10 Şubat 2016 Çarşamba

L' Occitane- Ambre & Santal EDP / 2013




















L'Occitane Ambre & Santal, amber temalı ve Doğu / Asya etkili bir parfüm olarak konumlanıyor. Üretimine son verilen L' Occitane Ambre isimli parfümün yerine piyasaya sürülmüş.

Fransa- Provence merkezli marka olan L' Occitane, parfüm, ev kokuları, duş jeli ve vücut bakım ürünleri tasarlamaktadır.

L' Occitane- Ambre & Santal, bence oryantal- baharatlı kategoriye alınabilir. Amber teması, odunsu bazlar, reçineler, otsu rayihalar bu parfümü şekillendirir. Ekşimsi, yağlı, mumsu, keskin, yapışkan ve çok az tatlılık barındıran bir kokusu vardır. Genelde düz çizgide ilerleyen kokusu, büyük değişimler göstermez. Ne var ki, gene de bir konfor kokusudur...

Üst notlarda bergamot, biberiye; ortada incir yaprağı, gül; alt notalarda ise sandal ağacı, sedir ağacı, laden otu ve vanilya gösteriliyor.

Yaz güneşinde kavrulmuş aromatik otlar, kuru baharatlar ve şifalı otlar... L' Occitane Ambre & Santal' ın kokusu böyle özetlenebilir. Derin, zengin, karanlık, koyu ve sofistike biçimler koku ve ruh dünyasını oluşturmakta. Bir düzeltme ile şunu ilave edelim= Yoğun ve güçlü bir hayvansallığa tahvil eden biçimi ile sandal ağacı ve amber, bu parfümü beraberce domine etmiştir...



L' Occitane Ambre & Santal, sıcak, yumuşak ve güçlü esintilerle açılıyor. Baharatlı vurgular ve odunsu bazlar burada egemendir. Yalnız, baharatlar biberli ve odunlar da kuru ve keskin öd temasından nişan vermektedir. İlk anda fark edilirlik de güçlüdür. Kalıcı bir koku olacağının sinyallerini de verir. Daha sonra aromatik otlar geliyor. Adaçayı, yeşil çay, biberiye gibi nispeten yumuşak ve ferah otlar var...  Devamında baharatlara reçineli ve kremsi bir amber katılıyor. Belki de vanilyadan dolayı tatlılık artıyor. Ama bir taraftan da hayvansal ve ağır bir sandal ağacı algılanmakta. Kapanışta kuru ve yapay odunsu notalar var= Sedir ağacı ve öd ağacı anlaşması görülür. Parfümün tek sorunlu yeri de burasıdır... Yapay ve sentetik odunlar, koku formunu bir miktar bozuyor...

Kokusunun genelde düz çizgide ilerlediğini söyledik... Şöyle ki, nota ve aromalar büyük ölçüde birbirine karışmıştır. Tek parça- yekpare algılanmaya müsait notalar içinde baharat, odun gibi tek parça sayılabilecek formlar vardır...  Aynı minvalde de aromatik otlar & baharatlar ve reçineli amber & yapay odunlar gibi iç içe geçen yapılar mevcuttur.



Koku düzlemi= Baharat- odun sentezi, aromatik otlar, reçineli amber, vanilya, hayvansal sandal ağacı merkezli yapay odunsu notalar dikkati çekmektedir. Yapay ve sentetik olan son kısma doğru parfüm hantallaşıyor. Önceki akışkanlığını ve yumuşaklığını kaybediyor. Vanilya, ara geçiş elemanı olarak tatlılığı yükseltmese, belki de tamamen kuru ot- odun gibi kokular hissedilecekti.

Derinlik ve konfor noktası= Reçineli ve yumuşak amber & hayvansal sandal teması; aromatik otlar ve bir miktar biberli baharat kullanımı takdir ediliyor. Sıralama amberden baharata doğrudur. Bu çizgide konfor, sadelik, şık bir tasarım ve zengin ve dolgun koku biçimleri seçiliyor. Ayrıca kalite, kalıcılık, değer yargısı gibi nüansları ifade ediyor.

L' Occitane Ambre & Santal, bu haliyle soğuk hava, akşam serinliği, sonbahar- kış gibi mevsim ve zaman aralıklarına denk gelir... Dengeli dozaj şarttır. Çünkü, yapay odunlar ve yoğun bir hayvansallığa kayan sandal temasına dikkat edilmelidir. Tenimde gün boyu, hafif esintiler yaptı. Koleksiyonunuzda bulunması icap eden değerli kokulardan biridir. Elbette maskülen bir havası var.

Kapalı alanlarda pek kullanılmasa, iyi olur. Açık hava partileri, gece gezmeleri için idealdir. Çok sıcakta da sıkılmamalıdır. Tene hemen oturma eğilimi ile bir süre sonra konfor kokusu haline geliyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 5




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder