16 Haziran 2014 Pazartesi

Tatlı Baharat ve Kurutulmuş Meyve Kokteyli : Serge Lutens- Arabie EDP / 2008

















doğu etkili- tatlı baharatlı parfüm




'' Arap, Yunan ve çöl işi... Kuru yemiş ve kuru meyveler...''

Serge Lutens




Serge Lutens markasıyla ilgili bilgi verir misiniz ?



Fransız niş parfüm markasıdır. Serge Lutens tarafından 2000 yılında kurulmuştur. Ünlü parfüm tasarımcısı Serge Lutens, önceden Japon kozmetik firması Shiseido için çalışıyordu. Marka, Doğu ve Arap kültürüne yönelik parfümler üretmekte. Yoğun ve ağır baharat kokulu Arap parfümlerini günümüze tatlı baharat olarak uyarlamaktadır.





Serge Lutens Arabie parfümü hakkında görüşleriniz nelerdir ?



Serge Lutens Arabie, oryantal- ağaçsı grupta yer alıyor. Odunsu notalar, baharatlar ve meyveler parfümün karakterini belirlemiş.

Serge Lutens Arabie' nin açılışı ve ana teması; modern tatlı baharatların ve kurutulmuş meyvelerin sofistike ve ihtişamlı sentezi olmak gerekir.

Çeşitli yorumlara bakılırsa, Serge Lutens Arabie' nin üst ve orta notaları kuru meyvelere, baharatlara, mesir macunlarına benzetilmiş. Benim fikrim de bu yöndedir.

Kısaca değerlendirme yapalım...





Önce harmanındaki notalara bakalım=

Kimyon, benzoin, mandalina, defne yaprağı, karanfil, sedir ağacı, sandal ağacı, balzamik reçine, kuru incir, tonka fasülyesi, hurma, muskat, sarı sakız ( mür ), laden bitkisi...

Gayet zengin, dopdolu, derinlikli bir harman söz konusudur. Tatlılık hissiyatı genele yayılmış.

Serge Lutens Arabie, Christopher Sheldrake imzalı bir çalışma olarak lanse edilmekte.

Parfüm, kurutulmuş meyveler ve modern tarzda tatlı baharatlar ile başlamakta. Açılışta hafif odunsu aromalar da değerlendiriliyor. Ayrıca, gene ilk anda biber notası da alınıyor. Tahminlerimiz karabiber, kimyon, zencefil gibi köşeli ve vurucu baharatlar oldu. Bu bölüm, ilginç ve egzotik baharat karışımı ile karakteristik özellik taşır. Daha sonra, yukarıda söylediğimiz hissiyat devam ediyor. Serge Lutens Arabie' deki baharatlar yoğun ve keskin baharatlardır. Bunların arasına şifalı otlar karışmakta. Parfüm tene yerleşince, bütün bu aromalar katman halinde alınıyor ve mesir macunları gibi kokuyor. Ortalarda ileri çıkan aromalara bakarsak; aromatik reçineler, incir, hurma, kayısı gibi kuru meyveler var. Kapanışa doğru gene reçineler, odunsu notalar, tatlı bir amber ve tütsü takdir edilmekte. Tenden böyle ayrılıyor.




Parfümün koku ve kültür unsurlarını özetleyelim=

- Açılıştaki modern tatlı baharatlar günümüze bir göndermedir.

- Gene aynı noktada, kuru meyvelerle obur/ gurme tarzına yöneliş görülüyor.

- Parfümün tene oturunca, notalar katmanlaşıyor ve mesir macunu vurgusu, tüm koku hissiyatını biçimlendiriyor.

- Şifalı ot ve tatlı baharat doneleri ''Doğulu'' kökenleri işaret etmekte.

Koku düzleminde tatlı baharat/ kuru meyve- şifalı ot etkisi- reçine- odunsu notalar- amber çizgisini görmekteyiz. Güçlü vurgular var. Keskin ve koyu aromalar var. Bir sentez ve karıştırma var= Kokteyl gibi. Ancak, yarım saat sonra, parfüm aşırı tatlı hale geldi ve başımı ağrıttı. Aşırı tatlılığı yaratan unsurların tonka fasülyesi, reçineler ve baharatlar olduğunu düşünüyorum. Özellikle tonka fasülyesi, vanilya ve reçineler harmana hiç dahil edilmeyebilirdi.

Derinlik ve konfor çizgisinde tatlı baharat- şifalı ot- kurutulmuş meyveler ve tütsü eksenini aradan cımbızla çekip almak gerekir. Çünkü, bu sözünü ettiğimiz koku şöleni içinde, benim en beğendiğim ve takdir ettiğim unsurlar bunlardır. Şüphesiz belli bir kalite ve kalıcılık var. Ne var ki, zaten tatlı verilmiş baharatların, bir de reçine ve tonka fasülyesi ile karıştırılması iyi olmamış. Tatlı baharatlar tek başına kullanılsaydı, yapay ve plastik etkiler söz konusu olmazdı.




Tatlı amber ve yumuşak odunsu notalar güzel olmuş. Akışkan aromalar, tene çabuk oturuyor. Kalıcılığı güçlü olmakta= 1,5 gün gidiyor. Zaten notalar güçlü, vurgulu ve tene oturan şeylerdir. Tene yakın duruyor. Fark edilirliği bende başarılı oldu. Serge Lutens Arabie, sonbahar- kış, soğuk havalar ve akşam vakti gibi zaman dilimlerine uyar. Böyle bir parfümü çoğu kişi anlayamaz. O nedenle toplum içinde sıkmayın. Kendinize yontun. Daha çok, koleksiyonluk bir kokudur. Dengeli sıkın.


Sizce, bir parfümün kalitesi neye göre belirlenir ?


Bir parfümde en önemli unsur kalıcılıktır. Koku karakteri sonra gelir. Koku karakterinde de nota uyumuna dikkat edilmelidir. Çay ve deri notasını, mesela birlikte kullanmak hoş olmaz...



Serge Lutens Arabie, size neleri hatırlatıyor, nasıl çağrışımlar yapıyor ?




Demin de söyledim. Mesir macunu, şifalı otlar, baharat pazarları... Yani oryantal- Doğulu anlatım biçimi. Bunda bir anlaşmazlık yok. Arap kültürüne ait unsurlar da var... Ama bence daha çok, Doğu kültürüne yakın nüanslar var. Mesela, bizim kapalı çarşı kültürümüzde. baharatların ( tarçın, zencefil ) yanında kurutulmuş incir, hurma, kayısı gibi meyveler sergilenir. Keskin baharat ve tatlı kuru meyve kokuları birbirine karışır. Serge Lutens- Arabie, İstanbul' un kapalı çarşılarına, baharat pazarlarına gönderme yapmış.

Koku - 4 Kalıcılık - 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder