17 Mayıs 2015 Pazar

Parfümde Tonka Fasülyesi Notasının Kullanılışı / makale





İş yoğunluğu nedeniyle parfüm yazılarıma biraz ara verdim. Çünkü tam yoğunlaşamıyorum. Bir takipçimiz bizden parfümde tonka fasülyesinin kullanılışıyla ilgili bir yazı yazmamızı istemişti. Başlayalım bakalım...

Tonka fasülyesi/ yemişi/ tohumu, Güney Amerika kökenli bir bitkidir. Kumarin adı verilen ve tatlı ve yeni  kesilmiş saman- çimen gibi kokan bir bitki kimyasalının kurutulmuş tohumlarından elde ediliyor. Tıp ve eczacılıkta kullanılıyor. Lavanta, meyan kökü, tarçın, kiraz, kayısı ve hint baklasında kumarin bileşeni bulunuyormuş.




Bugün birçok erkek ve kadın parfümünde tonnka fasülyesi kullanılıyor. Parfüm kültür gruplarında da aynı durum geçerlidir. Tatlı baharatlı, şipre/ fujer temelli, Doğulu, hayvansal temalı, hacı yağı esintili bütün parfümlerde bir biçimde tonka fasülyesi görüyoruz. Ama tonka fasülyesi birçok parfümde ana tema değil, yardımcı elemandır.

Tonka fasülyesinin parfümdeki belirleyici karakteristiği vanilya ve acı badem esintileri vermesidir. Yani, tonka fasülyesi temalı parfümler vanilya ve acı badem kokuları yayar. Buradaki vanilya ise, genelde pudralı ve ağır olarak biçimlenir. Acı badem vurgusu kesif, ağır ve yoğundur. Buradan da tonka fasülyesinin ağır, yapay ve plastiğimsi etkiler verdiğini anlarız.

Biz şimdi, günlük parfüm kullanıcısının aşina olduğu parfüm örneklerinden gideceğiz- bu parfümler, tonka fasülyesinden dolayı bir şekilde vanilya ve acı badem esintileri veriyor...

Givenchy Pi= Turunçgiller ve otlar ile açılan parfüm, keskin anasonla devam eder. Daha sonra, tonka fasülyesi ve türevi rayihalar yayan şekerli- yanık vanilya, çikolata, esmer şeeker ve acı badem esintileri tene yerleşen ve parfümü domine eden unsurlardır.

Joop Homme= Tatlı turunçgil ve yoğun feminen çiçekler ( yasemin, kediotu, zambak ) ile açılır ve devam eder. Çiçekler yapay, plastik, pudralı, ağır ve baş ağrıtan cinstendir. Baharatlar ise ( kakule- tarçın ) tatlı, yumuşak ve lükstür. Odunsu notalar, amber, vanilya ve tonka ile parfüm tatlanıyor.




Giorgio Armani Eau De Nuit= Kakule, pembe biber ve muskat ile baştan sona yoğun baharatlar var. Buna zambak da katılınca, pudramsı his oluyor. Sonlarda amber, vanilya ve tonka ile parfüm tatlanıyor ama bu, rahatsız edici değil. Tonka fasülyeli parfümler içinde en çok bunu seviyorum.

Carolina Herrera VIP 212 Men= Zencefil, elma, yoğun karabiber ve keskin nane ile güzel gidiyor. Ama sondaki amber ve tonka yemişi şekerli bir tatlılık ve pudralı bir yapaylık verdiği için iyi değil.

Ermenegildo Zegna Forte= Odunsu- tütünsü amber ana temadır. Bu nedenle Doğulu etkiler var. Biber ve zencefil gibi kuvvetli baharatlar sonuna değin etkindir. Kapanış amber, vanilya ve odunsu notalarla olmakta. Sonlarda şekerli bir tonka fasülyesi var.




Yves Rocher Ambre Noir= Odunsu bir amber parfümü forse ediyor. Koyu ve karanlık baharatlar, odunsu bazlar ve otlarla genel gidişat çok fazla değişmez. Kapanışta yoğun, pudralı ve biraz yapay vanilya- badem ve tonka yemişi var.

Tonka fasülyesinin parfümdeki işleviyle ilgili bazı donelere ulaşıyoruz=

* Yoğun baharatlar ve pudralı- tozlu çiçeklerle harmanlanan tonka tohumu parfümlerin nuit- noir, yani koyu- karanlık gibi sıfatlarla anılmasına yol açıyor.

* Kadın parfümlerinde pudralı ve/ veya kremsi çiçekler ve bazen baharatlarla birlikte kullanıldığında, pek etkili olamıyor. Çünkü kokusu diğer notalar tarafından bastırılıyor. Ve gerçekte tonka fasülyesi, gerçek kimliğini ve tarzını erkek parfümlerinde bulmaktadır- Yoğun acı badem ve vanilya esintileri...

* Tonka fasülyesi odunsu notalar, tütün, bal, amber, deri, hayvansal misk ve meşe yosunu ile birlikte orta ve alt katmanda sabitleyici ve kalıcı işlevli kullanılıyor. Fakat bu durumda da kokusu diğer notalar tarafından bastırıldığı için, genel karakterde belirleyici olamıyor. Diğer unsurlarla karışıp, onların içinde eriyor.




* Tonka fasülyesi, parfümlere bir tatlılık veriyor. Yalnız bu, kremsi, yumuşak bir tatlılık değil; şekerliliğe kayan aşırı bir tatlılıktır ve maalesef yapay, plastiğimsi ve pudralıdır. Parfümde tonka fasülyesi notası dengeli kullanılmalıdır. Yoksa, en azından benim başımı ağrıtıyor.

Son söz= Parfümde tonka fasülyesi derken, vanilya ve acı badem esintilerini düşünüyoruz. Eğer bir parfümde vanilya ve acı badem kokuları yoksa, o parfüm tonka fasülyesi temalı değildir.


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


2 yorum: