elde ediliyormuş. Bu bitkinin kökü kurutulup toz haline getiriliyor. Sonra tarçınla harmanlanıyor. Sütle birlikte kazanda kaynatılıp, içecek haline getiriliyor.

Le Male Terrible, egzotik baharatların ve acı otların ( nane ) sentezlendiği müthiş bir  Akdeniz ve ''Doğu'' kültürü parfümü... Modern tatlı baharat etkileri de yadsınamaz.



Koku - 5 Kalıcılık - 5


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder