16 Temmuz 2015 Perşembe

Parfümde Misk / Misk Yağı Temasının Kullanılışı / makale




Misk ve misk yağı teması parfümlerde önemlidir. Bu konuda birkaç söz söyleyeceğiz.

Erkek ceylan, misk geyiği, misk öküzü ve misk kedisi/ kunnduz gibi hayvanların öz salgılarından misk maddesi elde edilir. Bu hayvanların deri altı yağ dokusu ve kuyruğunun altındaki bezler bu işe yaramaktadır.

Parfümlerde misk, beyaz misk ve misk yağı gibi üç farklı misk versiyonu kullanılır. Bunlara değinelim=

A- MİSK= Bütün parfümlerde amber, vanilya ve sandal ağacı ile harmanlanır ve tatlı, kremsi, yumuşak tarzda verilir.

B= BEYAZ MİSK= Yumuşak, kremsi, şurubumsu kıvamda olup; meyvemsi baharat, kaşmir ağacı ve sandal ağacı benzeri rayihası vardır. Aromatik- fresh tonlar verir. En değerli beyaz misk, Özbekistan dağlarında yaşayan erkek ceylanların öz salgısıdır.

C- MİSK YAĞI/ CİVET/ KUNDUZ YAĞI= Bu kelimeler aynı anlamdadır. Misk yağı, hayvansal parfümlerin temelini oluşturur. Bazı parfümlerin ahır, terli insan vücudu, ağır sığır derisi, idrar ve tezek gibi kokmasının sebebi misk yağıdır. Misk yağı, parfümlerde tespit ettiğimiz kadarıyla deri, tütün, tonka fasülyesi, yapay ve plastik baharatlar ve çiçekler ve ikinci dereceden paçuli ve öd ağacı ile birlikte kullanılmaktadır.

Misk ve türevleri, parfümlerde genellikle kapanış notalarında olur. Bazen de orta katmanda veya açılış bölümünde yer alabilir.

Konuyu aydınlatmak için parfüm örnekleri ortaya koyacağız.

Yves Saint Laurent- Kouros= Kirli ve tozlu turunçgiller, acı bahratlar, pudralı çiçekler hacı yağı gibi kokmakta. Misk yağı ( bkz. misk yağı kokusu ) ve deri notası pis, sert ve algıları zorlayan tarzda olmuş.

Abdul Samad Al Qurashi- Dahn Oud Ateeque= Yoğun, pis, kirli ve dayanılmaz bir misk yağı teması ( bkz. misk yağı kokusu ) parfümü domine eder. Bunun yanında öd ağacı, tütün, tonka fasülyesi, paçuli ve plastik ve yapay baharatlar olduğunu tahmin ettim.



Maison Francis Kurkdjian- Absolue Pour Le Soir= Hayvansal misk temasının yanında Doğu etkisi de var= Odunsu- tütünsü, keskin ve tatlı baharatlar, aromatik otlar, sığır derisi gibi kokan misk, vanilyamsı amber ve odunsu notalar gidişatı belirler.

Serge Lutens- Muscs Koublai Khan= Algıları zorlayan yoğun, dayanılmaz ve kirli bir misk yağı teması (bkz. misk yağı kokusu), parfümü neredeyse baştan sona etkilemekte. Sonlarda çok güzel ve lüks bir amber var.

Abdul Samad Al Qurashi- Musk Al Ajeeb= Derin, egzotik, koyu, karanlık tatlı baharatlar, vetiver, paçuli, amber, misk ve sandal ağacı harmanı beğeniliyor. Misk ve amber çok yağlı kullanılmış. Narenciye esintileri alınıyor. Sıcak ve yumuşak vurgular daha fazladır.




Jean Paul Gaultier- 2= Modern bir vanilya- misk- amber teması vardır. Odunsu bazlar, tatlı baharatlar, deri notası ve çiçekler harmanlanmıştır. Yoğun, koyu ve derin hissiyat vardır. Notalar acı, pudralı, tatlı, kremsi ve yumuşak nüanslar vermekte.

Abdul Samad Al Qurashi- Musk Al Jism/ Body Misk= Beyaz misk baskındır. Gül, yasemin, menekşe gibi çiçekler algıladım. Dengeli bir tatlılık var. Hafif, aromatik- fresh bir yapısı var. Sabunsu rayihalar hissettim. Temiz, yumuşak ve taze notalar belirgindir.



Shiseido Zen- Eau de Parfum For Women= Çiçeksi- odunsu/ misk grubuna sokulmuş. Tropik meyve- narenciye- beyaz çiçek karışımıyla açılır. Taze, temiz, biraz sabunsu, bitkisel ve reçineli yapısal düzenden bahsedilebilir. Tozlu- topraksı paçuli ile yumuşak bir beyaz misk kapanışı yapıyor...

Çok seçkin, elit, incelmiş zevkleri bulunan ve kültürlü bir takipçi kitlemizin olduğunu anlıyorum. Bu da bana büyük gurur veriyor. Böyle bir izleyici kitlesi, beni güzel makaleler yazmam için yönlendirmekte. Bu yazıyı yazmama vesile olan sayın Alper Zeybek' e teşkkür ederim. Şunu bilmelisiniz ki, bu tür kaliteli yazılar uzun süren, özenli ve titiz araştırmaların neticesinde hayat bulmaktadır.

7 Nota 1 Parfüm, siz değerli takipçilerimizin sayesinde, parfüm yorumları alanında prestijli, ayrıcalıklı ve imtiyazlı bir mevkiyi elde etmiştr ve bu minvalde yükseldikçe yükselmektedir...

7 Nota 1 Parfüm, parfümler alanında farklı, özgün ve yaratıcı bir felsefenin temsilcisidir. Parfümleri bu bakış açısıyla yorumlamaktadır.

Hepinize sevgiler ve saygılar, efendim...

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

4 yorum:

  1. Günlerdir başlığını görüp, içeriğini yazmanızı dört gözle beklediğimiz makale sonunda geldi. Parfümlerde misk esansının/notasının muhtelif kullanımlarıyla ilgili bu güzel makale için teşekkür ederiz ellerinize sağlık. Son derece detaylı, ciddi bir araştırma ve çalışma yapmışsınız. Parfüm içerisinde kullanım özelliğine göre ifade edilen beyaz misk, misk esanslarının saf hallerini denedim. Civet yani misk yağını baskın nota olarak ihtiva eden parfüm kullanma tecrübem maalesef olmadı.

    İlk defa tanıştığım beyaz misk toz şeklinde idi ve İzmir Hisar Camii önündeki esansçı yaşlı amcamız bunu az miktarda alüminyum, cam şişelere koyduğu esanslara ilave ediyordu, sanıyorum kalıcılığını arttırıyordu. Daha sonra parafinlenmiş katı şekliyle aynı vesile ile tanışma imkanına sahip oldum . Son derece egzotik, fevkalade hoş kokusu vardı. Buna benzer en yakın notayı Arko Mavi Tıraş kolonyasında aldım. İçeriğinde beyaz misk olma ihtimali yüksek diye düşünüyorum. Doğal misk esansı tek başına aslında çok güçlü bir koku olarak niteleniyor ama sentetik olarak üretilmiş olanlarda bu güçlü yanı sanırım günlük kullanıma uygun olarak biraz törpüleniyor. Ben bir kere de ondan almıştım ama nedense benim aldığımın kokusu pek güçlü değildi. Hunca markasının Equal Classic parfümü benim bu bahsettiğim manadaki misk esansının diğer notalardan daha ön planda baskın şekildeki kullanımı. Akat 2000 parfümlerinden birinde de misk esansı baskınlığı fazlaydı diye hatırlıyorum kullananlar varsa hatırlayabilirler.

    Bir parfümde klasikleşmiş olarak misk notasının en çok yakıştığı diğer nota zannediyorum amber olacaktır. Bir parfümün içeriğini okurken genellikle alt notalarda misk, amber şeklinde yan yana gelmeleri hepimizin aşina olduğu konudur birazcık parfüme, kokuya meraklı isek. Ancak tabi ki parfümlerin alt notalarında kabe samanı (vetiver), paçuli, meşe yosunu, sedir ağacı, sandal ağacı, vanilya ve tonka fasulyesi gibi güçlü notalarla beraber kullanımlarına da sıkça tesadüf edilmekte. Ben bir parfüm kullanıcısı olarak esans haliyle kullanımına alışık olduğum misk notasını en az iki haliyle ve baskın halinin kullanımını, yorumunu severek kullanıyorum. Genel kanaat nedir merak ediyorum. Sizin bu güzel, eğitici ve faydalı makalelerinizi bilhassa çok merak ettiğim Tonka Fasulyesi gibi parfüm alt notaları ile devamını görmeyi çok isteriz. Parfüm incelemelerinizde de yeni yazılarınızı zevkle ve merakla bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  2. Alper bey beyaz misk tek başına kullanıldığındamı çekici iyi olur??veya amberle falan karıştırınca iyi olur..??mail adresim suleyman23161978@gmail.com

    YanıtlaSil
  3. Çok teşekkür ederim bu misk konusu çıkmaz bir hal almıştı kafamda şimdi toparladık hayırlı günler

    YanıtlaSil
  4. Bende kendi karışımlarımı yapıyorum hakiki en ucuz oud kokusu yani ud hindi toprakımsı, ağaçsı, tezek gibi kokar ama kokuya alışırsan aşık olursunuz faydaları çok. Misk hayvansal olduğu için ilk koklayanlara hem çok hafif gelir ama sonra alışır burun. En güzel kokan ise amberdir. Amber ile misk arasında çok nfark yok aslında amber de bence miskin daha talı keskin halidir. Misk dünyanın en iyi kokusudur. Bu notalarla yapılan bir parfüm içine kimyasallar katıldığı için orjinal notalar kullanmaya gerek yok . parfüm içine konulan alkol ve püskürtücü vs bunlar doğallığı bozuyor yani orjinaj yağlar sentetik oluyor. Bendeki karşım 2,5 gram oud-hindi, 12 gr hakiki gül yağı, 1 gram amber, 1,5 gram gerçek misk. kırmızı. Ortalama piyasa fiyatı ortalama 3. 200 TL ama parfüm değil esans olarak zaten bir damla sürmeniz yeter. 2 seneden fazla kullanırsınız. Gerçek Misk i bulmanız çok zor misk ismi altında satılanlar biirnci kalite ceylan miski değil zaten ülkemizde her yer de yok koskoca fatihte bile bulamazsınız. Ha sen nerden buluyorsun dersen tanıdık var ülke dışından geliyor. Gerçek misk kırmızı boya gibi durur suludur kokusu hafif hayvanımsız, otsu, ceylanımsız, yani ceylanın yediklerinin rahiyaları, amber ise koyu siyaha yakın kırmızı gibi olur çok yoğundur macun gibi. Miski bir elbiseye sürün bir sene orada kokakar. Oud ise ortalama 1 ay elbise de kokar. Gül yağı bir saatte uçar kana karıştığı için eğer terlerseniz gül kokar teriniz. Not: Ben koku ticareti yapan biri değilim kullanırım sadece ama hakiki misk, amber, gül yağı, oud lazım ise bana ulaşabilirsiniz yardımcı olurum olmadı yönlendiririm sizi satan kişiye.

    YanıtlaSil