18 Şubat 2019 Pazartesi

Parfümde Öd Ağacı Temasının Kullanılışı / makale


Bugün, kadın ve erkek parfümlerinde öd ağacı temasının ve notasının nasıl kullanıldığına değinmek istiyoruz. Öd ağacı, parfümlerde odunsu notalar sınıfına girmektedir. Bununla beraber bazı kokularda hayvansal nota işlevinde de kullanılmıştır. Öd ağacı aromasını parfümlerde daha çok, alt notalarda görüyoruz. Fakat aşağıda örneklerini verirken de temas edeceğiz; başlangıçta ve orta katmanda da öd ağacı vurguları yapılmıştır.

Öd ağacı ( Agarwood ), kekikgiller familyasındandır. Yaprakları hiçbir zaman dökülmez. Meyveleri armut biçimindedir. Boyu 15 metreye yaklaşır. Odunu ve kabuğu yakılınca hoş koku verir. Kurak bölgelerde yetişir. Yılın her mevsiminde ürün veren bir bitkidir. Yaprakları rozet görünümünde olur, topraktan yayvan bir şekilde çıkarak yukarı doğru bükülür ve dikenlidir. Çiçekleri dik ve sık bir salkım halindedir. Sarısabır ve aloavera olarak da bazı kaynaklarda ismi geçer.

Arap ülkeleri, Doğu Asya, Güney Avrupa ve Malaya adalarında yayılmıştır. Ülkemizin Ege ve Akdeniz bölgelerinin kesişim bölgesinde yabanî olarak yetişmektedir. Ilıman bölgelerde park ve bahçelerde süs bitkisi olarak da yetiştiriliyor.



Öd ağacı geleneksel Çin tıbbında ağrı kesici ve müshil olarak kullanılırdı. Eski çağlarda dinsel törenlerde öd ağacı kabukları tütsü olarak yakılırdı. Öd ağacının sıvısı zararlı böceklerden korunmak için kullanılıyordu. Tütsüler öd ağacının küflenmiş koyu kısımlarından alınan parçalarla yapılıyordu. Öd ağacı ahşabı dekorasyon objesi, hediyelik eşya ve süs eşyası işlevi görmektedir. Sıvısı ve yağı parfümeri, kozmetik ve endüstriyel alanlarda kullanılır.

Öd ağacı notası, geleneksel Arap parfümlerinin ana temasıdır. Bu parfümlerde gül, tütsü, misk, misk yağı, paçuli, safran, mür ağacı reçinesi, kirli ve tozlu baharatlar ve çiçeksi notalarla sentezlenir. Bu nedenle öd ağacı temasının kullanılış tarzlarına genellikle Arap etkili parfümlerden örnek vereceğiz.

Xerjoff- Alexandria II isimli parfümde biberli baharatlar ve pudralı çiçeksi notalardan sonra tatlı ve yapay öd ağacı vurgusu yapılmıştır.

Eyüp Sabri Tuncer- Indian Oud isimli parfümde kuru öd ağacı teması hem başlangıçta hem de genel gidişatta etkilidir.



Thierry Mugler- Alien Oud Majestueux isimli kokunun son kısmı, kuru ve biraz yağlı öd ağacı ve kremsi amberden oluşuyor ve ağaç reçineleri gibi kokuyor.

Tom Ford- Oud isimli çalışmada ise öd ağacı temasının genel yapısı tatlı, kremsi, ilacımsı ve yapaydır ( Kremsi öd ağacı ).

Maison Francis Kurkdjian- Oud isimli kokunun açılışında şekerli, tatlı ve balzamik / reçineli bir öd ağacı vurgusu vardır ( Şekerli öd ağacı ).

Tiziana Terenzi- Ursa Major isimli parfümün son kısmında deri, odunsu notalar, vanilyamsı reçineler ve sıcak ve dumanlı öd ağacı harmanlanmıştır.

Amouage- Opus X (10) isimli kokuda, sonlara gelinirken sulandırılmış, oksitlendirilmiş ve metalik hale getirilmiş deri ve öd ağacı vurguları mevcuttur ( Metalik öd ağacı ).

Amouage- Opus VIII (8) isimli parfümde ise reçineli hafif baharatlardan sonra, kapanışa gelinirken tozlu öd ağacı, odunsu reçineler, vetiver ve tütsü notalarına rastlanacaktır.

Şimdi öd ağacı notasının hayvansal biçimlerine biraz göz atalım. Çünkü bu konu, parfümlerde karmaşık, sofistike ve zengin koku içerikleri yaratıyor :



Hayvansal ve Plastik Öd ağacı notası : Koyu, plastiğimsi ve yağlı.

Bond No. 9- Dubai Amber isimli koku, hayvansal ve sıcak aromalarla açılmakta. Hayvansal misk / misk yağından sonra gene hayvansal ( koyu, plastik, yapay ) öd ağacı laden reçinesi geliyor.

Yves Saint Laurent- M 7 isimli parfüm, meyveler ve aromatik otlarla başlangıç yapıyor. Orta katmandaki öd ağacı teması yoğun, koyu ve keskin kıvamlı, hacı yağı gibi kokan, biraz kuru ve yapay esintiler yaymaktadır. Burada yapay deri notası, hacı yağını andıran öd ağacına destek veriyor ve ikisi birden yağlı asfalt gibi rayihalar salıyor.

Hayvansal ve Yağlı Öd ağacı notası : 

Amouage- Opus VII  (7) isimli parfümde keskin baharatlar ve yağlı ve keskin öd ağacı aromaları açılışta yer alıyor. Kapanışta gene yağlı öd ağacını görürüz.

Hayvansal ve Kirli / Küflü Öd ağacı notası : Tozlanmış ve yoğun.

Amouage- Opus IX (9) isimli çalışmada hayvansal, kirli ve yoğun tonlamalar yapan deri, öd ağacı ve misk yağı aromaları tene yerleşme döneminde etkilidir.

Hayvansal ve Derimsi Öd ağacı notası : Tabaklanmış deri kokuları.

Amouage- Opus V (5) isimli parfüm ruj ve makyaj malzemesi kokularıyla açılıyor : Öd ağacı, yasemin, rom ve iris baskındır. Hepsi yoğun pudralı, tozlu ve yağlı tonlamalar veriyor ve tabaklanmış deriler gibi kokuyor. Yapay ve sentetik bir yapısı vardır.



Hayvansal ve Kimyasal Öd ağacı notası : Bıktırıcı bir şekilde ağır eczane, ilacımsı, medikal ürünler ve hastane kokuları.

L'Artisan Parfumeur- Al Oudh isimli kokunun orta katmanındaki öd ağacı teması hayvansal ve kimyasal tarzdadır. Bunun yanısıra deri, gül, tütsü, kirli ve tozlu çiçekler, son kısımda hayvansal misk yağı ile harmanlanıyor.

Tom Ford- Noir De Noir isimli parfümün orta katmanında gül- öd ağacı ahşabı yağlı ve ilacımsı etkilerle belirlenir. Safran, odunsu notalar ve gurme aromalar bunu takip eder.

Parfums de Marly- Akaster isimli kokuda, orta bölümden sonlara kadar pudralı, ilacımsı ve yapay gül, safran, paçuli ve öd ağacı aromalarıyla klasik Arap parfümü biçimlenmesi görülür.

Hayvansal öd ağacı vurguları elbette baş ağrıtan, burun büken ve zihin algısını zorlayan bir yapıdadır ve bu tür parfümler tene dengeli sıkılmalıdır. Öd ağacı vurgusunun yoğun hissedildiği kokular genel beğeniye hitap etmez. Bu yüzden satın alırken dikkatli karar vermek gerekir. Türk toplumu, öd ağacı temalı Arap parfümleriyle 2010 yılların ortasında tanışmıştı. Bu parfümlerde kullanılan hayvansal içerikli notalar ( misk yağı, deri, öd ağacı ) nedeniyle halkımız bunlara hacı yağı benzetmesini yapmaktadır.



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder