7 Ekim 2017 Cumartesi

Modern Tatlı Baharatlı Parfümlerin Öncüsü : Paco Rabanne- One Million EDP / 2008


























Paco Rabanne One Million parfümünü bizden sipariş edebilirsiniz. onurr.cetin@gmail.com

Dolum parfüm olarak- Deluxe kalitede % 40 yoğun esanslıdır. 


modern tatlı baharat parfümlerinin öncüsü

One Million, Paco Rabanne firmasının bir ürünüdür. Bu firma hakkında bilgi verir misiniz ?

1966' da, Francisco 'Paco ' Rabaneda Cuervo adlı bir Fransız tasarımcı ve mimar tarafından kuruluyor. Bu kişi, önce başka markalar için takı tasarımları yapmış. Metal ve kağıt malzemeden yaptığı kıyafet tasarımlarıyla ünlenmiş. Parfüm üretmeye 1969 ' da başlıyor. Kıyafet tasarımlarıyla birtakım yeniliklere imza atıyor.

Paco Rabanne One Million' ı kısaca yorumlar mısınız ?

Üst=  Greyfurt, nane, kan portakalı,

Orta= Absolut gülü ( gülün öz yağı ), tarçın, baharatlı notalar,

Alt= Deri, beyaz odun, amber, paçuli.

Notaları her yerde böyle geçiyor. Buna göre turunçgil, odun, yumuşak baharat nüansları parfümü biçimlendirmiş.




Odunsu-oryantal kategorideki parfüm metalik portakal ve tatlı turunçgillerle açılıyor. Rafine, temiz ve serin rayihalar yaymakta. Sonra tatlı baharatlar ve şekerli tarçınla tende hakimiyetini hissettiriyor. Tene yakın duran ve iyice yerleşen deri, yumuşak odunsu notalar, amber ve paçuli ile sıcak ve baskın bir karaktere bürünüyor. Ortalardan itibaren, derinden çok hoş bir gül esintisini almaktasınız. Tenimde neredeyse 24 saat hafif esintiler yaymakta. İdeal- sonbahar kış kokusudur. Uygun bir dozajlamayla ılık yaz günleri de kullanım opsiyonu var. Günlük kullanım ve günlük faaliyet parfümüdür.

Koku düzlemi= Asitli portakal/ tatlı turunçgil, tatlı baharat/ tarçın, deri, odun, amber ve paçuli. Notalar gayet akışkan olup, tene çabuk oturuyor. Asitli portakal ve tatlı baharatlar birbirine karışmış. Odunsu notalar daha yumuşak verilebilirdi.

Derinlik ve konfor noktası= Tarçın, tatlı baharat notaları, odunsu notalar ve amber. Burası bence en güzel, en beğenilen bölüm olmakta. Odunsu bazlarda sıkıntı olsa da, gene bu çizgi kalite, zenginlik ve kalıcılık değerlerini temsil ediyor.
One Million ya çok seviliyor, ya çok eleştiriliyor. Yani ortası yok. Bunu neye bağlıyorsunuz ?

Haklısınız. İnsanlar parfüm hakkında bilgili değiller.  Bu, bence en önemli sorun olmakta. Yani cahillik. Bizim insanımız şöyle = Bir parfümün ünlü olduğunu bir yerlerden işitiyor. Gidiyor, onu alıyor. Neymiş, çok övülüyormuş. Sen de tenine uyup uymayacağını hiç düşünmeden ya da sırf bir arkadaşında güzel kokuyor diye, gidip o parfümü alıyorsun. Son derece yüzeysel bakış açısı... Ya da kokluyor bir parfümü; '' haa, bu güzelmiş '' deyip alıyor. Neyse... Gelelim, One Million' a... O da bu cahilliğin ve önyargılı tutumların kötü etkisinden payını alıyor. Meselâ metalik turunçgil açılışını beğenmeyenler var. Ne var ki, ben temiz, canlı, enerjik bir açılış olduğu kanaatindeyim. Sonra, bir parfümde en önemli unsur kalıcılıktır. One Million ise, bunu tarçın, tatlı baharat notaları, odunsu notalar ve amber ile başarmış görünüyor.  Sıcak, baskın, sofistike bir yorum... İyi parfüm, kalıcı olandır. Koku karakteri sonra gelir. One Million, modern bir tatlı baharat kokusu olmasının yanında, piyasadaki birçok parfümden daha karakterli duruyor. Tamam, çok süper bir parfüm değil.  Ama bu parfümde bizim kültürümüze ait bir şeyler var. Sanki çocukluğumuzdan beri bizimle berabermiş gibi. Bu açıdan klasik bir koku. Yani, araya birkaç parfüm girdikten sonra, tekrar One Million'a dönüyoruz. Kokusunu özlüyoruz. 20 -30 sene sonra, çocuklarımız bu kokuyu belki de ''babamın parümü'' diye arayacaklar... Belki de değeri sonradan anlaşılacak... Bugün, One Million ayağa düşmüş, çok bilinen, çok satan, herkesçe kullanılan bir parfüm olabilir... Ama bu, onun suçu değil ki. Bu olgular bir parfümün değerini azaltmaz. One Million' u ilk sıktığımda, ''sıradan, çok şekerli, piyasada bir sürü benzeri bulunan bir parfüm diyerek küçümsemiştim. Zamanla sevdim. Üç kere dönüşümlü olarak kullandığım bir koku kötü olamaz herhalde.





One Million, duygu dünyanızda ne gibi çağrışımlar yapıyor ?

Sıcak, baskın, tene yapışan amber, odun ve tatlı turunçgillerle desteklenen gül, tarçın ve baharatlar insanı eski zamanlara, saray ve konaklardaki ihtişamlı ve lüks yaşantılara götürüyor. Bu nedenle, One Million' da bariz '' Doğu '' etkileri var. Gene de tanımlanabilir, ne olduğu belli ve güvenli bir parfüm...

İlginç ve sıradışı bir bakış açısıyla şu soruyu sorabilir miyiz ?

One Million, amber temalı parfümlerin en iyilerinden biri olarak kabul edilen Serge Lutens Ambre Sultan' ın ilkel bir yorumu ya da versiyonu olabilir mi ?





One Million' a amber açılışta olmak üzere, çam reçinesi ve kuru otları koyun...  Ambre Sultan' a çok benzeyeceğine eminim. Zengin, dopdolu, lüks, gizemli  ve karanlık bir harmanı olacaktır. Tamamen otlardan, bitkilerden, baharatlardan başlayıp devam eden ve biten...

Ambre Sultan' ın bilinmediği bu topraklarda, One Million onun yerine geçer ve saygı görür.






One Million' daki deri ve yumuşak baharatlar şifalı otlarlarla, bitkilerle harmanlanırsa, meydana çıkacak rayihayı, ziyafeti, şöleni düşünebiliyor musunuz ? One Million' da da kaliteli bir amber teması var. Biraz daha derin ve şifalı bir harmanı olabilirmiş...





One Million, Fatih dönemini hatırlatıyor. Klasik Osmanlı dönemi, karada yapılan fetihler; tarçın, karanfil ve karabiberin saray yaşantısında kullanılması, geleneksel kurumlar ve mimarî... One Million' daki baharatlar bu dönemde de kullanılıyordu.





One Milion 'ı her türlü haksızlıktan ve önyargıdan uzak kalarak değişik ve yeni bir bakışla yorumlamalıyız. Bir parfümün gerçek değeri böyle anlaşılır.


Koku - 3 Kalıcılık - 5


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder