11 Haziran 2014 Çarşamba

Saf Amber Esintisi : Tom Ford- Amber Absolute EDP / 2007




 

amber temalı parfüm



Amber Absolute parfümüyle ilgili neler söylersiniz ?



ABD merkezli yarı niş parfüm markası Tom Ford 'un Private Blend özel koleksiyonu içinde yer alan bu parfüm, saf amber yağı kullanımıyla dikkat çekmekte. Amber, çok pahalı bir madde olduğundan, bugün genellikle laboratuvar ortamında sentetik olarak üretiliyor.



Amber Absolute ' yu koku düzlemi ve genel harman kalitesi açısından değerlendirir misiniz ?



Harmanı gayet sade yapı gösteriyor. Odunsu- amber grubuna dahil edilebilir.

Amber, tütsü, vanilya, buhur, laden ağacı ve odunsu notalar...

Koku düzlemi de şöyle = Amber, vanilya, tütsü, ağaç. Sırasıyla bu notaları almaktayız.

Parfümün açılışı şampanyavarî bir tütsü- amber ile gerçekleşmekte. Sonra bu tütsü, etkisini devam ettirerek, arkasından gelen vanilya notasına da dumanlı bir hava veriyor. Kapanış da tütsülü ağaç / odun notalarıyla takdir ediliyor. Yalnız, şunu eklemezsek, eksik kalır = Tütsü- vanilya- laden ağacı üçgeninde çok kuvvetli çam reçinesi rayihaları alınmaktadır.

Parfümün derinlik ve konfor noktası olarak da, o zaman şunu diyebiliriz = Amber / tütsü- çam reçinesi- odunsu notalar. Zaten, vanilya ve ağaç ikilisinde bile balzam benzeri his var.


TF Amber Absolute ' da amber notası nasıl kullanılmış ? Diğer notalarla ilişkisi ve karışımı nasıl ?



Bu parfümde, odunsu- tatlı bir amber kullanımına tesadüf etmekteyiz. Zaten, parfümün genelinde de amber kaynaklı bir tatlılık mevcut.  Bu ambere tütsü ve vanilya eşlik ediyor. Bu, şu demek = Güçlü, ağır bir odunsu- misk notası.  İşin içine ağaç da girince; yoğun, kremsi reçine aromaları alınıyor. Yalnız, buradaki amberin çok lüks ve gösterişli biçimde kullanıldığını ve parfümü domine ettiğini belirtmeliyiz. Zaten, amber, tek başına bir parfüm olacak denli yoğun ve egzotik bir notadır.

Toparlamak gerekirse = Odunsu- tatlı amber, dumanlı vanilya, reçine ve sıcak odunsu- misk notalarıyla şekillenen egzotik bir '' Doğu '' parfümü ile karşı karşıyayız. Müthiş bir harman...

Kalıcılık değerleri, açık renkli tende bir güne yakın, hafif esintiler sunuyor. Yaz akşamları ve kış için uygun bir parfüm olur.



Bu parfüm size neler hissettirdi ?



Bu parfümü kullanmak, aktar ve baharatçı dükkanlarıyla dolu bir kapalıçarşıyı gezmek ve oradan alışveriş yapmak gibi şeyleri düşündürüyor. Renk, koku, lezzet ve duygu dünyasında bir seyahat... Çünkü, Amber Absolute ağır, yoğun ve zengin aromalar da veriyor.

Sadece Doğu' yu değil, çöl iklimini de hatırlatan bir yönü var.

Çölde, bir Arap şeyhinin sarayına davetlisiniz... Mesela Kuseyr Amra Sarayı...

Arap ülkesi Ürdün' ün çöllerinde inşa edilmiş bu saray ve av köşkü, 8. yüzyılın başına tarihlenmekte.





Av ve hamam kasrı olarak yapılmış. Kabul salonu ve hamam birimleri var.

Duvar, tonoz ve kemerlerde freskolar; mermer zeminde ise mozaikler süsleme unsurunu teşkil etmiş. Bir çöl kalesi gibi işlev görüyor.

Fresko ve mozaiklerde av, banyo ve günlük yaşamla ilgili sahneler betimlenmiş. Yapı bugün harap durumdadır.





O dönemin ihtişamı, yemek kültürü ve saray teşrifatı gerçekten görkemliydi. Tom Ford- Amber Absolute, bizi o çağlara götürüyor ve düşündürüyor.

Bu parfümün baharatlı bir yönünün olduğunu söylemeliyiz... Sanki, egzotik baharatlar ve değerli yağlar gibi rayihalar / esintiler hissedilmekte.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın.  https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder