Sayfalar

16 Ocak 2016 Cumartesi

Parfümde Şifalı Ot Esintileri / makale



Şifalı otlar, her şeyden önce Akdeniz havzası ve ülkemizde Doğu Anadolu kaynaklıdır. Binlerce yıl, insanlar şifalı otlar ve baharatlarla hastalıklarına çare bulmuşlardır. Şifalı otları yemeklerde, soslarda ve içeceklerde ( özellikle çayda ) kullanmışlardır. Şifalı bitkilerden aromaterapi seanslarında ve halk hekimliği denilen alternatif tıpta da yararlanılmıştır. Dağların, vadilerin ulaşılması zor, insan eli değmemiş ve sanayî atıklarıyla kirlenmemiş saklı köşelerinde yabanî olarak yetişen bu bitkiler, bize Yaradan' ın armağanıdır.



Bu denli günlük hayatımızın parçası olan şifalı/ aromatik otlar, elbette parfüm endüstrisinin de ilgisini çekecek ve bu alanda kullanılacaktı. Evet, bazı parfümler gerçekten şifalı ot gibi kokar. Bence şifalı ot teması parfümlerde karakter belirleyici, önemli bir konumdadır.

Bu kısa girişten sonra ayrıntılara inelim...



Kullandığım ya da en azından denediğim 500' ye yakın parfüm arasında, şifalı ot tandanslı olanlar da var. Şifalı ot temalı parfümleri iki gruba ayırabilirim=

Birinci grup, şifalı ot ve yosun temalı parfümlerdir. Buna örnek olarak Burberry London Men' i verebiliriz. Bu parfümün harmanında bulunan lavanta, yosun, tütün ve maydanoz benzeri bir bitki; yukarıda ifade ettiğim etkiyi yapmaktadır. Bunun dışında zencefil gibi tatlı baharatlar ve odunsu notalar da, aromatik otlarla kaynaşmıştır. Böylece Burberry London, Mısır çarşısında satılan şifalı otlar gibi kokmaktadır. Ayrıca şifalı ot ve yosunsu bitkiler birbirine karıştığından, Anadolu hamam ve kaplıca kültürünü akla getirmektedir.



İkinci grup, şifalı ot ve tatlı baharat karışımlı parfümlerdir. Bunun en belirgin temsilcisi ise, kısa söylenişi ile Issey Miyake Bleue Eau Fraiche isimli parfümdür. Harmanında çay, narenciye, biberli notalar, nane, biberiye, misk ve paçuli görmekteyiz. Değişik ve özgün kombinasyonlar var...

Narenciye- nane- misk, aromatik otlar- misk ve odunsu ve bitkisel notaların karışımına bakılırsa, bu parfümde şifalı otların içine tatlı baharatlar karışmış diyebiliriz. Şüphesiz, örnekler çoğaltılabilir.



Parfüme şifalı şifalı ot vurgusunu veren notaları aslında, yukarıdaki açıklamalarımızda saydık... Yalnız, bir mihenk taşı koyalım= Biberiye notası, keskin ve acı rayihası ile bir parfümü tek başına şifalı otlar tandanslı yapmaya yeter. Bununla birlikte adaçayı, fesleğen, kekik vs. aromatik bitkiler aynı işlevi görmektedir.

Şifalı ot temalı parfümler, turunçgil ve/ veya tatlı baharat doneleriyle kullanılmak kaydıyla, Anadolu insanının beğeni ve takdir hislerine hitap etmektedir.


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder