Sayfalar

14 Ağustos 2014 Perşembe

Amouage- Epic Man EDP / 2009 - Yeşil Bitki ve Odun


























arap parfümü



Güncellenmiş yorum



Bu parfümün yorumundan önce, şunu sormak istiyorum = Arap ve Orta Doğu kökenli parfümlerde geleneksel olarak hangi malzeme kullanılmaktadır ?

Amouage da dahil olmak üzere, Arap parfümlerinde geleneksel olarak şu notaları görmekteyiz = Gül, tütsü, misk, öd ağacı, mür ağacı, safran, amber.

Amouage- Epic Man isimli parfümü nasıl tanımlarsınız ?

Genelde aromatik otlar, bitkiler ve yeşil çiçeklerle belirlenen yeşil koku karakteri var. Kuru, yumuşak, ferah ve çok az tatlı kokular veriyor. Oryantal- odunsu kategoride gösteriliyor.

Üst= Pembe biber, günlük ağacı/ tütsü, kimyon, kakule, safran, muskat kabuğu, muskat, mersin ağacı, buhur;

Orta= Sardunya, mür ağacı;

Alt= Öd ağacı, sandal ağacı, paçuli, deri, tütsü, tütün, sytrax ( aselbent ), sedir ağacı, misk, kunduz yağı...

Amouage- Epic Man isimli parfümün biberli tütsü gibi ilginç bir açılışı var. Ama genel gidişatta baharatlar pek etkin değildir, geri plandadır.

Genel koku biçimlerine değinelim...

Yeşil Koku= Amouage- Epic Man' in ana koku karakteridir. Ferah, yumuşak ve taze etkilerle belirlenir. Açılıştaki biberli tütsüden sonra hemen yeşil bitkiler karışımı, erkeksi yeşil çiçekler ( sardunya, safran ) ve çam reçinesi / kozalağı ( Costume National- Cyber Garden gibi ) devreye girer. Arada meyvemsi vurgular yapılmış. Kapanışta da gene yeşil kokan paçuli var.

Odunsu Koku= Yeşil koku karakterini uyumlu olarak takip etmektedir. Ferah paçuli, yumuşak sedir ağacı, kuru tütsü ve yapay öd ağacı bunlar arasında sayılabilir. Bunun dışında misk ve yapay deri notası hissediliyor.

Amouage- Epic Man- genelde dengeli ve uyumlu notalara sahiptir. Aromalar harman halindedir ve iç içe geçmiştir. Günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve sonbahar- ilkbahar arası döneme uygundur. Tene özgürce sıkılabilir. Fark edilirliği tene yakın kalmasıyla ilgilidir. Ferah ve kaliteli yeşil- odunsu kolonya gibi düşünülebilir. Güçlü ve yoğun aromaları sayesinde kalıcılık değerleri biraz daha artmış. Yavaş bir akışkanlıkla, iki saat sonra odunsu katmana geçiliyor.

Amouage- Epic Man- size neyi düşündürdü ?



Bu parfüm, Çin' den Arabistan' a uzanan antik İpek Yolu' na atıf yapıyor. Christopher Chong tasarlamış.

Antik ipek yolunda doğu- batı yönlü bir ticaret vardı. Kültürler, dinler, fikirler, icatlar, bilginler, ordular, gelenekler bu ticaret yolunda karşılaşıp temasa geçerlerdi. Sadece ticaret değil, aynı zamanda kültür etkileşimi de yaygın bir olguydu.

Bu ticaretin güzergâhları şöyleydi=

Kuzey rotası= Çin' deki Tarım Havzası' nın kuzeyinden başlar; Rusya- Don nehri kıyılarını takip eder; İran ve Doğu Türkistan ( Kansu şehri ) ve aynı zamanda Çin' in batısı yoluyla Tanrı Dağları' nın kuzeyinden geçerdi.

Güney rotası= Mezopotamya- Anadolu ( Antakya- Gaziantep )- İran ve Afganistan' ın kuzeyi ( Pamir Ovası )- tekrar dönüp Gaziantep- Malatya- Trakya- İzmir- Trabzon- Sinop- Alanya- Antalya üzerinden Avrupa' ya varırdı.

Güneydoğu rotası= Mısır/ Mezopotamya- Narmada nehri yoluyla Hint Okyanusu kıyısındaki Bargyzaga liman kentinde biterdi.

Çin' e giden kervanlar ipek, altın, çay, baharat, değerli taş ( inci, yeşim ) ve cam getirirdi.

Rusya' ya giden kervanlar da kürk, seramik, yeşim, tunç, vernik ve demir getirirdi. ( vikipedi- alıntı )


Şöyle bir metafor aklıma geldi... 13. yüzyıl Selçuklu- Anadolu' sundayız. Zengin bir Türk taciri var. Bu kişi, uzak mesafe gemi ticaretiyle uğraşan bir armatör olsun... İzmir limanından gemilerine ticaret eşyası yüklüyor. Bursa' nın ipekli kumaşlarını, meşhur Şile bezini vs. Çin ve İran' a götürüp satmak istiyor. İran ve Çin' de mallarını satıp, bu ülkelerin tüccarlarından baharat ve çay alıyor. Türk tüccarları Çinli ve İranlı tüccarlarla ortak ticaret yaparlardı. Sonra Mısır' da, İskenderiye limanında gemilerine bakım ve tamirat yaptırıyor ve oradan da kahve alıp, memleketine dönüyor...

İşte böyle, kültürler arası bir seyahat vardı.

Epic Man, doğu- batı etkileşimini düşündürüyor.

Koku- 5 Kalıcılık- 4





Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz.  Parfüm Testimize  katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder