13 Nisan 2017 Perşembe

Köşe Yazısı : Parfüm Nasıl Yorumlanır ?









Bu yazımda, sizlerle parfüm analizi için uyguladığım bir yöntemi paylaşmak istiyorum. Yani, benim parfüm yorumlama tarzımdan örnekler vermek amacındayım.

Bir parfümü anlamak, yorumlamak, analiz etmek önemlidir. Bunun için de, her parfümor, kendine özgü yöntemler kullanır.

Sadece, bir parfümün üst- orta- alt notalarını ezberlemekle, o parfümü çözmek ve anlamak mümkün olmaz. Bir bakış açısına, değerlendirmeye ve ilkelere ihtiyaç duyarsınız.

Şimdi, kadın parfümlerinin en önemlilerinden biri olan Thierry Mugler- Alien parfümünün Eau De Toilette versiyonunu örnek olarak seçelim ve yorumlama metotlarımızdan birini bu parfüme uygulayalım...

Seçtiğimiz yorum metodu koku biçimlerine / formlarına göre olsun...

Thierry Mugler- Alien isimli parfümü önce tenimize uyguluyoruz. Bir parfümü anlamak için, önce ve daima teninize sıkmalısınız. Kıyafete, kağıt parçasına ve havaya da sıkılabilir. Ama bir parfüm, ten üzerinde daha iyi kokar ve anlaşılır. Kendi tenimizde, bir parfümün aromalarını daha net ve keskin biçimde hissederiz. Ten kimyası, tendeki yağ tabakaları ve terleme durumumuza göre, gerçeğe daha yakın yorumlama yapılabilir.

Parfümü teninize sıkınca, iki yoldan birini tercih edersiniz :

Ya iki- üç dakika bekleyip, parfüm teninize iyice oturunca koklarsınız.

Bu yöntemde, parfüm teninize yerleştiği için, orta ve alt notalarını burnunuz daha iyi algılar.

Ya da sıktıktan hemen sonra koklayıp, sonra iki- üç dakika bekleyip tekrar koklarsınız.

Bu yöntemde ise, parfümün önce üst ( açılış ) notalarını burnunuz algılar. Sonra tekrar kokladığınızda, parfümün orta ve alt ( merkez ) notalarını hissetmiş olursunuz.

Ben daha çok, ikinci yöntemi kullanıyorum. Çünkü, bir parfüm nasıl başlarsa, genellikle o şekilde gider ve sonlanır. Özellikle ana akım parfümlerde durum böyledir.

Yani bir parfüm tatlı- kremsi- yumuşak açılış yaptıysa, bu koku tarzı genellikle parfümün sonuna kadar devam eder. Ekşimsi- tozlu- buruk başladıysa, çok küçük değişimler hariç, gene aynı şekilde sona erer.

Bu açıklamaların ardından, konumuza dönelim. Thierry Mugler- Alien EDT parfümünü koku biçimlerine / formlarına göre değerlendirecektik...

Koku formları olarak şunları hissediyoruz :

* Şekerli tatlılık,

* Kremsi ve pudralı çiçekler,

* Tozlu odunsu notalar.

Soru : Bu kokular acaba hangi aromalardan geliyor ?

Bunları tahmin etmeye çalışacağız.

Şekerli tatlılık=  Bu uygulamayı, Thierry Mugler- Alien EDT versiyonu parfümünün açılış ve merkez notalarında görmekteyiz. Açılışta kırmızı meyvelerden gelen bir tatlılık vardır. Kuş üzümü, ahududu ve vişne olabilir. Gerçi, tatlılk genele yayılmıştır. Ancak özellikle tene oturma evresinde, bu tatlılık şekerliliğe kayar. Vanilya, misk ve sandal ağacı notalarını sonlara algılarız. Parfümün kapanışında, bu tatlılığın yükseldiğini takdir ederiz.

Kremsi ve pudralı çiçeklerin harmanı= Bunu orta katmanda görürüz. Yasemin, frezya, leylak gibi kremsi ve yumuşak çiçekler daha baskındır. Sardunya ve sümbülteber gibi pudralı ve miktar tozlu çiçekler ise geri plandadır.

Tozlu odunsu notalar= Aslında tozlu esintiler pek yoktur. Sadece tene yerleşme ve kuruma döneminde, vetiver ve paçuli gibi odunsu bazlarda sınırlı bir tozluluk vardır.

Parfüm yorumlama biçimleri çok sayıda olabilir. Biz en kolay yöntemlerden birini, bu bölümde anlatmış olduk. Umarız, bu yöntem parfüm uzmanlarına iyi bir fikir verecektir.

Bir parfümün içindeki bütün notaları tek tek tahmin etmeye çalışmak çoğu zaman işe yaramaz. Çok vakit kaybettirir. Notaları belli bir bütünlük ve düzen içinde anlamak ve değerlendirmek gerekir.

Vanilya aromasını tek başına hissetmeye çalışmak yerine, bu notayı genel bir şekerli tatlılık içinde algılamaya özen gösteriniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder