7 Nisan 2016 Perşembe

Jean Charles Brosseau- Ombre Orientale EDP / 2013



























Fransız moda markası Jean Charles Brosseau- kurucusu olan kişinin ismini taşımaktadır. Daha çok, Arap tarzı parfüm üretmektedir. Parfümlerinde öd ağacı, tütsü, gül, misk, zambak, safran, menekşe ve paçuli gibi, geleneksel Arap parfümlerinde gördüğümüz notaları kullanıyor.

Bu markanın Amber temalı parfümleri beğenilmekte. Bugün onlardan birini, Ombre Orientale' i değerlendireceğiz.

Oryantal amber... Acaba öyle mi ? Bakalım...

Bu parfüm, odunsu- şipre grubuna sokulmuş. Ama ben, şipre olduğunu düşünmüyorum. Odunsu- baharatlı veya odunsu- oryantal kategorisine dahil edebilirim. Parfümde kuru, keskin, tıbbî ilaç benzeri rayihalar var.

Baharatlar, öd ağacı, amber teması, odunsu notalar ve deri notaları belirgin olmuş. Fazla tatlılık yok. Genelde sıcak etkiler var. Sentetiklik ve yapaylık da var.

Üst= Bergamot, kuş üzümü, safran, elma, pembe biber;

Orta= Gül, menekşe, ahududu, portakal çiçeği;

Alt= Paçuli, öd ağacı, süsen çiçeği, sandal ağacı, amber.

Fazla tatlılık yok, dedim... Harmandaki kırmızı/ orman meyveleri sizi aldatmasın. Jean Charles Brosseau- Ombre Orientale- genelini öd ağacı, safran, deri ve amber gibi rayihalar domine ederken; en azından ben, pek fazla bir tatlılıktan bahsedemiyorum. Evet, kuru, acımsı, buruk ve keskin tonlamalardan dem vuruyor ve tatlımsı aromalara pek sıra gelmiyor. Tom Ford Sahara Noir benzeri karakteri olduğunu söyleyebilirim. Arap işi, Arap baharatları, bazen burnu zorlayan bir sentetiklik...

Açılış çok yoğun ve keskin biberli rayihalarla yapılmakta. Koyu, buruk, ilaç gibi, yapaylık hissi veren bu başlangıç, beni şaşırttı ve çok da hoşuma gitmedi. Devamında tatlı kırmızı meyveler parfümü biraz tatlandırıyor. Ne var ki, açılıştaki keskin ve burun büken vurgular da kendini hissettiriyor. Gene de parfüm, bu kısımda yumuşayıp daha tahammül edilir hale geliyor. Alttan alta da, pudralı yoğun çiçekler var. Yalnız, burada tuhaf bir yoğunluğa evrilen gül notası da aldım. Bu gül, Arap parfümlerindeki gülleri hatırlatmakta.

Sonrasında hızlı biçimde amber, öd ağacı, safran ve odunsu notalar devreye girmekte. Kapanış bölümündeki deri hissiyatının daha çok, paçuli ve öd ağacından kaynaklandığı düşünülebilir. Amber de bunda etkili olabilir mi ? Bu da ihtimal dahilindedir.

Aslında, tıbbî ilaç benzeri rayihalar, her daim kendini bir yerlerden hissettiriyor. Amber temalı bir parfüm olduğu söyleniyor. Ama öd ağacı, gül, paçuli, odunsu notalar; amberden daha fazla etkin olmakta. Amber, neredeyse, araya karışmış yardımcı eleman konumundadır. Amber de zaten, öd ağacına evrilen şekilde kuru, keskin ve sıcak olarak algılanmakta.

Jean Charles Brosseau- Ombre Orientale- tene yakın duruyor. Tene yerleştikten sonra daha yağlı hale geliyor. Kalıcı ve kuvvetli rayihaları var. Fark edilir bir yönü de var. Ama şöyle= İlk sıkışta, çevrenizdeki insanlar, hacı yağı esintileri aldıklarını düşünerek rahatsız olabilirler. Doğrusunu söylemek gerekirse, kısa sürede tene oturup, yapışıyor. Ve o andan sonra da çevreyi pek rahatsız etmiyor. Eğer Arap işi kokulara aşinaysanız, sizi de ruhsal ve tensel açıdan pek zorlamıyor.

Koku düzleminde biberli rayihalar, kırmızı meyveler, bitkisel notalar, pudralı çiçekler, amber, öd ağacı ve odunsu notalar fark edilmekte. Ayrıntılara inersek; gül- öd ağacı- paçuli çizgisi var. Safran alınıyor. Diğerleri katman halindedir.

Derinlik ve konfor noktasında gül- öd ağacı- paçuli- amber- odunsu notalar öne geçmekte. Burası, aynı zamanda kalıcılık, güzellik ve kalite değerlerinin belirlendiği yapısal düzeni ifade eder. Şunu da söyleyelim= Bu çizgi, her hal ve şartta, geleneksel Arap parfümlerinin çatısını oluşturması bakımından ayrıca önemlidir.

Jean Charles Brosseau- Ombre Orientale' ın- tende kalıcılığından bahsedelim... Kalıcılık değerleri başarılı olmaktadır. Benim tenimde yaklaşık iki gün etkili oldu. Koku karakteri olarak günümüz trendlerine uymasa da, kalıcı ve güçlü parfüm arayanlar tercih edebilir. Yalnız, koleksiyonluk bir tarafı var. Günlük kullanıma uymaz. Kendinize yontarsınız. Arap işi kokulara meraklı olanlar deneyebilir.

Dengeli sıkılmalıdır. Şüphe götürmez biçimde sonbahar- kış parfümüdür. Soğuk havalarda iyi gider. İçinizi ısıtır. Uzun süreli kullanımda bıktırabilir. Çünkü, kuru ve keskin ilaçsı rayihalar parfümü şekillendiriyor.

Bu parfümün oryantal olup olmadığı hakkında fikrim kısaca şudur= Arap işi kuru ve keskin baharatlar ve pudralı çiçeklerle, genelde oryantal bir karakteri var. Ama baharatlar, biraz daha biberli tonlamalar yapıyor.

Koku- 3 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder