16 Mayıs 2016 Pazartesi

Parfümde Baharat Notasının Kullanılışı / makale




Parfümlerin içeriğinde, baharat notalarının kullanımı her zaman önemli olmuştur. Biz de bugün, bu konuya kısaca değinmek istiyoruz. Bunun için, baharat aromalarının ana tema ve / veya önemli unsur olarak yer aldığı parfümlerden örnekler vererek açıklamalar yapacağız...

1- Tatlı baharatlar=

Modern- tatlı baharat temalı parfümlerin öncüsü olan Paco Rabanne- One Million' da tarçın tandansı tatlı baharatları ana tema olarak görmekteyiz. Merkezdeki tatlı baharatlar, parfümü orta katmandan itibaren domine etmeye başlamıştır. Günümüzde birçok tatlı baharatlı parfüm, baharat kullanımı tarzıyla bir şekilde Paco Rabanne- One Million ile benzerlik göstermektedir.



2- Tozlu / biberli baharatlar= 

Bu kategoride akla gelen ilk örnek, aynı zamanda Modern- odunsu parfümlerin öncüsü olan Hermes- Terre D' Hermes' tir. Burada karabiber merkezli biberli baharatların hakimiyeti söz konusudur. Orta bölümden itibaren baharat ve odunsu bazlar, aynı tozlu koku formunda birbirini destekliyor.

Aslında parfümlerde baharat kullanımının iki ana karakteri tatlı baharat / tarçın ve biberli baharat / karabiberdir.

3- Şuruplu / pekmezli baharatlar=

Bu gruptaki parfümlerde aslında tatlı baharatlar kullanılır. Bu baharatlar kırmızı meyveler ve orman meyveleri ( vişne, çilek, ahududu, kuş üzümü, incir ), kuru meyveler ( hurma, kayısı, şeftali ) ve birtakım reçine, sakız ve balzamlar ile birlikte harmanlanır. Serge Lutens markasının Chergui ve Arabie isimli parfümleri şuruplu / pekmezli baharat tarzına örnek oluşturmaktadır.



4- Sabunsu baharatlar=

Genellikle fujer ve şipre kategorisindeki parfümlerde bu türden baharat kullanımına rastlıyoruz. Kimyon, anason, kakule, karanfil ve havlıcan gibi baharatlar sabunsu karakterdedir. Bu tip baharatlar, fujer tarzı parfümlerde sabunsu aromatik otlar ve çiçeklerle sentezlenir ve açılışta ya da orta katmanda karşımıza çıkar. Aromatik- fujer parfümlerin en bilinen örneği olan Azzaro- Pour Homme' da sabunsu baharatları görmekteyiz.

5- Meyvemsi baharatlar= 

Mont Blanc- Emblem Absolu isimli parfümde armut ve çilek ile harmanlanmış meyvemsi tarzda tarçın ve pembe biber vardır.

Klasik tatlı baharatlı parfümlerde, baharatların önden turunçgillerle desteklendiğini anlıyoruz.



6- Kuru baharatlar= 

Bu grubun çeşitli varyasyonları mevcuttur. Mesela Bvlgari- Man In Black- açılışta içki notasıyla harmanlanmış kuru baharatları ve orta katmandan itibaren de kuru karabiber- tütün ikilisini kullanır.

Bentley- For Men Intense isimli parfümde, orta bölümde soğuk- serin lavanta ile kuru karabiber ( lavantalı karabiber ) beraber yer almaktadır.

Baharat kültürü, ipek ve baharat yolu ticaretini, özellikle Türk ve Doğu mutfağına baharatın etkisini, kapalıçarşıları ve genel anlamda Oryantalizm akımını bize çağrıştırmak sureti ile bugün, parfüm konusundaki beğenilerimizi şekillendirmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder