6 Mayıs 2013 Pazartesi

Yves Saint Laurent- Opium Pour Homme EDT / 1995 ve Oryantal Esintiler







doğu etkili parfüm


Yves Saint Laurent hakkında bilgi verir misiniz ?



Yves Saint Laurent, ünlü Fransız moda tasarımcısı. 2. Dünya Savaşı öncesinde, Christian Dior  markası için çalışmış. Daha sonra kendi moda evini kuruyor. Kıyafet tasarımlarının yanısıra, kozmetik ve parfüm sektörüne de el atıyor. Yves Saint Laurent, daha ziyade '' Doğu '' kültürüne gönderme yapan parfümler üretmesiyle tanınıyor.

YSL Opium Pour Homme da, Doğu etkili tatlı- oryantal bir parfüm. Oryantal- baharatlı olarak değerlendirilebilir.



Harman kalitesi ve genel değerlendirme olarak ne söylersiniz ?




Harmanı kağıt üzerinde gayet sade görünüyor. Ne var ki, koku karakteri ve tonlama açısından  üst düzey, alışılmışın dışında, farklı bir çizgisi olduğu söylenebilir.

Üst = Yıldız anason, kuş üzümü;

Orta = Zencefil, sichuan biberi ( Çin kökenli acı biber );

Alt = Vanilya, tolu balzamı sedir ağacı.

Bana verilen ilk bilgi, bu parfümün zencefil- vanilya merkezli bir parfüm olduğu yönündeydi. Doğru, ama anasonla birlikte... Kokladığım ilk anda zencefil ve vanilyanın yanında, keskin bir anason notası da aldım. Parfümde anasonu sevmem. Ancak burada güzel kullanılmış. Zencefil ve vanilyanın arasına dengeli yedirilmiş. Rahatsız edici bir ayrıntı yok. Parfümün başlangıcı tatlı, yoğun baharatlı ve biraz da pudramsı bir düzlem almış. Biber benzeri rayihalar da hissetmiştim, yanılmamışım.

Koku düzlemi bağlamında bakarsak, sırayla şöyle gruplandırabiliriz=

* anason ve meyveli his

* keskin baharatlar

* reçinemsi rayihalar...

Derinlik ve konfor çizgisine bakarsak, zencefil- vanilya- anason- balzam şeklinde yorum kazandığını belirtmek yanlış olmaz. Parfümün odunsu bir koku tonlaması da var. Zaten balzam bunun örneğini vermekte. Balzam, genelllikle odunsu / ağaçsı bitkilerden elde edilen bir reçine / ve buna benzer bir salgı maddesidir. YSL Opium 'da reçinemsi akorlar da alınmakta. Parfüm tene oturunca, reçineli baharat rayihaları alınmakta. Baharatların içine reçineler karışmış...



Tenden ayrılışı vanilya, reçine, ağaçımsı notalar şeklinde olmuş. Son derece kalıcı, kuvvetli ve keskin baharat düzleminde giden bir yapı göstermekte. Egzotik ve maskülen bir tonlaması var. Lüks ve kalite hissiyatı üst bir çıtayı işaret ediyor. Gösterişli ve şatafatlı bir parfüm. Koku güzelliği olarak çok beğendim.




Peki, YSL Opium size neleri düşündürdü ?






Koku hafızamı zorluyorum...

* Mentollü / okaliptüs özlü şekerlere,

* Ballı- baharatlı bitkisel macunlara, mesir macunlarına benziyor.

Opium 'u bir de parfüm dili açısında değerlendirelim = Keskin ve kuvvetli baharatların, yumuşak reçineler ile ve ağaçımsı notalarla harmanı... Parfümde '' doğu etkisi '' dediğimiz olgu burada gene karşımıza çıkmakta. Bu olgu, özellikle 2000 'li yılların başında parfüm dünyasını sarstı. Doğu etkili parfümlerin ilk örneğini aslında niş bir marka olan Serge Lutens, Ambre Sultan adlı parfümle vermişti. Sonra diğer niş ve ana akım markalar bu yolu takip ettiler. Artık parfüm alanına yeni yorumlar ve bakış açıları gelecekti. Serge Lutens, bu yönüyle Doğu etkili parfümlerin öncüsüdür. Serge Lutens, parfüm dünyasındaki bu köklü duygusal değişimi diğerlerinden çok önce kavramış ve bu olguyu maddî alana geçirmiştir. Ambre Sultan 'ı 1993 yılında piyasaya sunarak, gelecekte parfümlerin nasıl bir yorum biçimine sahip olacağını belirlemiştir. YSL Opium da zaten hemen hemen aynı dönemde, 1995' te piyasaya çıktı.





Parfümde '' Doğu Etkisi '' ne demektir, açıklar mısınız ?


Eğer bir parfümde şifalı otlar / kuru otlar, tatlı baharatlar, reçineler, sakızlar, tütsüler, bal ve tütün ( ve bundan kaynaklanan amberimsi ve dumansı his ),  bazen de tatlı kırmızı meyveler / kurutulmuş meyveler varsa =

O parfüm, Doğu Etkili bir parfümdür.

Serge Lutens parfümlerinin geneli de zaten böyledir. Amouage, Montale, L'artisan gibi niş markalar da öd ağacı temalı, modern hacı yağı esintili parfümler üretmekteler. Bu markalar ülkemizde bulunmuyor. Yurt dışı kaynaklı sitelerden temin edilebilir.

Opium 'un genelinde bir tatlılık var. Bu, bazı kişileri rahatsız edebilir. Tam bir sonbahar -kış parfümü. Sıcak yaz günlerinde bunaltıcı olabilir. Kalıcılık çok kuvvetli. Tenimde hafif esintilerle bir gün kalmakta.

Koku - 5 Kalıcılık - 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

1 yorum: