10 Şubat 2013 Pazar

Oryantal Amber ve Ahşap Sentezi : Giorgio Armani- Prive Ambre Orient EDP / 2010




amber temalı/ doğu etkili parfüm



Giorgio Armani markası 2010 yılında PRİVÊ ismi ile yeni bir parfüm koleksiyonu başlattı. Bu koleksiyonla ilgili bilgi verir misiniz ?


PRİVÊ koleksiyonu kapsamında üç parfüm piyasaya çıkarıldı= Rose d' Arabie, Ambre Orient ve Oud Kraliyet bunlar arasında sayılabilir. Bu koleksiyon, 1001 Gece adlı Ortaçağ Arap masallarından esinlenmiştir. Orijinal ismi de la collection des Mille et une Nuits olarak geçiyor.

Bu kokular yalnızca Orta Doğu pazarı için tasarlanmış. Gül, amber, öd ağacı, tütsü, paçuli gibi geleneksel Arap parfümlerinde gördüğümüz notalar sıcak baharatlar ve odunsu notalarla harmanlanmaktadır. Arap kültürüne özgü geleneksel malzeme ile, geleneksel Arap parfümlerinin taklitleri yapılmaya çalışılıyor.


Giorgio Armani- Prive Ambre Orient isimli parfümü yorumlar mısınız ?


Giorgio Armani- Prive Ambre Orient parfümünün rayihası sofistike oryantal notalar, baharatlı amber, yanmış tütsü ve koyu ahşap kokularının karışımına benzemektedir.

Amber, reçineler, odunsu notalar, vanilya ve tatlı baharatlar bu parfümü şekillendiren unsurlardır. Oryantal kategoride değerlendiriliyor.

Harmanı şöyle açıklanmış= Laden otu, sandal ağacı, paçuli, amber, tarçın, vanilya, pembe biber, kekik.

Armani Prive- Ambre Orient; keskin reçineli amber ve tatlı ve kremsi tarçınla, Doğu mistisizmini andıran egzotik bir açılış yapmaktadır. Başlangıçta acı, sert ve yoğun reçineler, kremsi tarçınla dengelenmiş. Sonra paçuli merkezli odunsu notalar geliyor. Tene yerleşme döneminde de tatlı ve yumuşak baharatlar fark ediliyor. Kapanışa doğru, çok güzel ve ihtişamlı bir baharatlı amber sahne almaktadır.

Parfümün koku karakteri çok değişmiyor. Düz ve basit çizgide ilerliyor. Şimdi detaylara inelim=

Genelde dengeli bir tatlılık olmuş. Yumuşak ve tatlı baharatlar, parfümün kalbinde etkilidir. Sonlara doğru da bunlar amberle kaynaşıyor ve baharatlı amber biçimine evriliyor.

Parfümün başlangıcında reçineli amber görüyoruz. Keskin, sert ve yoğun reçineler, açılışı köşeli ve acımsı hale getirmiş. Buna bir de tozlu- topraksı paçuli eklenince, iyice karanlık ve merak uyandırıcı vurgular hissediliyor. Çünkü, burada koyu ahşap ve dumanlı tütsü gibi tonlamalar vardır.

Son kısımda ise, reçineli amber, baharatlı ambere dönüşüyor. Bu kez reçine ve paçulinin yerini, tarçın merkezli ve biberli baharatlar almaktadır. Amberin başta ve sonda iki kez karşımıza çıkması ilginçtir. Bu, aynı minvalde, acı ve keskin notaların, yumuşak ve kremsi notalar ile yer değiştirmesi anlamına geliyor. Başta sert ve nispeten köşeli aromalar varken, ortada ve sonda parfüm iyice tatlanmıştır.

Koku düzleminde reçineli amber- tatlı tarçın- odunsu notalar- yumuşak baharatlar- baharatlı amber var. Notalarda denge ve uyum bulunuyor. Rafine ve akışkan harman beğenilmekte. Ortalarda tatlı baharatlar parfümü domine ediyor.

Derinlik ve konfor noktasında tatlı tarçın- tatlı ve biberimsi baharatlar- baharatlı amber var. Reçineli amber ve paçuli koku algımızı zorladı. Baharatların kontrolü ele almasıyla birlikte, sonda kremsi ve yumuşak hale gelen amber beğenimizi kazandı. Güzel, kalıcı ve kaliteli bir hissiyat takdir ediliyor.

Şunu ifade edelim= Açılışta reçineli amber ve keskin paçuli, koku karakterindeki denge ve akışkanlığı bozmuyor. Yalnızca, ilk sıkışta algılanan keskinlik bazı bünyelere uymayabilir.




Kalıcılık ve fark edilirlik konularında parfüm gayet başarılı olmakta. Tenimde 1,5 gün boyunca kuvvetli olarak esintiler yaptı. Amber, reçine, odunlar bunda etkilidir. Sonra tene oturuyor ve güzelleşiyor. Sıktıktan yaklaşık iki saat sonra tene yakın duruyor. Gün boyu, dışarıya karşı fark edilirliği var.

Sonbahar- kış dönemi için dizayn edilmiş gibidir. Sabahleyin kullanılmaz. Öğleden sonra, hele yaz günlerinde rahatsız edebilir. Amber ve reçineler kullanım alanını ve yerini daraltıyor. Tam bir soğuk hava ve gece parfümü denebilir. Ne olursa olsun, dengeli sıkmak şarttır. Dört- beş fıs yeter. Kuvvetli ve yoğun kokusu var. Gece gezmeleri ve davetlerde düşünülebilir.



Giorgio Armani- Prive Ambre Orient size neleri düşündürüyor ?




 Bu parfüm için Doğu mistisizmi, 1001 Gece Masalları gibi anlatım dünyası uygun görülmüş. Ama biz, gene de çok uzağa gitmeyelim.

 Anadolu kültürüne çok yakın nüanslar vermekte. Kapadokya 'nın peri bacaları, kayalara oyulmuş evler ve  yer altı tünelleri aklıma geliyor. Kapadokya, KATPATUKYA= ''Güzel atlar ülkesi'' demektir. Doğuda Kayseri ve batıda Aksaray- Niğde çevresini içine alan antik bölgedir.




Hasan dağı, Güllüdağ ve Erciyes' in püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılması ile oluşmuş yeryüzü şekillerine ''peri bacaları'' denir. Kapadokya bölgesine dahil olan Aksaray' ın dağlarında kekik ve bazı aromatik otlar yabanî olarak yetişmektedir. Ambre Orient ve Ambre Sultan' da gördüğümüz aromatik otlar/ kekik, bizi Anadolu florasına götürüyor.





Bu bölgede evler ya kayalara oyulur; ya da yöreye özgü kesme taşın işlenmesiyle bağımsız yapılır. Bölgenin volkanik yapısı sayesinde, ocaklardan çıkarılan taşlar önce yumuşaktır, kolay şekil alır, sonra sertleşir.

Evlerin kapıları ve avluya açılan kapılar ahşaptandır. Kemerli kapılar stilize sarmaşık ve rozet motifleriyle bezenmiştir.






Giorgio Armani Privê Ambre Orient ile Serge Lutens- Ambre Sultan' ı karşılaştırırsak, neler söylersiniz ?



İkisinin de harmanı ve kokusu benzeşiyor. Başta ve sonda amber var. Ancak, Ambre Sultan, daha kompleks ve karmaşık bir harmana sahiptir. Keskin çam reçinesi ve amberle başlar, gene tıbbî ve acı vanilya ve reçinenin eşlik ettiği amberle sonlanır. Ambre Orient ise, keskin reçineli amberle başlayıp, baharatlı- biberimsi amberle bitmektedir. Ambre Sultan' da otsu rayihalar ve aromatik otlar daha belirgindir. Ambre Orient' de ise, ortalardan başlayarak, yumuşak baharatlar etkin olur.

 Koku - 4 Kalıcılık - 5


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

2 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Giorgio Armani Armani Prive Ambre Orient Unisex Parfüm
    burda ladin en üst sert nota olduğu belirtiliyor. Demek ladin harika bir kokuya sahip. Hiç daha önce koklamamıştım.

    YanıtlaSil