5 Haziran 2013 Çarşamba

Tatlı Baharatlı Bir Oryantal : Comme des Garcons- Comme des Garcons 8 88 EDP / 2008


 



























metalik- tatlı baharatlı- doğulu parfüm





Comme des Garcons markasıyla ilgili bilgilerimiz nelerdir ?










Tokyo merkezli Japon niş parfüm markası. Japon modacı Rei Kawakubo kurmuş. Bu marka, parfüm dünyasında '' gerilla tipi pazarlama '' anlayışını başlatmış. Şöyle ki, önceden kirasını ödeyerek, bir bölgeye veya bir sokağa kısa süreliğne ( 1, 2, 3, 5 gün, 1, 2 ay...) parfüm standı / seyyar tezgahı kuruyorlar. Orada parfüm satıp işleri bitince başka yere gidiyorlar. Ayrıca, alışılmışın dışında tasarımları var. Mesela Wonderwood ve 2 Man gibi parfümlerinde, yayvan biçimli ve bir yere sabit ve dik konulmaya/ oturtulmaya çalışıldığı zaman, kesinlikle dik duramayacak formda şişeler tasarlıyorlar. Parfümleri genelde ağır baharatlı oluyor. Her sene bir tema belirleyip, ona atıf yapan parfümler üretiyorlar. Mesela öd ağacı, kırmızı meyveler, herhangi bir baharat, tütsü... Gene, ilginç bir tavırla, mağazalarında vitrin düzenlemesi yapmıyorlar.


Comme des Garcons- Comme des Garcons 8 88 'i kısaca tanıtır mısınız ?



Baharatlı- ağaçsı kategoriye alınmış. Notaları safranin, karabiber, zerdeçal, defne yaprağı, kişniş, sardunya, amber, tütsü ve paçuliden oluşmakta. Harman kağıt üzerinde sade ve gösterişsiz görünüyor. Aromatik etkiler var. Baharat, odunsu notalar ve tütsü her daim hissedilmekte.

Koku düzlemi= Karabiber, tarçın, çiçeksi notalar, odunsu notalar, amber ve tütsü ilk sıkışta ve sonraki dakikalarda sırasıyla aldığım notalar oldu.

Aslında baştan sona tatlı baharat rayihaları hissedilmekte. Bu baharatlara metalik bir etki de verilmiş. Baharatlar çok yumuşak, rafine ve lüks kullanılmış. Derinden bir tatlımsı amber ve tütsü esintileri de hissedilmekte.


 Derinlik ve konfor noktası= Metalik -tatlı baharat / odunsu notalar / tatlımsı amber biçiminde meydana gelmekte.

Nota geçişleri o kadar uyumlu ve yumuşak olmuş ki, tatlı baharatlar ve metalik etki sanki yekpare- tek parça düzlem gibi algılanıyor. Hiçbir şey dengesiz değil. Burun büken, rahatsız edici bir şey yok.

Harika bir harmanı olduğunu söylemeliyim. Koku,  baştan sona pek değişmiyor. Ne var ki, tene oturdukça güzelleşmekte. Zaten tatlı baharatlara bir  de tatlı amber- tütsü eşlik edince, koklamaya doyamıyorsunuz. Tatlı... tatlı... tatlı... Parfümün geneli böyle.

Tatlı baharatlar - Sadece bu. Baharatları tek tek saymasak da, olur. Diğer notalar bunlara payanda olmuş - o kadar.



Peki, bu parfüm size neler hissettirdi ?




Bizim kültürümüze hiç yabancı değil. Koku hafızam tanıdık sinyaller vermekte. Neye benzediğine birkaç dakika sonra karar verdim.



Comme Des Garcons 888, beni eski zamanlardaki saray yaşantılarına götürüyor. Selçuklu ve Osmanlı saraylarında, yemeklerin yanında ballı- tarçınlı, zencefilli- güllü şerbetler, demirhindi şerbeti vs. içilmekteydi. Şerbetsiz yemek olmazdı. Limonata ve baharatlı şerbetler yemeğe lezzet katıyordu. Bu parfüm, o şerbetlerin tadını ve rayihasını hatıra getiriyor.



Osmanlı döneminde, mesela Fatih Sultan Mehmed zamanında çok basit yiyecekler tüketildiğini biliyoruz.

Fatih, her gün istakoz, karides, istiridye, balık vb. deniz ürünleri yerdi. Saray halkı genellikle labana çorbası içerdi. Fatih' in peynirli pideyi çok sevdiği söylenir. Sarayda en çok tüketilen sebzeler pırasa, ıspanak ve lahanaydı. Et yemeklerinden kuzu, koyun, kaz, tavuk, tavşan ve çeşitli av hayvanlarının etleri tercih edilirdi. Domates, patates gibi yiyecekler Coğrafî Keşifler' den sonra, Amerika kıtasından Avrupa ve dünyaya yayılmıştır. Yani, Fatih, hiç domates, patates yememiştir. Çünkü, bunlar o zaman bilinmiyordu. Saray mutfak defterlerinden öğrendiğimize göre, saray halkına günde iki defa, sabah ve akşama doğru yemek çıkarılmaktaydı. Osmanlı ve Türk mutfağı, 19. yüzyılda, özellikle Tanzimat döneminde zirvesine ulaştı. Yemekler çeşit, lezzet, koku, çeşni olarak ve hazırlama ve sunum teknikleri bakımından çok ileri bir kültür seviyesine ulaştı. 2. Abdülhamid' in sofrasında kahve, süt , şerbet; çeşitli kahvaltılıklar, sucuk, pastırma, salam, çeşitli pideler, börekler, sahanda sucuklu- pastırmalı yumurta, şerbetli ve hamurlu tatlılar, havyar, balık yumurtası, karışık meyve tabağı, sütlaç, un ve irmik helvası vb. zengin yiyeceklerden oluşan bir menü vardı.

...



Comme Des Garcons 888 hakkında birkaç ilave daha yapalım.

Çok kalıcı bir aroması var. Tenimde hafif esintilerle bir gün gitti. Mevsime ve zamana sığmayan bir kokudur. Her yere, her duruma uyar. Günlük kullanım ve her tür sosyal ortam için tasarlanmış. Bol bol sıkılabilir. Rahatsız etmez. Kalıcılık ve fark edilirlik özellikle baharat, tütsü ve odunsu notalarla ilişkilidir.

Koku - 5 Kalıcılık - 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder