31 Mart 2014 Pazartesi

Kenzo- Tokyo EDT / 2007



















1970 yılında kurulan Kenzo, mobilya tasarımı ve ev dekorasyonu alanında ün kazanmış Japon moda markasıdır. Aynı yıl Paris' te ilk butiği açıldı. Kenzo ürünleri özgün bir tasarıma sahiptir ve doğanın etkileri, çok kültürlülük, geleneksel Japon hatları gibi fikir ve unsurların karışımıyla ortaya çıkmıştır. Kurucusu Kenzo Takada' dır.

Kenzo- Tokyo, bence odunsu- baharatlı bir yapı göstermekte. Yumuşak ve tatlı baharat, turunçgil, yeşil bitkiler ve odunsu notalar da karakterini oluşturan nüanslardır.

Harmanı zengin ve detaylı olmuş :

Üst= Zencefil, greyfurt, limon,

Orta= Pembe biber, yeşil çay, turunç,

Alt= Muskat, karanfil, öd ağacı/ ahşap, sedir ağacı.

İlk defa kokladığımda çok ilginç bir şey fark ettim : Kenzo- Tokyo; aynen Issey Miyake- Bleue Fraiche gibi karaktere ve koku nüanslarına sahip bir parfüm olmuş. İkisi arasında şaşırtıcı benzerlikler var.

Tenime yerleşen kokuyu değerlendirmeye çalıştım. Önce bergamot, biberiye, nane gibi rayihalar burnuma hücum etti. Evet, açılış ve genel karakter Issey Miyake- Bleue Fraiche parfümünden esintiler sunmaktaydı. Bu, daha notalarına bakmadan yaptığım yorumdur... Aslında görüyorum ki, Tokyo' yu, Bleue Fraiche' e harman ve rayiha olarak yaklaştırmaya çalışmışlar.

Şimdi bakalım : Limon ve greyfurttan, bergamot hissini almışım. Yeşil çay ve greyfurt da, nane gibi koksun... Biberiye de; zencefil ve pembe biberden benzettiğim nota olabilir. Parfüm narenciye, biberli baharat ve aromatik / yeşil otlar esintileriyle açılmakta. Sonra yumuşak ve tatlı baharatlar, odunsu / ahşapsı tonlar sahne almakta. Parfümün genelinde çam esintileri var. Belki aromatik otlar ve sedir ağacı kaynaklıdır.




Genel kanım şudur= Şifalı otların içine baharatlar karışmış. Baştaki bergamot- biberiye- nane- benzetmemi hatırlayın... Çok güzel, lüks, ferah bir şifalı ot teması açılışı forse etmekte. Elbette aynı notalarla değil, benzer karışımlarla...

Koku düzlemi için şifalı otlar/ aromatik otlar ve baharatlar- odunsu notalar çizgisi verilebilir.

Derinlik ve konfor noktası olarak da şifalı otlar ve tatlı baharatlar kombinasyonu oluşmuş.

Harmanı hakkında çok konuşmasak da olur. Çünkü, başlangıç hariç, özellikle öne çıkıp baskınlaşan bir notadan söz edemeyiz. Şifalı ot- baharat karışımlı harman, parfümü domine ediyor. Yekpare katman halinde algılanıyor.

Yumuşak, tatlımsı, rafine ve doğal bir harman ve koku hissi değerlendirilmekte. Nota geçişleri dengeli ve akışkan yapılmış. Canlı, dolgun ve ferah bir açılış ve gidişat takdir ediliyor. Kalıcılık ise gayet başarılı olmuş. Tenimde hafif esintilerle bir gün etkili oldu. Yaz mevsimi tandanslı gibi dursa da, gene her mevsim kullanım opsiyonu bulunuyor. Günlük kullanım ve her tür faaliyet için düşünülebilir.

Doğulu esintiler ve şifalı ot teması... Baharat dükkânına girdiğinizde, bir tarafta biberiye, adaçayı, fesleğen kokuları olur; bir taraftan da tarçın, zencefil, kırmızı biber kokuları alırsınız. Bu sentezi müthiş veriyor. Mesir macunu gibi de kokuyor. Şifalı ot- baharat çeşnisiyle Anadolu kültürüne göndermeler yapıyor. Evimizin balkonunda, ipe geçirilip güneşte kurutulan biber ve baharatlarımızı hatırlatıyor.

Koku - 5 Kalıcılık - 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder