18 Eylül 2016 Pazar

Parfümde Vanilya Notasının Kullanılışı / makale



Bugün, parfümlerde vanilya notasının kullanılışına yönelik kısa bir yorum ve inceleme yapmak niyetindeyim. Vanilya notası günümüzde neredeyse birçok parfümde görülen bir koku içeriğidir. Hem ana tema hem de diğer notalarla beraber harmanlanan bir aroma olabilmektedir.

Şimdi vanilya bitkisiyle ilgili bazı bilgiler vereceğiz. Sonrasında vanilya aromasının parfümlerde kullanılış tarzlarına birkaç örnekle değineceğiz.

Vanilya, salepgiller familyasından tropik bir bitkidir. Karayipler ve Ekvator' un Büyük Okyanus kıyılarına kadar yayılmıştır. Meksika, Endonezya, Madagaskar ve Antiller' de sıkça yetişir. Bourbon, Tahiti ve Hint vanilyası türleri meşhurdur. Ülkemizde sera ve botanik bahçelerinde üretilir.



Vanilyanın kendine özgü kokusu ve acımsı tadı vardır. Tırmanıcı gövdelidir. Meyveleri 20 cm. uzunluğunda, iki uca doğru incelen, kapsül biçiminde, yassı ve siyah renkli bir yapıdadır. Yaprakları yassı ve etlidir.

Alternatif tıp, kozmetik, parfüm ve gıda sektöründe kullanılır. Vanilyanın meyveleri çikolata, şekerleme, likör, pasta, dondurma, kahve ve kakao gibi birçok yiyecek ve içeceğe tat vermektedir.

Vanilya çubuğu, çekilmiş ve öğütülmüş vanilya tozu ve vanilya özü şeklinde kullanımlarına rastlanmaktadır.

Jean Paul Gaultier- Le Male isimli parfüm, başlangıçta nane ve yumuşak- tatlımsı vanilya, orta katmanda yumuşak baharatlar ile beraber kremsi vanilya ve kapanışta amber ve odunsu notalarla beraber kuru ve pudralı vanilya notalarını kullanmıştır.



Xerjoff- Vintage Casamorati Fiore D'Ulivo isimli kokuda kremsi çiçeklerden sonra tatlı amber ve şekerli vanilya vurguları vardır.

Nicolai Parfumeur Createur- Cuir Cuba Intense isimli parfümün son bölümünde ballı tütün akoru ve kuru tonlamalar yapan deri ve paçulinin yanında hayvansal vanilya ( yağlı, derimsi, küflü ve tozlu ) notası görülüyor.

Vertus- Vanilla Oud isimli koku, tamamen vanilya teması üzerine kurgulanmıştır. Açılışta tatlı vanilya, orta bölümde kuru vanilya ve kapanış faslında yumuşak- kremsi vanilya aromaları önemlidir.



Vanilya notası, ticarî kaygılar ve çok sayıda satış hedefiyle üretilen parfümlerde yapay, sentetik, ucuz kaliteli ve sulandırılmış tarzda kullanılıyor. Parfümlerde tatlı- şekerli, kremsi ve pudralı tarzda vanilya aromalarına çok sık rastlıyoruz. Vanilyanın baskın nota olduğu kokular genellikle baş ağrıtan, burun ve zihin algısını zorlayan bir yapıdadır. Bu nedenle dengeli dozaj verilerek kullanılmalıdır. Niş parfümlerde ise daha kaliteli, dengeli ve pürüzsüz bir vanilya notası dikkat çekmektedir.



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder