16 Ekim 2016 Pazar

Parfümde Sandal Ağacı Notasının Kullanılışı / makale


Şimdi parfümlerde sandal ağacı notasının kullanılışı hakkında kısaca görüşlerimizi sunacağız. Sandal ağacı aroması hem erkek hem kadın parfümlerinde görülen bir bileşendir. Odunsu notalar grubundadır. Parfümlerde ana tema olduğu gibi, yardımcı eleman biçiminde de görülebilir. Günümüz modern parfümlerinde, sandal ağacının pudralı, kremsi ve tatlı versiyonları ile karşılaşıyoruz.

Sandal ağacı yağının tatlı, hoş, meyvemsi ve odunsu bir kokusu olduğu biliniyor. Ancak ben, gerçek ve en kaliteli sandal ağacı yağını koklama şansına sahip oldum. Gerçek sandal ağacı, tütsülü, sıcak ve baharatlı rayihası ile öd ağacı kokusunu andırmaktadır. Hatta tek başına, gerçek sandal ağacı yağı / kokusu ile muhteşem bir parfüm tasarlanabilir.

Sandal ağacı tropik bir ağaçtır. Santalacea ( Sandalgiller ) familyasındandır. Filipinler, Çin, Avustralya, Pasifik adaları, Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Nepal, Endonezya, Sri Lanka, Hawaii ve ülkemizde Akdeniz bölgesi ormanlarında yetişir.



Eski çağlarda dinsel törenlerde tütsü olarak kullanılmıştır. Bugün yoga ve meditasyon sırasında sandal ağacı tütsüleri tercih ediliyor. Dalları ve gövdesi tütsü yapımında kullanılıyor. Sandal ağacı yağından parfümeri ve kozmetik ürünlerinde ve endüstriyel alanlarda yararlanılmaktadır.

Sandal ağacı 100 yaşına kadar yaşayabiliyor. Yaprakları ince mızrak biçimindedir, kerestesi serttir, büyüdükten üç yıl sonra çiçeklenir ve meyve verir, boyu 4 ila 9 metre arasında değişir.

Bu kısa bilgilerden sonra, sandal ağacı notasının parfümlerde nasıl kullanıldığına değinmeliyiz :



Creed- Original Santal isimli parfümde, orta katmanda tarçınlı sandal ağacı teması mevcuttur. Bu sandal ağacı koyu, şuruplu, odunsu, yapay ve plastik yapıdadır. Son bölümde bu kez yumuşak vanilya ve yumuşak- kremsi tonlamalar yapan sandal ağacı görülür.

Costume National- 21 isimli kokuda biberli baharatlardan sonra, orta bölümde tütsülü sandal ağacı ve koyu amber yer almaktadır.

Loewe- Solo Loewe Absoluto isimli çalışmada şekerli tonka fasülyesi ve hayvansal ( yapay, derimsi, şekerli ) sandal ağacı kapanışta kullanılmıştır.



Versace- Crystal Noir isimli kokuda yumuşak ve sucul çiçeksi notalar ve hindistancevizi aromalarından sonra, kapanışta kremsi sandal ağacı- misk vurgularına tesadüf edilmektedir.

Eyüp Sabri Tuncer- Indian Oud isimli parfümün son bölümünde sıcak, tozlu ve kuru biçimde sandal ağacı- paçuli- öd ağacı troykası vardır.

Vertus- Oud Noir isimli çalışmanın sonlarına doğru, öd ağacı temasının yanısıra tütsü ve hayvansal ( kirli, küflü, tozlu )  tarzdaki misk ve sandal ağacı dikkat çeker.



Escada Margaretha Ley- Escada Collection isimli parfüm, sandal ağacı temalıdır. Orta bölümde kremsi çiçeksi notlardan sonra tozlu ve pudralı sandal ağacı ile karşılaşıyoruz. Son fazda tatlı- şekerli sandal ağacı bulunur.

Bond No. 9- I Love New York For All isimli parfümde, gene sonda şekerli tonlamalar yapan sandal ağacı kullanılmıştır.

Penhaligon's- As Sawira isimli kokuda, sonlara doğru tozlu odunsu notalarla birlikte hayvansal ( yapışkan, şurubumsu ve macun kıvamında yoğun bir yapıya sahip ) sandal ağacı notası vardır.



Görüldüğü gibi, sandal ağacı notasına parfümlerde çok çeşitli örnekler vermek mümkündür. Sandal ağacı, parfümlerde aslında hem odunsu nota hem de hayvansal nota olarak kullanılabilmektedir. Kremsi, pudralı, tatlı & şekerli ve hayvansal yapısal düzenlerde olduğu için, yoğun sandal ağacı vurgulu parfümler tene dengeli sıkılmalıdır. Çünkü her zaman, bir şekilde baş ağrıtma ve burun ve zihin algısını zorlama potansiyeli taşır. Gene bu nedenle de sandal ağacı temalı kokular herkese uymaz. Sandal ağacı temasının baskın- yönetici konumda olduğu parfümleri satın almak istiyorsanız, dikkatli seçim yapmak zorundasınız.



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder