28 Nisan 2013 Pazar

Courvoisier L'Edition Imperiale 'da Serge Lutens Esintileri
















doğu etkili parfüm




Courvoisier markası hakkında biraz bilgi verebilir misiniz ?


Bu marka, 200 yıldır konyak üreten Fransa kökenli bir içki firmasına ait. Fransız İmparatoru Napolyon da bu içki firmasının müdavimlerindendi. Parfüm de üretiyorlar. L' Edition İmperiale, Kraft İnternational Marketing tarafından yaratılmış ve piyasaya sürülmüş bir parfüm.

Kraft yöneticilerinden ve bu parfümün fikir yaratıcılarından Paul N. Braun, markanın çok önemli bir geçmişe ve oturmuş, yüksek bir kaliteye sahip olmasının, yarattıkları parfümde de marka değeri olarak devam etmesini hedeflediklerini söylüyor... ( alıntı- enbir.com ).

Kullanıcı olarak 25- 35 yaş arası erkeklere yönelik tasarlanan parfüm, odunsu- oryantal olarak açıklanmış. Kısaca C.L.İ olarak ifade etmek istiyorum. Bu parfümü tesadüfen bir alışveriş merkezinde denedim ve bayağı beğendim.


Harmanında neler var ?


Üst= Kakule, mandarin, tagette ( Mısır kökenli bir çiçek ), kişniş;

Orta= Atlas sedir ağacı, dumanlı çay, zambak, menekşe;

Alt= Vetiver, Fir balsam, deri, amber...


C.L.İ nasıl bir parfüm ?


Serge Lutens 'ten esintiler taşıyor. En önemli özelliği bu. Harmanına bakarsak, balzam, deri, dumanlı çay, kişniş görüyoruz. Bunlar Serge Lutens 'lerde de var. Kişniş ve ağaçımsı notalar Ambre Sultan 'ı çağrıştırıyor. Sonra deri, çay, tütsü- tütün benzeri notalar Chergui esintileri vermekte. Balzam kullanımı Arabie 'de; dumanlı çay ve asitli turunçgiller Mandarine Mandarin 'de gördüğmüz özelliklerdir. Aslında Serge Lutens' lerin genelinde balzamlar, reçineler- sakızlar, tütün- bal ikilisi, tütsüler, deri- amber kullaımını görmekteyiz. Courvoisier L'Edition İmperiale de, Sege Lutens' lerden rol kapan bir parfüm olmuş.

O zaman şunu, öncelikle ifadeye koymak icap eder = C. L. İ' nin en güzel ve en beğenilesi tarafı, yani derinlik ve konfor noktası, Serge Lutens' lerde çok rastladığımız tütsü, deri, amber ve ağaçımsı-reçinemsi notaların sahneye çıkmasıdır...


Koku karakteri hakkında neler söylersiniz ?



Baştan sona baharatlı ve yoğun bir karakteri var. Ne var ki, rahatsız edici değil. Köşeli ve yırtıcı da değil. Gayet yumuşak, doğal, dolgun ve zengin bir harmanı olduğunu söylemeliyim. Genelde tatlımsı, yumuşak odunsu- oryantal bir parfüm olmuş. Maskülen ve çok kalıcı aromalar var. Notalar oturmuş, dengeli ve uyumlu yapı gösteriyor.

Açılışı hafif baharatlı- meyvemsi ve biraz da asitli turunçgillerle olmuş. Kakule ve kişniş baş rolde. Burada bile kalıcılık değerleri uzun sürüyor. Daha ilk anda yüksek kalibreli ve adam gibi bir parfümle karşılaşıyorsunuz. Şişesindeki dolgunluk harmanına da yansımış. Bariz biçimde kalite ve konfor kokan bir şaheser...

Koku düzlemi için kısaca şunu diyebiliriz= Turunçgil/ meyvemsi notalar, odunlar, çiçeksi- otsu notalar, reçine ve amber...

Sonra, parfümün derinlik ve konfor noktası = Sedir ağacı, dumanlı çay, yoğun ve egzotik çiçek notaları, otlar, balzamlar, reçinemsi rayihalar, deri ve amber...




 Fazla söze gerek yok aslında. Bu notaların ve aromaların her biri altın değerinde. Heyecan verici ve egzotik bir karışım. Kalp ve dip notalar birbirinin içine geçmiş ve yekpare bir katman oluşturmuş= Burası yumuşak, tatlımsı, dumansı, sıcak rayihalar estirmekte. Anlatılacak gibi değil. Mesela deri- amber yumuşak, çok kaliteli ve baskın bir ton veriyor. Vetiver ve balzam birleşince, ortaya reçine benzeri bir aroma çıkıyor. Balzam ve amber kremsi bir tatlılık ve yumuşaklık hissettiriyor. Parfümün tenden ayrılışına kadar tam bir şölen havası var. Deri, amber, otsu notalar ile tenden ayrılıyor. Neredeyse bir gün boyunca, hafif esintilerle tende kalıyor.


Bu parfüm size neyi hatırlatıyor ?


C. L. İ, karanlık, şifalı, derin, gösterişli ve dopdolu bir harman vermekte. Başlangıçta tatlı baharat karakterini yansıtıyor. Ortalarda ve sonlara doğru şifalı otlar, tütsüler, ağaçımsı notalar egemen oluyor. Bu parfüm, her yönden değişik bir deneyim ve duygu dünyasını hatıra getirmekte. İstanbul 'un ya da Bursa' nın kapalıçarşılarında bir gezinti. Mısır çarşısından baharat ve şifalı bitkiler satın almak. Ballı- baharatlı macunların kokusu. Bir işadamının ağır maun mobilyalarla, yumuşak deri kanapelerle düzenlenmiş ofisi. Çam ormanlarında gezinti ve reçine kokusunu içinize çekmek... vb.




İstanbul' daki en ünlü kapalıçarşı, Yeni Cami arkasında bulunan Eminönü Mısır Çarşısı' dır. Orayı ziyaret etmiştim. Aktarlarıyla ünlü bu çarşıyı, 1660 yılında Padişah 4. Mehmed' in annesi Turhan Valide Sultan yaptırmış. Mısır' dan gelen vergilerle yapıldığı için, Mısır Çarşısı adını vermişler. Yeni Cami vakfiyesine dahil yapılardan biridir.



Dünyanın en güzel bitki, baharat ve çiçekleri Asya' da, Doğu 'da bulunur. Ve dünyanın en güzel parfümleri Fransız tasarımcıların elinden çıkar... Fransa' yı ben, bu yönüyle Doğu 'ya benzetirim. Fransa, zihin ve duygu dünyamızda harekete getirdiği etkiler bakımından, Avrupa' nın, Batı' nın '' Doğu'' sudur...




Şüphesiz, Courvoisier L'Edition İmperiale de '' Doğu '' etkili egzotik bir parfüm. Böyle bir şaheseri denemekten çok memnun oldum.  Bugüne değin, karşılaştığım en iyi parfümlerden biri.

Koku - 5 Kalıcılık -5




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

3 yorum:

  1. bu kokuyu nerede deneyebilirim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ankara, Kızılay da Evkur (Atatürk Bulvarı üzerinde) da deneyebilirsiniz.

      Sil
  2. merhaba. denediğiniz edp olan mıydı edt olan mı?

    YanıtlaSil