11 Nisan 2013 Perşembe

Cartier- Declaration EDT / 1998

 

 

 


Fransız mücevher firması Cartier' ın Hermes- Terre D' Hermes benzeri bir parfümü olan Cartier- Declaration kokusunu değerlendiriyoruz...

Tuzlu, topraksı, koyu yeşil, buruk ve ekşi notaları var. Odunsu notalar, narenciye/ limon rayihaları, baharatlar, aromatik otlar parfümü şekillendiriyor. Az bir şey tatlılık da var. Ama bu, ekşimsi, buruk aromaların içinde pek önemli sayılmaz. Odunsu- çiçeksi / misk grubundaki parfümün notaları şöyle verilmiş :

Üst- artemisia, kimyon, kişniş, huş ağacı, mandalina, bergamot, portakal çiçeği, turunç;

Orta- iris, zencefil, tarçın, karabiber, ardıç meyvesi, süsen kökü, yasemin, kakule;

Alt- deri, amber, yeşil çay, vetiver, meşe yosunu, sedir ağacı.

Buruk, ekşi ve keskin turunçgil- baharat kombinasyonuyla açılır. Bu baharatlar yumuşak, tatlı ve ferahtır. Açılışta bergamot/ limon ve zencefil- karabiber daha belirgindir. Bunlar koyu, tuzlu, ekşimsi etkiler yapıyor. Sonra, dediğimiz gibi, baharatlar tatlımsı ve yumuşak bir yöne gitmekte. Devamında gene tatlı baharatlar var. Buna yeşil çay katılmakta. Aromatik otsu rayihalar daha ziyade orta katmanda rol oynamakta. Ekşi ve tozlu portakal- mandalina senteziyle, burada Hermes- Terre D' Hermes biçimi görülmekte. Tenden ayrılışı ise, şipre tarzı aromalar, odunsu notalar ve deri notaları ile olmakta. Bu kısmın ayrıntılarında şunlar var : Sedir ağacı, vetiver, çay, meşe yosunu. Gene aromatik bir tarz var. Odunsu- aromatik diyebiliriz. Şipre notaları Christian Dior- Eau de Sauvage serîsini andırmaktadır.

Pek tatlılık yok. Baharatlar rahatsız etmiyor. Belli bir ferahlık bulunmakta. Tozlu- topraksı, ekşi aromalar her daim etkindir. Güzel ve hoş bir parfüm olmuş. Aromalar dengeli ve akışkan olmakla, bariz bir kalite bulunuyor. Yapaylık almadım.

Dengeli sıkmak icap eder. Tozlu- ekşi turunçgiller ve yoğun baharatlar böyle gerektiriyor. Sıcak rayihalar var. Notalar ortalarda katmanlaşıyor.

Koku düzlemine değinelim= Turunçgilli baharatlar, aromatik otlar, turunçgil katmanı, odunsu notalar, deri, meşe yosunu olarak gitmekte.

Derinlik ve konfor noktasına bakalım= Turunçgilli baharatlar, aromatik otlar, odunsu- yosunsu rayihalar beğenimizi kazandı.

Kaliteli, fark edilir, kalıcı ve güçlü bir parfüm olmuş. Tende kalıcılığı yeterli : Bir güne yakın. Yeşil- otsu bitkiler ve odunsu notalar ten hissiyatında öne çıkmakta. Biraz da baharatlar var.

Ferah, dolgun, kompleks bir harmanı bulunmakta. Her mevsime uygun bir yapısı var. Ofis içinde dengeli sıkılmalıdır. Günlük kullanımda, özellikle akşam saatlerinde davet ve kokteyllerde övgüler alabilirsiniz.

Koleksiyonunuzda klasik bir parfüm olarak bulunabilir. Biraz eski kokan bir tarzı olsa da, modern bir tarafı da bulunmakta. Turunçgil- aromatik ot- odunlar çizgisinde, tozlu- topraksı rayihaları ile modern parfüm olarak görülmeyi hak ediyor.

Koku- 5 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder