Sayfalar

19 Şubat 2016 Cuma

Parfüm Hakkında İlginç Bilgiler / makale





Genel Bilgiler

Herkesin bildiği gibi parfüm, vücudumuzun ter ve yağ bakımından zengin bölgelerine uygulanmalıdır. Örneğin, boyun, el bilekleri, kulakların arası, dizlerin arkası gibi. Çünkü bu bölgeler en fazla terleyen ve yağ üreten organlar olması sebebiyle daima sıcak ve nemlidir.

Bir de şunu ifade edelim: Parfüm her zaman tene tatbik edilir. Çünkü parfümün kokusu ve aromasını oluşturan notalar ( baharat, bitki, çiçek, odun, turunçgil vs. ) en iyi biçimde tenimizde duyumsanır. Parfümün kokusu ile tenimizin kendine özgü yağ ve nem dengesi, karşılıklı kimyasal tepkimeye girmektedir. Bunun sonucunda, bir parfüm, herkesin teninde farklı kokmaktadır. Yani parfümü tuş kağıdı, kıyafet ve başkasının teni üzerinde koklayarak satın almaya karar vermek yanlıştır.

Parfümü daima kendi teninizde koklayacak ve satın alma kararını ondan sonra vereceksiniz. Başkasının teninde güzel kokan bir parfüm, sizin teninizde aynı etkiyi yapmayabilir. Ayrıca birçok baharatlı, reçineli ve hayvansal notalı yoğun parfümler kıyafette leke yapabilir. Parfümü saklama ve muhafaza etme şartları da önemlidir. Güneş ışığı ile doğrudan temas etmeyen, karanlık ve hatta rutubetli ortamlarda, parfüm saklanmalıdır. Aksi takdirde koku ve aroma bozulmaktadır. Parfümü kullanma süresi genellikle üç ay oluyor. Bu süre geçirildikten sonra, kokusu yavaş yavaş bozuluyor.

Psikolojik Faktörler

Parfüm kullanımında psikolojik boyut ( psikolojik faktörler ) önemlidir.

Parfümü teninize sıkıp kokladıktan sonra, eğer kokusunu beğenmediğinizi söylerseniz, parfüm şu iki şeyden birini mutlaka yapacaktır:

Ya kendini, sizin teninizden tamamen silip yok eder. Kokusu teninizde kalmaz, uçup gider.

Ya da iyi kokacağı varsa bile, sizin olumsuz duygu ve düşüncenizden etkilenerek, o anda kötü kokmaya başlar.

Şu gerçek unutulmamalıdır: Parfüm ve esans da, aynen bizim gibi canlı bir organizmadır. Duygu ve düşüncelerimizi ( iyi- kötü ) hisseder ve ona göre tepki verir. Parfüm hiçbir zaman, beğenilmediği kişinin teninde durmaz. Stres, kaygı, korku, gerilim gibi ruh hallerinde ve ağır hastalık veya psikolojik travma durumlarında parfüm kullanılmamalıdır. Çünkü tende kötü kokacaktır.

Teninize Uyguladığınız ve Beğenmediğiniz Parfümün Tepkileri

Eğer beğenmediğiniz parfüm turunçgilli, aromatik otlu hafif ve fresh bir koku ise, teninizde durmaz, kendini siler. Beğenmediğiniz parfüm reçineli, baharatlı ve hayvansal notalı ağır bir koku ise, o anda çok kötü kokacağından emin olun.

Parfüm Grupları ve Bunların Kullanım Biçimleri

Günlük parfüm kullanıcıları için kolaylık olması amacıyla, parfüm gruplarını iki ana başlık altında inceleyeceğiz ve kullanım biçimlerini açıklayacağız.

Baharatlı, Reçineli, Ağaçsı ve Hayvansal Notalı Parfümler: 

Sonbahar- kış.  öğleden sonra ve akşam kullanılır. Açık hava- dış mekânda düzenlenen davet ve kokteyl ve gece gezmelerinde kullanılır. Baharatlı, yağlı yemekler ve kırmızı et ağırlıklı beslenenler kullanabilir. Dengeli dozaj ( üç- beş fıs ) verilerek kullanılır. Çünkü ağır, yoğun, güçlü ve kalıcı- fark edilir yapıdadır. Cildinizin nem ve yağ dengesi normalse veya çabuk terleyen yağlı bir cildiniz varsa, bu parfümler kalıcı, güçlü ve fark edilir performans gösterecektir.

Turunçgilli, Meyveli ve Aromatik Otlu Parfümler:

Her mevsim ve günün her saati kullanılır. Her türlü sosyal ortamda kullanılır. Sebze- meyve ve beyaz et ağırlıklı beslenenler & her türlü yiyecekten dengeli beslenenler kullanabilir. Tene özgürce dozajlanabilir. Çünkü hafif, taze, dinamik ve fark edilir yapısı vardır. Nem ve yağ dengesi normal cilt ve kuru ve hassas ciltte daha fark edilir performansı olur.

Parfüm Kullanımı Açısından Dikkat Gerektiren Aromalar

Parfüm kullanma ve parfüm yapma & tasarlama çalışmalarımızdan edindiğimiz deneyimlere göre, parfümde
bazı notalar tehlikeli olabilmektedir. Bu notalar şunlardır:

Tarçın, sandal ağacı, öd ağacı, misk ( civet- kunduz ) yağı, şekerli vanilyadan kaynaklı reçineler ve deri notaları gibi hayvansal kokular veren aromalar.

Biberiye, adaçayı, çam iğneleri / kozalağı / reçineleri.

Yasemin, sardunya, iris, menekşe, sümbülteber, kediotu ve hanımeli gibi çiçeklerin çok yoğun sabunsu ve pudralı kokular verecek şekilde kullanılması.

Kullandığınız parfümde bu aromalar varsa, dengeli ve dikkatli sıkmak gerekir.  Ağır, yoğun, kirli, tozlu, yapışkan, şekerli ve hayvansal aromalar sizi rahatsız edebilir. Esasen bir parfümün böyle notalardan oluşması tercih edilmez. Burnunuzu ve koku algınızı zorlayabilir. Koku kalitesi düşük olabilir. Ayrıca bu notaları parfümde dengeli ve uyumlu kullanmak da maharet ister.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder