Sayfalar

31 Mart 2013 Pazar

Carolina Herrera- Herrera For Men EDT / 1991





Carolina Herrera- ABD kökenli moda firmasıdır. Carolina Herrera' nın Herrera For Men isimli parfümünü incelemekteyiz.

Hemen söyleyelim: Bu parfümün aroması genelde Issey Miyake- Bleue Fraiche' den esintiler sunmakta. Ya da şöyle diyelim= Carolina Herrera- Herrera For Men; Issey Miyake- Bleue Fraiche' e ilham kaynağı olmuş. Çünkü, Carolina Herrea- Herrera For Men, 1991 yılında üretilmiş. Bleue Fraiche ise, daha sonraki tarihlerin ürünüdür. Açılıştaki rayihalar da Van Cleef & Arpels- Tsar benzeridir. Öyleyse, bu parfümü yorumlamak kolay...

Ana tema tütün olmak üzere; narenciye esintileri, aromatik otlar, baharatlar parfümü şekillendirmekte. Ayrıca şifalı ot benzeri esintiler parfümü domine etmiş. Sıcak ve tatlımsı bir parfüm olmuş. Odunsu- çiçeksi/ misk kategorisine alınmış.

Üst= Biberiye, lavanta, limon, portakal çiçeği,

Orta= Karanfil, yonca, sardunya,

Alt= Sandal ağacı, tütün, ambergris, misk.

Parfümün açılışı keskin ve güçlü şifalı / aromatik otlar ve limonla başlamakta. Biberiye notasını hemen hissettim. Tatlı bir lavanta var. Biberiyenin olduğu yerde, kesinlikle şifalı ot etkileri oluyor...

Bununla beraber, bu kısmı şöyle de değerlendirebilirim= Buruk ve güçlü yeşil bitkiler var. Canlı ve dinamik bir turunçgiller bunu destekliyor. Hatta adaçayı rayihaları da var. Dolgun, rafine ve kaliteli bir açılış, harmana da daha sonra yansımaktadır.

Bu açıklamalar şunu gösteriyor= Van Cleef & Arpels- Tsar ve Issey Miyake- Bleue Fraiche parfümlerinin karışımını başta ve genelde değerlendiriyoruz.

Orta katmanda, karanlık ve derin yeşil bitkiler ve odunsu notaların egemenliğini takdir ediyoruz. Biberiye gene burada mevcuttur. Orta notalardaki biberli rayihalar bundan kaynaklanıyor olmalıdır.

Kapanışta ve kısmen ortalarda bariz bir tatlılık var. Tatlımsı bir tütün, tatlı odunsu notalar ve baharatlar bulunmakta. Tütün burada ana tema olarak, parümü domine etmekte. İkinci sırada kuru ve buruk aromalar var. Açılış ve orta notalarda büyük oranda kuru, buruk ve acımsı aromalar varken, kapanışta parfüm tatlılaşmış.

Maskülen, kompleks ve ayrıntılı bir harman takdir ediliyor. Biraz köşeli bir yapısı da var. Ama tahammül edilmeyecek gibi değil. Sentetiklik, yapaylık yok.

Aromalar tene yapışıyor. Tene yakın duran bir yapısı var. Kalıcı ve güçlü aromalar var. Fark edilirlik değerleri başarılı olmakta.

Koku düzleminde şifalı- yeşil bitkiler/ limon- biberli notalar- tütün- odunsu notalar- baharatlar var. Amber notası baharat gibi algılanmakta. Notaları canlı ve belirgin biçimde algılamak mümkündür.

Derinlik ve konfor çizgisinde şifalı otlar- biberli notalar- odunsu notalar- baharatlar var. Bu bölüm en beğendiğim tarafı oldu. Bütün kalıcılık, güzellik ve kalite bileşenleri burada yer almaktadır.

Sonbahar- kış kokusu olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak, bence yaz sezonuna uygun bir yapısı var. Özellikle yaz sıcağında keskin ve ferah sayılabilecek şifalı ot ve limon esintileriyle tensel ve ruhsal açıdan terapi ve rahatlama yaratacaktır. Akşam ise, daha sofistike biçimde, baharatlı- odunsu yapısı fark edilmekte.

Tenimde 24 saati geçen bir kalıcılık yaptı. Kuvvetli ve baskın aromalar bu açıdan önem arz ediyor. Akışkan bir harmanı var. İki saat sonra tenime oturdu. Pek öyle rahatsız edici kokusu da yok. Bu nedenle ben, bol bol sıkabilirim.

Günlük kullanımda davet, toplantı, ofis ortamı ve gece eğlenceleri için deneyebilirsiniz. Bir sakıncası olacağını zannetmiyorum. Kibar ve centilmen işi bir parfüm olmuş.

Bu parfümü kullanırken, aklınıza gelecek şeyler, Ege ve Akdeniz florasında yabanî olarak yetişen şifalı otlar, baharat dükkânı esintileri, kuytu ve serin ormanlar olabilir.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

29 Mart 2013 Cuma

Ralph Lauren- Polo Crest EDT / 1991


























ABD merkezli moda markası Ralph Lauren; tişört, aksesuar, ev ürünleri ve giyim koleksiyonuyla tanınmakta. Parfümleri eskiden klasikler arasındaydı= Polo, Safari, Polo Crest... Bugün Polo Crest' i inceleyeceğiz. Ne var ki Safari ve Polo Crest artık üretilmiyor. İnternetten ya da köklü açık parfüm markalarından temin edilebilir.

Harmanına bakalım=

Üst- biberiye, tarhun, kimyon, ardıç ağacı, fesleğen, bergamot;

Orta- karanfil, yasemin, gül, kimyon, çam, sardunya;

Alt- deri, amber, paçuli, misk, meşe yosunu.

Odunsu- şipre olarak lanse edilmiş. Ayrıca aromatik, yeşil nota, baharat gibi nüanslar da vermekte.

Koku düzlemi şu notaları belirginleştiriyor= Biberiye, ardıç, fesleğen, kimyon, amber, çam, deri, paçuli, misk ve meşe yosunu. Açılışta hiç tatlılık yok, otsu rayihalar  ve aromatik  bitkiler var. Doğal, rafine, dolgun ve zengin harmanlı bir parfüm. Açılışı biraz eski tarzı yansıtıyor.

Derinlik ve konfor çizgisi için şu notaları verebiliriz= Aromatik/ şifalı otlar- maskülen çiçekler- çam- deri- amber ve misk- yosun.

Şimdi bunları biraz açıklayalım=

Çiçek notaları yoğun kıvamda verilmiş. Amber ve misk düzleminde tatlı ve kremsi tonlamalar var. Gene aynı minvalde, çam ve yosun sentezinden balımsı bir tatlılık yaratılmış.

En önemlisi de, aromatik- şifalı otlara bal, yosun ve çam rayihaları karışmış. Bu katman, şüphesiz Polo Crest' in en cezbedici, en can alıcı bölümü denebilir. Gösteriş ve debdebe zirveye çıkmakta. Çünkü, burada karanlık, şifalı ve keskin bir harman bulunuyor.

Ege' nin dağlarında yetişen şifalı otlar, yabanî otlar; serin ve kuytu çam ormanları; hatta dedelerimizin kullandığı amber, misk ve gül karışımlı esanslar... bunları akla getirmekte. Doğulu, Asyalı, Anadolu referanslı bir parfüm. Bunlar yalnızca benim düşüncelerim olarak alınmalıdır. Başkası farklı düşünebilir.

Bence kötü tarafı yok. Yalnız, alışılmadık, eski bir tarzı var. Açılıştaki otsu aromaları bazı kişiler beğenmeyebilir. Parfümün şipre tarzı, modern tatlı baharat kokularından hoşlanan insanlarda garip etkiler yapabilir. Ne var ki, biraz sabredilirse bal- yosun- çam- amber notaları ekseninde müthiş bir tonlama alınmakta. Buradaki tatlımsı ve yumuşak rayihalara hayran olunabilir.




 Polo Crest' i; Polo Klasik ve Safari' ye benzetenler var. Tatlılık ve baharat  kullanımını Safari' ye, yeşil nota ve çam esintilerini Polo Klasik parfümüne benzetmişler. Bence de doğru. Zaten harmanı da benziyor.

Polo Crest, tene yakın durmakla kalıcılığı 24 saate ulaşan, sonbahar- kış kullanımına izin veren bir karakter gösteriyor. Günlük kullanımda da dengeli sıkılırsa, birçok sosyal ortamda sizi memnun edecektir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

27 Mart 2013 Çarşamba

L' Occitane- 4 Eau Des Voleurs EDT / 1991




























L' Occitane- Fransız kozmetik şirketidir. Bugün, erkeksi kolonya tarzındaki L' Occitane- 4 Eau Des Voleurs isimli parfümü değerlendiriyoruz. Hemen söyleyelim= Kalıcılık ve fark edilirlik, kaliteli bitkisel- narenciyeli kolonya kadar olacaktır. Turunçgiller, yeşil çiçekler, aromatik otlar ve odunsu notalarla şekilleniyor. Tatlı, yumuşak, ferah ve hafif aromalar veriyor. Odunsu- aromatik grupta gösterilmektedir.

Notaları ardıç meyvesi, adaçayı, fesleğen, karanfil, sedir ağacı, bergamot ve limon olarak açıklanmaktadır.

L' Occitane- 4 Eau Des Voleurs- ferah ve keskin çam esintilerini başlangıç faslına koymuş görünüyor. Bunun geri planında, enerjik ve tatlımsı narenciye esintileri alınmakta. Devamında erkeksi- yeşil çiçekler vardır. Son kısımda ferah bir limon ve yumuşak odunsu notalar ( sedir ağacı ) hissediliyor.

L' Occitane- 4 Eau Des Voleurs- çam esintilerini büyük ölçüde aromatik otlarla kaynaştırmış. Klasik bergamot- limon işbirliği, buna yardımcı oluyor. Bergamot baskındır. Yeşil çiçekler ise, turunçgilli havanın etkisindedir. Portakal çiçeği, neroli ve turunç yaprağı olabilir.

Günlük kullanımda tazeleme yapılabilir. Sosyal ortamlara ve ilkbahar- yaz mevsimine yöneliktir. Tene özgürce sıkılabilir. Hızlı akışkanlık yapar. Dengeli tatlılık ve uyumlu notalar görülmekte. Notalar harmanlanmış haldedir. Tene yakın durmakta.

Koku- 5 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

26 Mart 2013 Salı

Chanel- Egoiste Pour Homme EDT / 1990



























Chanel- Fransız moda markasıdır.

Chanel Egoiste Pour Homme isimli parfüm konu olarak seçilmiştir.

Ağırlıklı olarak odunsu ve ağaçsı notalar var. Bunlara tarçın destek vermekte.

Baharatlar, maskülen çiçekler, aromatik bitkiler ve deri notası var.

Çok tatlılık yok. Tozlu ve ekşimsi rayihalar genele yayılmış.

Chanel Egoiste Pour Homme, odunsu- baharatlı grupta gösterilmekte.

Üst- maun ağacı, mandalina, gül ağacı, kişniş,

Orta- karanfil, tarçın, gül,

Alt- deri, sandal ağacı, vanilya, tütün, amber.

Chanel Egoiste Pour Homme=

Tatlı turunçgiller, şekerli meyveler ve aromatik otlarla açılmakta.

Başlangıçta portakal, mandalina, lavanta, kekik ve böğürtlen gibi aromalar var.

Bir harman ve sentez olmuş. Ekşi ve buruk tonlar ön plandadır.

Devamında tarçın merkezli tatlı baharatlar var. Turunçgiller buna destek veriyor.

Tarçın- zencefil ve iris- yasemin olarak belirlenen bölüm beğenilmektedir.

Burada tatlı baharatlar ile çiçeksi notalar birbirine karışmakta.

Tarçınlı sandal ağacı ve ahşapsı notalar son bölümü oluşturmakta.

Deri ve öd ağacı biçimindeki koyu tonlamalar da önemlidir.

Chanel- Egoiste Pour Homme' da uyumlu notalar ve hızlı akışkanlık var.

Rahatsız edici bir yapaylık ve sentetiklik yok.

Sıcak, keskin ve baskın aromalar görülür.

Koku düzlemi= Meyveli turunçgiller, aromatik otlar, tatlı baharatlar, çiçeksi notalar, tarçınlı sandal ağacı, deri ve ahşapsı notalar olarak belirlenmektedir. Başlangıçta ( meyveli turunçgil ) ve sonda ( tarçınlı sandal ağacı- ahşapsı tonlar ) bir nota harmanı görülür. Tene yerleşme ise, baharatların ve çiçeklerin iç içe geçtiği bölüm olmuştur.

Derinlik ve konfor noktası= Meyveli turunçgiller, tarçınlı sandal ağacı ve ahşapsı notalar olarak şekillenmektedir. Kalite, zenginlik ve kalıcılık değerleri bu noktada toplanıyor. Keskin baharatlar özellikle beğeniliyor. Koyu kıvamlı sandal ağacı da son bölümde iyi ayarlanmış bir ağırlığa sahiptir.

Denilebilir ki, meyveli turunçgillerle başlayan güzel harman, devamında tarçınlı sandal ağacı ve ahşap notaları ile forse edilmektedir. Tene çabuk yerleşip kuruyor. Tene yakın kalıyor, güzel kokuyor. İlk anda yoğun bir fark edilirlik yapmakta. Sonra sakinleşiyor ve sahibine dönük hale geliyor. Son bölümde, odunsu notalar şömine ateşinde yanmış ahşap gibi çekici rayihalar salıyor.

Chanel Egoiste Pour Homme- sonbahar- kış döneminde kullanılacaktır. Soğuk havalarda ve akşam saatlerinde tarçınlı sandal ağacı ve ahşap tonları daha baskın olur. Yağlı ve çabuk terleyen tende kalıcılığı iki günü bulmakta. Açık hava partileri ve akşam yapılan davet ve kokteyllerde kullanabilirsiniz. Günümüzün parfüm beğeni trendine uymayan bir odunsu notalar ve baharat kullanımıyla karşılaşıyoruz.

Koku- 4 Kalıcılık- 5




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

25 Mart 2013 Pazartesi

Jo Malone- Nutmeg & Ginger Cologne / 1990





























Jo Malone- Londra- İngiltere merkezli parfüm ve kozmetik firmasıdır. Bu markanın parfümlerini önemli buluyoruz. Bunlardan biri de Jo Malone- Nutmeg & Ginger ismini taşıyor. Muskat & Zencefil. Bu parfüm baharat, odunsu nüanslar, aromatik bitkiler, hafif narenciye ve çiçeksi notalar vermekte. Odunsu- baharatlı grupta yer alması düşünülmüş. Yumuşak, tatlı, sıcak ve biraz tozlu rayihalarla şekilleniyor.

Jo Malone- Nutmeg & Ginger için muskat, zencefil, sandal ağacı ve sedir ağacı aromaları açıklanmış. Hafif biberli yapıdaki baharatlarla başlangıç yapmakta. Kakule, zencefil, pembe biber gibi egzotik baharatlar olduğu anlaşılıyor. Sonrasında limonlu zencefil tarzında turunçgilli baharatlara çevrilmekte. Bir miktar tozlanma var. Portakal çiçeği, fesleğen, yasemin gibi çiçek ve aromatik ot harmanı hissetmekteyiz. Buna ilerleyen aşamada karanfil ve iris katılmış olabilir. Çünkü zencefil kendini gene belli ediyor. Ve bu defa karanfil- zencefil işbirliğiyle parfüm daha aromatik hale geliyor. Jo Malone- Nutmeg & Ginger- her daim aromatik baharat uygulamasına sahiptir. Kapanışa doğru yumuşak ve bir miktar mumsu sandal ağacı, kremsi vanilya, misk ve tozlu sedir ağacı vurguları yapılmıştır.

Jo Malone- Nutmeg & Gİnger, bize Doğulu baharatlar çeşnisi sunmaktadır. Yalnız bu baharatların, Akdeniz etkili aromatik otlar ve narenciye esintileri ile süslendiğini ifade edelim. Ferah, canlı, enerjik baharatlar vardır. Bu minvalde her daim dengeli bir tatlılık ve uyumlu notalar gözlenmektedir.



Koku düzlemi= Biberli baharatlar, aromatik otlar- çiçekler, aromatik baharatlar, odunsu notalar ve vanilya olarak, sırasıyla aldığımız kokulardır. Akışkanlık hızlıdır ve tene çabuk oturur. Orta katmanda çiçeksi- hafif baharatlı hale gelir.

Derinlik ve konfor çizgisi= Limonlu zencefil, pembe biber, fesleğen ve odunsu notalar olarak, en beğendiğimiz ve hoşumuza giden notalardır. Burada kalite, kalıcılık ve güzellik değerleri en üst seviyesine çıkmaktadır. Baharatlar her daim merkezdedir ve parfümü domine eder.

Jo Malone- Nutmeg & Ginger- bence her mevsime, her sosyal ortama ve günlük kullanıma uyacaktır. Gün içinde tazelenebilir. Hafif, yumuşak ve aromatik tarzından dolayı beni rahatsız etmedi. Tenime özgürce uygulayabildiğimi gördüm. Kalıcılık kaliteli bir kolonyadan daha fazla oluyor. İlk sıkışta kuvvetli fark edilirliği var. Sonra tene yerleşir, yumuşar ve güzel kokar. Dışarıya karşı fark edilirlik yapmakta. Bu parfümü özellikle soğuk havalar, akşam ve kış mevsimi gibi zaman dilimlerinde kullanırsanız, baharatlar çok lüks ve konforlu hale geliyor.

Koku- 5 Kalıcılık- 3



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

23 Mart 2013 Cumartesi

Guerlain- Samsara EDP / 1989





























Guerlain, Fransız parfüm üreticisidir. Guerlain Samsara kadın kokusu olarak geçiyor. Ama erkek kullanımına da opsiyon tanır. Oryantal notalar, çiçeksi akorlar, odunsu nüanslar parfümü biçimlendirmiş. Odunsu- oryantal grupta gösterilmesine rağmen, bence oryantal- çiçeksi ya da oryantal- çiçeksi/ mis kategorisine daha yakındır. Genelde bir tatlılık vardır.

Üst- yeşil bitkiler, şeftali, ylang ylang yağı, bergamot, limon.

Orta- iris, menekşe, süsen kökü, yasemin, gül, nergis.

Alt- iris, sandal ağacı, tonka fasülyesi, amber, misk vanilya.

Aromatik- yeşil turunçgilli ( limon, bergamot ) açılışı takiben; tatlı modern meyveler ( şeftali kayısı ) ve kremsi- feminen çiçeksi notalar katman olarak alınmaktadır.  Daha sonra ilginç bir şekilde, bu çiçekler pudralı ve yoğun hale geliyor ve keskin baharatlarla harmanlanıyor. Bu noktada koku, çok kompleks ve zengin bir yorum kazanmakta= Çiçek- baharat kaynaşmalı oryantal notalar ve tütsülü- ahşapsı tonlamalar fark ediliyor. Son kısımda ise, amber, misk ve sandal ağacı çizgisiyle, tene yerleşme, kuruma ve güzelleşme yaşanıyor. Tenden böyle ayrılıyor. Güçlü, yoğun ve yağlı aromalar değerlendirilmekte...

Ayrıntılar şöyle= Kremsi & yoğun pudralı çiçeklerden iris, yasemin, gül, menekşe nergis ve ylang ylang fark ediliyor.

Sonlarda derimsi ve güçlü baharatlı vurgular mevcuttur. Burada tonka fasülyesi tatlılığı arttırıyor.

Tende kuruması hacı yağı gibi oluyor= Amber, misk, sandal ağacı ve biraz da tonka fasülyesi...

Koku düzlemi= Aromatik notalar- turunçgiller- çiçeksi notalar- baharatlar- ahşap- amber- misk- sandal ağacı olmuş. Notalar genel bir uyum ve denge görülür. Orta kısım oryantal biçimlenme gösterir. Sonlarda hacı yağı etkileri alınır.

Derinlik ve konfor noktası= Açılıştaki kremsi çiçekler- baharatlar- ahşapsı tonlar olmuş. En güzel yeri burasıdır. Gerçi kalıcı, kaliteli ve lüks bir parfüm olmasını diğer notalar da temin ediyor. Ama yukarıda verdiğim çizgi, en memnun edici bölümüdür. Tende yağlı şekilde kurur.

Tende kalıcılığı hafif esintilerle iki güne dayanır. Fark edilirlik pudralı çiçek, baharat ve hacı yağı esintisi kaynaklıdır. Dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yeter.

Sonbahar- kış devri parfümü olmaktadır. Günlük kullanımda akşam ve gece vakti uygundur. Davet, kokteyl ve akşam faaliyetleri için uygundur. Serin hava parfümüdür.

Erkek kullanımına yakın kısmını tarif ediyorum= Baharatlar, amber- misk- sandal ağacı ( hacı yağı etkisi ). Klasikleşmiş bir parfüm olarak önemlidir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

21 Mart 2013 Perşembe

Van Cleef & Arpels- Tsar EDT / 1989





























Fransız mücevher, saat ve parfüm üreticisi Van Cleef & Arpels, aromatik- odunsu parfümü TSAR ile bir zamanlar büyük şöhret elde etmişti,

Aromatik otlar, odunsu notalar, baharatlı katman, bitkisel rayihalar ve çiçekler... Ve Van Cleef  & Arpels- Tsar... Şöhret ve popülaritesini hak eden bir parfüm.

Zengin, detaylı ve gösterişli bir harman=

Üst- Artemisia, kişniş, lavanta, yeşil notalar, portakal çiçeği, bergamot, biberiye, tarçın.

Orta- Karanfil, ardıç karpuzu, tarhun otu, süsen kökü, yasemin, kimyon, zambak, gül, sardunya, çam.

Alt- Deri, sandal ağacı, tonka fasülyesi, amber, paçuli, misk, muskat, meşe yosunu, sedir ağacı, vetiver.

Genel bir tatlılık var. Notalar dengeli, pürüzsüz, akışkan ve iç içe geçmiş vaziyette algılanıyor. Rahatsız edici ayrıntı yok.

Aromatik/ yeşil notalar, turunçgiller açılışa ferah, tatlımsı, enerjik bir hava katıyor ve aslında parfümün kalbinde de kendini hissettirip, koku karakterinde belirleyici oluyor. Orta notalarda, bunun yanısıra etkili olan bileşenler tatlımsı çiçekler, modern tatlı baharatlar ve reçineler olarak değerlendiriliyor. Daha sonra kapanışta kalıcı ve kaliteli odunsu notalar ve yosunumsu rayihalar bulunuyor.

Biraz ayrıntı... Aromatik- yeşil bitkiler şifalı ot tandanslı rayihalar salıyor. Baharatlar bir katman halinde alınmakta. Genel tatlılık içerisinde otsu notalar ve kremsi, yumuşak bir amber beğeni ve takdir kazanıyor.

Koku düzlemi= Aromatik otlar/ turunçgiller- baharatlar- çam reçinesi- odunsu notalar şeklinde özetlenebilir.

Derinlik ve konfor çizgisi= Tatlı baharatlar- odunsu notalar- amber olarak kayda geçmekte.

Şifalı otlar, çam ormanı esintisi, reçine ve ot kokuları, aromaterapi seanslarında kullanılan bitkisel yağlar... Bu parfüm bize bunları hatırlatıyor. Temiz, olgun, rafine, oturaklı ve modern tandanslı bir parfüm olduğunu söyleyelim. Tende bir güne yakın, hafif esintilerle kalmakta. Her mevsim, bol bol sıkılabilir. Günlük kullanımda tazelemeye lüzum olmadan, her ortamda güvenle kullanılabilir.

Koku- 5 Kalıcılık- 4




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

19 Mart 2013 Salı

Loewe- Esencia Pour Homme EDT / 1988






İspanyol giyim ve lüks eşya markası Loewe' nin Loewe- Esencia Pour Homme parfümü aromatik- fujer grubunda bulunmakta. Yeşil aromatik bitkilerin domine ettiği eski tarz bir koku karakteri var. Harmanı gayet dolgun, zengin, canlı ve rafine nüanslar vermekte. Orta sertlikte maskülen bir parfümdür.

Üst- artemisia, ardıç meyvesi, lavanta, yeşil notalar, tarhun, kasnı otu, bergamot, limon, turunç yaprağı yağı;

Orta- adaçayı, küçük hindistan cevizi, fesleğen, yasemin, portakal çiçeği, vadi zambağı, gül, çam ağacı iğneleri, sardunya, siyah frenk üzümü;

Alt- tonka fasülyesi, deri, sandal ağacı, köknar, amber, paçuli, misk, meşe yosunu, vetiver, sedir ağacı, sytrax...

İlk sıkışta çok tanıdık bir koku geldi= Eskiden kullandığımız aromatik tıraş kremlerini andıran, çok temiz, ferah, canlı ve dinamik bir açılış yapmakta.





Çok kaliteli, zengin, detaylı ve hoş bir harmanı var. Başlangıçta burnunuza yeşil aromatik otlar hücum ediyor. Lavanta, adaçayı, fesleğen, bergamot ve katman halinde turunçgiller ilk hissiyat oldu. Daha sonra parfüm, Ralph Lauren Polo (klasik) gibi, çam iğneleri- kozalak biçimine evrilip, tene oturuyor. Devamında odunsu notalar ve baharatlar birbirinin içine geçmiş halde algılanmakta. Misk, meşe yosunu ve deriyle de kapanışı yapıyor.

Koku düzlemi= Aromatik ot- turunçgil- çam- baharatlı odunsu notalar- misk- yosun- deri notaları.

Derinlik ve konfor noktası= Baharatlı odunsu katman, misk/ yosun notaları, deri.

Biraz tozlu bir tarafı var. Tatlılık turunçgil ve baharat tonlarında dengeli olmuş. Rafine ve akışkan bir aroması var. Yapaylık yok. Baharatlı katmanda kalıcılık değerleri artıyor= Tende kalış süresi hafif esintilerle bir günü buluyor. Kuvvetli, ama rahatsız etmeyen harmanı ile her mevsim kullanılabilir. Günlük kullanımda akşam davet ve kokteyllerinde düşünülebilir.

Eski tarz bir maskülen koku olduğu için babanıza hediye olarak düşünebilirsiniz.

Koku- 4 Kalıcılık- 5




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

17 Mart 2013 Pazar

Gucci- Nobile EDT / 1988


 




İtalyan moda ve parfüm markası Gucci' nin bir parfümünü daha analiz edeceğiz. Aromatik- fujer grubuna konulan Gucci- Nobile; odunsu notalar, aromatik notalar, baharatlar,  lavanta, deri, turunçgiller ve meşe yosunu koku bileşenlerini barındırıyor.

Nobile, asil anlamına geliyormuş. Parfüm de asil, aristokrat, beyefendi, ağırbaşlı bir karakteri yansıtıyor.

Harmanını şöyle açıklıyorlar=

Üst= Biberiye, lavanta, tarhun, muskat çiçeği, bergamot, limon;

Orta= Siklamen, karanfil, yeşil notalar, köknar balzamı, yasemin, gül, sardunya;

Alt= Sandal ağacı, tonka fasülyesi, amber, paçuli, misk, meşe yosunu, vetiver, sedir ağacı.

Şişesindeki dolgunluk harmanına da yansımış. 80' lerin klasik parfümlerinden olması anlamında, tozlu ve buruk turunçgil ve lavantayla açılışı yapmakta. Sonra gene ekşi turunçgiller ve aromatik otlarla devam ediyor. Arada çam notası aldım. Kapanış ise, yosun, paçulinin liderliğinde odunsu notalar ve deri notasıyla yapılmakta.

Bu kısa geçişten sonra biraz ayrıntılara değinelim=

Başlangıçta bergamot, ortalara doğru da limon var. Bu iki turunçgil notası baskın hissediliyor. Yalnız, tozlu, ekşi ve 80' leri hatırlatan eski kokan bir tarza yönelmiş.

Ortalarda aromatik otlar belirginleşmiş. Bunlara, artık fujer kategorisinin en önemli unsurları deri, meşe yosunu ve paçuli kapanışta destek veriyor.

Baharatlı notalar ise pek etkin değil; yalnızca açılıştan kısa bir süre sonra, kirli, tozlu, buruk narenciye ve aromatik otların arasına karışmış olarak algılanıyor.

Koku düzleminde turunçgiller, aromatik otlar ( lavanta ), yosun, odunsu notalar ve deri notası var. Notalar birbirinin içine geçmiş gibi alınmakta. Sondaki fujer notalar ferah ve rafinedir. Diğerleri tozlu ve eski kokmaktadır.

Derinlik ve konfor çizgisinde deri, yosun ve odunsu notalar ( paçuli ) var. Burada kalıcılık ve kalite şüphesiz çok artıyor. Parfüm tene oturup güzelleşiyor, lüks ve görkemli hale geliyor. Aslında fujer tarzı, parfümün genel karakteristik özelliğidir.

Notalar gene de uyum ve denge gösteriyor. Aşırılık, sentetiklik, yapaylık yok. Tene iki saat içinde oturmuş oluyor. Fazla bir tatlılık da haliyle yok. Buruk ve keskin aromalar var.

İdeal bir sonbahar- kış parfümü olabilir. Aromatik- keskin fujerler nedeniyle dengeli dozaj verilmeli ve sabah kullanılmamalıdır. Tende kalış süresi kuvvetli ve yoğun aromatik otlar ve odunsu notalarla bir günü buluyor. Tene yerleşince hafif hafif esiyor. Günlük kullanımda tercih edilebilir. Akşam davetleri, kokteyller, resmî toplantılar ve dans partilerinde kullanılabilir.

Koku- 5 Kalıcılık- 5


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

15 Mart 2013 Cuma

Jaguar- Jaguar Pour Homme EDT / 1988





























Jaguar- İngiliz otomobil markasıdır. Bu markanın ürettiği parfümlere piyasada halen rastlamak mümkün oluyor. Biz de şimdi, Jaguar- Jaguar Pour Homme ismini taşıyan ve artık klasikleşmiş bir parfümü değerlendireceğiz. Çam kokuları, çiçekler, aromatik bitkiler, odunsu notalar, deri ve tütün gibi içeriklere sahiptir. Ferah, yumuşak, tatlımsı, hafif sabunsu, koyu ve dolgun bir harman vermektedir. Aromatik- fujer grubunda değerlendirilebilir.

Üst- portakal, lavanta, yeşil notalar, mandalina, Çin tarçını, fesleğen, greyfurt, anason, bergamot, kekik,

Orta- siklamen, muskat, karanfil, gardenya, tarçın, yasemin, kimyon, adaçayı, gül, sardunya, köknar balzamı,

Alt- deri, sandal ağacı, tonka fasülyesi, amber, paçuli, misk, meşe yosunu, vanilya. sedir ağacı, tütün, köknar.

Jaguar- Jaguar Pour Homme- koku gruplarına göre yorumlanacaktır=

Açılışta çamsı- yeşil bitkiler var.

Aslında Jaguar- Jaguar Pour Homme- baştan sona yeşil kokan bir karaktere sahiptir. Lavanta gibi aromatik- yeşil bir bitki, açılışta baskındır. Adaçayı, fesleğen ve çam esintileri bunun hemen arkasından gelir.

Orta bölümde erkeksi- yeşil çiçekler görülür.

Bu çiçekler gerçi hafif sabunsu etkilerle belirlenir. Ama keskin, ferah ve enerjik yapısından bir şey kaybetmez. Karanfil, sardunya ve yasemin daha baskındır.

Sona gelindiğinde, deri, odunsu notalar ( paçuli ), meşe yosunu ve tütün gibi notalarla klasik fujer kapanışı yapılır.

Bu katmandaki aromalar da, meşe yosununun etkisiyle daha yumuşak, yeşil ve ferah bir yapıdadır.

Kısacası, Jaguar- Jaguar Pour Homme- lavantalı, çam esintili, yeşil çiçekli, derili, tütünlü ve meşe yosunlu ve daima yeşil kokan klasik bir aromatik- fujerdir. Özellikle bu açıdan parfüm dünyasında önemlidir.

Jaguar- Jaguar Pour Homme- elbette günümüz parfüm trendlerine uymuyor. Çünkü kokusu modern değil, eski ve nostaljiktir. Fujer parfüm meraklıları bu kokuyu tercih edeceklerdir. Son derece doğal, temiz ve pürüzsüz bir kokusu var. Çok az tatlılık veriyor. Notalar katman halinde düzenlenmiş. Sırası geldikçe algılanıyor. Ama koku formu, tek parça gibi- yeşildir. Tene oturması yavaş bir akışkanlıkla oluyor. Yoğun yeşil kokusundan dolayı dengeli sıkmak gerekse de ( dört- beş fıs ), bence günlük kullanıma ve sosyal ortamlara uyacaktır. Sonbahar- kış, akşam ve soğuk hava gibi şartlarda daha iyi performans gösterir. Fark edilirlik her zaman güçlüdür. Çabuk terleyen yağlı tende kalıcılığı bir günü geçmektedir.

Koku- 5 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

13 Mart 2013 Çarşamba

Yves Saint Laurent- Jazz For Men EDT / 1988


 

 

Yves Saint Laurent- Fransız moda şirketidir. Bugün Yves Saint Laurent- Jazz For Men isimli parfüm değerlendirilecektir. Ekşimsi, buruk, tatlımsı, tozlu, koyu, kirli, yağlı, kuru, hayvansal, sıcak, yumuşak, ferah ve yapay esintiler sunuyor. Aromatik otlar, turunçgiller, baharatlar, deri, misk, odunsu notalar, amber ve meşe yosunu aromaları barındırıyor. Odunsu- aromatik grupta gösterilmiştir.

Üst- lavanta, muskat, kişniş, artemisia ( yavşan otu ), anason, reyhan, bergamot, tarçın, kakule, 

Orta- sardunya, karanfil, yasemin, iris,

Alt- meşe yosunu, tütün, deri, sandal ağacı, sedir ağacı, misk, amber, tonka fasülyesi.

Yves Saint Laurent- Jazz For Men isimli parfümün başlangıcını oluşturan turunçgiller ve aromatik otlar, buruk, tozlu ve ekşimsi yapıdadır. Limon, bergamot, fesleğen, defne ve artemisia olabilir. Buradaki reyhan ve artemisia, biraz daha yeşil ve ferah kokmaktadır. Devamında gelen kekik ve karanfil gibi baharatlar kirli ve tozludur. Tatlımsı tarçın bunlara ekleniyor. Sonlara doğru hayvansal ve yağlı biçimde misk- deri ikilisiyle karşılaştım. Kapanışta önce kuru odunsu notalar ( paçuli, sedir ağacı ) ve sonra tatlı ve yeşil kokan meşe yosunu ve tatlımsı yapay amber mevcuttur.

Yves Saint Laurent- Jazz For Men isimli parfüm, odunsu- derili fujer kategorisine sokulabilir. Büyük oranda Aramis- Classic / For Men isimli parfüme öykünmektedir. Ondan farklı olan tarafı, biraz daha yeşil ve ferah kokan aromatik otlar barındırması, aralara tatlımsı baharatların girmesi ve hayvansallığın biraz daha dengeli oluşudur.

Yves Saint Laurent- Jazz For Men isimli parfümde aromalar genelde katman halindedir ve sırasıyla devreye girmektedir. Hızlı akışkanlıkla tene yerleşiyor. Bunu takiben, özellikle dışarıya karşı saldırgan fark edilirlik yapıyor. Çabuk terleyen yağlı tende de gün boyu güçlü kalıcılığı olmaktadır. Tozlu, ekşimsi, buruk, hayvansal, yağlı ve kirli yapısından ötürü kalıcılık ve fark edilirlik yükselmiştir. Gene aynı nedenle tene dengeli sıkılması gerekir. Dört- beş fıs yeter. Genelde sıcak aromalar vardır. Sonbahar- ilkbahar arası geçiş dönemine, soğuk ve / veya serin havalara ve akşam saatlerine uygundur. Dış mekân davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde düşünülebilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html




 

11 Mart 2013 Pazartesi

Creed- Bois du Portugal Millesime EDP / 1987

 















Creed- Fransız parfüm markasıdır. 1760 yılında, Londra' da James Henry Creed tarafından kuruldu. Kuruluşundan itibaren kraliyet ailesi ve kamu / devlet ricali için parfüm üretme misyonunu üstlendi. 1854 yılında Fransa' ya taşındı. 

Bugün Creed- Bois du Portugal Millesime isimli parfümü inceleyeceğim. Tatlımsı, kuru, tozlu, buruk, ekşimsi, yapay, ferah ve sıcak esintileri var. Turunçgiller, lavanta, çiçeksi notalar, aromatik otlar, ambergris, meşe yosunu, odunsu notalar ve baharatlar bu parfümü şekillendiriyor. Aromatik- fujer kategorisinde gösterilebilir.

Üst- bergamot,

Orta- lavanta,

Alt- sandal ağacı, sedir ağacı, vetiver, ambergris.

Creed- Bois du Portugal Millesime isimli parfümün açılışı kaliteli, canlı, ferah ve ekşimsi limon kolonyalarını andırmaktadır. Limon ve bergamot gibi turunçgillerin olduğunu düşünüyorum. Devamında bu turunçgilli hissiyat, yeşil ve ferah kokan bir tarza yöneliyor. Turunçgilli- çiçeksi notalar var. Portakal çiçeği ve limon mine çiçeği olabilir. Orta bölümde ise, koku karakteri radikal bir değişikliğe uğrayacaktır. Burada ben, lavanta, aromatik otlar ( adaçayı, kişniş ) ve baharatları ( tarçın ) algıladım. Yalnız bu aromalar son kerte keskin, kuru, tozlu ve buruk esintiler vermektedir. Özellikle lavanta teması çok önde yer alıyor. Kapanış faslında gene 180 derecelik bir koku değişimi var. Yapay tatlılıkta ambergris ve odunsu notalar ( sandal ağacı, sedir ağacı, vetiver ) bayağı bir baş ağrısı yapıyor. Bu kısımdaki tek güzel ayrıntı, yeşil ve ferah kokmakta olan meşe yosunudur.

Creed- Bois du Portugal ( Portakiz' in Odunu ) Millesime isimli parfümde, genel hatlarıyla bergamot- lavanta- tarçın- ambergris- sandal ağacı çizgisinde ilerleyen bir koku düzeni var. Diğer bileşenler de yardımcı elemandır. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla görevini yapmaktadır. Hızlı akışkanlıkla tene yerleşecektir. Sonrasında sahibine ve dışarıya karşı yoğun ve etkili bir fark edilirliği var. Çabuk terleyen yağlı tende üç gün boyunca kuvvetli kalıcılığı olacaktır. Tene dengeli dozaj verilmelidir. Üç- dört fıs yeter. EDP  konsantrasyonunda olması, lavantadan odunsu notalara kadar güçlü aromalarının olması ve yapay tatlılık veren ambergris ve odunsu notalar gibi etkenler hesaba katıldığında fark edilirlik ve kalıcılık değerleri yükselmiş ancak bu durum tene dengeli sıkılmasını gerektirmiştir. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış mekân davet ve kokteylleri ile gece eğlencelerinde düşünülebilir.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

9 Mart 2013 Cumartesi

Sergio Tacchini- Sergio Tacchini Classic EDT / 1987















İtalyan spor modası ve tenis malzemesi üreticisi Sergio Tacchini' nin klasik parfümünü, yıllar önce babam kullanmıştı. O güne kadar, kaliteli ve klas parfümün nasıl olabileceği konusunda hiçbir fikrim yoktu. İlk gençliğimizde First Clas, Old Spice vb. kullanırdık. Onlar da fena değildi. Ama bir gün, babamın ofisinde, dosyaların istiflendiği rafta bir Sergio Tacchini Classic duruyordu. Ona uzandım. Elimde tutup, kapağını açtım ve kokladım...  Sonra bileğime biraz sıktım, sonra gene kokladım. Kapağıyla, şişe tasarımıyla, kutusuyla, aromasıyla bende çok kaliteli, üst düzey, ağırbaşlı, beyefendi bir izlenim uyandırdı. Son derece temiz, ferah, rafine, gösterişli ve zengin bir kokusu vardı. O zaman, parfümler hakkında bilgim çok azdı. Yalnız, parfümdeki bir aroma dikkatimi çekti ve onu koklamaya doyamadım= Lavanta... Çok kaliteli ve lüks bir lavanta... Bunu hafızama yazdım... Demek ki, iyi ve kaliteli parfüm lavanta kokmalıydı. Lavanta, Sergio Tacchini Classic' in alâmet-i farikası olarak, beni çok etkilemişti.

Sergio Tacchini... baba kokusu... lavanta... Bunlar bilinçaltıma kazındı. Çok pahalı olmalıydı. Yeni yetme halimizle kullandığımız kokuların hiçbirine benzemiyordu. Çok kompleks, derin katmanlı ve şatafatlı bir aroması vardı. Sonra, bu parfümü, babamın Mercedes' inin kapı cebinde gördüm. Uzun seyahatlerde bu parfümü sıkıyordu...



Sergio Tacchini- Sergio Tacchini Classic namıyla benim nezdimde bu denli meşhur olabilmiş ve bana parfümler konusunda level atlatmış bu parfümü aromatik- baharatlı grubunda değerlendiriyorum. Baharat, narenciye, aromatik otlar, odunsu notalar gibi doneler barındırmakta.

Üst- limon, bergamot, karanfil,

Orta- ağaç kavunu, inci çiçeği, lavanta,

Alt- sandal ağacı, nane.

Harman bariz bir kalıcılık, kalite ve güzellik yansıtıyor.

Sergio Tacchini Classic, tam bir Akdeniz parfümü olarak; biraz ekşi ve dolgun turunçgiller, keskin aromatik otlar ile başlangıç yapmakta. Bu ferah ve dinamik yapıya hemen sonra karanfil ve baharatlı his katılıyor.

Parfüm tene oturup güzelleşmeye başlarken, bu defa çok kompleks ve lüks bir lavanta algılanıyor. Bu, tatlımsı lavanta, bundan böyle parfümü derinden gelen keskin aromatik otlarla beraber domine edecektir. Tene oturması iki saati buluyor.

Kapanış ve tenden ayrılış odunsu notalar ve keskin nane notasıyla oluyor. Ancak, lavanta merkezde olmakla, halâ etkilidir.

Yumuşak odunlar... Keskin aromatik otlar... Merkezde tatlımsı bir lavanta... Ekşi ve buruk narenciye aromaları...

Notalar temiz, net ve rafine olmuş. Sentetiklik, yapaylık yok.

Koku düzlemi bütün notaları birbirinin içine geçmiş biçimde veriyor= Turunçgil, aromatik otlar/ baharat, odunsu notalar.

Derinlik ve konfor noktasında bir merkez ve bir de yardımcı elemanlar var= Merkezde bence lavanta bulunuyor. Onu aromatik otlar ve nane destekliyor. Lavanta- aromatik otlar- nane. Bu çizgide bütün kalite, kalıcılık ve güzellik unsurları bulunuyor.

İdeal ilkbahar- yaz parfümü. Sabahleyin dengeli sıkılmalı. Çok kaliteli ve keskin aroması var. Onun haricinde günün her saati güvenle kullanılabilir. Davetlerin, yemekli toplantıların, dans organizasyonlarının başat parfümü olabilir. Tenimde bir güne yakın, hafif esintilerle durdu.




Buna yakın bir parfüm olarak, Armani Code Sport' u deneyebilirsiniz.

Sergio Tacchini- Sergio Tacchini Classic hakkında yeteri kadar övgüyü yukarıda yaptık. Nazarımda zaten baba kokusu olarak efsaneleşmiş bir kokudur.

Bütün babalara sevgiler ve saygılar efendim...

Koku - 4 Kalıcılık - 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

7 Mart 2013 Perşembe

Chanel- No. 5 Eau De Parfum / 1986

 















Chanel- Fransız moda şirketidir. Bugün Chanel- No. 5 Eau De Parfum isimli parfümü değerlendiriyoruz. Aldehitler, tonka fasülyesi, meyveler, vanilya ve çiçeksi notalar barındırıyor. Tatlı, kremsi, yumuşak, sabunsu, pudralı, sıcak, yapay, keskin ve plastiğimsi bir yapıdadır. Çiçeksi- aldehidik grubunda gösteriliyor.

Üst- aldehitler, ylang ylang, neroli, bergamot, şeftali,

Orta- iris, yasemin, gül, vadi zambağı,

Alt- sandal ağacı, vanilya, meşe yosunu, vetiver, paçuli.

Chanel- No. 5 Eau De Parfum- aldehitler, sarı çiçekler ( ylang ylang ) ve yoğun kremsi meyvelerle ( bergamot, şeftali ) açılmaktadır. Orta bölümde pudralı ve sabunsu çiçeksi notalar ( yasemin, iris, kediotu ) mevcuttur. Devamında gene bu çiçeklerle harmanmış vaziyette pudralı aromalar ( vanilya & tonka fasülyesi ) görmekteyiz. Kapanışta daha ziyade odunsu notalar egemendir. Tematik sandal ağacı kremsi- pudramsı yapıdayken, keskin bir paçuliyi plastiğimsi bir yapaylık içinde algılamaktayız. 

Chanel- No. 5 Eau De Parfum isimli parfüm genel bir sıcaklıkla belirlenen sabunsu- pudralı- kremsi rayihalar burun ve zihin algısını zorlayacağından, tene dengeli sıkılması gereklidir. Üç- dört fıs yetecektir. Elbette bu durum kalıcılık, fark edilirlik ve zaman- mekân açısından kullanım biçimini etkileyecektir. Çabuk terleyen yağlı tende iki gün boyunca kuvvetli kalıcılık yapıyor. Fark edilirliği de özellikle dışarıya karşı saldırganca esiyor. Sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam saatleri için uygundur. Dış ortamdaki davet ve kokteyller ile gece eğlencelerinde düşünülebilir. Orta bölümde çiçeksi notalar ve tonka fasülyesi & vanilya harmanlanıp iç içe geçmiştir. Diğer aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Hızlı akışkanlıkla, asıl karakteri olan çiçeksi- pudralı fujer tarzına yöneliyor. Nota geçişleri başarılıdır. Buna rağmen özellikle yoğun pudramsılık ve sonlardaki yapaylık parfümün kullanımını zorlaştırmaktadır. 

Koku- 4 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

5 Mart 2013 Salı

Givenchy- Xeryus EDT / 1986



 

























Bazı sitelerde aromatik- odunsu, bazılarında aromatik fujer diye geçiyor. Bence, her ikisi de doğru tanımlama olmuş. Çünkü, harmanında aromatik etkiler, odunsu temalar ve şipre / fujer tonlar var.

Harmanı karmaşık yapı gösteriyor. Ne var ki, ortalardan itibaren iç içe geçmiş notaların bir katman oluşturup, parfümü domine ettiğini görmekteyiz.

Üst= Lavanta, yeşil notalar, mandalina, menekşe, yasemin, muskat, ylang ylang yağı, inci çiçeği, bergamot, limon.

Orta= Siklamen, kişniş, karanfil, servi ağacı, sandal ağacı, ardıç yemişi, tarçın, tarhun, sardunya, turunç yaprağı.

Alt= Deri, amber, misk, meşe yosunu, balzam, vetiver, tütsü, sedir ağacı.

Saydım, tam 28 nota var. Bu kadar kalabalık harman şimdiye değin görmedim:))

Değerlendirmeye geçmeden önce, harmana şöyle bir bakalım=

Üstte ne var ? Turunçgiller, erkeksi yeşil çiçekler. Aromatik, hafif, dinamik, canlı notalar. Deniz ve yeşil nota etkileri.

Ortalarda bu sefer yoğun kokulu çiçekler, aromatik otlar, odunsu notalar ve tatlı baharatlı- meyvemsi his. Burada kalıcılık ve baskınlık artabilir.

Sonda da amber, ağaç, balzam- reçine grubu diyebiliriz. Bu, tatlı, şekerli, yapışkan ama yumuşak rayihalar bırakabilir...

Notaları böylece gruplandırdık. Bakalım, kokusu nasıl ?

Koku düzleminde gidelim. Sırasıyla aldığımız notalar= Bergamot, limon, ylang ylang yağı, lavanta, sandal ağacı, kişniş, lavantaya benzer notalar, amber, balzam- reçine ve ağaçsı notalar...

Burnum bu notaları tastamam hissetti. Demek ki, parfümü domine eden bütün başat notaları takdir etmekteyiz. Harman boşa gitmemiş. Kağıt üstündeki bütün koku hissiyatını bize vermekte. Bu açıdan başarılı buldum.

Artık, derinlik ve konfor çizgisine yönelebiliriz= Turunçgiller, lavanta benzeri notalar, amber, reçine- odun rayihaları şeklinde giden ve kalıcılık, baskınlık, tatlılık yayan aromalar... Sofistike ve kalite çıtası yüksek bir sonlanma takdir ediliyor. En çok burasını beğendim.

Lavanta benzeri notalar dedim; çünkü, ortalardan itibaren notalar katman halinde alınıyor. Hepsi birleşip, lavantamsı his veriyor. Bu da tatlımsı rayihalar anlamına gelir. Genelde böyle.

Canlı, temiz dinamik, taze, yumuşak ve tatlımsı etkiler sunmakta. Kalıcılık gayet yükselmiş. İdeal sonbahar- kış parfümü. Ne ki, uygun bir dozajla yaz akşamları da gider. Ortalama kalıcılık hafif etkilerle bir gün sürüyor. Belki benim tenim de öyledir. Başkasını bilemem.

Koku- 4 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html














3 Mart 2013 Pazar

Estêe Lauder- Beautiful Eau De Parfum / 1985

 















Estêe Lauder- ABD kökenli kozmetik markasıdır. Bugün Estêe Luder- Beautiful Eau De Parfum isimli bayan parfümünün değerlendirmesini yapacağım. Meyveler, çiçeksi notalar, aromatik otlar, vanilya, amber ve odunsu notalar barındırıyor. Sıcak, yumuşak, ferah, yapay, buruk, tatlımsı ve pudralı rayihaları var. Şipre- çiçeksi grupta gösterilebilir.

Üst- kasnı otu sakızı, gül, zambak, kuş üzümü, meyveli notalar, Çin tarçını, mandalina, bergamot, limon,

Orta- karanfil, sümbülteber, kadife çiçeği, mimoza, nergis, yasemin, papatya, ylang ylang, karanfil, vadi zambağı, portakal çiçeği, manolya, leylak, frezya, menekşe, adaçayı, neroli,

Alt- sandal ağacı, amber, vetiver, misk, sedir ağacı, vanilya. 

Estêe Lauder- Beautiful Eau De Parfum isimli parfümün, şipremsi karakterdeki açılışı nispeten orta bölümde de devam ediyor. Buruk ama tatlımsı vurguları olan meyveler, çiçeksi notalar ve turunçgiller var. Kuş üzümü, Çin tarçını ( meyvemsi akor ), ahududu, gül, zambak, kadife çiçeği, mandalina, limon ve bergamot sayılabilir. Buna yeşil ve ferah kokan çiçeksi notalar ve aromatik otlar katılıyor. Siklamen, portakal çiçeği, sardunya, adaçayı ve kişniş olacaktır. Orta katmana geçildiğinde çiçeksi notaların hakimiyeti sürüyor. Bu sefer pudralı çiçekler var. Mimoza, manolya ve sümbülteber olarak tahmin ediyoruz. Orta katmanın devamında ise pudralı- kremsi- yeşil çiçeksi notaların harmanı ile karşılaşacağız. Papatya, sümbülteber, nergis, ylang ylang ve karanfil gibi çiçekler hem pudramsı hem baharatımsı nüanslar veriyor. Yasemin, frezya, gül, ve zambak ise kremsi çiçekler grubunda düşünülebilir. Yeşil ve ferah kokmakla birlikte turunçgilli nüanslar veren çiçeksi notalara örnek olarak neroli, leylak, menekşe, limon mine çiçeği ve portakal çiçeği verilebilir. Bu arada tene oturma evresinde, karanfil daha ferah ve yeşil- bitkisel kokacaktır. Son bölümde de yapay olmaktan başka hiçbir özelliği bulunmayan vanilya, misk, amber ve sandal ağacı temalı odunsu notalar yer almaktadır.

Estêe Lauder- Beautiful Eau De Parfum isimli parfümde aromalar kâh katman halinde sırasıyla görevini yaparken, kâh harmanlanmak suretiyle birbirinin içine geçmiş biçimde algılanıyor. Örneğin, açılıştan orta bölümün başlangıcına değin ve kapanış kısmı da dahil olmak üzere katman halinde aromalar mevcuttur. Orta bölümde çiçeksi notaların iyice ağırlığını hissettirmesiyle birlikte, harman- karışım halinde aromalar göreceğiz. Durum böyle olunca da, gayet yavaş akışkanlıkla iki saat sonra tamamen tene yerleşmiş oluyor. Ardından, kademeli bir şekilde sahibine ve dışarıya karşı yoğun ve boğucu bir fark edilirliği var. Çabuk terleyen yağlı tende dört gün boyunca kuvvetli kalıcılık performansına sahiptir. Tene dengeli dozaj verilmelidir. Üç- dört fıs yeter. Genel olarak sıcak, pudralı, kremsi ve yapay rayihalarından ötürü kalıcılık ve fark edilirlik yükselmiş fakat bu durum tene dengeli sıkılmasını gerektirmiştir. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam vakti kokusudur. Dış ortam davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde sizi memnun edecektir. Çiçeksi notalar parfümü domine ediyor. Diğer aromalar ise yardımcı elemandır. 

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

1 Mart 2013 Cuma

Calvin Klein- Obsession For Women EDP / 1985




























Calvin Klein- ABD kökenli moda firmasıdır. Şimdi Calvin Klein- Obsession For Women isimli parfümü konuşacağız. Pudralı, kremsi, tatlımsı, sıcak, buruk, ekşimsi, tozlu ve ferah esintileri var. Çiçeksi notalar, baharatlı notalar, aromatik otlar, turunçgiller, vanilya, tütsü ve amber bu parfümü şekllendiriyor. Oryantal- baharatlı grupta gösteriliyor.

Üst- yeşil notalar, mandalina, vanilya, şeftali, fesleğen, bergamot, limon,

Orta- baharat çeşnisi, kişniş, sandal ağacı, portakal çiçeği, yasemin, meşe yosunu, sedir ağacı, gül,

Alt- amber, misk, civet yağı, vanilya, vetiver, tütsü.

Calvin Klein- Obsession For Women isimli parfüm, şipremsi karakterde tozlu ve buruk turunçgillerle açılmakta. Bergamot ve limon olabilir. Yeşil kokan ferah aromatik bitkiler buna destek vermiş. Fesleğen, kişniş ve adaçayı gibi, çam esintileri yapan aromalar var. Orta bölümde pudralı ve gayet tozlu çiçeksi notalar hissediliyor. Yasemin, iris ve nergis tahminleri yaptım. Gene bu bölümde karanfil- kakule tarzında sıcak biberli baharatlar var. Güllü amber, yüksek kremsilikte vanilya ve sıcak- dumanlı tütsülerle kapanışa geliniyor.

Calvin Klein- Obsession For Women- gayet yavaş akışkanlıkla 1 saat sonra tamamen tene oturmuş oluyor. Bunun sonucunda başlangıçtaki turunçgiller daha kremsi tonlamalar yapıyor. Kremsi meyveler gibi kokuyor. Ayrıca çiçeksi notalarda da kremsi esintiler görülebiliyor. Şüphesiz bu durum, kapanıştaki vanilyanın kremsi yapısı ile de doğru orantı gösteriyor. Kremsi, pudralı ve sıcak esintilerden dolayı parfümün kullanımı bazı alanlarda kısıtlanacaktır : Tene dengeli dozaj verilmesi ( üç- dört fıs ), sonbahar- kış, akşam ve soğuk hava kokusu olması, çok sıcakta sıkılmaması vs. Dış mekân davet ve kokteylleri ile gece gezmelerinde sizi memnun edecektir. Fark edilirliği özellikle dışarıya karşı saldırgan ve yoğundur. Çabuk terleyen yağlı tende iki gün boyunca kuvvetli kalıcılığı var. Çiçeksi notalar, vanilya ve baharatlar bu performansta rol oynar. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla tene yerleşir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html