Sayfalar

31 Ağustos 2014 Pazar

Ramon Monegal- Ambra Di Luna EDP / 2009























İspanya- Barcelona merkezli niş parfüm markası Ramon Monegal, değerli ve pahalı parfümler üretmekte. Parfümleri için usta işi tasarım, değerli ve masraflı hammadde kullanımı gibi ilkelerinin olduğu konuşuluyor.

Ramon Monegal Ambra Di Luna- bu markadan değerlendirmeye aldığımız ilk parfüm olacak...

Ambra Di Luna- Altın Amber olarak konumlandırılmış. Merkezde amber teması yer alır. Deri, tütsü, öd ağacı, odunsu bazlar, reçine ve hayvansal misk notalarıyla biçimlenir. Oryantal- baharatlı kategorisine girebilir. Genel değerlendirme içinde Arap etkili parfümlere yakın duruyor.

Amber, laden otu, yasemin, kunduz yağı, sandal ağacı ve vanilya notaları açıklanmış. Düz çizgide giden ve çok değişmeyen koku karakteri anlaşılır. Ramon Monegal Ambra Di Luna- benim tenimde, bir nota harmanı biçiminde tutundu. Ağırlıklı olarak yapışkan, yağlı, kirli, tozlu, sıcak, yoğun aromalar vermekte. Ancak, aynı minvalde kremsi, yumuşak, tatlı esintiler yapmakta. Bu iki koku nüansı birbirine karışıyor. Neler olduğunu şimdi açıklayacağız.

Ramon Monegal Ambra Di Luna, odunsu notalar ve reçineli amberle başladı. Yoğun ve biraz burun zorlayan bir açılış oldu. Sonrasında bir karmaşa halinde deri, öd ağacı, kunduz yağı ve tütsü olarak öngördüğümüz notalar geldi. Gene yoğun ve saldırgan bir yapı mevcuttur. Tene yerleşme dönemine doğru, ara nüanslarda, baharat benzeri notalar ( zencefil ? ) algılanıyor. Yapışkan tutkal gibi, tene oturma ve kalıcı ve fark edilir olma eğilimindeki bu notaları sandal ağacı ve vanilya takip etti. Sonlarda misk yağı, bir yerlerden kendini hissettirmekte.

Ramon Monegal Ambra Di Luna için, bazı detaylara inmek istiyoruz...

Başlangıçtaki odunsu notalar ve reçineli amber ve bunun devamındaki öd ağacı- deri- tütsü kombinesi ve kapanıştaki sandal ağacı ve hayvansal misk / civet / kunduz yağı vurgusu kirli, tozlu, sıcak ve yapışkan tarzdadır. Bu nedenle günlük kullanıma ve genel beğeniye uymaz. Dikkatli kullanılmalıdır. Konsept ve koleksiyonluk bir kokudur. Sonbahar- kış döneminde ve soğuk havalar ve akşam saatlerinde düşünülmelidir. Kalıcılığı tenimde iki günü buldu. Güçlü bir fark edılirlikle başlar, sonra tene yakın kalır.

Orta katmandaki kuru baharatlı notalar- zencefil nispeten yumuşak ve tatlıdır. Gene sonlara doğru vanilya kremsi ve yumuşak olmuş. Bu bölümler daha dengeli, akışkan ve tahammül edilebilir tarzdadır. Tende kalıcılığa ve fark edilir olmaya biraz katkı yapar. Çok fazla tatlılık yoktur.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


29 Ağustos 2014 Cuma

Ramon Monegal- Mon Patchouly EDP / 2009





























Ramon Monegal- Barcelona merkezli İspanyol parfüm firmasıdır.

Ramon Monegal Mon Patchouly isimini taşıyan parfümü yorumlamak istedim.

Mon Patchouly= Denizaşırı paçuli diye çevriliyor.

Paçuli temasının parfümü domine etmesi amaçlanmış. Sonra taze otlar, amber ve çiçeksi notalar koku karakterinde yer almış. Oryantal- odunsu sınıfta gösterilmiş. Notaları da paçuli yaprağı, buhur / tütsü, meşe yosunu, sardunya, yasemin ve amber olarak verilmiş. Genelde dengeli bir tatlılık, yumuşak esintiler ve uyumlu notalar gözlenir. Yoğun bir aroması var.

Ramon Monegal Mon Patchouly- yoğun odunsu bazlar ve metalik bir paçuli ile açılıyor. Sonra tütsülü odunsu notalarla devam ediyor. Devamında tatlımsı ve yumuşak çiçekler ( zambak- yasemin ) vardır. Bu çiçeklere yosunlu misk notası katılıyor. Paçuli teması da, halâ bir yerlerde fark ediliyor. Yalnız bu defa, kakaolu paçuli diyebileceğimiz lüks bir paçuliye tahvil ediyor. Ve tatlılık artıyor. Kapanışta bu paçuli teması tozlanmakta ve buna yumuşak ve yosunlu bir amber eşlik etmekte.

Klasik soruyu soralım= Elimizde ne var ?

Paçuli... Başlangıçta metalik ve bir miktar yapay olarak verilmiş. Orta katmana inmiş. Beyaz çiçeklere karışmış. Sonra tatlılığı arttırarak, kakao tandanslı biçime girmiş. Sonda da tozlu paçuli olarak, yosunlu amberle birleşmiş.

Metalik- yapay, kakaolu / tatlı, tozlu ve kuru paçuli. Bir parfümün koku düzeninin içinde, bir tematik notanın bu kadar zengin ve lüks kullanıldığına pek tesadüf edilmez.

Sonra ortada misk ve kapanışta amber notasının yosunlu verilişi de ilginç bir deneyimdir.

Ramon Monegal Mon Patchouly, odunsu notalar, paçuli ve aromatik bitkilerle ferah, pozitif ve enerjik bir yapı sunuyor. Amber, kakao, bir miktar baharat geçişleri ve tütsüyle güçlü, kalıcı ve zengin bir duruş sergiliyor.

Tenimde kalıcılığını ve fark edilirliğini yorumlarken, kaliteli ve ferah bir kolonyayı baz alacağım. Tene yakın durmakta. Sahibine dönük fark edilirlik yapmakta. Her mevsime, her sosyal ortama ve genel bir beğeni düzeyine hitap ettiğini düşünüyorum. Yumuşak, tozlu, tatlı, kremsi dokunuşlarıyla beğenilecektir.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

27 Ağustos 2014 Çarşamba

Ramon Monegal- Agar Musk EDP / 2009





























Ramon Monegal- İspanyol niş parfüm firmasıdır. Ramon Monegal Maso tarafından kuruldu. Ramon Monegal Agar Musk isimli parfümü değerlendireceğim.

Bu arada, bu parfüm markasının mütevazi bir görselini bloğuma koymaya çalışıyorum, olmuyor. Bütün görseller benden önce, birileri tarafından hacılanmış. Sanki benden daha iyi yorum yapacaklarmış gibi... ( ! ) Aynı sıkıntıyı Nishane parfümlerinin görsellerinde de yaşıyorum. Umarım, küçücük de olsa, birer fotoğraf koyabilirim...

Ramon Monegal Agar Musk=

Bu parfüm yumuşak baharat, öd ağacı, hafif odunsu bazlar ve yeşil bitkilerle şekilleniyor. Oryantal- odunsu kategorisinde kendine yer bulmuş. Notaları da öd ağacı, deri, hindistancevizi, vetiver, amber ve misk olarak açıklanmış.

Ramon Monegal Agar Musk- bence vetiver tandanslı ferah ve enerjik odunsu notalarla açılmaktadır. Çok tatlılık yok. Genelde açılıştaki tuzlu ve soğuk yapı devam ediyor. Bazen bu yapı, belli ölçülerde değişime uğruyor. Açılışta yumuşak vetiver ve nispeten yapay ağaçsı notalar var. Sonrasında aromatik otlar sahne aldı. Temiz ve pürüzsüz bir karaktere çevrildi. Tene yerleşme başlayacakken, aromatik otlara bu kez tütsülü bir vetiver, kakule tarzı hafif baharatlar katılır. Orta katmandan kapanışa değin, öd ağacı, reçineler, tozlu bir deri, biberli baharatlar ve daha ziyade hayvansal bir misk notası algılanıyor. Bir harman ve karıştırma söz konusudur. Ama bu bölümde notalarda zorlanma, ağırkanlı yerleşme özellikleri ve yapay- sentetik biçimler görülür ve giderek bunların etkisi artacaktır.

Ramon Monegal Agar Musk, iki farklı bölüme ayrılabilir...

Birinci bölümde ferah, temiz, parlak, pozitif notalar var= Vetiver, adaçayı merkezli aromatik otlar, kakule gibi hafif baharatlar...

İkinci bölümde ise, bunun tam tersi, yapay, ağır, tozlu, hayvansal ve burun büken notalar var= Öd ağacı, deri, misk, reçine ve hayvansal miske bulanmış baharatlar...

Yani dünyevî, topraksı, köksü, temiz ağaçsı bir parfümden, birden ağır ve yoğun hacı yağlarını andıran bir Arap parfümüne evrilme olmuş. Başta ve sonda bu denli farklı değişimler olması şaşırtıcıdır.

Ramon Monegal Agar Musk- benim tenimde bir güne yakın, kalıcılık yaptı. Yağlı, tozlu, hayvansal aromalarla ile tenime yerleşti. İlk anda yüksek bir fark edilirlik var, sonra normale dönüyor.

Her tende farklı kokabilir, ten seçebilir. Vetiver ve aromatik otlar baskın olursa, yaz mevsimi ve günlük kullanım için düşünülebilir. Yalnız öd ağacı, deri, misk kendini belli ederse, soğuk havalar, akşam vakti, sonbahar- kış mevsimi ve tematik kullanıma uygun olur.

Koku- 3 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

25 Ağustos 2014 Pazartesi

Guerlain- Guerlain Homme Intense EDP / 2009
























Guerlain- Fransız parfüm markasıdır.

Guerlain- Homme Intense isimli parfümü konu seçtim. Turunçgiller, içki vurgusu, aromatik bitkiler ve odunsu notalarla şekillenir. Yumuşak ve tatlı kokuları var. Bir miktar yapaylık da var. Odunsu- aromatik grupta yer almakta.

Üst- nane, ravent yaprağı, mojito,

Orta- çiçeksi notalar, rom,

Alt- vetiver, paçuli, sedir ağacı

Guerlain- Guerlain Homme Intense- içkimsi nane ve greyfurt ile başlamış. Güzel, ferah ve pürüzsüz bir açılış olmuş.

Turunçgilleri aromatik otlar takip etmekte. Adaçayı olabilir.

Sonra vetiver notası gelir. Tatlı ve yumuşaktır.

Kapanışta da gene vetiver var. Paçuli tandansı odunsu notalar ( sedir ağacı ) yapay ve sentetik olmuş.

Guerlain- Guerlain Homme Intense- her mevsime, günlük kullanıma ve sosyal faaliyetlere uyar. Kaliteli bir kolonya kadar fark edilirlik ve kalıcılık yapmakta. Sürpriz yapmayan aromaları genelde düz çizgide gider. Tene yavaşça yerleşir. Tene yakın durur. Tene özgürce sıkılabilir. Sade ve basit tasarlanmış. Genel beğeniye yöneliktir.

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

23 Ağustos 2014 Cumartesi

Chloe- Chole Eau de Toilette / 2009























Fransız moda markası Chloe' nun, kaliteli bir kolonya tarzı sunan parfümü Chloe- Chloe Eau de Toiette- çiçek ve kırmızı meyve tandansları vermekte. Tatlı, kremsi, yumuşak, sıcak ve yapışkan bir yapısı var. Çiçeksi grupta gösteriliyor.

Üst notada mandalina, karpuz, pembe biber, ortada frezya, gül, alt notada iris, sandal ağacı ve tonka fasülyesi aromaları verilmiş.

Chloe- Chloe Eau de Toilette isimli parfüm tatlı & şekerli turunçgiller ( portakal, mandalina ) ve meyvelerin ( karpuz, ahududu ) olduğu açılışı beğeniliyor. Modern ve enerjik olmuş. Aralarda pembe biber gibi  tatlı baharatımsı nüanslar var. Sonrasında tene yerleşme ile birlikte yasemin, gül, frezya gibi kremsi ve yumuşak çiçekler sahne almakta. Çiçek harmanına, son bölümde tatlılığı arttıran vanilya ve sandal ağacı gibi sıcak ve kremsi vurgular katılıyor. Yapışkan hissiyat söz konusu olmakta. Odunsu notalar bu yapışkanlığı dengeliyor.

Chloe koleksiyonundaki bütün kokular, bayan parfümleri olarak düşünülmüş.

Chloe- Chloe Eau de Toilette- rahatsız etmeyen bir tatlılığa sahiptir. Notalar da uyumludur. Akışkanlık hızlıdır ve tene çabuk oturup kurumaya başlar= Sandal ağacı ve vanilya. Gün içinde tazelemeye pek gerek olmaz. Ama isteyen tazeleyebilir. Yeterli bir kalıcılık verir. Fark edilirliği de yeterlidir, tene yakın durur. Sahibine yönelik fark edilirlik yapar. Mevsim ve dozaj sınırı yoktur. Günlük kullanım ve sosyal ortam kokusudur.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

21 Ağustos 2014 Perşembe

Tom Ford- Grey Vetiver EDP / 2009



























Tom Ford- ABD moda firmasıdır. Şimdi Tom Ford- Grey Vetiver EDP isimli kokuyu inceleyeceğiz. Tozlu, hafif, ferah, tuzlu yumuşak ve tatlı yapısı var. Turunçgiller, odunsu notalar, aromatik otlar, çiçeksi notalar, baharatlar ve misk vurgusu barındırıyor. Odunsu- baharatlı kategoride gösteriliyor.

Üst- greyfurt, portakal çiçeği, adaçayı,

Orta- muskat, iris kökü, pimento ( kırmızı biber ),

Alt- vetiver, odunsu notalar, amber, meşe yosunu.

Tom Ford- Grey ( Gri ) Vetiver- tuzlu narenciyeler, ferah aromatik otlar ( adaçayı, kişniş ) ve erkeksi yeşil çiçeklerin harmanıyla açılmakta. Hatta narenciyeler ( limon, portakal ) ve tuzlu deniz suyu birlikte kullanılmış. Sonra hemen portakal çiçeği ve neroli gibi çiçekler geliyor. Orta katmanda yeşil- sucul bitkiler ve çiçekler ( menekşe ) karışımı var. Devamında yumuşak biberli baharatlardan kırmızı biber ve zencefil seçiliyor. Sonda ise limonlu- meşe yosunlu vetiver gibi, benim en sevdiğim koku formlarından biri sahne almakta. Buna misk katılıyor.

Tom Ford- Grey Vetiver- tuzlu deniz suyu & turunçgiller ve limonlu- meşe yosunlu- miskli vetiver teması ile harika bir açılış / kapanış kombinasyonu yapmakta. Genel karakteri Hermes markasının Terre D' Hermes ( baharatlar ve odunsu notalar ) ve Voyage D' Hermes ( sucul hissiyat ve erkeksi yeşil çiçekler )  parfümlerine benzemekte.

Bir de açılışta turunçgiller, aromatik bitkiler ve erkeksi çiçekler ile soğuk / serin, tuzlu ve ferah başlayıp, orta bölümde baharatlar ile sıcak ve biberli hale geliyor.

Tom Ford- Grey Vetiver- hızlı akışkanlıkla tene yakın duruyor. Çok tatlılık yok. Notalar dengeli ve uyumludur. Günlük kullanım ve sosyal ortam kokusudur. Her mevsime uyar. Tene özgürce sıkılabilir. Fark edilirliği tene yakın kalmasıyla ilgilidir. Baharatlar ve odunsu notalar ile günün büyük bir bölümünde kalıcı olmakta. Aromalar harman halinde iç içe geçmiştir.

Koku- 5 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


19 Ağustos 2014 Salı

Serge Lutens- Feminite du Bois EDP / 2009





























'' Bu koku, kadınsılığın eril tarafını ve onun tersini ifade eder. Her şey sedirle alâkalı. Ahşap kompozisyonun % 60' ını oluşturuyordu.''


Serge Lutens

Serge Lutens- Fransız niş parfüm şirketidir. Bugün, bu markanın bayan kokularından Serge Lutens- Feminite du Bois isimli parfümü inceleyeceğim. Meyve, baharat, çiçek ve odunsu nota gibi koku bileşenleri mevcuttur. Tatlı, pudralı, kremsi, sabunsu, yumuşak, tozlu ve sıcak esintiler veriyor. Oryantal- odunsu grubunda gösteriliyor.

Üst- sedir ağacı, tarçın, erik, şeftali,

Orta- karanfil, ylang ylang, menekşe, portakal çiçeği, zencefil, gül,

Alt- vanilya, misk, sandal ağacı, benzoin.

Feminen- kremsi meyveler= Serge Lutens- Feminite du Bois- erik ve şeftali tarzında meyvelerle açılıyor. Erik daha baskındır. 

Meyveli- tatlı baharatlar= Klasik bir Serge Lutens kullanımı olan meyveli baharatlar tarçın merkezlidir.

Sabunsu çiçekler= Menekşe ve portakal çiçeği gibi, belli ölçüde ferah ve yeşil kokan çiçekler, çok hafifçe banyo sabunu etkileri yapıyor.

Yumuşak odunsu notalar= Serge Lutens- Feminite du Bois- son bölümde sedir ağacı tandanslı yumuşak ve tatlımsı odunsu notaları kullanıyor. Buna kremsi vanilya eşlik etmekte.

Serge Lutens- Feminite du Bois- meyvelerde ekşimsi ve çiçeklerde hafif pudralı tonlar tercih etmiş. Baharatlar, çiçekler ve odunsu notalar genel bir tatlılığa yol açmakta. Aromalar katman halindedir ve sırası geldikçe algılanır. Sade, basit, çok değişmeyen ve kendi içinde uyumlu notalar görülmekte.

Serge Lutens- Feminite du Bois- kaliteli çiçeksi- meyveli kolonya ölçüsünde fark edilirlik ve kalıcılık sağlıyor. Yavaş akışkanlık yapıyor ve tene yakın kalıyor. Sonbahar- ilkbahar arası geçiş döneminde kullanılacaktır. Günlük kullanım ve sosyal ortam kokusudur. Tene özgürce sıkılabilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

17 Ağustos 2014 Pazar

Comme des Garcons- Dover Street Market EDP / 2009




















Comme des Garcons, Japonya kökenli niş bir markadır. Bu markanın tütsü serîsi kokularını bilirsiniz. Comme Des Garcons Dover Street Market; işte o parfümlere gönderme yapıyor. Modern odunsu bir parfümdür.

Odunsu notalar, çam ve tütsü ağırlıklı olmak üzere; aromatik notalar ve baharatlar da genel karakteri şekillendiriyor. Aromatik- odunsu kategorisine girebilir.

Üst= Bergamot, mandalina, karabiber,

Orta= Kişniş, tütsü, ardıç meyvesi,

Alt= Laden otu, paçuli, sedir ağacı, çam ağacı.

İlk sıkışta ekşi ve dinamik bergamot- turunçgil hissiyatı vardır. Sonra ben, tütsü ve odunsu notaları fark ettim. Sedir ağacı ve paçuli olabileceğini düşündüm. Devamında bu hissiyat, tütsülü baharat biçimine girmektedir. Baharatın karabiber olabileceğini tahmin ettim. Açılış ve biraz da tene yerleşme kısmı böyle oluyor...

Aralarda ise aromatik otlar ve yeşil bitkiler alınmaktadır. Parfüm burada belirgin şekilde tatlanıyor= Tütsülü çam, kişniş, reçine sıralamasını takip ediyor.

Burada duralım... Şunlar var=

Açılışta bergamot- karabiber- tütsü ile Comme des Garcons- Wonderwood etkileri var.

Ortalara doğru karabiber/ tütsü, kişniş ve tatlı baharatlı hissiyat ile Comme des Garcons- 888 esintileri sözkonusu olmakta.

Ayrıca çam ve tütsü notaları da, markanın tütsü serîsi parfümlerine atıf yapmış.

Tenden ayrılış ve kapanış ise, odunsu reçine, çam ve paçuli notalarıyla yapılmaktadır.

Açılış biraz koyu ve karanlık tütsü ve odunsu notaların egemenliğindedir. Ekşi ve keskin turunçgiller de bu koyu notaların içine girer.

Orta notalarla birlikte tatlı ve ferah hissiyat başlar. Buradaki katmanı, aromatik- tatlı baharat olarak ifade edebiliriz.

Koku düzlemi= Bergamot/ turunçgiller- tütsü- odunsu notalar- tütsülü baharatlar- aromatik otlar- odunsu reçineler- çam notasını takip ediyor. Denge, uyum ve akışkanlık başarılıdır. Herhangi bir aşırılık veya rahatsız edici bir şeyden söz edilemez.

Derinlik ve konfor noktası= Karabiber- tütsülü baharatlar- paçuli- çam notası olarak söylenebilir. En fazla bu notaları beğendim ve takdir ettim. Diğer notalar ise, bu çizgiye yardımcı olmakla, önemlidir. Kalıcılık, kalite ve güzellik unsurları burada toplanır. 

Genelde her mevsime uygun olacağını düşünüyorum. Şöyle diyelim... Bu parfüm ikiye ayrılabilir=

Kış için karabiber- tütsülü baharat- çam çizgisini takip eden kısmından ayrı bir parfüm yapılabilir.

Yaz için aromatik- tatlı baharat- tütsü hissiyatı ele alınıp, bundan da ikinci bir parfüm yapılabilir.

Bu ayrımdan da şu anlaşılıyor= Yaz ve kış mevsimlerinde, koku karakteri ve aroma etkinliği anlamında dalgalanmalar olacağı için, mevsimsel dozaj miktarına dikkat etmek lazımdır. Evet, bu yönüyle ilginç bir parfüm olmuş.

Özellikle gece kullanımında tavsiye ederim. Gündüz vakti ve yaz sıcağında, bu hâliyle dengeli sıkılmalıdır. Sabah saatlerinde ağır ve yoğun olur. Akşam yemekleri ve davetleri için uygundur. Soğuk ve yağmurlu havalarda da başarılı performans gösterir.

Karabiber, çam, odunsu notalar ve tütsü varken, doğal olarak kalıcı ve fark edilir bir yapıya evrilecektir. Tenimde bir günü geçen kalıcılıkla esmektedir.

Yukarıda belirttiğim aromalar ile Comme des Garcons' un klasik çizgisini sürdürüyor= Modern odunsu parfümlerin başarılı temsilcilerindendir.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

15 Ağustos 2014 Cuma

The Different Company- Oriental Lounge EDP / 2009



























Lounge kelimesi Salon anlamına geliyor. The Different Company- Fransız markasıdır ve parfüm, duş jeli, vücut kremi ve sabun üretmektedir.

Bu markanın amber ve baharat merkezli kokusu The Different Company- Oriental Lounge, bizim tarafımızdan incelenmeye değer bulundu. Oryantal- baharatlı gruba girebilir. Yumuşak, sıcak, tatlımsı, aromatik hissiyat vardır. Baharat, vanilya ve reçineler genel gidişatta önemlidir.

Üst notada bergamot, karabiber, köri ağacı; ortada gül ve ipek ağacı; alt notada ise laden otu, amber ve tonka fasülyesi açıklanmış görünüyor.

Açılışta yoğun ve sofistike baharatlar ve bir miktar narenciye var= Zencefil, tarçın, karabiber biçimindeki baharatlara greyfurt gibi asitli ve keskin turunçgillerin eşlik ettiği kanaâtine vardım.

Tene çabuk yerleşiyor, baskınlaşıyor ve güzel kokuyor. Devamında baharatlı amber var. Ne var ki, bu amber tatlımsı ve aromatik otlu bir amber olmakta. Baharatlar, biraz sonra biberli hale çevrilecektir. Bununla beraber çiçeksi- vanilyalı bir yorum da söz konusu olacaktır. Son kısımda ise tatlılık artmaktadır... Burada amber- vanilya ikilisi baskındır. Buna reçineler de katılıyor ve parfüm yapışkan hale geliyor. Laden reçinesi olarak bir tahmin yaptım. Çünkü aralarda otsu aromalar da bulunuyor, ama çam reçinesi olduğunu sanmıyorum... Çam ağacı/ kozalağı yok... Vanilya- balzam gibi bir yapışkanlık var... Odunsu notalar- belki paçuli kapanışı yapmakta.

Tenimde yeterli bir kalıcılığı oldu. Günün üçte ikisinde etkilidir. Fark edilirlik ise başta sönük kalmasına rağmen, tene oturunca başarılı bir performansa imza atıyor. Dengeli bir tatlılık var. Son bölümde yapay odunsu notalar ve vanilya hariç, beğenmediğimiz bir tarafı yok. Belli bir kalite ve zenginlik sunuyor.

Koku düzlemi= Zencefil merkezli baharatlar, greyfurt, baharatlı amber, otsu kokular, vanilya, reçineler ve odunsu bazlar olarak sıralanıyor. Akışkanlık fazla oluyor. Bu iyi bir şey... Ama sonlara yapay bir tatlılık var. Yapay odunsu notalar var.

Derinlik ve konfor noktası= Zencefil tandanslı baharatlar, baharatlı amber ve aromatik otlar biçiminde yorumlanabilir. Amber zaten, daha ziyade ortalardan itibaren parfümü domine etmekte. Baharatlarda da bir kalite, zenginlik ve lüks hissiyat var. Bunlara otların katılması da iyi olmuş. Kalıcılık ve kuvvet gibi doneler burada yerleşmiştir.

Sonbahar- kış dönemine uyar. Soğuk hava ve akşam gibi zaman dilimlerinde kullanılabilir. Açık mekânlarda organize edilen parti, davet ve kokteyller için uygundur. Yapay vanilya ve odunlardan dolayı dengeli sıkmak şarttır. Yumuşak amber, egzotik baharat gibi vurgular beğenimizi kazandı.

Koku- 4 Kalıcılık- 3




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

14 Ağustos 2014 Perşembe

Amouage- Epic Man EDP / 2009 - Yeşil Bitki ve Odun


























arap parfümü



Güncellenmiş yorum



Bu parfümün yorumundan önce, şunu sormak istiyorum = Arap ve Orta Doğu kökenli parfümlerde geleneksel olarak hangi malzeme kullanılmaktadır ?

Amouage da dahil olmak üzere, Arap parfümlerinde geleneksel olarak şu notaları görmekteyiz = Gül, tütsü, misk, öd ağacı, mür ağacı, safran, amber.

Amouage- Epic Man isimli parfümü nasıl tanımlarsınız ?

Genelde aromatik otlar, bitkiler ve yeşil çiçeklerle belirlenen yeşil koku karakteri var. Kuru, yumuşak, ferah ve çok az tatlı kokular veriyor. Oryantal- odunsu kategoride gösteriliyor.

Üst= Pembe biber, günlük ağacı/ tütsü, kimyon, kakule, safran, muskat kabuğu, muskat, mersin ağacı, buhur;

Orta= Sardunya, mür ağacı;

Alt= Öd ağacı, sandal ağacı, paçuli, deri, tütsü, tütün, sytrax ( aselbent ), sedir ağacı, misk, kunduz yağı...

Amouage- Epic Man isimli parfümün biberli tütsü gibi ilginç bir açılışı var. Ama genel gidişatta baharatlar pek etkin değildir, geri plandadır.

Genel koku biçimlerine değinelim...

Yeşil Koku= Amouage- Epic Man' in ana koku karakteridir. Ferah, yumuşak ve taze etkilerle belirlenir. Açılıştaki biberli tütsüden sonra hemen yeşil bitkiler karışımı, erkeksi yeşil çiçekler ( sardunya, safran ) ve çam reçinesi / kozalağı ( Costume National- Cyber Garden gibi ) devreye girer. Arada meyvemsi vurgular yapılmış. Kapanışta da gene yeşil kokan paçuli var.

Odunsu Koku= Yeşil koku karakterini uyumlu olarak takip etmektedir. Ferah paçuli, yumuşak sedir ağacı, kuru tütsü ve yapay öd ağacı bunlar arasında sayılabilir. Bunun dışında misk ve yapay deri notası hissediliyor.

Amouage- Epic Man- genelde dengeli ve uyumlu notalara sahiptir. Aromalar harman halindedir ve iç içe geçmiştir. Günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve sonbahar- ilkbahar arası döneme uygundur. Tene özgürce sıkılabilir. Fark edilirliği tene yakın kalmasıyla ilgilidir. Ferah ve kaliteli yeşil- odunsu kolonya gibi düşünülebilir. Güçlü ve yoğun aromaları sayesinde kalıcılık değerleri biraz daha artmış. Yavaş bir akışkanlıkla, iki saat sonra odunsu katmana geçiliyor.

Amouage- Epic Man- size neyi düşündürdü ?



Bu parfüm, Çin' den Arabistan' a uzanan antik İpek Yolu' na atıf yapıyor. Christopher Chong tasarlamış.

Antik ipek yolunda doğu- batı yönlü bir ticaret vardı. Kültürler, dinler, fikirler, icatlar, bilginler, ordular, gelenekler bu ticaret yolunda karşılaşıp temasa geçerlerdi. Sadece ticaret değil, aynı zamanda kültür etkileşimi de yaygın bir olguydu.

Bu ticaretin güzergâhları şöyleydi=

Kuzey rotası= Çin' deki Tarım Havzası' nın kuzeyinden başlar; Rusya- Don nehri kıyılarını takip eder; İran ve Doğu Türkistan ( Kansu şehri ) ve aynı zamanda Çin' in batısı yoluyla Tanrı Dağları' nın kuzeyinden geçerdi.

Güney rotası= Mezopotamya- Anadolu ( Antakya- Gaziantep )- İran ve Afganistan' ın kuzeyi ( Pamir Ovası )- tekrar dönüp Gaziantep- Malatya- Trakya- İzmir- Trabzon- Sinop- Alanya- Antalya üzerinden Avrupa' ya varırdı.

Güneydoğu rotası= Mısır/ Mezopotamya- Narmada nehri yoluyla Hint Okyanusu kıyısındaki Bargyzaga liman kentinde biterdi.

Çin' e giden kervanlar ipek, altın, çay, baharat, değerli taş ( inci, yeşim ) ve cam getirirdi.

Rusya' ya giden kervanlar da kürk, seramik, yeşim, tunç, vernik ve demir getirirdi. ( vikipedi- alıntı )


Şöyle bir metafor aklıma geldi... 13. yüzyıl Selçuklu- Anadolu' sundayız. Zengin bir Türk taciri var. Bu kişi, uzak mesafe gemi ticaretiyle uğraşan bir armatör olsun... İzmir limanından gemilerine ticaret eşyası yüklüyor. Bursa' nın ipekli kumaşlarını, meşhur Şile bezini vs. Çin ve İran' a götürüp satmak istiyor. İran ve Çin' de mallarını satıp, bu ülkelerin tüccarlarından baharat ve çay alıyor. Türk tüccarları Çinli ve İranlı tüccarlarla ortak ticaret yaparlardı. Sonra Mısır' da, İskenderiye limanında gemilerine bakım ve tamirat yaptırıyor ve oradan da kahve alıp, memleketine dönüyor...

İşte böyle, kültürler arası bir seyahat vardı.

Epic Man, doğu- batı etkileşimini düşündürüyor.

Koku- 5 Kalıcılık- 4





Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz.  Parfüm Testimize  katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

13 Ağustos 2014 Çarşamba

Reçineler ve Şekerlenmiş Baharatlar : Serge Lutens- Fille en Aiguilles EDP / 2009
























doğu etkili/ reçineli parfüm




'' Çam iğneleri, reçine, güneş, ağustos böcekleri ve çam ağaçlarının gölgesi...''



Serge Lutens





Serge Lutens, kendi markasını kurmadan önce, hangi firmalarda görev almıştır ?



Serge Lutens' in daha önce, Christian Dior ve Japon markası Shiseido' nun ürün tasarımlarında çalıştığını bilmekteyiz.



Serge Lutens Fille en Aiguilles parfümünü tanıtır mısınız ?



Sıcak rayihalar içinde odunsu notalar, baharatlar ve dumansı his etkili oluyor. Odunsu- oryantal grupta gösterilen bu parfümü, kısaca FEA şeklinde adlandıracağız. Çünkü, ismi çok uzun olmuş.

Notaları şöyle açıklanmış= Vetiver, defne yaprağı, çam iğneleri, günlük ağacı, şekerli su, çam reçinesi, sığla yağı, şekerlenmiş baharatlar, tütsü, kuru meyveler.

Serge Lutens FEA, modern ve egzotik tarzda çam reçineleri, mesir macunu gibi kokan baharatlar ve ateşte kavrulmuş hissi veren odunlarla; benim için farklı ve özgün bir deneyim ifade etmektedir. Bu parfüm, aynı zamanda modern bir oryantal olmalıdır...

Serge Lutens FEA, keskin ve yoğun reçine rayihaları başlangıç yapar. Sonra tatlımsı kuru meyveler ve baharatlar sahne alır. Buraya kadar olan kısmı değerlendirelim= Çam ağacı reçinesi ve mesir macunu tonlamalı baharatlar alınmakta. Ya da tene batan çam iğneleri ve baharat çeşnisi... Güzel, hoş, sofistike bir yorum... Ama açılış gayet koyu olmuş. Devamında odunsu notalar gelmekte. Tütsü, reçine ve çam esintileriyle kapanışı yapıyor.





Küçük notlarımız var=

Odunsu notaları Comme Des Garcons Kyoto' ya benzettim.

Gene odunsu notalar ve keskin ve koyu çam reçinesiyle Serge Lutens Ambre Sultan' a gönderme yapmakta olduğunu söylüyorlar. Aynı görüşteyim.

Açılışta aromatik otlar da var. Ancak, reçine ve çam belirgindir. Doğrusu istenirse, odun, çam ve reçine parfümün genel karakteristik özelliğidir.




Koku düzleminde çam reçinesi, tatlı baharat, kuru meyve, odunsu notalar, tütsü, reçine, çam esintisi var. Arada aromatik otlar, dumansı hissiyat varsa da, bunlar genel notalar içinde değerlendirilmelidir.

Derinlik ve konfor noktasında reçine, baharat, tütsü var. Bunları daha çok beğendim. Gayet ferah, rafine ve dolgun bir harmanı var. Kalite, kalıcılık değerleri ve güzellik unsurları yeterli olmakta. 

Notalar akışkan ve dengelidir. Sentetiklik, yapaylık yok. Genelde basit ve sade bir harmanı var. Tende kalıcılığı bir günden fazla oluyor. Tene oturup güzelleşmekte. Tene yakın duruyor. İlk saatlerde daha fark edilir bir yapıdayken, sonra sakinleşiyor. Dengeli bir tatlılık var. Yumuşak bir fark edilirlik yaptıktan sonra tene oturmakta.




Sonbahar- kış parfümü olmuş. Ne ki, ferah reçineler ve tütsülerle yaz sezonuna da yönelmekte. Günlük kullanıma uygun bir hali var. Akşam ve öğleden sonra daha sofistike tarza yaklaşıyor. Bu nedenle de gece davetleri ve kokteyller için tavsiye edilebilir. Dozaj konusunda pek sıkıntı yaratmaz.



Serge Lutens FEA, aklınıza neler getiriyor ?




Mesir macunu efektli baharatlar= Oryantal esintiler, Doğulu parfüm.

Çam reçinesi, tütsü ve yoğun odunsu notalar= Modern tarz parfüm.

Kısaca böyle... Bana Karadeniz ormanlarını hatırlattı. Mesela, Kastamonu- Küre Dağlarının orman örtüsü düşünülebilir. Burada derin yarık ve vadiler var. Mağaralar ve göller var. Bu bölgede başta kızılçam olmak üzere mersin, kocayemiş ve zeytin ağaçları bulunuyor. Böyle bir coğrafya ve bitki florası akla gelmekte. Ağaç, çalılık, reçine, yosun kokuları... 





Sizce bir parfüm nasıl olmalı ?



Kalıcı ve fark edilir bir rayihası olmalı. Diğer parfümlerden ayrılan bir yönü ve kişiliği olmalı. Parfümde hiçbir nota aşırı ve dengesiz olmamalı ve diğer notaları ezmemelidir.


Koku - 4 Kalıcılık - 5




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html






































12 Ağustos 2014 Salı

Juliette Has a Gun- Calamity J. EDT / 2009




























Juliette Has a Gun- Fransız parfüm ve kozmetik markasıdır. Bugün, bu markanın bayan kokularından, Juliette Has a Gun- Calamity J. isimli parfümü incelemekteyiz. Sıcak, tozlu, tatlı, pudralı, yumuşak, yapay ve koyu aromaları vardır. Baharatlar, amber, çiçeksi notalar, hayvansal notalar ve vanilya gibi koku bileşenleri vermekte. Oryantal- baharatlı grubunda gösterilebilir.

Üst- tarçın,

Orta- iris, Iso E Super ( yapay topraksı vetiver, ağaç, amber ),

Alt- cetalox ( yapay ambergis ), vanilya özü, tonka fasülyesi, laden otu, civet yağı, misk yağı, paçuli, amber, misk.

Juliette Has a Gun- Calamity J.- biberli baharatlarla başlıyor. Tarçın baskındır. Devamında tarçını desteklemesi için, iris ve sardunya gibi pudralı ve tozlu çiçeksi notalar gelmekte. Baharat vurgusu iyice pekişiyor. Orta katmandan itibaren hayvansal koku biçimleri başlıyor ve ana tema oluyor. Parfüm daha da sıcak ve koyu hale geliyor. Yapay ve plastik etkiler veren deri ve koyu hayvansal misk, bu bölümü forse etmekte. Nispeten kremsi ve yumuşak vanilya ile kapanış yapılmakta.

Juliette Has a Gun- Calamity J.- aslında açılışta baharatların, ortada hayvansal notaların ve son bölümde de vanilyanın ana tema olduğu bir çalışmadır. Bu bakımdan koku karakteri çok değişmez ve düz çizgide seyreder. Parfümde tematik katmanlar vardır. Her katman sırasıyla tene oturmakta. Akışkanlık hızlıdır. Hayvansal aromalarla olgunlaşma ve tene yapışma hissedilir.

Juliette Has a Gun- Calamity J. isimli parfümde yapay aromalar özellikle tercih edilmiş. Amber notası, hayvansal koku karakterine dahil edilmiş. Genelde bir tatlılık görülür ama bu, aşırıya kaçmaz. Nota geçişleri başarılıdır ve kendi içinde uyum ve denge gösterir. Hayvansal aromalı bu parfümü, teninize dengeli sıkmanız lazımdır. Üç- dört fıs yeter. Günlük kullanıma uymaz. Daha çok, dış mekân davet ve toplantıları ile gece gezmelerinde düşünülmelidir. Akşam saatleri, soğuk havalar ve sonbahar- kış mevsimi için idealdir. Kalıcılık ve fark edilirlik performansını yükselten etken de, gene hayvansal vurgulardır. Çabuk terleyen yağlı tende kalıcılık gün boyu sürer. Fark edilirlik ise her zaman güçlüdür.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

11 Ağustos 2014 Pazartesi

Custo Barcelona- Custo Man EDT / 2009























Custo Barcelona, İspanyol moda markasıdır ve 1980 yılında Custo Dalmau tarafından kurulmuştur. Erkek ve kadın kıyafet koleksiyonu; baskı ve grafik tasarımları bulunmakta.

Markanın klasik parfümü Custo Barcelona- Custo Man hakkında birkaç söz söyleyeceğiz.

Aromatik- turunçgil kategorideki parfümün harmanı şöyle=

Üst- portakal çiçeği, bergamot, misket limonu, ardıç meyveleri.

Orta- portakal çiçekleri, limon mine çiçeği, karabiber.

Alt- misk, laden otu, benzoin, tonka fasülyesi.

Genel karakter aromatik notalar ve turunçgildir. Buna ilave olarak çiçekler var. Otsu notalar ve vanilyamsı hissiyat ise, pek etkin olamıyor ve yardımcı eleman gibi kalıyor.

Açılışta modern tatlı turunçgillere aromatik otlar eklemlenmiş. Ferah ve dinamik bir açılış olmakla birlikte, biraz yapaylık var. Daha sonra, turunçgiller devam ediyor ve buna sıcak baharatlar katılıyor. Tene oturup güzelleşme ve kalıcılık sağlama düzlemi burasıdır.

Kapanış ve tenden ayrılış da şöyle oluyor= Reçineli bir vanilya ve misk. Burada parfüm sıcak, kremsi bir tonlama yapmış.

İlkbahar- sonbahar arası kullanılabilir. Yapay aromatik otlar dışında aksayan yönü yok. Tenimde kaliteli bir kolonya kadar fark edilirlik ve kalıcılık yaptı. Baharat ve vanilyadan ötürü, kalıcılık ve bir dereceye kadar kalite yükseliyor.

Genelde tatlılık var. Günlük kullanıma uygun yapı gösteriyor. Her ortamda rahatça kullanılabilir.

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


9 Ağustos 2014 Cumartesi

Hugo Boss- Orange For Women EDT / 2009




























Alman moda firması Hugo Boss' un kadın parfümlerinden Hugo Boss- Orange For Women- meyveli, vanilyalı, beyaz çiçekli nüanslarıyla çok beğenilmekte. Çiçeksi- vanilyalı gruba girebilir. Tatlı ve tozlu rayihalar iç içe geçmiştir.

Elma, beyaz çiçekler,portakal çiçeği, sandal ağacı, zeytin ağacı ve vanilya gibi notalar açıklanmış...

Bence, açılış ve genel hissiyat şekerli bir tatlılık ile belirlenmiştir. Ne var ki, bu durum rahatsız edici değil. Keskin, sıcak, kremsi, kadifemsi, pudralı biçimler de parfümü bir şekilde etkiliyor.

Elmalı- turunçgilli ( mandalina ) açılış, yumuşak, pürüzsüz,  taze ve modern esintiler veriyor. Parfümün bundan sonraki bölümleri için de aynı durum geçerlidir. Açılışta tropik meyve nüansları da olabilir. Daha sonra yasemin, zambak, frezya olarak tahmin edilebilecek beyaz çiçekler sahne alıyor ve aslına bakılırsa, çiçeksi vurgular parfümü sonuna değin domine ediyor. Çiçekler kremsi- yumuşak & kadifemsi- pudralı yapısal düzen içinde harmanlanmış görüntüsü vermektedir. Elbette keskin, sıcak ve sofistike rayihalar vardır... Parfümün tene oturması ve güzelleşmesi çiçeklerle oluyor. Tene yakın duruyor. Bu arada şunu da belirtelim= Tenime uyguladıktan iki saat sonra baharatlı çiçek tonlamaları hissettim. Bu, bir ölçüde zambak ve sardunya anlaşması gibi bir yoruma denk gelebilir. Yani, çiçeksi rayihalar uzun sürüyor ve saatler geçtikçe tende sürprizler yapıyor. Belki de baharat nüansları vanilya- miskten kaynaklanıyordur. Kapanışa doğru pudralı, kadifemsi ve bayağı ağdalı vurgular yapan bir vanilya hissetmekteyiz. Vanilyaya odunsu notalar karışıyor. Sedir ağacı ve paçuli esintileri aldım. Çünkü, parfüm tozlu, topraksı, çimensi biçimlere evriliyor. Yumuşak ve tatlımsı bir misk ve sandal ağacı da var. Ancak, vanilyalı- odunsu bazlar kapanışa egemen olmuştur.

Çiçeklerin herhalukârda feminen olduğunu belirtelim. Sedir ağacı ve paçuli olarak zannettiğimiz odunsu notalar ise, daha ziyade erkeksidir. Çiçeklerin içine otlar karışmış. Dengeli sıkmak gerekir. Çiçeklerin kullanım tarzı bazı bünyeleri rahatsız edebilir. Sonbahar- kış dönemine, akşam vakitlerine, soğuk havalara yönelik bir koku karakteri var. Tenimde bir günü geçen bir kalıcılık performansı söz konusu oldu. Fark edilir yönü de başarılıdır. Özellikle ilk anda muazzam bir esinti yaptı. Davet, kokteyl, iş yemekleri gibi organizasyonlarda kullanılabilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5





Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

7 Ağustos 2014 Perşembe

Serge Lutens- Nuit de Cellophane EDP / 2009


























''Osmanthusun kokusuna âşina mısın ? Bu çiçek beyaz ya da turuncu renktedir. Yapraklarının sıkı kümelerinden mandalina ile bağlanmış yasemin kokusu patlar. Sıcak yaz günlerinde temiz hava verir.''

Serge Lutens

Serge Lutens- Fransız niş parfüm ve kozmetik firmasıdır. Bugün, Serge Lutens- Nuit de Cellophane isimli parfümü inceleyeceğiz. Çiçeksi notalar, meyveler, misk, vanilya ve yeşil bitkiler koku karakterini belirliyor. Tatlı, kremsi, sabunsu, pudralı ve yumuşak esintiler sunmakta. Çiçeksi grupta gösteriliyor.

Mandalina, osmanthus, yasemin, yeşil notalar, meyveli notalar, karanfil, zambak, misk, badem, odunsu notalar, bal aromaları açıklanmış.

Serge Lutens- Nuit de Cellophane- kremsi ve ferah meyveleri başlangıca yerleştirmiş. Hemen ardından, yeşil kokan turunçgilli çiçekler gelmekte. Mandalina, ananas, portakal çiçeği ve yasemin olabilir. Buna bir de parfümün ana teması olduğu söylenen osmanthusu ekleyebiliriz. Açılıştaki çiçeksi notalar, biraz da kremsi- beyaz tonlamalar yapıyor. Ancak kısa sürede pudralı ve sabunsu hale geliyor. Karanfil, sümbülteber ve iris gibi çiçeksi notalar koku değişimini yansıtmakta. Araya yeşil bitkiler karışmış. Son bölümde vanilyalı beyaz çiçekler ( yasemin ) ve misk vardır. Vanilyadan dolayı, tatlılık bir miktar yükseliyor ama rahatsız etmiyor.

Serge Lutens- Nuit de Cellophane isimli parfümün ana teması, vanilyalı beyaz çiçekler ( yasemin- osmanthus ) olarak görünüyor. Bu çiçekler elbette başlangıçta yeşil- turunçgilli, sonra da kremsi- tatlı biçimlere dönüşmekte. Orta bölümde de sabunsu & pudralı çiçeklerle muhatap olmaktayız. Toplam olarak bakarsak, çiçeksi notalar iki farklı katman halinde parfümü domine ediyor. Yalnızca açılış faslında meyveli katman, şöyle bir görünüp kayboluyor. Bu katmanlar tene sırasıyla oturuyor. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kalıyor. 

Serge Lutens- Nuit de Cellophane- yoğun sabunsu ve pudralı çiçeklerle, çabuk terleyen yağlı tende gün boyu kalıcı olmayı başarıyor. Fark edilirliği ilk anda, dışarıya karşı güçlüdür. Sonradan sahibine dönük fark edilirlik yapar. Tene dengeli sıkılırsa günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve her mevsime uyacaktır. Notalar kendi aralarında denge ve uyum arz ediyor. Sondaki yükselen tatlılığın rahatsız etmediğini yukarıda söylemiştik.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

5 Ağustos 2014 Salı

Juliette Has a Gun- Midnight Oud EDP / 2009



























Juliette Has a Gun- Fransız parfüm markasıdır. Bugün, Juliette Has a Gun- Midnight Oud isimli parfümü inceleyeceğiz. Öd ağacı teması, gül, baharat, odunsu notalar ve deri notası bu parfümü yönlendiriyor. Tatlı, yumuşak, kremsi, tozlu, yağlı ve sıcak kokular var. Oryantal grupta yer almış.

Üst- safran, papirüs, bergamot, gül,

Orta- gül, sardunya, öd ağacı, kunduz yağı,

Alt- paçuli, sandal ağacı, amber, misk.

Juliette Has a Gun- Midnight Oud- klasik Arap parfümü biçimi gösterir=

Sıcak safran ve kakule= Biberli yumuşak baharatlarla başlar.

Ferah gül ve yasemin= Orta katmanda yumuşak çiçeksi nüanslar var. Baharatlar da bu katmana inip tozlanır.

Yağlı öd ağacı ve kuru deri= Kapanışı bu notalar domine eder. Son fazda yumuşak misk notası var.

Juliette Has a Gun- Midnight Oud- kapanış notalarından ötürü dengeli sıkılmalıdır. Böyle yapılırsa günlük kullanıma ve sosyal ortamlara uyar. Öd ağacı ve deri haricinde ferah ve yumuşak vurgular var. Tatlılık son bölümde biraz artıyor. Reçineler olabilir. Fark edilirlik ilk başta yoğundur, sonra normale döner. Tene yakın kalır. Kalıcılığı ise, kolonya tandanslıdır. İlk sıkıştan kısa süre sonra Arap parfümü olduğu anlaşılıyor. Notalar katman halindedir. Sonbahar- kış, akşam ve soğuk hava kokusudur.

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

4 Ağustos 2014 Pazartesi

Tom Ford- Bois Marocain EDP / 2009





























Tom Ford- ABD kökenli moda markasıdır. Bugün, Tom Ford- Bois Marocain ismini taşıyan parfümle ilgili konuşacağız. Genel harman içinde tatlı, tozlu, yumuşak, metalik, kremsi ve koyu rayihalar birbirine karışmıştır. Odun- ağaç- ahşap temaları birinci dereceden önemlidir. Buna çam esintileri, tütsüler ve biberli baharatlar eşlik eder. Odunsu- baharatlı grupta gösterilmektedir.

Notaları vetiver, paçuli, sedir ağacı, tütsü, bergamot, pembe biber, karabiber, selvi bitkisi ve mazı ağacı olarak açıklanmış...

Tom Ford- Bois Marocain- aslında son derece sade, minimalist ve basit koku anlayışı ortaya koymakta. Şöyle ki, bütün aromalar ilk sıkıştan itibaren, hızlı bir resmî geçit yapar gibi kendini gösteriyor ve teninizin üzerine katman halinde yerleşiyor. Bu minvalde bütün aromalar aynı anda hem açılışta, hem de kapanışta algılanabilir.

Şimdi şu sıralamaya bakalım... Metalik- biberli baharatlar, çam esintileri, tütsüler ve odunsu- ahşapsı notalar. Çok hızlı, sanki acelesi varmış gibi geçip giden aromalar. İşte size, Tom Ford- Bois Marocain isimli parfümün özeti.

Tom Ford- Bois Marocain- yalnızca biberli baharatlarda sınırlı bir tatlılık veriyor. Karabiber ve pembe biber tozlu kullanılmış. Sonra çam esintilerinin yerini tutan aromatik otları ( selvi bitkisi, ardıç meyvesi, adaçayı ) düşünebiliriz. Tütsülü verilen ağaç ve ahşap vurguları, beklenen bir kapanıştır. Sedir ağacı, paçuli ve sınırlı bir öd ağacı gene yumuşak ve tozludur. Notalar katman halindedir. Sırası geldikçe algılanır. Kendi içinde denge ve uyum gözetir.

Bence günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve her mevsime uyacaktır. Çünkü aromalar hem kaliteli ve lüks, hem de ferah ve enerjik biçimdedir. Tenime özgürce sıkabildim. Fark edilirlik her daim yoğundur. Tene yakın kalsa da, kendisini gün içinde hissettirir. Çabuk terleyen yağlı tende, iki gün boyunca kuvvetli kalıcılık yapmakta. Biberli baharatlar ve ahşapsı notalar tene yağlı biçimde oturuyor.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

3 Ağustos 2014 Pazar

Sergio Tacchini- Experiance Sailing EDT / 2009


















Tenis malzemesi, spor giyim, parfüm vb. üreten İtalyan markasıdır.

Üst- Bergamot, portakal çiçeği, greyfurt;

Orta- Lavanta, yasemin, menekşe;

Alt- Vetiver, gayakum ağacı.

Harman sade bir yapıda. Çiçeksi ve odunsu notaların ağırlıkta olduğu bir koku. Ferah, serin, biraz da çiçeksi bir açılışı var. Bu notalar kısa sürede uçuyor. Sonra yoğun ve egzotik tanımlı çiçekler sahne alıyor. Açılış portakal çiçeği ve greyfurttan dolayı, biraz tatlımsı olmuş. Orta katmanda, lavanta ve menekşe biraz daha tatlı bir rayiha veriyor. Altta ise, otsu bitkiler ve ağaçımsı temalar hâkim durumda. Ancak, yoğun ve baskın çiçekler de kendini hissettiriyor ve otsu- ağaçsı aromalarla karışarak, gizemli, derin ve karanlık bir vurgulama yapıyor. Tenden ayrılışı da çiçekler, ağaçsı ve otsu bitkiler şeklinde olmakla, 12 saat kadar kalıcılık veriyor.

Kaliteli bir harmana sahiptir. Temelde yaz mevsimine gider. Nota geçişleri dengeli olmuş. Rahatsız edici bir yapaylık almadım.

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

1 Ağustos 2014 Cuma

Sergio Tacchini- Experiance Discovery EDT / 2009


















Tenis malzemeleri, kıyafet, spor giyim, parfüm, makyaj malzemeleri üreten İtalyan markası. Kurucusu ile aynı adı taşıyor.


Üst- limon, greyfurt,

Orta- kekik okaliptüs, ardıç,

Alt- sandal ağacı, vetiver, amber
                                                            
 Baharatlı- ağaçımsı koku ailesine giriyor. Açılış taze, serin bir turunçgille olmuş. Kısa sürede ağaçsı notalar alınıyor. Bu ağaç notaları baharatlarla destekleniyor. Sıcak, keskin bir aroma mevcut. Sandal ağacı ve amber de devreye girdiğinde, kalıcı, yoğun, egzotik bir sentez oluyor. Parfümün özellikle son kısımları odunsu notalar ve biraz tatlımsı amber egemenliğinde. Kolonya hafifliğinde bir parfüm denebilir.

Harman eli de, gözü de yormuyor. Tenimde kalıcılık 12 saat sürüyor. Hafif ağaçsı esintiler gün boyu hissedilmekte.

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html