1 Haziran 2013 Cumartesi

Amber ve Odunun Büyüsü = La Sultane de Saba Ambre, Musc, Santal





















arap- doğu etkili parfüm




Birkaç gün önce Ambre, Musc, Santal isimli bir parfüme denk gelmişsiniz. Bu parfümü La Sultane de Saba firması üretiyor. Bu firma ve onun ürünlerinden biraz bahseder misiniz ?






La Sultane de Saba, Fransa merkezli bir firma. Şampuan, kozmetik ve cilt bakım ürünleri ( krem, yağ, sabun, bakım toz/ karışımları ) ve parfüm üretmekte. Ayrıca Paris ve Vincennes' de SPA ( kaplıca ) tesisleri bulunuyor.

La Sultane de Saba, Arap kültürünün ve Doğu' nun mistik felsefesinin özgün geleneklerinden esinlenmiş bir marka imajı vermekte. Ürünlerinde Doğu -Arap etkili çiçekler, bitki özleri, amber, sandal ağacı gibi öğeleri kullanıyorlar...





Ambre, Musc, Santal denilen bu mistik parfümü yorumlar mısınız ?




Adından ve üreten firmanın imajından da anlaşılacağı gibi, Arap- Doğu etkili bir parfümle temas etmekteyiz. Önce, harmanına bakalım. Gayet sade ve rafine bir karışımı bulunuyor. Ayrıca, vermek istediği mesajı doğrudan veriyor.

Üst= Limon, portakal,

Orta= Vetiver, sandal ağacı, sedir ağacı,

Alt= Misk, amber ve tütsü...

Bunu odunsu- amber kategorisine sokabiliriz.




Parfüm son derece doğal ve biraz da asitli turunçgillerle açılıyor. Birkaç saniye sonra, kuru otlarla desteklenmiş odunsu notalar sahne almakta. Son bölüm ise, parfümün en güzel tarafı= Çok güzel ve lüks bir amber ve misk ikilisi parfümü domine etmekte. Buna bir de derinden tütsü/ sigara dumanı benzeri aromalar eşlik ediyor.  Parfümün genelinde amber notasından kaynaklanan tatlımsı ve yumuşak rayihalar var. Ayrıca sıcak ve pudralı bir yapı göstermekte.




Koku düzlemi şöyle olmuş= Portakal, sandal ağacı, misk /amber ve tütsü.

Derinlik ve konfor noktasına bakarsak= Odunsu notalar- amber- tütsü üçlüsünü ifade etmeliyiz. Parfümü lüks, şatafatlı ve derin yapan da bu notalardır.

Nota geçişleri dengeli ve yumuşak. Hiçbir yapaylık, sevimsiz ayrıntı yok. Koklamaya doyamıyorsunuz. Bu kadar az nota ile bu kadar muhteşem bir harman meydana getirilmesi takdire değer...





Bu parfüm, zihin ve duygu dünyanızda ne gibi etkiler yaptı ?



Ambre, Musc, Santal 'ı derinlemesine kokladığımda bana şunları hatırlattı= Tütsü, yanmış odunlar ve ballı- baharatlı macunlar... Bu parfümü kullandığınızda, kendinizi baharat satan bir dükkanda buluyorsunuz. Eski zamanları hatırlatıyor. Geleneksel Osmanlı sivil mimarîsinde, beyaz badanalı ahşap evlerden oluşan kent dokusu vardı. Dar sokaklar arnavut kaldırımı döşeliydi... Aklıma, eskiden mutfaklarımızda kullandığımız bakır ve gümüşten cezveler, bakraçlar, tepsiler, sahanlar geliyor.





Ne var ki, bu parfüm bize, Doğu coğrafyasına ve kültürüne seyahat imkânı sunuyor.

Aklıma gelen imge şu olmakta= Semerkand- Emir Timur' un Türbesi...

Timur hanedanının üyelerini topluca yattıkları mezar kompleksi olmasına izafeten, Gûr- ı Emîr Türbesi olarak da bilinmekte. Timur' un kendisiyle birlikte oğulları Şahruh ve Miranşah; torunları Muhammed Sultan ve ünlü astronom- bilgin Uluğ Bey bu türbeye gömülmüşlerdir. Aslında Timur, bu türbeyi veliahdı iken ölen torunu Muhammed Sultan için inşa ettirmişti.


                         

Osmanlı Padişahı Yıldırım Bayezid' i Ankara Savaşı' nda yenen meşhur Timur, bugünkü Özbekistan' ın Semerkand ve Belh şehirleri arasında yer alan Keş kasabasında, 9 Nisan 1336 yılında doğmuştur. O zamanlar bu bölge, Cengiz Han' ın üçüncü oğlu Çağatay' ın soyundan gelen Türk- Moğol kabilelerinin yaşadığı ülkeydi. Bu ülkeye, Seyhun ve Ceyhun nehirleri arasında yer aldığı için, Maveraünnehir- iki nehir arası deniyordu. Timur' un babası Emir Turagay, Keş kasabası ve çevresinin yöneticisi ve Barlas kabilesinin başkanıydı.
 
Timur, orta yaşları civarında bütün rakiplerini yenerek, büyük ve güçlü bir imparatorluk kurdu. Orta Asya, İran, bugünkü Rusya, Kafkasya,  Hindistan, Suriye, Irak, Mısır ve Anadolu; Timur' a ya doğrudan ya da vergi vererek bağlanan ülkelerdir.

Biraz anıt mezardan bahsedelim=

Bu, aslında cami, türbe/ mozole ve medreseden oluşan bir külliyedir. Semerkand şehrinin hakim bir tepesine inşa edilmiştir.




En dikkat çekici özelliği minareleri, anıtsal boyutları ve çini kaplama, mukarnas, altın yaldız ve bitkisel motiflerden meydana gelen süsleme kompozisyonlarıdır.




Amber çok sofistike bir koku. Siz bir şeye benzetiyor musunuz ?



Amber için farklı görüşler var. Kimilerine göre, kaşalot balığının öz salgısı. Kimileri de ispermeçet balinasının kusmuğu olarak görüyorlar. Bence, amber şöyle bir şey... Şampanya, likörlü çikolata ve sığır derisinin kokusunu biraraya getirin; amberi elde edersiniz.


Koku - 5 Kalıcılık - 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın.  http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/2014/04/parfum-testimiz-baslyor_18.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder