29 Aralık 2016 Perşembe

Ermenegildo Zegna- Haitian Vetiver EDT / 2014



























İtalyan moda markası Ermenegildo Zegna 1910 yılında kuruldu. Aksesuar, parfüm, erkek giyim gibi ürün gamları var. İnce ve zarif kumaşlardan takım elbiseler üretmesiyle bilinmekte. Tom Ford, Gucci ve Yves Saint Laurent için takım elbise üretmiş. Şirket, kendi geleneklerine sadık kalarak; kalite, teknoloji ve ar- ge konusunda titiz çalışmalar yapmakta.

Ermenegildo Zegna Haitian Vetiver, markanın Essenze koleksiyonundan özel bir kokudur. Modern bir odunsu parfüm olarak; turunçgil, aromatik otlar, odunsu notalar ve yeşil bitkiler gibi koku nüanslarını barındırmaktadır. Aromatik- odunsu grupta gösteriliyor.

Notalarını verelim= Vetiver, portakal çiçeği, bergamot, süsen, havuç tohumları olarak açıklanmış. Basit, sade, ama çok gösterişli bir harmanı var. Lüks bir koku karakteri bulunmakta.

Guerlain Vetiver ve Christian Dior Eau Sauvage benzeri bir koku hissiyatı bulunuyor. Bergamot- portakal tandanslı turunçgiller ile başlangıç yapıyor. Ekşi, buruk, ama ilginç biçimde ferah ve enerjik olan bu açılışı çok beğendim. Açılış, niş parfümlerin kalitesini aratmıyor. Daha sonra vetiver merkezli odunsu notalar gelmekte.

Ekşimsi turunçgiller ve vetiver notası ile modern bir odunsu parfüm olmakta. Gayet rafine ve doğal bir açılışı var. Açılışta daha ziyade odunsu notalardan kaynaklanan bir aromatik hava sezilmektedir.

Devamında, bu sefer turunçgil notaları daha yumuşak ve tatlımsı biçime evriliyor. Gene bu cümleden olmak üzere odunsu karakter sürüp gitmektedir. Koku karakteri ortalarda pek değişmez. Sadece ton ve nüans farkı vardır. Ekşimsi ve buruk başlayan aromalar, biraz daha yumuşak ve tatlı olur... Bu yönüyle ilginç bir çalışma olduğu kanaâtindeyim.

Bir de ortalardan itibaren, yeşil- otsu bitkiler var. Şifalı ot etkisi verilmiş. Ben böyle değerlendiriyorum. Sonra yoğun ve biraz pudralı çiçeksi notalar hissettim. Bu çiçekler tatlı değil. Koyu bir hava seziliyor. Bununla birlikte baharat benzeri notalar aldığıma eminim. Belki bergamot- süsen kaynaklıdır, diyeceğim. Odunsu notalar, baharat gibi algılanabilir mi ?

...

Parfümün kapanışı odunsu- otsu notalarla gerçekleşmektedir. Halâ bir miktar turunçgil/ bergamot da var.

Bu parfüm, bildiğimiz klasik modern odunsu parfümleri biraz daha farklı ve üst bir çizgiye taşıyor. Bu nedenle önemlidir. Burada odunsu akorlar ile turunçgil notaları beraber kullanılmış. İç içe geçmiş, harmanlanmış. Bunun pek bir örneğini ben görmedim. Bu bölüm, daha çok, Christian Dior Eau Sauvage havasındadır.

Parfümde tam anlayamadığım ve tarif edemediğim bir lüks, zarafet, konfor ve zenginlik bulunmakta. Bir yerlere egzotik ve keskin aldehitler mi karıştırıldı ? Bu aldehitler, odunsu notalarla mı sentezlendi ? Bilmiyorum. Ortaya attığım sorular üzerinde düşünülmelidir. Çünkü, başta söyledim, parfümde garip ve sofistike bir lüks ve zenginlik bulunuyor...

Koku düzleminde turunçgiller- vetiver/ odunsu notalar- otsu rayihalar- pudralı çiçekler- odunsu notalar alınıyor. Açılıştaki rafine ve dolgun biçim, sonuna kadar böyle gidiyor. Orta notalarla birlikte katmanlaşma başlıyor- odunsu akorlar parfümün kalbine oturuyor.

Derinlik ve konfor noktasında vetiver merkezli odunsu notalar- otsu bitkiler beğenilecektir. Burası özellikle kalıcılık, kalite ve güzellik unsurlarını derleyen ve toplayan noktadır. Bazı notalar açıklanmamış olabilir. Bu çizgiyi siz, parfümün kapanışına kadar indirebilirsiniz.

Tende kalıcılığı bir güne yaklaşmaktadır. Fark edilirlik açısından başarılıdır. İlk sıkışta bergamot ve odun tandanslı rayihalarla etrafa yayılmakta. Sonra tene yerleşip, güzelleşiyor ve kendini size fark ettirmeden kalıcılık yapıyor. Siz fark etmeseniz de, çevreniz koku nüanslarını fark ediyor.

Dengeli sıkmak lazımdır. Kuvvetli ve vurgulu odunsu aromalar var. Günlük kullanıma uyar. Sabah saatlerinde az sıkılmalıdır. Öğleden sonra, akşam en iyi sonucu verir. Sonbahar- kışa yönelik gibi duruyor. Ne var ki, yaz akşamları da kullanılabilir. İş yeri ortamında, toplantılarda öğleden sonradan itibaren sahne alabilir. Yoğun odunsu aromalarından ötürü, gece vakti, her türlü davet ve eğlence için uygundur.

Koleksiyonunuzda mutlaka bulunmalıdır. Bilinç seviyenizi yükselterek, size olumlu duygular aşılayacaktır. Klas ve erkeksi bir parfümdür...

Koku- 5 Kalıcılık- 4




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder