19 Ekim 2015 Pazartesi

Parfümde Tütün Notasının Kullanılışı / makale



Bugün, tütün notasının parfümlerde kullanılış biçimlerine kısaca göz atacağız. Bir takipçimiz, bizden bu yönde bir istekte bulunmuştur. Kendisini onore etmek için bu yazıyı yayımlamaya karar verdik.

Tütün aroması, şimdiye değin incelediğimiz parfümlerde gördüğümüz üzere;

1- Çeşitli notalarla harmanlanmış vaziyette,

2- Bazı parfüm kültür- gruplarında ana tema veya yardımcı eleman olarak kullanılmaktadır.

Açıklamalara geçelim...

1- Tütün aroması genellikle tütsü, deri, amber, misk, misk yağı, reçine, sakız, balzam, bal ve bazen de ikinci dereceden baharatlar ve odunsu notalarla sentezlenmiş olarak karşımıza çıkmaktadır.

2- Tütün notasına denk gelinen parfüm kültürleri tespit ettiğimiz kadarıyla şunlardır=

- Doğulu ( Asyalı ) parfümler

- Tatlı baharatlı parfümler

- Şifalı ot temalı parfümler

- Hacı yağı esintili parfümler

- Şipre- fujer grubundaki parfümler



Bu parfüm kültür- gruplarına bir ya da iki örnekle temas edip, tütün notasının nasıl kullanıldığına değineceğiz.

Doğulu parfüm kategorisindeki Parfum D' espoir Amber& Ylang Ylang' da, açılıştaki odunsu- tütünsü amberi pudralı ve ıtırlı çiçekler takip ettiği için, bu parfüm çok fazla tatlılık barındırmaz.

Gene Doğulu parfümlerden Serge Lutens Chergui, yoğun bir tatlılık içerisinde bal, tütün, reçineli amber ve odunsu notaları kombine etmiştir.

By Kilian Back to Black, bana göre, Doğulu nüanslar veriyor. Genel bir tatlılık içinde kırmızı meyveler, tütün, vanilya ve bal aromalarını bünyesinde topluyor.



Tatlı baharatlı ve şifalı ot temalı parfümlere gelelim...

Calvin Klein One Shock, genelde tatlılık barındırır. Kapanışı amber, misk, odunsu notalar, deri ve tütünle yapar. Baharat ve ahşap notalarıyla sentezlenen tatlı bir tütün vardır.

Burberry London ise, yosunlu şifalı otların arasına tatlı baharatların karışmasıyla, parfüm dünyasında özgün bir örnek teşkil eder. Tütün de bu arada, baharatlarla birlikte tatlı olarak algılanır.



Deri notasının kontrolündeki Trussardi Uomo Man, fujer grubunda ele alınmasına karşılık, hacı yağı esintili bir kokudur. Deri, tütün, yosun ve ağaç notaları kalıcılık ve kaliteye katkı sağlar. Tene oturunca hacı yağı esintileri yapmaktadır. Bu parfümde tütün notasının, kirli, tozlu, sabunsu, ve hayvansı baharatlar ve çiçeklerle kombine edildiği ve onlar gibi koktuğu anlaşılır.




Creed Tabarome Millesime, tütün temalı bir parfümdür. Tütün, koku hissini domine eder. Amber, tütün, deri ve odunsu notalı bir kapanışı vardır. Zencefil- tütün gibi ilginç bir sentez görülür. Bu parfümde yumuşak ve doğal bir tütün bulunur. Baharatlar da tatlımsı ve yumuşaktır. Ancak, amber ve deri yapay kullanılmıştır. Creed Tabarome Millesime; tütün- paçuli- amber- deri çizgisinde aromatik- fujer grubuna dahil edilebilir. Yalnız zencefil- tütün- odunsu notalar şeklinde bakılırsa, odunsu- baharatlı kategoriye girmesi gerekir.



Klasik 70' ler- 80' ler kokusu olan ve aromatik- fujer grubuna sokulan Azzaro Pour Homme' a bakalım= Başlangıçta çok güzel, lüks ve gösterişli tatlı zencefil- tütün rayihaları alınıyor. Kapanışta kirli, ağır ve tozlu tütün ve amber vardır. İki ayrı tütün temasının ortasında acı baharatlar, yosunlar, çam esintileri, lavanta ve sabunsu hissiyat fark edilir.



Bu söylediklerimizi özet yapalım=

Doğulu, şifalı ot temalı ve tatlı baharatlı parfümlerde, genelde yumuşak, doğal ve tatlı tütün görülüyor.

Hacı yağı esintili ve fujer karakterindeki parfümlerde ise, tütün notası kirli, tozlu, ağır, sabunsu ve pudralı çiçekler ve baharatlarla birlikte- onlar gibi kullanılır.

Şüphesiz, tütün temasının olduğu birçok parfüm vardır. Araştırılsa, bunların sayıları 100 rakamını rahatça geçer. Yerimiz kısıtlı olduğundan, çok şöhretli tütün parfümlerine bile yer veremediğimizin farkındayız. Parfümde tütün temasına değinen monografik ( tek yayınlar ) bildiğimiz kadarıyla yoktur. Biz böyle bir açığı kapatmak için, bu konuya kısa bir giriş yapmak istedik.

Parfümde tütün temasını konu alan bir yazı yazmamız hususunda bizi teşvik eden takipçimiz Sayın Alper Zeybek' e teşekkürlerimizi sunuyoruz...


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html




1 yorum:

  1. Çok teşekkür ederim şahsım ve blogu takip eden takipçileriniz adına, bu alanda çok önemli bir bilgi eksikliği vardı gerçekten vermiş olduğunuz bu son derece detaylı bilgilerle hem önemli bir boşluk kapanmış oldu hem de istifade etmiş olduk. Tütün esansının bu derece farklı kullanımı, içine girmiş olduğu parfümün diğer notalarını ya baskın olarak domine etmesi ya da parfümün diğer notalarının gidişatına ayak uydurması, tozlu-kirli veya tatlı-doğal kullanımı gibi pekçok şekiller son derece enteresan tabi ki. Sizin dediğiniz gibi belki 100'lerce parfümde kullanılmış olabilecek tütün notasının geçtiği tüm parfümlerin değerlendirilebilmesi ve o bileşimde oynadığı rolün tam tanımlanması gerçekten son derece güç birşey. Bize vermiş olduğunuz örnekler son derece aydınlatıcı oldu.

    İzmir'in ünlü Gizli Çiçek, Tütün, Karakedi, Altın Damla (Muhtemelen İzmir'e özgü) vb gibi kokulu kolonyalarıyla -Limon kolonyası 80 derece olmasına rağmen kokulu olanlarda genelde 60 derece alkollü yazar şişelerde- büyüme şansına sahip olduk. Gizli çiçek kolonyasını da tütün kolonyası gibi neden sevdiğimi bileşiminde tütün olduğunu öğrendiğimde sevinerek anlamıştım. Sonraları kolonyacılardan veya cami önündeki esansçı amcalarımızdan alüminyum veya cam küçük şişelerde bilhassa tütün esansı satın almaya başlayarak bu sevgim daha da pekişmiş oldu. Çünkü diğer çeşitler bolca olmasına rağmen tütün esansı Arap Oryantel esans satan dükkanlarda çok kolay bulunamamaktadır.

    Ancak tıpkı sizin parfümlerin notasındaki şekliyle belirttiğiniz gibi farklı yerlerden satın aldığım tütün esanslarında dahi farklı koku özellikleri müşahade ettim. Şöyle ki kimisi çok sert, buruk kokarkan, bir başkası yaprağı yeni kesilmiş taze tütün yaprağı gibi daha farklı kokmaktaydı. Kullanım şekli olarak vermiş olduğunuz örneklerden bana en cazip gelen Creed Tabarome Millesime'deki oldu. Bu arada benim aklıma gelen başka bir tütün notalı parfüm de Jaguar For Man yani yeşil şişeli olanı testerini denemiştim ve gerçekten parfümde tütün notası çok baskın bir kullanımda gibi geldi bana. Tekrar teşekkürlerimi sunar, böylesi zevkle okuduğumuz faydalı, eğitici makaleleri blogta -imkanınız oldukça ve fırsat buldukça- zaman zaman görmeyi temenni ederim.

    YanıtlaSil