6 Mart 2013 Çarşamba

Serge Lutens- Serge Noire EDP / 2008



























'' Yanmış odun ve tütsü kokuları birbirine karıştırılır...''


Serge Lutens




Fransız niş parfüm markası Serge Lutens, genellikle bol baharatlı, reçineli, tütsülü ve amberli kokular üretmesi ile tanınıyor. Parfümlerinde Doğu ve Arap etkisi belirgin durumdadır. 

Serge Lutens Serge Noire adını taşıyan parfümde, baharat, odunsu notalar ve dumanlı rayihalar almaktayız. Oryantal- baharatlı sınıfa dahil edilebilir. İsmindeki Noire takısına bağlı olarak; dumansı, karanlık, koyu ve derin bir yapısı var.

Notaları paçuli, tarçın, amber, odunsu notalar, tütsü, karanfil, baharatlar ve abanoz ağacı/ ahşap olarak açıklanmıştır. 

Çeşitli parfüm yorum sitelerinde, Serge Lutens Serge Noire için; baharatlı tütsü, yanmış odun, aktar dükkânı gibi benzetmeler yapılmış. Bunlar bence de doğru tanımlamalar...

Serge Lutens Serge Noire' in başlangıcını ve bütün bir harmanındaki koku hissiyatını tütsülü tarçın, karanfil ve keskin baharatlar şekillendirmektedir ve bu haliyle kokusu doğal bir baharat dükkânını andırmaktadır.

Parfüm, yanmış tütsülü tarçın rayihalarıyla başlıyor. Sert, haşin ve burnu zorlayan bir başlangıç olduğu muhakkaktır. Ama farklı ve özgün bir yorumdur. Rafine ve doğal olan bu açılış beğenilmeye değer... Sonra tozlu- topraksı odunsu notalar ve paçuli geliyor. Devamında ise kuru ve keskin baharat çeşnisi değerlendiriliyor. Gene tarçın var... Tarçın, karanfil, kimyon, karabiber gibi baharatlar karışım halindedir. Yalnız bunlar tütsülenmiş baharatlardır. Çok ilginç ve mistik bir hava seziliyor. Tarçın- karanfil, ana tema olarak parfümü her daim domine etmekte. Yanmış odun ve ağaç kokuları da bu aşamada hissediliyor.




Baharatları ikiye ayırabiliriz= Ortalarda karabiber, kimyon gibi burun yakıcı baharatlar da var... Karanfil, kekik, nane gibi ferah baharatlar da var... Zaten son kısma geçtiğimizde, bunlara amber de katılacak ve aktar dükkânı metaforunu düşüneceğiz...

Kapanış faslına geçelim... Burada karanfil- tarçın kombinesine yumuşak, kremsi ve lüks bir amber katılıyor. Bu kısımdaki amber kullanımı biraz Serge Lutens Ambre Sultan kaynaklı değerlendirenler var. Böylece tenden ayrılmakta. Güzel, zengin ve mistik bir son...

Karmaşık ve sofistike bir parfüm. Serseri bir oryantal. Söz dinlemez, gem almaz, haşarı bir küheylan. Algıları zorlayan, burun yakan ve tahammülü zor bir parfüm. Karanlık, derin, tozlu, dumansı, kuru rayihalar parfümün genelini kaplamış. Çok tatlılık da yok...

Koku düzlemi tütsülü tarçın, odunsu notalar/ paçuli, keskin baharatlar- arada odunsu notalar ve amber şeklinde gidiyor. Açılıştan kısa süre sonra ağaçsı- ahşapsı tonlamalar var.

Derinlik ve konfor noktası tarçın- karanfil teması, baharatlar ve amber yorumunu vermektedir. Kalite, güzellik ve lüks hissiyatı en çok bu çizgide toplanmıştır.

Tam bir soğuk hava parfümü olmuş. Sonbahar- kış kreasyonunda, gardrobunuzdaki kışlık kıyafetlerle beraber yerini alabilir. Kalıcılık ise gayet tatmin edicidir. Günün büyük bir bölümünde etkisini sürdürür. Fark edilirlik tene yakın durması ve sahibine dönük esmesiyle ilgilidir. Aromalar güçlü olduğundan dengeli sıkılmalıdır. Günlük kullanımda pek bir işlevi olmaz. Çarşı- pazar gezmelerine uygun değil. Kendinize yontun. Özel koleksiyonluk bir yapısı var.

Koku- 4 Kalıcılık- 4




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder