13 Kasım 2015 Cuma

Diptyque- Volutes EDP / 2012




























Volutes- bükülüp spiral haline getirilmiş nesne.

Fransız markası Diptyque' in, tütün- bal temasının yanısıra baharat, reçine ve aromatik ot vurguları yapan parfümü Diptyque Volutes, incelenmeye ve konuşulmaya değer bir çalışma olmuş.

Ben, bu kokuya odunsu/ tütünsü- baharatlı grupta yer verebilirim. Sıcak, tozlu, yağlı, kirli ve keskin kokuların birbirine karıştığı Arap ve Doğu tarzı bir parfüm olmuş.

Üst- iris çiçeği, bal, tütün, kuru meyveler;

Orta- pembe biber, karabiber, safran, saman, ölmezotu;

Alt- opoponax ( maydonozgiller ), mür yağı, sığla yağı, benzoin.

Diptyque Volutes, algıları ve koku hissiyatını zorlayan son derece yağlı, tozlu ve keskin bir odunsu- tütünsü amberle açılış yapmakta. Çok miktarda duman/ tütsü de bulunmakta. Beğenip beğenmeme konusunda kararsız kaldım. Biraz hacı yağların benziyor. Burnum beni yanıltmıyorsa, hani neredeyse hayvansal misk diyebileceğim bir şeyler de var... Açılış Doğulu tarzda olmakta. Odunsu- tütünsü ambere, belki bal eşlik ediyordur. Başlangıçta deri notası bile var.

Daha sonra keskin ve tatlı baharatlar hissetmekteyim= Karabiber ve zencefil olabilir. Ama gene yağlı ve kirli tonlar var. Öd ağacı ve safran olarak öngördüm. Parfüm burada Arap tarzına çevrildi. Arada aromatik otlar var= Kekik ve adaçayı olabilir. Buraya kadar bana Amouage Interlude Man' i hatırlatmakta. Deri, tütün ve hayvansal misk ise halâ derinlerden hissediliyor.

Koku karakteri derin değişimler göstermiyor. Baştan sona değin yağlı, keskin, yapışkan ve kirli tonlar mevcuttur. Kapanışa doğru reçineli vanilya, misk- amber ve otsu rayihalar ve tütsü alınmaktadır.

Açıkçası Türk insanının pek de öyle sevip, kendine yakın bulacağı bir koku karakteri barındırmıyor. Bunu daha çok Araplar kullanır. Böyle Arap- Doğu tandanslı kokulara meraklı olanlar deneyebilir. Yoğun ve saldırgan aromaları günlük kullanıma izin vermiyor.



Koku düzlemi= Odunsu- tütünsü amber, hayvansal misk, deri notası, keskin baharatlar, öd ağacı, safran, aromatik otlar, reçineli vanilya ve misk olarak adlandırabilir. Başlangıçtaki tütün, amber ve misk notaları koku hissine bir miktar yapaylık ve zorlama vermiş. Sonra baharatlar ve otlarla nispeten kabul edilebilir bir yumuşama vardır. Sonlara doğru odunsu- reçineler ile gene ağır bir misk algılanıyor.

Derinlik ve konfor çizgisi= Karabiber- zencefil, aromatik otlar ve reçineler olarak belirlenmekte. Bu notalar beğeni kazanmaya genelde daha yakındır. Böylece tene oturduğunu düşünürsek, açılıştaki sertlik ve aşırılığı belli derecede tolere edebiliyor.

Kalıcı, güçlü ve yoğun aromalar bulunur. Dengeli sıkmak gerekir. Ten kimyası ve günün değişik saatlerine göre, farklı aromalar baskın çıkabilir. Sonbahar- kış sezonu, soğuk havalar, davet ve gece gezmeleri gibi zaman ve ortamlarda kullanılabilir. Bir günü geçen yapışkan bir kalıcılığı var. Kısa sürede tene yakın hale gelir. Öncesinde güçlü fark edilirliği var.

Koku- 4 Kalıcılık- 5




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder