10 Şubat 2021 Çarşamba

Penhaligon's- Halfeti EDP / 2015


























Penhaligon's- İngiliz parfüm ve kozmetik markasıdır. Penhaligon's- Halfeti isimli parfümü değerlendirmek istiyorum.

Bu parfüm, ismini Şanlıurfa' nın Halfeti ilçesinden almış. Penhaligon's firması böylece Doğu kültürüne gönderme yapan bir parfümü piyasaya çıkarmış.

Şanlıurfa' nın Halfeti ilçesi, Fırat nehrinin kıyısında bir kasabadır. Burada dünyaca ünlü siyah gül yetiştiriliyor. Siyah gül, bu bölgeye özgü endemik bir bitkidir. Halfeti ilçesi turizm yönünden önemlidir. Taş mimarîli evler, camiler ve kiliseler bu yörenin genel konut tipini oluşturur. Eski Halfeti' de GAP ( Güneydoğu Anadolu Projesi ) kapsamında, Birecik barajı yapılınca, taş malzemeli evler, su altında kalmış. Birkaç kilometre ötede, Yeni Halfeti kurulmuş.

Halfeti ilçesi, Şanlıurfa' nın kuzeybatısındadır. İlçenin güneyinde, arazi sulu tarım yapmaya elverişlidir.İlçede doğal yaşam florası içinde birçok kuş türü ve vahşi hayvan koruma altındadır. El sanatları gelişmiştir.


Bölgenin iklimi Fırat nehrinin etkisiyle bir mikro klima özelliği gösterir. Akdeniz iklimi hüküm sürer. Narenciye yetiştirilir. Bölge, Doğu' ya özgü egzotik baharatları ile tanınır.

Penhaligon's- Halfeti isimli parfüm, tatlı, kremsi ve yumuşak esintilerin egemen olduğu bir kokudur. Az miktarda tozlu ve reçineli rayihalar vardır. Çiçeksi notalar baskındır. Turunçgiller, aromatik bitkiler, odunsu notalar, deri ve vanilya aromaları da genel biçimlenmede görülmektedir.

Üst- greyfurt, bergamot, yeşil notalar, armoise (?), selvi yaprağı,

Orta- lavanta, kakule, kimyon, muskat, safran, menekşe, tarçın, gül, yasemin, selvi bitkisi, müge,

Alt- deri, öd ağacı, amber, reçineler, sedir ağacı, paçuli, tonka fasülyesi, vanilya, sandal ağacı, misk.

Penhaligon's- Halfeti- aromatik otlar ve turunçgillerin dengeli uyumu ile başlıyor. Canlı, enerjik ve ferah bir açılıştır. Keskin ve metalik greyfurt ve mandalina var. Sucul ve yumuşak tarzda fesleğen, biberiye ve yeşil yapraklar var.

Sonra hemen kremsi ve yumuşak çiçeklere geçiliyor. Parfümün çiçeksi yönü baskındır. Diğer bütüm notalar yardımcı elemandır. Gül, yasemin ve frezyayı tahmin ettim. Aralarda safran ve biber- muskat benzeri yumuşak baharatlar var. Tene hızlı bir akışkanlıkla oturur. Bu esnada erkeksi çiçekler ( lavanta, iris ) devreye girer.

Penhaligon's- Halfeti- son bölümde önce yumuşak odunsu notaları ( sedir ağacı, paçuli ) göstermekte. Kremsi paçuli burada güzel bir uygulama olmuş. Sonrasında şekerli bir tatlılık var. Vanilya baskınlaşıyor. Tonka fasülyesi ve amber olabilir. Tozlu deri ve biraz kirli verilmiş öd ağacı hissedilmekte. Böylece tenden ayrılmakta.



Penhaligon's- Halfeti- iki koku formuna ayrılabilir=

Birincisi, ferah ve yumuşak narenciye, aromatik otlar ve çiçeklerle belirginleşen Akdenizli tarz. Bu bölüm, unisex kullanıma zin veriyor. Kaliteli ve ferah kolonya havasını yansıtıyor.

İkincisi, deri, öd ağacı, vanilya ve tonka fasülyesi marifetiyle şekerli- tatlılık, tozlu, kirli ve belli oranda yapaylık barındıran Arap / Doğu tarzı. Bu tarz pek başarılı olmamış. Koku güzelliğini, nota uyumunu ve sonlarda kaliteyi biraz düşürmüş. Dengeli sıkılması gerekir.

Parfümde yalnızca açılış ve orta katman olsaydı, daha iyi olurdu.

Penhaligon's- Halfeti- sonbahar ile ilkbahar arası döneme uygundur. Akşam, soğuk hava kokusudur. Çok sıcakta sıkılmaz. Açık hava partileri, davet ve kokteyleri için idealdir. Çabuk terleyen yağlı tende kalıcılığı bir güne yakındır. Far edilirlik her zaman sakin ve tenseldir ( tene yakın durur ).

Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder