17 Ocak 2019 Perşembe

Parfümde Sedir Ağacı Notasının Kullanılışı / makale


Şimdi parfümlerde sedir ağacı notasının nasıl kullanıldığına ilişkin kısa bir değerlendirme yapacağız. Sedir ağacı notası, günümüz modern parfümlerinde sıkça karşılaştığımız bir odunsu notadır. Bazen ana tema biçiminde, koku gidişatını belirleyen temel unsur olarak kullanılsa da, daha ziyade alt notalarda kalıcı ve sabitleyici görevdedir.

Sedir ağacı tipik Akdeniz iklimi bitkisidir. Az nemli ve çok sıcak iklimde, kurak ve kalkerli yamaçlarda ve kayalar arasında yetişir. 1000 yıl yaşayabilir. 40 metre boy ve 2 metre çapta olabilir. Anadolu' da Toros Dağları doğal yayılma alanıdır. Çamgiller familyasına mensuptur. Bu nedenle reçineleri, iğne yaprakları, çiçekleri ve kozalakları vardır. Himalaya, Atlas, Lübnan ve Kıbrıs sedir ağacı türleri bulunur.



Sedir ağacı notasının günümüz parfümlerinde iki şekilde kullanıldığını anlıyoruz : Yapay ve parlak sedir ağacı ve kremsi sedir ağacı.

Salvatore Ferragamo- Uomo Casual Life isimli kokuda, kahve ve amber aromalarından sonra kapanışta yapay ve parlak tarzda sedir ağacı notası mevcuttur. Tom Ford- Oud Wood isimli parfümün orta katmanında öd ağacı ve kremsi kokan sedir ağacı harmanlanıyor.

Gene aynı minvalde, Paco Rabanne- Pure XS ( Pure Excess ) isimli parfümün son bölümünde, şekerlenmiş biçimde yapay odunsu notalar görüyoruz. Bunlar şekerli tonlamalar yapan sedir ağacı tandanslıdır.



Bottega Veneta- Bottega Veneta Pour Homme Parfum isimli kokuda, merkezde ve orta katmanda tatlı baharatlar vardır. Bu baharatları başlangıçta / önden yumuşak ve tatlı sedir ağacı notası destekliyor.

Bvlgari- Man Wood Essence isimli kokuda, kapanışa doğru kremsi vetiver ile beraber yumuşak ve yeşil / bitkisel kokan sedir ağacına rastlanır.

Hermes- Terre D'Hermes isimli parfümün, odunsu notalardan oluşan son bölümünde yumuşak ve tozlu sedir ağacı bulunmaktadır.



Issey Miyake- L'Eau Majeure D'Issey For Men isimli parfümün son bölümünde kuru ve topraksı sedir ağacı, odunsu notaları temsil ediyor.

Tom Ford- Noir Anthracite isimli parfümde, bergamot ve karabiberden sonra koyu, küflü, dumansı / tütsülü bir sedir ağacı notası yer alır. Bu da sedir ağacı notasının özgün ve farklı bir yorumu olarak dikkat çekmektedir.

Sedir ağacı notası erkek parfümlerine özgü bir bileşendir. Yumuşak, ferah ve enerjik yapısıyla beğenilmektedir. Yalnız karakteristik kokusu, yumuşak, hafif tozlu ve topraksı tonlamalar yapmasıyla belirlenir.



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder