13 Ağustos 2017 Pazar

Serge Lutens- Chergui EDP / 2001

 















Serge Lutens Chergui EDP parfümünün EDT versiyonunu bizden sipariş edebilirsiniz : onurr.cetin@gmail.com

Dolum parfüm olarak- Deluxe kalitede % 40 yoğun esanslıdır.

'' Çöl rüzgarı tarafından alevleri körüklenen bir yangın... ''

Serge Lutens

Serge Lutens- Fransız niş parfüm markasıdır. Bugün Serge Lutens- Chergui isimli parfümü değerlendiriyoruz. Tatlı, kremsi, şekerli, pudralı, kuru, hayvansal, yapay, plastiğimsi, yumuşak ve sıcak yapıdadır. Baharatlar, çiçeksi notalar, odunsu notalar, meyveler, tütün, vanilya, amber, deri ve tonka fasülyesi bu parfümü şekillendirmiş. Oryantal- baharatlı kategorsinde gösteriliyor.

Tütün yaprakları, bal, iris, sandal ağacı, gül, tütsü, misk, amber, esmer şeker, deri, çay ve reçine gibi aromalar açıklanmış.

Adından başlayalım : Chergui ( Şark Rüzgarı ), Fas' ta esen bir çöl rüzgarı olarak bilinmekte. Bu parfümde o zaman, Kuzey Afrika ve Arap kültürüne göndermeler yapılacaktır. Chergui, kuru karakterli bir rüzgar olarak, dağlardan kıyı ve iç kesimlere doğru esiyor.

Serge Lutens markası, parfüm dünyasında, Doğu Etkili parfümlerin başlangıcı sayılan Serge Lutens' i üretmiştir. Kült ve sıradışı kokuları ile parfüm alanına yeni yorumlar ve ifade biçimleri getirmiştir. Bu cümleden olmak üzere, Ambre Sultan, amber temalı parfümlerin de öncüsü kabul edilir.

Serge Lutens- tatlı kırmızı meyve, tatlı baharat, şifalı ot, tütsü, reçine, bal gibi notaları kullanarak, Doğu Etkili parfümler yapmakta. Ambre Sultan ve Chergui buna buna örnek verilebilir. Ayrıca Borneo 1834 örneğnde olduğu gibi, kakao ve odun temalı modern kokular da yapıyor. Gene modern çam reçinesi kokulu Fille en Aiguilles önemlidir. Serge Lutens kokularının genelinde Arap ve hacı yağı esintileri vardır. Bu bağlamda gül, tütsü, misk ve öd ağacı sıkça kullanılır.

Serge Lutens- Chergui isimli parfümün başlangıcında, hayvansal aromalar bulunuyor : Sırasıyla deri, odunsu notalar ( sandal ağacı ) ve çiçeksi notalar ( gül, iris ).

Deri ve sandal ağacı vurguları şekerliliğe varacak derecede aşırı tatlıdır. Odunsu notalara geçilmesiyle birlikte hayvansallık artıyor. Çiçekler de aşırı pudralıdır. Tatlı ama nispeten yumuşak amber notası, geri planda kalarak bu hayvansal aromaları destekliyor.

Serge Lutens- Chergui isimli parfümün ikinci kısmında, koku formu büyük ölçüde değişime uğramıştır. Açılışa nazaran daha kabul edilebilir ( yumuşak, ferah, sıcak, enerjik ve dizginlenmiş ) aroma grupları görüyoruz. Hayvansal aromalardan sonra kuru meyveler geliyor. Bunu tatlı baharatlar takip ediyor. Bu baharatlar aromatik karanfil ve tarçın temalıdır. Kakule, muskat ve karabiber de baharat karışımının içine dahil edilmiştir. Devamında tatlılık gene yükseliyor. Tatlı tütün ve kremsi vanilya & tonka fasülyesi net olarak algılanmakta. Burada gene şekerli yapıdan dolayı tonka fasülyesini düşünüyoruz. Daha sonra kuru meyveli- baharatlı- tütünlü- vanilyalı- amberli aromalar tende yer değiştiriyor. Sonlara doğru, bütün bu notalar iyi sakinleşip yumuşar ve ve tene yapışır.

Doğu etkisinin ( meyvemsi baharatlar, tütün, amber vs. ) yanı sıra Arap esintileri ( deri, çiçeksi notalar ) de mevcuttur.

Serge Lutens- Chergui isimli parfümün açılış faslındaki deri notası, aslında tatlı tütün- bal ikilisinin birleşiminden meydana geliyor. Orta katmandaki baharatlar da klasik meyveli- şuruplu Serge Lutens baharatlarıdır. Kuru meyveler incir, hurma ve kayısı olabilir. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Akışkanlık gayet yavaştır. Uzun süre hayvansal biçimlerde takılı kalır. Yaklaşık üç saat sonra meyvemsi- tütünsü baharatlar ve tonka fasülyesi sahne alıyor. Bu arada fark edilirlik sahibine ve dışarıya karşı yoğun bir hayvansallıkla eser. Bu nedenle günlük kullanıma uymaz, dengeli dozaj şarttır ( üç- dört fıs ) ve sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Çabuk terleyen yağlı tende, hayvansal- baharatlı yapısından dolayı üç gün boyunca kuvvetli kalıcılık yapar. Dış mekân davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde düşünülebilir. Hatta genele yayılan aşırı tatlı, şekerli ve pudralı  hayvansal aromalar çoğu zaman baş ağrıtıyor. Dikkat edilmesi gerekir. Çünkü bu hayvansallık, özellikle sandal ağacı ve çiçeksi notalarda plastiğimsi bir yapaylıkla belirleniyor. 

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder