Sayfalar

27 Nisan 2013 Cumartesi

Osmanlı Sarayı Kokuları -1
















Bugün, bir değişiklik yapalım. Osmanlı sarayında kullanılan geleneksel parfümlerden konuşalım. Konuyu erkek kokularıyla sınırlamak istiyorum.

Osmanlı saraylarında kullanılan kokuları hep merak etmişimdir. Acaba padişahlar, vezirler, kaptan-ı deryalar hangi kokuları kullanıyorlardı? Bir de şu var= Bugün kullandığımız parfümler, aslında Osmanlı ve Selçuklu dönemlerinde kullanılan kokuların modern ve gelişmiş versiyonlarından başka bir şey değildir. Tabiî o zamanlar daha sâde ve basit içerikli kokular kulanılıyordu.

Bir zamandır, kendime,  küçük şişeler içinde satılan esansiyel yağlardan almak düşüncem vardı. Böyle bir şeye merak sarınca, önce Ulus'a, Hacı Bayram Camiî civarındaki esans satan dükkânlara uğramayı düşündüm. Öte yandan da, evime daha yakın yerlerde bu tip esansiyel yağ satan mağazalar var mı diye, araştırmalar yapıyordum. Geçen gün, yolum tesadüf eseri Hamamönü'ne düştü. Sorumun cevabını orada bulacağımı hiç aklıma getirmeden, orada başka bir iş için geziyordum. Hamamönü'nde, açık parfüm satan mağazaya uğradım. Padişah kokuları, saray kokuları, alkolsüz esans yağları satmaya başlamışlar. Mağaza sahibiyle sohbet ettim. Kokuları kısa süre önce getirmişler. Üç gramlık küçük şişeler içinde, 5 liraya padişah ve saray kokuları sattıklarını; alkolsüz parfüm kullanmak isteyen titiz müşteriler için de alkolsüz esanslar getirttiklerini söyledi.

Padişah, Yavuz, Fatih, Sadrazam, Kaptan-ı Derya, Lokman Hekim gibi kokuları denedim. Mağaza sahibi, bana şu bilgileri verdi=

Bu kokuları İstanbul kökenli bir firma üretip satıyor. Bu firmanın yetkilileri, Paris'teki Louvre Müzesi'nde bulunan Osmanlı dönemine ait belgelerden, saray kokularına ilişkin bilgilere ulaşmış. Bu bilgilerdeki formüllere birebir sadık kalarak ve hiçbir kokunun içeriğinde alkol kullanmadan Osmanlı Saray'ında kullanılan parfümleri üretmeyi başarmışlar.

Şimdi, o gün denediğim kokuları kısaca yorumlayalım...

Fatih Sultan Mehmed'in Kokusu= Gül, misk, mor menekşe, sandal ağacı, portakal çiçeği, ylang ylang yağı ve frezya notalarını içeren afdizyak etkili bir koku. Özellikle gül ve ylang ylang yağı ile bu etki daha belirgin. Aromatik, taze, çiçeksi bir koku. Hoş ve serinletici yapısı var. Çiçek özleri ve turunçgil notalarıyla dinamik ve ferah bir rayihası var. Sandal ağacı da gene aynı minvalde afrodizyak, yumuşak, tatlı ve derin bir etki bırakıyor. Erkekler en çok bu kokuyu tercih ediyorlar. Fatih'i gül koklarken tasvir eden meşhur bir minyatürde, padişahın diğer elinin parmağında, ok atarken yayı sıkıca kavramasını sağlayan bir ''ok yüzüğü'' vardır. Bu koku, bana o minyatürü anımsattı.

Yavuz Sultan Selim'in Kokusu= Bu, benim favori kokum. Amber, misk, kehribar, çam kökü, vanilya, kakao, gardenya, hibuskus aromalı bu parfüm;  derin, konforlu, baskın ve keskin bir rayiha veriyor. Özellikle kehribar ve çam kökü ile, Yavuz'un yırtıcı, sert, otoriter kişiliğine gönderme yapıyor. Çam ve kehribar baskın ve egemen notalar. Sonra amber- misk- vanilya üçlüsü de parfüme sıcak, şehvetli, tatlı bir hava veriyor. Kakao derinden, yumuşak biçimde hissediliyor. Çiçek özlerini de alıyorsunuz. Oryantal- baharatlı karakteri var. Egzotik bir koku. Yavuz, bu kokuyu daha çok, divan toplantılarında, kişiler üzerinde etkili olmak için kulanıyormuş.

Kanunî Sultan Süleyman'ın Kokusu= Mandalina, portakal çiçeği, bergamot, böğürtlen, amber, sandal ağacı, misk ve vanilya çeşnili oryantal- çiçek temalı bu koku, günümüzün tatlı- modern parfümlerini andırıyor. Taze ve serin turunçgiller... Sonra meyvemsi bir tat... Amber ve miskle tatlanan, yumuşayan parfüm, vanilya ve sandal ağacı ile sıcak, hafif kremsi, aromatik bir yapıya bürünmüş. Egzotik ve derinlikli bir koku. Tene oturdukça güzelleşiyor. Kanunî' nin İstanbul'a yakın ormanlarda, bahçelerde, mesire alanlarında yaptığı geziler ve avlanmalar sırasında kullandığı bir kokuymuş...

Gelecek yazımızda Sadrazam, Lokman Hekim, Kaptan-ı Derya kokularını inceleyeceğiz...




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

3 yorum:

  1. Kanuni Sultan Süleyman kokusu diye tanittiginiz koku 2.Abdülhamid han kokusudur.teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil