28 Mart 2022 Pazartesi

Yanık Biberli Baharatlar ve Dumansı Amber : Vertus- Ombre EDP / 2016



























amber temalı/ doğu etkili parfüm

Vertus markasıyla ilgili bilgi verir misiniz ?

Vertus markası, parfüm ve kozmetik firmasıdır. Çetin Akad tarafından kuruldu. Ortadoğu pazarına ve iç piyasaya yönelik parfümler üretiyor. Türkiye ve Fransa' da fabrikaları var. AR- GE, kalite kontrol ve inovasyon çalışmalarına önem veriyor.

Amber notasının parfümlerde hangi kullanılış biçimini daha çok beğeniyorsunuz ?

Odunsu amber kullanımını beğeniyorum. Amber temasının en güzel ve hoş biçimi, amber ve paçulinin harmanlanmasıdır. Böylece ambere tozlu, topraksı ve bitkisel bir tarz veriliyor. Ayrıca sedir ağacı, vetiver ve tütsü gibi odunsu notalar da, beraber kullanıldığında amber temasına çok yakışıyor. Bugün yorumlayacağımız Vertus- Ombre isimli parfüm de, amberi tütsü ve paçuli ile sentezleyerk bize sunuyor.


Vertus- Ombre isimli parfüm hakkında neler söylersiniz ?

Vertus- Ombre- amber temalıdır. Baharat, odunsu notalar ve vanilya gibi koku nüansları verir. Keskin, tatlı, yumuşak, tozlu, pudralı ve sıcak esintiler yapar. Odunsu- baharatlı kategoride gösterilebilir.

Üst- bergamot, kekik,

Orta- laden otu, vanilya, sedir ağacı, paçuli,

Alt- odunsu notalar/ agar ağacı, öd ağacı, sandal ağacı, misk.

Vertus- Ombre- koku karakteri açısından yanık biberli baharatlara, mesir macunlarına, yanmış tütsülere, kuru odunlara ve dumansı ambere benzetilebilir.

Vertus- Ombre- yanık biberli baharatların, yanmış tütsülerin ve tozlu turunçgillerin sentezlendiği açılışı ile hayranlık ve en yüksek düzeyde beğeni uyandırmakta.



Keskin biberli baharatlar başlangıcı domine ediyor. Kırmızı biber ve kekik çok sıcak ve yoğun esintiler yapıyor. Tozlu turunçgiller diyoruz, ama bu notalar baharatları güçlendirmek için verilmiş. Devamında odunsu- tütsülü ve reçineli baharatlar görülmekte. Tütsülü amber teması da orta bölümden itibaren parfümü domine edecektir. Sonlara gelinirken, amber teması yerinde duruyor. Buna kuru ahşapsı tonlamalar katılıyor. Pudralı sandal ağacı olabilir. Sonra, kuru odunsu notalar hissediyoruz. Sedir ağacı ve paçuli olarak düşünmekteyiz.  Nispeten kremsi ve yumuşak olduğunu anladığımız vanilya notası, benim tenimde etkinlik gösteren son notadır. En son, vanilya tek başına kalıyor.

Vertus- Ombre- aslında çok basit, sade ve kolay anlaşılır bir yapıdadır. Koku karakteri çok değişmez, düz çizgide gider. Ne var ki, çok koyu, dolgun, zengin ve muhteşem bir harmanı var. Kompakt ve sağlam bir yapı gösteriyor. Teninizi yakacak derecede harlı bir ateş, baştan sona kadar etkili oluyor. Çok sıcak ve hararetli bir kokusu var. Özellikle baharatlar çok sıcaktır.

Koku düzleminde baharatlar, tütsüler, dumansı- tütsülü amber, reçineler, odunsu notalar ve vanilya vardır. Notalar harman halinde algılanır. Yani iç içe geçmiştir. Uyumlu notalar ve dengeli bir tatlılık var. Gerçi tatlılıktan çok, keskin biberli rayihalar var. Ağaç reçineleri de sıcaklığı arttıran bir katmandır.

Derinlik ve konfor noktasında kırmızı biber, dumansı amber, tütsü, paçuli ve vanilya bulunuyor. En beğendiğmiz ve takdir ettiğmiz notalar bunlardır. Kaliteli, kalıcı ve olabilecek en güzel harman, karşımızda duruyor. Amber notasının, tütsü ve paçuli ile beraber kullanıldığı son bölüm ferah ve otsu kokular veriyor.

Vertus- Ombre- sonbahar- kış, akşam saatleri ve soğuk havalar için idealdir. Günlük kullanıma uyması için dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yeter. Daha çok, konsept ve koleksiyonluk kullanıma yöneliktir. Fark edilirlik baştan sona çok etkilidir. Yağlı ve çabuk terleyen tende, kalıcılığı iki günü geçiyor. Gece eğlenceleri ve dışarıda- açık havada düzenlenen kokteyl ve davetlerde kullanılabilir. Hızlı akışkanlıkla tene oturur. Ama her zaman yoğun ve saldırgan biçimde esecektir. Rafine ve temiz aromaları var.



Vertus- Ombre- size neler düşündürüyor ?

Vertus- Ombre- baharatlar, tütsüler ve amber temasıyla, kuşkusuz Doğuluı/ Asyalı bir koku formu veriyor. Başta, baharatlar mesir macunu gibi kokuyor. Vertus- Ombre' nin baharatları, Anadolu mutfağında, odun ateşinde çömlek kaplarda pişen ve harcına tarçın- karabiber- yenibahar katılan kuş üzümlü iç pilavların kokusunu andırıyor. Ortadoğu, İslam ve Türk toplumlarında baharat ticareti önemliydi. Bu ticaret mutfak kültürüne de yansımıştır.

Batınî- İsmailî tarikatına mensup tacirler, Endonezya, Malezya ve Hindistan' dan aldıkları baharatları deve kervanlarıyla, Ortadoğu' nun işlek liman ve merkezlerine ulaştırıyorlardı. Kimyon, tarçın, karabiber ve karanfil bu baharatlar arasında sayılabilir. Araplar, İslamiyet ile birlikte, 6. yüzyıldan itibaren dünya baharat ticaretini kontrol etmeye başladılar. Baharatlar çok kazanç getiren bir metaydı. Bu yüzden devletler arasında, baharat ticaret yollarını ele geçirmek için savaşlar bile yapıldı. Fenike, Yunan, Roma, Bizans, Arap, Venedik, Ceneviz ve en son Osmanlı devletleri Ortaçağ boyunca, sırasıyla baharat ticaretni ellerine geçirdiler.

Coğrafî keşiflerden sonra İspanya ve Portekiz; 17. yüzyıldan itibaren de Hollanda, Fransa ve İngiltere Güneydoğu Asya adaları, Hindistan ve Çin' in Hindistan' a yakın kıyılarınında egemenlik kurarak baharat ticaretini yönettiler.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder