Sayfalar

31 Aralık 2016 Cumartesi

Olfactive Studio- Ombre Indigo EDP / 2014























Olfactive Studio, Fransız parfüm markasıdır. Celine Verleure tarafından 2011 yılında kurulmuş. Markanın misyonu; modern sanat fotoğrafçılığı ile parfüm sanatını ve üretimini ilk defa harmanlamaktır.

Olfactive Studo Ombre Indigo, bugünkü parfüm incelememiz olarak seçildi.

Bu parfümde çiçeksi tabanlı notalar, meyveli notalar, odunsu notalar ve reçineler sentezlenmiş. . Oryantal- çiçeksi kategorisinde gösterilmiş. Notaları da şöyle açıklanmaktadır=

Üst- turunç yaprağı, sümbülteber, safran, erik,

Orta- vetiver, papirüs, tütsü/ buhur, deri,

Alt- benzoin, reçine, ambergris, misk.

Olfactive Ombre Indigo, biraz yapay notalarla başlayan bir koku olmuş= Sucul notalar, deri, kırmızı meyveler ( erik, vişne ) ve vetiver bazlı odunsu notalar birbirine karışmaktadır. Pek alışık olmadığımız bir açılıştır. Beğenip beğenmemekte kararsız kaldım. Zaten parfüm, teninizde açık mavi renkli bir sıvı bırakıyor. Modern ve farklı bir açılış olduğu kesindir. Sucul notalar ferah ve dinamik hissiyat veriyor.

Devamında safran, sümbülteber gibi çiçeksi notalar ve aromatik otlar vardır. Çiçekler yapışkan ve pudralı tondadır. Açılıştaki meyveler de keza tene yapışıyor. Çimen, yaprak, çam iğnesi gibi aromatik ot biçimleri alınıyor. Otsu rayihalar, yumuşak, ferah ve güzeldir.

Kapanışa geldiğimizde; amber, reçineler ve yumuşak misk gibi nüansların tütsülenmiş deri tarzında yorumlandığını takdir ediyoruz... Kapanış kısmı ilginç bir yapılanma göstermekte. Amber ise, özellikle bu bölümde etkilidir ve bu etki, gayet uzun sürer.

Olfactive Studio Ombre Indigo- tene yakın durmakta, tene yerleşip güzelleşmekte= Tütsü, ambersi unsurlar, odunsu tonlar bu konuda etkili olmuştur. Yapışkan bir yapısı olduğunu söylemiştik. Dengeli sayılabilecek bir tatlılığa da sahiptir. Sonlarda parfüm ısınıyor ve bu katmandaki notalar arasında bir baharat harmanı anlaşması var. Aromatik hissiyat ise, şöyle veya böyle, parfümün genelinde dominant olabilmiştir.

Notalar, açılış faslı dışarıda kalmak kaydıyla, dengeli ve uyumlu düzen gösteriyor. Açılışta sentetik- yapay ozon/ su notası kabul edilebilir. Ne var ki, ardından gelen deri ve meyvelerde yapaylığın devam etmesi- en azından ben böyle bir hisse kapıldım- iyi olmamış... Deri notası kapanışta gene karşımızdadır. Bu defa güzel bir baharat harmanına katkı yapıyor.

Alışılmadık, özgün ve konsept bir deneme olduğu kesin... Bu parfümü doğru değerlendirebilmek için, belli bir tecrübe birikimine ihtiyaç duymaktayız.

Olfactive Studio Ombre Indigo, pek oryantal tarzı yansıtmıyor. Çiçeksi bazlar bir dereceye kadar parfümde söz sahibidir. Odunsu notalar, deri, amber belirgin nüanslardır. Fakat, her daim aromatik hava, bu notaları kuşatmıştır. Aromatik- odunsu, aromatik- çiçeksi/ misk gibi gruplarda yer alabilecektir.

Tende kalıcılığı başarılı değerlere imza atıyor. Deri, odun, tütsü, amber bu işi yerine getiriyor. Günün büyük kısmında kalıcıdır. Fark edilirliği de bu sayılan notalarla ilgilidir. Ne ki, tene oturup, dışarıya karşı kalıcılık yapar. Aromatik hissiyat ile her mevsim kullanılabilecek bir kokudur. Deri- odun- amber biçimleriyle sonbahar- kışa yönelir. Çok sıkılmasa iyi olur. Gündelik kullanıma uyan bir yönü kuşkusuz var. Akşam davetleri ve kokteyller için ideal sayılır. Çünkü, serin, puslu, kasvetli, karanlık bir havası var.

Koku- 3 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html




29 Aralık 2016 Perşembe

Lalique- Lalique Hommage A L'Homme Voyageur EDT / 2014




























Lalique- Fransız takı ve mücevher markasıdır. Lalique- Lalique Hommage A L'Homme Voyageur isimli parfümü değerlendirmek istiyoruz. Voyageur- Maceracı. Turunçgil, aromatik, hafif baharat ve odunsu notalar bu kokuyu şekillendirmiş görünüyor. Yeşil yapraklar, sucul notalar ve yosunsu rayihalar da mevcuttur. Yumuşak, tozlu, tatlı ve sıcak esintiler de yapar. Oryantal- odunsu kategorisinde gösterilmektedir.

Üst- bergamot, kakule,

Orta- vetiver, paçuli, papirüs,

Alt- vanilya, amber, yosun.

Lalique- Lalique Hommage A L'Homme Voyageur- esasen, açılıştan kısa süre sonra paçuli temalı parfüm hissiyatı sunuyor. Buna vetiver merkezli odunsu notalar destek veriyor. Orta katmanda odunsu notalar ve sucul- yeşil bitkiler belirgin ve baskın hale gelmekte. Başlangıçtaki bergamot tandanslı tozlu ve biraz ekşimsi turunçgiller ve hafif biberimsi notalar- orta katmandaki paçuli merkezli odunsu notalara geçiş yapmak için harmana dahil edilmiş gibidir. Tozlu- topraksı paçuli ve çimensi- yumuşak vetiverle tene yerleşme olur. Son bölümde yosunlu notalar, yumuyşak amber ve misk ve reçinemsi aromalar vardır.

Lalique- Lalique Hommage A L'Homme Voyageur- sade, basit ve gösterişsiz bir karakterdedir. Aromalar dengeli, akışkan ve yumuşaktır. Tene çabuk oturur. Dengeli tatlılık verir. Notalar katman halindedir= Paçuli ve odunsu notalar orta bölümde yer alır. Amber ve yosun kokuları da son fazda etkilidir. Kaliteli bir kolonya kadar kalıcılık ve fark edilirlik sunar. Biber ve paçuli nüansları kalıcılığı takviye eder. Odunsu notalar baskındır. Diğerleri yardımcı elemandır. Tene özgürce sıkılabilir. Sonbahar- ilkbahar arası döneme uygundur. Günlük kullanım ve sosyal ortam kokusudur.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

Yves Saint Laurent- Splendid Wood EDP / 2014





 
 

Fransız moda markası Yves Saint Laurent- Oryantal Koleksiyonu' ndan özel parfümleri piyasaya sürdü. Bugün, onlardan birini inceleyeceğiz. Yves Saint Laurent- Splendid Wood ( Muhteşem Ahşap ) isimli parfümü konu olarak belirledik.

Sıcak, kuru, yumuşak, biberli, tatlı ve tozlu rayihalar vermekte. Odun ve ahşap vurguları ana temadır. Baharat, reçine ve tütsü- duman esintileri de genel anlamda önemlidir. Odunsu- baharatlı kategorisinde gösterilmekte.

Üst- tütsü, kakule,

Orta- oryantal odunsu notalar, yasemin zambağı,

Alt- cypriol yağı, sedir ağacı, öd ağacı.

Yves Saint Laurent- Splendid Wood- sırasıyla tütsülü karabiber, yasemin merkezli beyaz yumuşak çiçekler, öd ağacı tandanslı ahşap notaları ve ağaç reçineleri gibi koku formlarıyla belirginleşmekte. Böylece sade biçimlenme, hızlı akışkanlık ve çok değişmeyen, büyük oranda sabit kalan koku nüansları olduğu söylenebilir.

Yves Saint Laurent- Splendid Wood- dumanı tüten biberli baharat efektiyle başlıyor. Biberli ve yanık baharatlar, orta bölümde yumuşak kremsi çiçeklerle ( yasemin, lotus, mimoza ? ) daha ferah biçime yöneliyor. Bu çiçeksi notalar sınırlı bir tatlılığa meydan veriyor. Son bölümde, tamamen kuru ahşapsı notalar egemendir. Parfümün genelinde sıcak esintiler görülmekte. Aromalar katman halindedir.

Dengeli dozaj verilirse günlük kullanıma ve sosyal ortamlara uyacaktır. Üç- dört defa fıslatmak yeter. İdeal bir sonbahar- kış, akşam ve soğuk hava kokusudur. Ahşap tonlamalarıyla tene yerleşir. Çabuk terleyen yağlı tende, iki boyunca güçlü kalıcılık yapar. Fark edilirliği ilk anda yüksektir, tene oturmayla birlikte sakinleşir. Tene yakın kalır. Aromalar genellikle uyumlu ve dengeli olmuş. Yalnızca son bölümde ağaç reçineleri, tatlılığı bir miktar yükseltiyor. Başkaca bir sorun gözükmüyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

28 Aralık 2016 Çarşamba

Köşe Yazısı : Parfüm Hakkında Sorulan Sorular




Bana, parfümle ilgili birçok soru geliyor. Bu soruların bazıları kendimi parfüm konusunda eğitmeme de vesile oluyor. Beni parfümle ilgili araştırma ve üretim yapmaya yönlendiriyor. Şimdi bazı sorulara bakalım...

Bir kadın takipçimizden gelen soru :

Makyaj malzemesi ve ruj gibi kokan parfümlerden hoşlanıyorum. Ne tavsiye edersiniz ?

Sizin istediğiniz parfümde sabunsu, pudralı ve tozlu çiçekler olmaldır. Sümbülteber, orkide, iris, sardunya, kediotu bu çiçeklere örnektir. Sabunsu baharat olarak, zencefil olabilir. Bu çiçekler tonka fasülyesi, amber, vanilya, sandal ağacı, sedir ağacı, paçuli gibi odunsu notalarla ve reçinelerle beraber kullanılmalıdır. Yves Saint Laurent- Paris, Thierry Mugler- Alien, Chanel- Coco Mademoiselle, Amouage- Opus 9 gibi parfümler kullanabilirsiniz.

Başka bir kadın takipçimizin sorusu :

Ben duş jeli, şampuan ve sabun gibi kokan parfümleri beğeniyorum. Tavsiyeniz nedir ?

Parfümünüzde soğuk ve nemli aromatik otlar, sucul notalar, narenciye notaları, yeşil bitkiler, tatlı- kırmızı meyveler olmaldır. Adaçayı, nane, tarhun, okaliptüs, mandalina, greyfurt, limon, portakal, ahududu, çilek, kuş üzümü, vişne notaları olmalıdır. Yumuşak çiçekler ile pudralı çiçekler harmanlanmalıdır. Yasemin, gül, ylang ylang, frezya, sümbülteber, gardenya, iris ve menekşe gibi çiçekler olmalıdır. Christian Dior- J'Adore, Guerlain- Idylle, Versace- Vanitas, Lancome- Poeme, Michael Kors- Sexy Amber bu kokulara örnek verilebilir.

Erkeklerin en çok sorduğu soru :

Afrodizyak parfümler satıyor musunuz, ne önerirsiniz ?

Afrodizyak kelimesi, her şeyden önce, cinsel ilişkiden alınan keyif ve rahatlama demektir. Elbette bir hamamda yıkanıp kese yaptırmak veya aromaterapi bitki kürleriyle vücudumuza masaj yaptırmak, afrodizyak etkilere yol açar. 

Gerçekten de, afrodizyak etkili parfümler vardır. Tropik meyveler, kırmızı meyveler, tatlı- orman meyveleri ve aromatik otlar bir parfümün afrodizyak çağrışımlar yapmasına neden olur. Creed- Green Irish Tweed, Calvin Klein- Crave, Tom Ford- Azure Lime böyledir. Ayrıca vanilya, karamel, kakao, çikolata ve fındık aromalı parfümler de afrodizyaktır. Dior- Homme, Valentino- Uomo buna örnek verilebilir. 

Erkeklerin sorduğu soruların en önemlisi :

Ben odunsu parfümleri tercih ediyorum. Öneriniz nedir ?

İstediğiniz parfümde sedir ağacı, vetiver, paçuli ve ağaç reçineleri olacaktır. Tozlu ve biberli baharatlar da olabilir. Hermes- Terre D' Hermes, Comme des Garcons- Wondewood, Marc Jacobs- Bang Man kullanabilirsiniz.

Kalıcı, güçlü ve yoğun aromalı parfümler olarak ne tavsiye edersiniz ?

Baharat, reçine, amber ve odunsu notalar barındıran parfümler kullanmalısınız.

Kolonya tarzında, hafif, yumuşak ve ferah parfümler olarak ne tavsiye edersiniz ?

Aromatik otlar, çiçekler, meyveler ve narenciye esintileri, parfümünüzde baskın olmalıdır.

Yumuşak, hafif ve rahatsız etmeyecek bir koku arıyorum. Aynı zamanda güçlü ve kalıcı olsun. Ne tavsiye edersiniz ?

Böyle bir parfüm yoktur. Yumuşak ve hafif parfümler meyve, çiçek, bitki ve narenciye gibi hafif aromalar barındırır. Bunlar elbette çok kalıcı olmaz. Güçlü ve kalıcı kokular arıyorsanız, baharatlı ve odunsu notalı parfümler kullanın.
 
 

27 Aralık 2016 Salı

Karl Lagerfeld- Karl Lagerfeld For Him EDT / 2014




















Karl Lagerfeld, Fransız moda tasarımcısı olarak, markasına kendi isimini vermiş. Düşük yakalı kısa etekler tasarlaması ile ünlendi. Chanel, Tziana, Fendi, Jean Patou, Curiel ve Chole markaları için kıyafet tasarlamıştır.

Karl Lagerfeld- Karl Lagerfeld For Him- tatlı, yumuşak ve kremsi karakterdedir. Odunsu notalar, meyvemsi his, çiçekler parfümü biçimlendirir. Aromatik- fujer grubunda gösterilmekte.

Üst notada lavanta, mandalina; orta notada yeşil elma, menekşe; altta ise sandal ağacı ve amber notaları verilmiş.

Karl Lagerfeld- Karl Lagerfeld For Him isimli parfümde genelde dengeli bir tatlılık var. Rahatsız edici bir sentetiklik yok. Günümüz modern kokularından biri olmuş. Fazla beklentiye girmeden kullanılabilir. Genel beğeniye hitap ediyor...

Taze, canlı ve tatlı bir mandalina ve lavanta ile aromatik- fresh bir açılış yapar. Sonra tatlılık oranı artar= Sulu elma hissedilir. Yoğun, güçlü ve ıtırlı bir menekşe, parfümü pudralı hale çevirmekte. Menekşe kaliteli ve sofistike tarzı yansıtmakta. Tene oturup güzelleşme başlıyor. Devamında ben, odunsu notalar ve tatlı ve kremsi bir misk hissettim. Böylece tenden ayrılır. Çok sürprizi yok. Düz bir çizgide ilerleyen, güvenli bir koku karakteri var.

Karl Lagerfeld- Karl Lagerfeld  For Him- her mevsime uyar. Tatlımsı, fresh, yumuşak aromalar takdir edilmektedir. Günlük kullanım içerisinde yer ve zaman kısıtlaması olmaz. Ancak, bunu nüanse etmek gerekir. Şöyle ki,

- Aromatik turunçgil ve lavanta söz konusu olduğunda; yaz sezonu, ofis içi ve günlük gezinti vb. seçenekleriniz vardır.

- Yoğun ve güçlü erkeksi çiçekler ( menekşe ) ve odunsu notalar düşünüldüğünde; gece davetlerinde de kullanabilirsiniz. Buna mukabil sonbahar- kış kokusu olarak değerlendirilebilir.

Tenimde kaliteli bir kolonya kadar kalıcılık ve fark edilirlik yaptı. Fark edilir tarafı lavanta, aromatik otlar, menekşe çizgisinde daha belirgindir. Parfüm dünyasında yenlik getirmese de, modern parfümlerden biri olarak beğenilecektir.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçerek, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

25 Aralık 2016 Pazar

Hugo Boss- Bottled Unlimited EDT / 2014


























Hugo Boss- Alman moda markasıdır. Şimdi Hugo Boss- Bottled Unlimited isimli parfüm hakkında görüşlerimizi ifade edeceğiz. Kremsi, tatlı, yumuşak, sucul ve enerjik esintileri var. Meyveler, aromatik otlar, baharatlar, çiçeksi notalar, amber ve misk gibi koku nüansları veriyor. Aromatik- fujer grubunda gösteriliyor.

Üst- nane, menekşe yaprakları, greyfurt,

Orta- ananas, tarçın, gül,

Alt- laden otu, sandal ağacı, misk.

Hugo Boss- Bottled Unlimited- naneli- mentollü bir açılıştan sonra, bu koku formunu yeşil- sucul aromatik otlar biçiminde olgunlaştırıyor. Adaçayı ve okaliptüs karışımı olabilir. Devamında ananas baskınlığında kremsi meyveleri göreceğiz. Bu da hemen tarçın temalı meyvemsi baharatlara çevrilecektir. Orta katmanı oluşturan erkeksi sucul yeşil çiçeklsi notaların, menekşe kontrolünde olduğunu düşünüyoruz. Lotus ve leylak da yardımcı elemandır. Yumuşak amber- misk karışımıyla sona gelinmekte.

Hugo Boss- Bottled Unlimited isimli parfüm günlük kullanım, sosyal ortam ve ilkbahar- yaz mevsimi kokusudur. Tene bolca sıkılabilir. Kalıcılık ve fark edilirlik konusunda, kaliteli erkeksi kolonya performansı baz alınacaktır. Bu anlamda gün içinde tazeleme yapılabilir, hızlı akışkanlıkla tene yakın durur. Notalar uyumlu ve tatlılık dengelidir. Aromalar baskın- tematik kokular ve yardımcı kokular halinde iç içe geçmiştir. Örneğin, tarçın & meyvemsi baharatlar.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

23 Aralık 2016 Cuma

Tom Ford- Patchouli Absolu EDP / 2014





























Tom Ford- ABD modasının önemli temsilcilerindendir. Şimdi Tom Ford- Patchouli Absolu isimli parfümü konu seçtim. Yumuşak, kremsi, tatlı, kuru, sıcak ve metalik esintileri vardır. Reçineler, odunsu- ahşapsı katman, çam esintileri, deri, yosun ve vanilya gibi koku nüansları vermekte. Paçuli temalı olması istenmiş. Odunsu grupta gösterilmiş.

Paçuli, defne yaprağı, biberiye, gayakum ağacı, cypriol yağı, kaşmir ağacı, tonka fasülyesi, yosun, amber, misk ve deri notalarına yer verilmiş.

Tom Ford- Patchouli Absolu isimli parfümü koku katmanlarına göre yorumlamayı düşünmekteyiz=

1- AĞAÇSI- AHŞAPSI KATMAN

Bu katman, açılış kısmı ve devam notalarından meydana gelir. Tom Ford- Patchouli Absolu- kremsi ve yumuşak paçuliyle başlamakta. Paçuli teması hemen açılışta kendini gösteriyor. Sonrasında çam ağacı / çam esintileri sahne alıyor. Devamında kuru öd ağacı merkezli ahşapsı vurgular ve ağaç reçinelerinden oluşan bir katman mevcuttur.

Ağaçsı- Ahşapsı katmanın genel karakteri= Ferah, enerjik, metalik, kuru, yumuşak ve kremsi.

2- HAYVANSAL NOTALI KATMAN

Tom Ford- Patchouli Absolu- son bölümde, sınırlı da olsa hayvansal biçimlere yönelmekte. Bunu da şekerlenmiş vanilya, yosunlu amber ve kuru deri notasıyla yapıyor. Vanilya yapay ve sentetik olmakla, tatlılığı gereksiz yere yükseltiyor. Diğer notalarda bir sorun yoktur.

Hayvansal Notalı katmanın genel karakteri= Yumuşak, ferah, kuru ve aşırı tatlı.

Tom Ford- Patchouli Absolu- nota katmanları arasında yavaş bir geçişkenlikle tene oturuyor. Esasen, yapışkan ağaç reçineleri ve vanilya ile tene yakın kalıyor. Yapışkanlık ve şekerli tatlılık nedeniyle dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yeter. Çok sıcakta sıkılmaz. Akşam, soğuk hava ve sonbahar- kış kokusudur. Açık hava- dış ortam kokteyl ve davetleri ile gece gezmelerinde kullanılacaktır. Fark edilirlik şüphesiz her zaman güçlüdür. Çabuk terleyen yağlı tende, kalıcılığı bir günü geçiyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

21 Aralık 2016 Çarşamba

Bond No. 9- Queens EDP / 2014




Bond No. 9- ABD merkezli parfüm markasıdır. Bugün Bond No. 9- Queens isimli parfümü inceliyoruz. Şekerli, tatlı, kremsi, yapay ve ferah yapısı var. Meyveler, odunsu notalar, çiçeksi notalar, misk, reçineler ve amber gibi koku içerkilerine sahiptir. Oryantal- çiçeksi kategorisinde gösterilmiştir.

Üst- bergamot, böğürtlen, kakule,

Orta- sümbülteber, champaca çiçeği, osmanthus,

Alt- sandal ağacı, benzoin, misk, amber.

Bond No. 9- Queens isimli parfümün açılışını yapan şekerli meyveler, büyük ölçüde tatlı- kırmızı orman meyveleri tandanslıdır. Vişne / böğürtlen, yaban mersini ve ahududu gibi tahminler yapabiliriz. Sonrasında çiçeksi notalara geçilmekte. Ön planda yeşil kokan ferah ve sucul çiçekler var. Şakayık ve sardunya olabilir. Bunu kremsi çiçekler destekilyor. Osmanthus ( biraz baharatlı- sarı çiçek formunda ), klasik yasemin ve manolya biçiminde düşünüyoruz. Son kısımda tatlılık bayağı yükseliyor. Bunun nedeni sandal ağacı- vanilyamsı reçineler- amber üçlüsüdür. Burada sandal ağacı daha baskındır. Sulandırılmış yapay misk notası kapanışı yapıyor.

Bond No. 9- Queens isimli parfümün koku karakterinde, çiçeksi notalar şüphesiz önemli rol oynamakta. Yalnız öncesinde, açılışta yoğun bir şeker bombardımanı içinde meyveler uzun süre etkili oluyor. Bu da parfümün gayet yavaş akışkanlıkla tene oturması demektir. Tene yapışma ve yakın kalma durumu ise, ancak iki saat sonra tamamlanıyor. Bu süre zarfında sade meyveli parfüm gibi davranıyor. Meyveli ve çiçeksi harmanlar ( ki kendi katmanlarında iç içe geçmiştir ), odunsu notalar, reçineler ve amber vurguları sırasıyla tene yerleşiyor. Yoğun şekerli tatlılıktan dolayı tene dengeli sıkılmalıdır. Dört- beş fıs yeter. Bu hususa dikkat buyurulursa, günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve ilkbahar- yaz mevsimine uygun olacaktır. Nota geçişlerinde sorun yok. Fark edilirliği ilk anda yoğun ve saldırgandır. Devamında sakinleşir ve tensel koku formuna geçer. Gün içinde tazeleme ile kalıcılığı takviye edilebilir. Özellikle çabuk terleyen yağlı tende, günün büyük bölümünde tatminkâr bir kalıcılık seviyesine ulaşır.

Koku- 3 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

19 Aralık 2016 Pazartesi

Roja Dove- Lily Extrait / 2014


























Roja Dove- İngiliz niş parfüm firmasıdır. Şimdi Roja Dove- Lily Extrait isimli parfümü inceliyoruz. Krems, sabunsu, pudralı, şekerli ve tozlu yapıdadır. Çiçeksi notalar, turunçgiller, vanilya ve misk aromaları vardır. Çiçeksi grupta gösteriliyor.

Üst- bergamot, limon,

Orta- zambak, gül, ylang ylang, yasemin, karanfil, tiare çiçeği, karanfil buketi,

Alt- odunsu notalar, vanilya, misk.

Roja Dove- Lily ( zambak ) Extrait isimli parfümün açılışında mandalina ve bergamot gibi kremsi turunçgilleri algıladım. Sonrasında pudralı sarı çiçeksi notalar devreye girdi. Bunu hemen banyo sabunları gibi kokan çiçekler takip etti. Ylang ylang, frangipani, yasemin, zambak pudralı yapıda görünüyor. Buna leylak ve iris gibi sabunsu çiçekler katılacaktır. Şekerli vanilya ve misk kapanışı yapmıştır.

Roja Dove- Liliy Extrait- hızlı akışkanlıkla tene yakın duruyor ve yapışıyor. Aynı zamanda da sahibine ve dışarıya karşı yoğun bir fark edilirlik ile esiyor. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu kuvvetli kalıcılığı vardır. Pudralı, şekerli ve sabunsu rayihalardan ötürü dengeli dozaj şarttır. Üç- dört fıs yeter. Nota geçişleri başarılı olmasına rağmen aşırı tatlılık vermesi dezavantaj oluşturuyor. Dış mekân kokteyl ve toplantıları ile gece eğlencelerinde kullanılacaktır. İdeal sonbahar- kış, akşam ve soğuk hava kokusudur. Aromalar katman halindedir ve tene sırasıyla yerleşmektedir.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

Geçmişten Günümüze Fujer Parfüm Geleneği / makale



Bugün, fujer temelli parfümleri, geçmişten günümüze kısa bir bakışla değerlendirmek istiyorum.

Fujer, eğreltiotu ( fougere ) bitkisinden ismini almaktadır. Eğreltiotu kokusuz bir bitkidir. Yalnız bu aromatik bitki bütün fujer temalı parfümlerde nota olarak bulunmayabilir.

Fujer parfüm, çam ormanları gibi kokar. Çam ağacı, çam kozalağı, çam esintileri, ot, bitki, odun, ağaç, çayır, çimen, yaprak ve ( meşe ) yosun aromaları bu parfümlerin belirgin koku özelliğidir. Yani fujer karakterli parfümlerde yeşil koku formu tanıtıcı referans biçimdir.

İlk defa 1882 yılında üretilen Houbigant- Fougere Royal ismini taşıyan parfümle, koku dünyasında fujer akımının başladığı kabul edilmektedir. Ülkemizde ise 1960' lardan 1990' ların ortalarına kadar olan dönemde fujer temelli parfümler sıkça kullanılmıştır.

Fujer tarzı parfümlerin nasıl koktuğunu anlatabilmek için, bir metafora, senaryoya ihtiyaç duymaktayız. Bu parfümler 70' li ve 80' li yılların eski berber dükkânlarının kokusunu bize hatırlatmaktadır.



Şimdi bir zaman makinesiyle 70' li ve 80' li yıllara ışınlandığımızı düşünelim. Bir Cumartesi günü, öğleden sonra, mevsimlerden sonbahar ve hava biraz kapalı. Bir berber dükkânında saç- sakal tıraşı olmak istiyoruz. Kapıdan girer girmez, orta yaşını geçmiş, bıyıklı ve babacan tavırlı berber amcamız bizi içeriye buyur ediyor. Karşılıklı hâl- hatır sormalar ve nezaket gösterileri artık klasikleşmiş. Ne de olsa, dükkânın müdavim müşterilerinden biriyiz.

Dükkânda çok yoğun bir sabunsu koku var. Berber koltuklarının karşısındaki aynaların önüne dizilmiş limon, lavanta ve tütün kolonyaları gözümüze ilişiyor. Bu yoğun sabunsu kokuların nereden geldiğini böylece anlıyoruz. Bugün şanslı günümüzdeyiz. Çünkü dükkânda bizden başka müşteri yok. Hemen berber koltuğuna oturuyoruz ve kestirmek istediğimiz saç modelini söylüyoruz. Uzun uzadıya tarif etmemize gerek yok. Zaten berber amca, saçımızı nasıl keseceğini biliyor. Koltukta iyice geriye yaslanıyoruz. Berber amca, boynumuza tıraş önlüğünü bağlıyor, biraz bekliyoruz. Bu sırada berberimiz tıraş malzemesinin temizliğini son kez gözden geçirmekte, tıraş öncesi son kontrollerini yapmakta. Oturduğumuz koltuğun, yıllar içinde eskimiş ve yıpranmış derisini ellerimizle okşuyoruz, kollarımız koltuğun kolçaklarına dayanmış durumda, parmaklarımızı istemsizce derinin üzerinde gezdiriyoruz. Bu arada, bizden önceki müşterinin saçını kurutmak için çalıştırılmış olan fön makinesinin hafif sabunumsu kokusunu hissediyoruz. Duvarlarda gene eski ve yıpranmış resimlere gözümüz kayıyor. Nihayet saç tıraşımız başlıyor. Tıraş sırasında berberimizle işten- güçten, hayat pahalılığından, ekonomiden, futboldan falan konuşuyoruz. Tecrübeli ve güngörmüş berber amcamız, hem inanılmaz bir hızla saçımızı kesiyor hem de sorduğu sorularla sohbeti yönlendiriyor. 15 dakikada saç tıraşımız bitiyor. Sonra uzamış sakallarımıza bakıyor. Bunları da kısaltmak isteyip istemediğimizi soruyor. Evet diyoruz. Bu defa berber aynasının iki yanındaki dolaplar açılıyor. İçinden tıraş sabunları ve tıraş kremleri çıkıyor. Berberimiz usturayı suyun altında temizliyor. Tıraş fırçasını sıcak suda ıslatıyor. Üzerine tıraş sabununu sürüp iyice köpürtüyor. Sakallarımızı da maharetle kısaltıyor. Tıraş bittikten sonra saçlarımızın yıkanmasını istiyoruz. Saçlarımız fön makinesiyle kurutuluyor ve şekillendiriyor, taranıyor. Berberimiz hangi kolonyayı tercih ettiğimizi soruyor. Limon diyoruz. Limon kolonyası yanaklarımıza tatbik ediliyor, onun ferah ve keskin kokusunu hissediyoruz. Hatta limon kolonyası tıraşlı yanaklarımızı bayağı yakıyor. Daha sonra saç- sakal bakımı için kullanılan tonikler devreye giriyor. Tıraş koltuğundan kalkmadan önce, berberimiz çoğu defa bize sormadan, koleksiyonundaki en beğenilen parfümü boynumuza, ensemize ve kıyafetimize sıkar. Bu parfüm, tabiî ki, gene fujer kokulu bir parfüm olur. Çünkü o devirde zaten başka parfüm yoktur... Hafif lavantalı, biraz baharatlı, tonka fasülyeli, meşe yosunlu parfümün kokusunu burnumuza çekeriz.



Genellikle böyle bir tıraş macerasının sonunda önce tıraş ücretini öderiz, sonra bize ikram edilen bir bardak ince belli çayı içip, oturduğumuz kanapede soluklanırız. Berberimizle gene küçük bir sohbet yaparız. Sonra da nezaket cümleleriyle vedalaşırız.

Fujer tarzındaki parfümlerde tozlu, ekşimsi, buruk, sabunsu, kirli ve sıcak kokular eşliğinde turunçgiller, aromatik otlar, erkeksi çiçekler, çam kozalağı, sabunsu baharatlar, deri, tütün, odunsu notalar, meşe yosunu ve hayvansal notalar yer almaktadır. Eğer bir parfümde en azından lavanta, tonka fasülyesi ve meşe yosunu aromaları varsa, o parfüm fujer tarzını yansıtır.

Fujer tarzındaki parfümleri şöyle gruplandırırsak, sanırım konuyu daha iyi anlarız :

Christian Dior- Eau Sauvage- limonlu- turunçgilli fujerlere örnek verilebilir. Bu tip parfümlerin açılışında turunçgiller bulunur. ( Christian Dior- Eau Sauvage- şekerli turunçgiller ).

Lavantalı fujerlere örnek olarak Faberge- Brut Original gösterilebilir. Sabunsu bir lavanta aroması, kirli, tozlu ve buruk turunçgiller ve aromatik otlardan sonra orta bölümde yer alır.

Ralph Lauren- Polo Classic- çam esintili fujerlerin en başta gelen koku formlarından biridir. Çam esintileri ve çam kozalağı kokuları başlangıçta ve orta katmanda yoğunlaşır. Orta bölümde sabunsu çiçeksi notalar ve baharatlarla harmanlanmıştır.



Derili- tütünlü fujerlere iki örnek vereceğiz. Aramis- For Men ( Classic ) isimli parfümde, orta katmanda tozlu deri notası baskındır. Devamında odunsu- yosunsu- ambersi kokular gelir. Azzaro- Pour Homme isimli parfümün genel koku karakteri zencefilli- tütünsü- yosunsu- ambersi rayihalarla belirlenmiştir.

Prada- L'Homme- günümüz şekerli fujerlerine klasik bir örnek teşkil eder. Bu tip kokularda genellikle aşırı şekerli turunçgiller ve çiçeksi notalar açılışta birlikte verilmiştir. Gene şekerli tonlamalar yapan baharatlar, tonka fasülyesi, odunsu notalar, vanilya ve amber notalarıyla iyice sentetik ve yapay bir kokusu vardır.

Sözün burasında, fujer parfümlerle ilişkili olarak şipre parfümlerden de bahsetmeliyiz. Şipre sözcüğü, Kıbrıs' tan gelmektedir. Şipre tarzı parfümlerde Kıbrıs adasında yetişen aromatik otlar ve çiçeksi notalar görürüz. Bu tip parfümler kaliteli ve ferah limon kolonyasının içine aromatik otlar ve erkeksi çiçekler doldurulmuş gibi kokar. Birçok fujer parfümün başlangıç notaları şipre karakterini yansıtmaktadır.

Günümüzde fujer tarzı parfümlerin üretilmesi neredeyse çok zorlaşmıştır. Çünkü Uluslararası Koku Birliği, insan sağlığına zararlı olduğu gerekçesiyle, lavanta, tonka fasülyesi ve meşe yosunu başta olmak üzere, fujer parfümlerin temelini oluşturan birçok aromanın üretimde kullanımını yasaklamıştır. Bu yüzden klasik birçok fujer parfümün orijinal formülünde değişikliklere gidildi. Fujer parfümlerin temel notaları da laboratuvar ortamında sentetik olarak üretilmeye başlandı.



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


17 Aralık 2016 Cumartesi

Jimmy Choo- Jimmy Choo Man EDT / 2014




























Jimmy Choo- İngiliz aksesuar ve ayakkabı firmasıdır. Jimmy- Choo- Jimmy Choo Man isimli parfüm incelenecektir. Kaliteli ve ferah bir kolonya havasındadır. Fark edilirlik ve kalıcılık buna göre düşünülmelidir. Tozlu, metalik, tatlımsı ve yumuşak esintiler yapar. Sade, basit ve minimalist koku anlayışı görülmekte. Meyve, baharat, aromatik bitki, deri ve odunsu notalar barındırmakta. Günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve her mevsime uyacaktır. Aromatik- meyveli kategoride değerlendirilmiş. Notaları da pembe biber, ananas yaprakları, kavun, lavanta, süet ve paçuli olarak açıklanmış...

Jimmy Choo- Jimmy Choo Man- meyvemsi baharat açılışına sahiptir= Pembe biber ve kakule gibi baharatlar yumuşak ve ferah ananas ve kavunla harmanlanmış. Devamında metalik ve tatlımsı aromatik otlar ( lavanta, adaçayı ) geliyor. Hafifçe deri notası ve tozlu paçuli tandanslı odunsu notalar kapanışı yapmakta. Akışkanlık hızlıdır ve tene çabuk oturur. Fark edilirliği tene yakın kalmakla ilgilidir. Elbette aromatik otlarda bir yapaylık var. Ama rahatsız edici ayrıntılar yok. Tene özgürce sıkılabilir. Buna karşılık, meyvemsi baharatlar beğeniliyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

Gap- Inspire Man EDT



























GAP- ABD- San Francisco merkezli bir moda markasıdır. 1969 yılında kurulmuş. Ayakkabı, kadın- erkek giyim, aksesuar ve parfüm üretmektedir.

Bu markanın bazı kokularını inceleyeceğiz. Gap- Inspire Man, bunun için seçtiğimiz ilk parfümdür.

Inspire- ilham vermek anlamındadır.

Gap- Inspire, koku karakteri olarak Comme Des Garcons Amazingreen' i hatırlatıyor. Aromatik otlar, yumuşak baharatlar, narenciye ve odunsu bazlar bu parfümü şekillendirmiştir. Hafif, fresh, kololnya tarzında bir havası var.

Bergamot, kişniş, kireç ( narenciye ), sarmaşık yaprağı, lavanta, baharat karışımı biçiminde notalar açıklanmış. Ben de buna bir şeyler ekleyeceğim. Aromatik- odunsu sınıfta gösteriliyor.

Sade, basit ve yalın bir koku anlayışıyla tasarlanmış. Açılışta ferah, dinamik ve tatlı turunçgil esintileri var= Bergamot, limon, mandalina diyebiliriz. Sonra aromatik otlara geçiliyor. Burada lavantayı hemen algıladım. Aromatik otlara ( okaliptüs ) yeşil bitkiler karışıyor. Yapraksı notalar var. Çiçeksi akorlar da alınıyor. Menekşe, süsen olabilir. Tene yerleşme döneminde hafif tatlımsı baharatlar sahne almakta= Kakule, pembe biber olabilir. Devamında gene aromatik otlar, tozlu- topraksı bir vetiver gelmekte. Son bölümde ise odunsu notaların egemenliği sürüyor. Tütsü ve hafif bir misk de buna eşlik ediyor. Böylece tenden ayrılıyor. Bununla beraber, ortalardan itibaren dumanlı ve ıslak topraklı ( vetiver, sedir ağacı ) bir hava sezilmekte.

Gap Inspire, çok makûl bir fiyatla satılıyor. Günlük yaşamda her ortam ve faaliyet için uygundur. Kolayca erişilebilecek bir kokudur. Genel beğeniye hitap eder. İçerisindeki aromatik otlar, turunçgiller ve tütsüler sizi sakinleştiren, rahatlatan, stresten arındıran bir işlev üstlenecektir. Kalıcılığı yeterli olmuş. Günün üçte birinde hafifçe esiyor. Tekrar tazelenebilir. Mevsim ve zaman konusunda özgürsünüz.

Dengeli bir tatlılık var. Notalar rafine ve akışkandır. Kolonya tarzı bir kokudan beklenecek kalitenin daha fazlasını vaat ediyor. Fark edilirliği ilk sıkışta güçlüdür. Sonra tene oturup yumuşar. Çok güzel ve ferah ağaç, yaprak, ot, toprak kokuları yaymakta. Dinlendirici ve huzur verici bir parfüm olmuş.

Koku- 5 Kalıcılık- 3




Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

15 Aralık 2016 Perşembe

Gap- Gap For Him EDT



























Gap, San Francisco- ABD kökenli moda markasıdır. Donald ve Doris Fisher tarafından kurulmuştur. Güzel parfümler yapmakta.

Gap For Him adlı parfümü yazacağım.

Turunçgiller, yeşil bitkiler ve odunsu bazlar takdir ediliyor.

Odunsu- aromatik grubuna sokulmuş.

Üst- portakal yaprağı, portakal çiçeği, limon.

Orta- kasnı otu sakızı, pelinotu, kekik.

Alt- selvi ağacı, sandal ağacı, süet ( deri ).

Hafif, fresh ve dinamik kolonya etkileri baskındır. Tatlı ve enerjik narenciye esintileri ( portakal- limon ) beğenilmekte. Aromatik otlar sonra gelir= Kekik, nane, adaçayı tahminlerimiz oldu. Biraz da reçineler var. Devamında odunsu ve ağaçsı akorlar alınır. Sandal ağacını ilk önce seçtim. Sedir ağacı olabilir... Yumuşak bir misk de var. Hatta orta katmanda yumuşak ve tatlı baharatlar fark ediliyor- parfüm tene yerleştikten sonra-.

Her mevsime uyar. Zaman ve ortam kısıtlaması yoktur. Dozaj konusunda özgürlük tanır. Genel beğeniye hitap eder. Baharat tandanslarıyla, klasik kolonyavarî kokulara göre daha yüksek kalıcılık ve fark edilirlik yapmakta. Tene yakın durmakta. Tatlılık, nota uyumu ve akışkanlık konusunda dengeli olmayı başarıyor.

Özellikle aromatik otların kalitesini takdir ettim. Rahatlatan, sakinleştiren, stresten arındıran bir yapı göstermekte.

Koku- 4 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

Boucheron- Place Vendôme Elixir EDP / 2014



























Boucheron, 1858 yılında kurulan takı- mücevher firmasıdır ve Fransa merkezlidir. Frêdêric Bucheron tarafından kurulmuş. Bu markanın kadın parfümlerinden birini konu alıyoruz.

Bucheron- Place Vendôme Elixir, Paco Rabanne- One Million ismil parfümün kadınsı ve daha çiçeksi versiyonu gibi duruyor.

Genel bir tatlılık, dengeli aromalar, temiz ve rafine hissiyat takdir edilir.

Günlük kullanıma uygundur. Mevsim, ortam ve saat sınırı yoktur. Tene bolca sıkılabilir.

Oryantal- çiçeksi grupta gösteriliyor. 

Üstte mandalina, pembe biber, armut; ortada gül, yasemin, portakal çiçeği; alt notada ise gül ağacı ve vanilya sıralanmış. Notalar önemli değil. Çünkü, One Million benzeri bir parfümün nasıl koktuğunu yorumlamak kolay olur. Yalnız buradaki fark şudur= One Million' da olmayan tatlı, kremsi, yumuşak beyaz çiçekler ve tatlı meyveler Boucheron Place Vendôme Elixir' in ayırt edici koku nüanslarıdır...

Tatlı meyveli ve parlak- metalik turunçgilli açılışı beğendim. Biraz da nane- fesleğen türünden otsu akorlar var. Turunçgil olarak keskin greyfurt ve mandalinayı tahmin ettim. Devamında tarçın ve biber tandanslı tatlı ve yumuşak baharatlar belirginleşti ve tene yerleşme başladı. Meyveli tonlar da baskınlaşıyor. Çilek ya da armut olduğunu düşündürecek şeyler var. Baharatlara orta bölümden itibaren yumuşak beyaz çiçekler katılmakta= Şakayık, gül, yasemin biçiminde tahmin yaptım. Kapanışta hafif odunsu notalar, misk ve vanilya gibi katman var. Burada şekerli bir tatlılıktan dem vurulabilir. Ne var ki rahatsız edici değil.

Sürprizi olmayan bir parfüm olmuş. Kolonya tarzında hafif, fresh biçimler değerlendirilir. Ama lüks ve pahalı bir kolonya olur. Tende kalıcılığı yeterlidir. İlk sıkışta baskın bir fark edilirliği var, sonra yumuşuyor. Klasik tatlı, bol meyveli kadın parfümlerine örnektir. Bununla birlikte erkek kullanımına da yöneliyor.

Koku- 4 Kalıcılık- 2

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

14 Aralık 2016 Çarşamba

Versace- Pour Femme Oud Oriental EDP / 2014


 
 














Versace- İtalyan moda firmasıdır. Şimdi Versace- Pour Femme Oud Oriental isimli parfümü konu olarak seçmiş bulunmaktayım. Çiçeksi notalar, odunsu notalar, deri, vanilya ve amber içeriklidir. Tatlımsı, yağlı, yapay, hayvansal, sıcak, pudralı, yumuşak ve biraz ferah esintileri var. Oryantal- odunsu kategorisinde gösterilebilir.

Üst- gül, safran, frezya,

Orta- menekşe, kediotu, paçuli,

Alt- agar ağacı ( öd ağacı ), deri, sandal ağacı, vanilya.

Versace- Pour Femme Oud Oriental isimli parfümün başlangıcında gayet tatlımsı kokan çiçeksi notalar var. Gül, safran ve frezya hissediliyor. Geleneksel Arap parfümü gibi açılıyor. Sonrasında sıcaklık yükseliyor ve peş peşe hayvansal tarzda yağlı ve yapay aromalar geliyor. Bunlar arasında odunsu notalar önemlidir. Tematik öd ağacı, deri, vanilya ve sandal ağacı sıralanmaktadır. Orta bölümün devamında bu sefer pudralı koku karakteri sahne alacaktır. Menekşe, kediotu ve manolya gibi çiçeksi notaların yanı sıra, odunsu notalardan paçuli var. Kapanış da aynı notalarla gerçekleşiyor.

Versace- Pour Femme Oud Oriental isimli parfümü, koku ekseni açısından basitçe iki gruba ayırabiliriz : Açılıştaki tatlımsı çiçekler katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Hayvansal aromalar ve pudralı çiçeksi notalar ise, iç içe geçip harmanlanmış biçimde algılanır. Tatlımsı çiçeksi notalardan hemen sonra, hızlı akışkanlıkla tene yerleşir. Ardından sahibine ve dışarıya karşı saldırgan ve boğucu fark edilirliği var. Çabuk terleyen yağlı tende dört gün süren kuvvetli kalıcılık yapar. Tene dengeli dozaj verilmesi lazımdır. Yoksa baş ağrıtır ve burun ve zihin algısını zorlar. Üç- dört fıs yeter. Hayvansal ve pudralı koku karakterinin genel gidişata egemen olması dolayısıyla fark edilirlik ve kalıcılık artmış ancak bu durum tene dengeli sıkılmasını gerektirmiştir. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış ortam davet ve kokteylleri gece eğlencelerinde düşünülebilir.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


13 Aralık 2016 Salı

Gap- Electric Man EDT


























ABD merkezli bir moda firması olan Gap, parfüm de üretiyor. Gap- Electric Man, bugünkü konumuz olacak.

Gap Electric adlı parfüm denizel notalar, odunsu akorlar, hafif baharatlar ve narenciye esintileriyle biçimlenir. Odunsu- sucul kategoriye sokulmakta. Serin, taze ve ferah bir kolonya tarzındadır.

Üst= Deniz notaları, bergamot, kuş üzümü,

Orta= Karabiber, turunç yaprağı yağı, ıhlamur,

Alt= Paçuli, vetiver, sedir ağacı, adaçayı.

İlk anda sucul- denizel esintiler, sentetik notalar, bergamot- limon ve tatlı meyveler hissettim. Dağ havası, serin ormanlar, yeni ütülenmiş nemli çarşaflar gibi etkiler de yaptı. Tatlımsı turunçgillerden sonra denizel etkiler baskındır. Sonra zencefil tarzı yumuşak baharatlar burnuma geldi. Parfüm tene yakın durma eğilimindedir. Portakal çiçeği, ıhlamur, adaçayı, nane, mercanköşk olabileceğini düşündüğüm aromatik ot çeşnisini çok beğendim. Şifalı ot tandansları ve hafif zencefil kalite ve kalıcılığı arttırıyor ve size olumlu ve iyimser duygular aşılıyor. Terapi etkisi yapıyor.

Kapanış bölümü de kalıcılığa bir miktar katkı yapmakta= Burada vetiver ve paçuli daha belirgindir. Devamında sedir ağacı vardır. Sucul, hafif, fresh esintiler her katmanda az ya da çok hissediliyor.

Gap Electric, zaman, ortam, mevsim ve dozaj kısıtlaması yapmadan kullandığım bir koku oldu. Kolonya tarzı bir kokudan ne beklenebilirse- o kadar kalıcılık ve fark edilirlik yapmakta. Genel beğeniye yöneliktir. Notalar orta bölümden başlayarak harman haline giriyor ve tek parça algılanıyor. Dengeli bir tatlılık var. Rahatsız edici şeyler yok.

Koku- 5 Kalıcılık- 3





Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

Bentley- Bentley For Men Azure EDT / 2014




























Bentley- İngiliz otomobil markasıdır. Şimdi Bentley- Bentley For Men Azure isimli parfümü inceliyoruz. Meyveler, çiçeksi notalar, odunsu notalar, misk ve vanilya gibi koku nüanslarıyla belirlenmekte. Tatlı, yumuşak, kremsi, kuru, pudralı, sabunsu ve ferah aromaları vardır. Ayrıca ozonlu, sucul- denizel ve yeşil bitkisel karakterinden bahsedebiliriz. Odunsu- akuatik grupta değerlendiriliyor.

Üst- ananas, menekşe yaprağı, limon, mandalina, bergamot,

Orta- paprika biberi, lavanta, çay, adaçayı,

Alt- kaşmir ağacı, tonka fasülyesi, okyanus molekülü.

Bentley- Bentley For Men Azure- bence buruk ve ekşimsi- tatlımsı meyvelerle başlıyor. Ananas ve bergamot olabilir. Meyve notaları kısa süre etkili oluyor. Sonrasında ozonlu / sucul ve denizel esintilerle birlikte yeşil- erkeksi çiçekler sahne almakta. Lavanta, leylak ve menekşe gibi klasik tahminlerimizi yaptık. Orta bölümdeki yeşil karakter uzun sürüyor. Kapanışta da tatlı vanilya ve yumuşak odunsu notalar ( sedir ağacı ) olabilir.

Bentley- Bentley For Men Azure- yeşil çiçeklerin arasına aromatik otlar ( adaçayı, kişniş ) karıştırmış. Orta katmanda hafif sabunsu hissiyat da dikkat çekiyor. Sabunsu, tatlımsı ve yeşil koku nüansları dengeli verilmiş. Hızlı akışkanlıkla tene yakın kalıyor. Günlük kullanım, sosyal ortam ve ilkbahar- yaz mevsimi kokusudur. Fark edilirlik ve kalıcılığı, kaliteli bir kolonya tarzına göre kuvvetli sayılır. Orta katmandan itibaren kalıcılığı artmakta. Çünkü mesela, çiçeksi notalar ve vanilya eksenindeki buruk- tatlımsı- ozonik yapının bunda etkisi büyüktür. Tene özgürce sıkılabilir. Aromalar harman halinde, iç içe geçmiş olarak algılanır.

Koku- 4 Kalıcılık- 4

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

11 Aralık 2016 Pazar

Roberto Cavalli- Just Cavalli Gold For Him EDP / 2014

 















Roberto Cavalli- İtalyan moda markasıdır. Bugün Roberto Cavalli- Just Cavalli Gold For Him isimli parfümü inceleyeceğiz. Baharatlar, gurme notalar, deri ve amber aromaları bu parfümü biçimlendirmiş. Tatlı, şekerli, sıcak, yumuşak ve yapay esintiler sunuyor. Odunsu- baharatlı kategoride gösteriliyor. 

Üst- kakule, muskat, karabiber, yenibahar,

Orta- kahve, deri,

Alt- vetiver, amber.

Robero Cavalli- Just Cavalli Gold For Him- esasen tatlı ve biberli baharat patlamasıyla açılıyor. Karabiber ve kakule baskın olarak hissediliyor. Bunu takip eden gurme notalar ( kahve ) ve deri notası da aynı minvalde tatlı rayihalara sahiptir. Sonlara doğru yanık kahve tozu ve şekerli- yapay amber algılanmakta. Böylece tenden ayrılıyor.

Roberto Cavalli- Just Cavalli Gold For Him isimli parfümde aromalar katman halindedir ve çok hızlı akışkanlıkla tene yakın kalır. Genele yayılan tatlılık ve şekerlilik nedeniyle tene dengeli sıkılmalıdır. Üç- dört fıs yeter. Bütün aromalarda sıcaklık mevcuttur. Baharatlar yumuşak ve aromatik olmayı başarıyor. Yalnız şekerli amber, koku formunu bozmuştur. Açılışta bir miktar aromatik otlar ( fesleğen, defne ) olabilir. Fark edilirliği tene yakın kalmasıyla ilişkilidir. Yoğun baharatlı- derili- kahveli bir parfüm olduğundan, çabuk terleyen yağlı tende kalıcılığı gün boyu etkilidir. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam vakti kokusudur. Dış ortamda düzenlenen davet ve kokteyller ile gece gezmelerinde düşünülebilir.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

Loewe- Solo Loewe Sport EDT / 2014



























Loewe, İspanyol giyim ve lüks eşya üreticisidir. Loewe- Solo Loewe Sport isimli bir parfümü var. Kolonya tarzında hafif, aromatik ve ferah bir kokudur. Odunsu- şipre tarzında diyebiliriz. Narenciye, odunsu notalar, bitkiler bu parfümü tanıtmaya yetecektir.

Üst notada bergamot, mandalina; orta notada biberiye, lavanta; altta ise paçuli, meşe yosunu, amber gösterilmiş.

Ferah ve dinamik turunçgil hissiyle başlamakta= Bergamot, mandalina ve limon aromalarını seçtim. Biraz ekşimsi bir tarzı var. Sonra aromatik otlar algılanıyor. Burada da tatlımsı lavanta ve fesleğen, adaçayı ve nane olarak tahmin yaptım. Koku karakteri aromatik- turunçgil nüanslarını uzun süre korudu. Kapanışta yapay odunsu notalar ( sedir ağacı, paçuli ), meşe yosunu ve yumuşak misk var.

Yaz mevsimine, günlük faaliyetlere uygundur. Aromalar hafif olduğundan, bolca sıkılabilir. Kalıcılık 6 saat kadar etkilidir. Sonra tene yakın durur. Bir süre daha hafifçe eser. Kokusu düz çizgide gider. Böyle bir kokudan, yaz sıcağında ferahlatması dışında bir şey beklenmez. Hızlı akışkanlık var. Dengeli bir tatlılık görülür. Narenciye ve yosunlu odunlarla fark edilmesi mümkündür.

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

9 Aralık 2016 Cuma

Nicolai Parfumeur Createur- Cuir Cuba Intense EDP / 2014


























Nicolai Parfumeur Createur- Fransız niş parfüm üreticisidir. Bugün, Nicolai Parfumeur Createur- Cuir Cuba Intense isimli parfümü yorumlayacağız. Deri grubunda gösteriliyor. Tatlımsı, yumuşak, tozlu, kuru ve bir miktar hayvansal aromalar vermekte. Kırmızı meyveler, aromatik otlar, baharatlar, tütün ve deri temaları, vanilya ve odunsu notalar bu parfümün biçimlenmesine katkı yapmış.

Cuir Cuba= Küba derisi. Bu parfüm, Küba purolarından ve derisinden esinlenmiş.

Üst- limon, yıldız anason, meyan kökü, nane,

Orta- lavanta, sardunya, ylang ylang, manolya, kişniş, kimyon,

Alt- paçuli, sedir ağacı, tütün, saman, liatris çiçeği, civet.

Nicolai Parfumeur Createur- Cuir Cuba Intense- açılışta kısa bir süre tatlı- kırmızı meyve efekti veriyor. Kiraz ve vişne, ilk sıkışta teninize şöyle bir dokunup geçiyor.



Aromatik otlar ve tatlımsı baharatlar, parfümün asıl açılışını yapmakta. Nane, kişniş gibi keskin aromatik otlar, lavanta ve biberli zencefil hissediliyor. Devamında lavanta, kendi çapında yeşil- ferah çiçeksi biçime yönelecektir.

Biberli baharatlar ( zencefil- kimyon ), orta katmanda baskınlaşıyor. Kuru- samansı tütün vurgusu buna katılıyor. Dumansı, eski ve olgun tütün vurgusunun içinde, kuru otlar olabileceğini düşünüyorum. Buradaki tütün, kuru tütün yapraklarını andırmakta.

Tütün ve deri notaları, son bölümde ana temadır. Burada tütün, ballı- pipo tütünü efektindedir. Buna ikinci dereceden, kuru deri teması destek veriyor. Son bölümün yardımcı elemanları odunsu notalar ( kuru paçuli ) ve hayvansal vanilya olabilir.

Nicolai Parfumeur Createur- Cuir Cuba Intense- açılışta keskin biçimde verilen kırmızı meyveler, aromatik otlar ve orta katmandaki kuru ve tozlu tütün notaları ile fujer karakteri yansıtıyor. Baharatlar ve ballı tütün akorları ile Doğulu tandanslar veriyor.



Koku düzlemi- ana hatlarıyla aromatik otlar, tatlı- biberli baharatlar, tütün- deri vurgusu, odunsu notalar ve hayvansal aromalardır. Notalar harman halinde, iç içe geçmiştir. Hayvansal vanilya hariç, diğer aromalar dengeli ve uyumludur. Dengeli bir tatlılık vardır.

Derinlik ve konfor noktası- sadeleşmiş haliyle lavanta, zencefil, kuru otlar ve kuru & ballı tütün ve paçulidir. En beğendiğimiz ve hoşumuza giden aromaları böyle belirledik. Bu çizgide kaliteli, zengin ve dolgun harman vardır. Tatlılığın, kuru ve tozlu dokunuşlarla dengelendiği görülmekte.

Nicolai Parfumeur Createur- Cuir Cuba Intense- yavaş bir akışkanlıkla, bir saat sonra tene yerleşiyor. Tütün, deri, paçuli ve hayvansal nüanslarla tene yapışıyor. Dengeli sıkış ( üç- dört ) şarttır. Fark edilirlik her zaman güçlüdür. Tene yakın durma eğilimindedir. Yağlı ve çabuk terleyen tende kalıcılığı üç günü bulmaktadır. Sonbahar- kış, akşam ve soğuk havalar için idealdir. Açık hava- dış mekân davet ve partilerinde ve gece gezmelerinde kullanılacaktır.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

7 Aralık 2016 Çarşamba

Juliette Has a Gun- Moon Dance EDP / 2014





























Juliette Has a Gun- Fransız parfüm markasıdır. Juliette Has a Gun- Moon Dance isimli parfümü konu olarak belirledim. Metalik, tozlu ve kuru tonlamalar yoğundur. Çok az tatlılık vardır. Çiçeksi notalar ve odunsu notalar belirgindir. Çiçeksi- şipre grubunda gösteriliyor.

Üstte bergamot, ortada sümbülteber, gül, menekşe ve alt notada paçuli açıklanmakta.

Juliette Has a Gun- Moon Dance- özellikle açılışta yoğun metalik ve tozlu vurgular veriyor. Metalik ve yapay çiçekler var. Sonrasında bu çiçeksi notalar biraz daha yumuşak ve ferah hale gelecektir. Sümbülteber, menekşe ve portakal çiçeği gibi notaları başlangıçta tahmin ettim. Belli belirsiz yeşil çiçekler ve bitkiler kokusu da var. Çiçekler orta bölümde sakinleşiyor. Sümbülteber & beyaz çiçeksi notalar ( yasemin ) harmanı hissediliyor. Son kısımda odunsu notalar var= Kuru paçuli ve yapay- parlak sedir ağacı sayılabilir. Yumuşak süet aromasını da buna ekleyelim.

Juliette Has a Gun- Moon Dance- aslına bakılırsa günlük kullanıma ve sosyal ortamlara uymaz. Laboratuvar ortamında üretilmiş deney kokusu gibidir. Metalik, kuru ve tozlu yapı özellikle seçilmiş. Sonbahar- kış, akşam ve soğuk havalar için idealdir. Notalar harmanlanmış vaziyettedir. Kalıcılık ve fark edilirlik kolonya ölçüsündedir. Aromalar tende çok kalmayacağından, özgürce sıkılabilir. Hızlı akışkanlıkla tene yerleşir.

Koku- 3 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

L' Occitane- Mer & Mistral EDT / 2014





























L' Occitane- Fransız kozmetik ve parfüm markasıdır.

L' Occitane- Mer & Mistral isimli parfümü inceliyoruz...

Aromatik otlar, turunçgiller ve denizel notalar ile şekillenir.

Odunsu- aromatik kategorisinde gösteriliyor. Tatlılık ve aromalar dengelidir.

Yumuşak, taze, sucul- serin esintiler vermektedir.

Sentetik aromalar da hissediliyorsa da, bilinçli bir tercih olabilir. Rahatsız etmiyor.

L' Occitane- Mer & Mistral, günlük kullanım ve sosyal ortam kokusudur.

Üstte limon, mandalina, ortada selvi ağacı, çam ağacı, biberiye, alt notada beyaz amber, sedir ağacı ve misk aromalarına yer verilmekte. Kalıcılık, kaliteli bir kolonyadan biraz daha başarılı olmuş.

Fark edilirlik ise, açılıştaki keskin otlarla birlikte yoğun olmakta. Sonra tene oturup sakinleşiyor ve sahibine dönük fark edilirlik yapıyor. Canlı, pozitif ve enerjik aromalar beğenilmektedir.

L' Occitane- Mer & Mistral, keskin Akdenizli otlar ve turunçgiller ile başlıyor. Tuzlu ve sucul / denizel esintiler buna eşlik ediyor. Tuzlu aromatik otlar ve narenciye açılışı modern etkiler yapıyor.

Açılışta sentetik biçimler de vardır. Mandalina, greyfurt, biberiye ve çam esintileri başlangıçta algılanmakta. Aromatik- şifalı otlar ve tatlı turunçgiller olarak özetlemek istiyoruz.

Serin ve soğuk hissiyat genele yayılmış. Hafif baharat geçişleri var. Tene oturma odunsu / ahşapsı notalar, yumuşak misk ve vanilya ile oluyor. Kapanışta sıcak ve yoğun aromalar hissediliyor.

L' Occitane Mer & Mistral' in son bölümünde sedir ağacı ve çam esintileri yoğundur. Tende kuruma işlemi bu aromalarla tamamlanmakta. Kalıcılığın artmasına da katkı yapmakta.

Günlük kullanımda tazelenebilir. Genel beğeniye uygundur. İlkbahar- yaz sezonu kokusudur. Tıraş sonrası losyon olarak da yararlanabilirsiniz. Tene bolca uygulanabilir.

Koku- 5 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

5 Aralık 2016 Pazartesi

L' Occitane- Eau De Cade EDT / 2014


























L' Occitane- Fransız parfüm ve kozmetik markasıdır. Bugün L' Occitane- Eau De Cade isimli parfümü değerlendiriyoruz. Sıcak, tozlu ve kuru esintiler yapar. Çok tatlılık yoktur. Baharatlar, ahşapsı notalar, aromatik otlar ve tütsü gibi koku içeriklerine sahiptir. Odunsu- aromatik grupta gösterilmiştir.

Üst notada bergamot, ölmezotu, ortada sedir ağacı, pembe biber, alt notada ardıç meyvesi ve laden otu aromaları verilmiş.

L' Occitane- Eau De Cade- kuru ve yabanî otlarla başlamaktadır. Bunu hemen kuru baharatlar takip etmektedir. Ölmezotu, kekik ve kuru biberler olabilir. Ölmezotu bitkisi karışımlı bir el ve vücut kremini L' Occitane mağazasında koklamıştım. Güneşin altında kurumuş yabanî otlar gibi kokuyordu.



L' Occitane- Eau De Cade isimli parfümün orta bölümünde, çok az tatlılık barındıran tütsülü baharatlar yer alıyor. Zencefil ve pembe biber tahminleri yaptım. Sonlara doğru, tütsülerin yanına kuru ahşapsı aromalar gelecektir. Bu ahşapsı aromalar da gene baharatlı kokuyor. Ancak bariz şekilde çam esintileri efekti de veriyor. O zaman ardıç ağacı ve sedir ağacı gibi gibi koku formlarını düşüneceğiz.

L' Occitane Eau De Cade- aslında son derece sade ve kolay anlaşılan bir koku karakteri yansıtmakta : Her daim sıcak tütsülerle takviye edilmiş kuru otlar, baharatlar ve ahşap notaları birbirinin içinde eriyerek harmanlanmış. Özel anlamda baharat ve ahşap katmanlarının sırasıyla tene yerleştiğini görüyoruz. Baharatlardan itibaren yavaş akışkanlıkla tene yakın kalacaktır. Notalar uyumlu ve dengelidir. Tene özgürce sıkılabilir. Günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve sonbahar- ilkbahar arası geçiş dönemine uymaktadır. Çabuk terleyen yağlı tende kuru ahşap, tütsü ve baharat aromalarıyla gün boyu kalıcı olabilmekte. Fark edilirliği de tensel koku olmasının etkisiyle daha çok, sahibine yöneliktir.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

Frederic Malle- Eau De Magnolia EDP / 2014

 















Frederic Malle- Fransız niş parfüm markasıdır. Şimdi Frederic Malle- Eau De Magnolia isimli parfüm hakkında konuşacağız. Çiçeksi notalar, turunçgiller, odunsu notalar, meşe yosunu ve amber içeriklidir. Sabunsu, tatlı, tozlu, pudralı, soğuk / serin, yumuşak ve ferah esintileri var. Şipre- çiçeksi grubunda gösterilebilir. 

Üst- bergamot,

Orta- manolya, vetiver, paçuli,

Alt- meşe yosunu, sedir ağacı, amber.

Frederic Malle- Eau De Magnolia isimli parfümü başlangıcını sabunsu & pudramsı çiçeksi notalar ( manolya, mimoza, sümbülteber ) ve yeşil ve ferah kokan turunçgiller ( bergamot, limon ) oluşturmakta. Devamında ve orta katmanda yeşil / bitkisel ve ferah koku formu egemen oluyor : Gene bergamot, odunsu notalar ( vetiver, paçuli ) ve meşe yosunu bu anlamdadır. Meşe yosunundan dolayı tatlı ve ferah rayihalar alınıyor. Yumuşak ve tozlu odunsu notalar ( sedir ağacı ), sonlara doğru geldiğimizi haber vermekte. Tatlı ama yapay amber kapanışı yapmıştır. 

Frederic Malle- Eau De Magnolia isimli parfümde aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girer. Hızlı akışkanlıkla tene yerleşiyor. Sonrasında özellikle dışarıya karşı etkili bir fark edilirliği mevcuttur. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu tatminkâr kalıcılık performansına sahiptir. Günün farklı saatlerine göre dozaj ayarlamasıyla ( üç- dokuz fıs ) kullanılabilir. Sabunsu, pudralı ve tozlu tonlamalar genelde hakim olduğundan, kalıcılık ve fark edilirlik artmış ve tene dengeli sıkılması gerekmiştir. Son bölümdeki yapaylık pek rahatsız etmiyor. Nota geçişleri de başarılıdır. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış ortamdaki davet ve kokteyller ile gece eğlencelerinde düşünülebilir. 

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html

3 Aralık 2016 Cumartesi

Doğu Tarzı Parfümlerin Klasik Bir Örneği : Tiziana Terenzi- Chimaera Extrait de Parfum / 2014


























Doğulu / Asyalı parfüm

Tiziana Terenzi marka parfümlerin tasarımındaki ilham kaynakları nelerdir ?

Tiziana Terenzi markasının kurucuları Paolo Terenzi ve Tiziana Terenzi isimli iki kardeştir. Bu kardeşler seyahat ettikleri ülkelerde yaşadıkları olay ve anılardan hareketle parfüm üretiyorlar. Gittikleri ülkelerin coğrafyası, iklimi, sokakları, yemek kültürü ve günlük yaşam alışkanlıklarından ilham alıyorlar. Parfüm tasarımı onlar için, duygu ve düşüncelerini kattıkları sanatsal bir faaliyettir.

Tiziana Terenzi- Chimaera isimli parfüm için, Doğu Tarzı Parfümlerin Klasik Bir Örneği tanımlaması yaptınız. Bu neden böyledir ?

Bunu şunun için söyledim : Tiziana Terenzi- Chimaera- baharatlar, vanilya, tütün, deri ve öd ağacı gibi geleneksel koku formları ile Asya / Doğu dünyasının parfüm kültür bileşkesini temsil ediyor. Bu nedenle Doğulu parfümlerin klasik bir örneği olmayı hak ediyor.

Tiziana Terenzi- İtalyan niş parfüm firmasıdır. Bugün, bu markanın nadide eserlerinden Tiziana Terenzi- Chimaera isimli parfümü tanıtacağız. Tatlı, şekerli, sıcak, tozlu, yumuşak, kremsi, bir miktar ferah esintiler yapmaktadır. Baharatlar, vanilya, tütün, odunsu notalar, gurme notalar ve deri aromaları bu parfümü yönetiyor. Oryantal- baharatlı kategorisinde gösterilmiş. Paolo Terenzi tasarlamış.

Üst- karabiber, limon, safran, deri, Tolu balzamı, kekik, defne yaprağı, toprak tentürü,

Orta- iris, kırmızı biber, karanfil, şakayık, bal, manolya, adaçayı,

Alt- paçuli, kaşmir ağacı, laden otu, benzoin, karamel, agar ağacı / öd ağacı, tütün, Kanada balzamı, deri, çam ağacı.

Tiziana Terenzi- Chimaera- tatlı ve biberli baharatların, vanilya ve ballı tütün akoruyla harmanlanmasıyla ortaya çıkan müthiş ve sofistike aromalara sahiptir. Bu parfümde baharatlar önemlidir : Açılıştaki meyvemsi baharatlar daha sonra tatlı- biberli baharatlara ve bunu takiben orta katmanda iyice tatlı baharatlara dönüşüyor. Biberli ve hafifçe tozlu olabilen baharatlara karabiber, tatlı baharatlara da tarçın ve karanfil örnek olarak verilebilir. Tatlı baharatlara orta bölümde gurme notalar ( vanilyalı reçineler ve karamel ) destek vermiştir. Olgunlaşma döneminde bir diğer gurme nota, ballı tütün akoru buna eklemlenecektir. Son bölümde ise yüksek tatlılığa meyleden deri ve odunsu notalar ( öd ağacı ) bulunmaktadır.

Tiziana Terenzi- Chimaera isimli parfüm, Doğulu aromaların ( baharat, vanilya, tütün ) yanında karamel, reçineler ve bal gibi gurme notalar da vermesiyle, modern bir hissiyat da sunmaktadır. Ancak bunlar genel gidişat içinde biraz daha yardımcı eleman konumundadır. Gene tene oturma evresinde, orta katmanın sonuna doğru vanilyalı baharatlar yapısını göreceğiz.

Koku düzleminde biberli baharatlar, tatlı baharatlar, vanilyalı reçineler / gurme notalar, tütün, deri ve öd ağacı eksenini görmekteyiz. Burada baharatlar baskın ve neredeyse ana temadır. Diğer rayihalar bunun içinde erimiştir- sentezlenmiştir. Oldukça yavaş akışkanlıkla, iki saat sonra baharatlı & gurme karakterine yöneliyor.

Derinlik ve konfor noktasında karabiber, tarçın, vanilya, vanilyalı baharatlar ve ballı tütün aromalarını seçiyoruz. En çok beğendiğimiz ve hoşumuza giden koku çizgisi budur. Parfümün bu nana hatlarında kalite ve zenginlik duygusunun yanında, biraz daha ferah ve aromatik hava da sezilmektedir. Baharatların dışında kalan diğer aromalar sırasıyla tene yerleşiyor.

Tiziana Terenzi- Chimaera isimli parfümün tene dozajına dikkat edilmelidir. Üç- dört fıs yeter. Çünkü, her şeyden önce vanilya, reçineler ve karamel gibi gurme notalar burun algısını zorlayabilir. Ayrıca sondaki deri ve öd ağacının kullanımındaki aşırı tatlılık da dikkatle not edilmesi gereken bir özelliktir. Ancak buna rağmen nota geçişlerinin başarılı olduğunu söyleyelim. İdeal sonbahar- kış, soğuk hava ve akşam kokusudur. Dış mekândaki davet ve kokteyller ile gece gezmelerinde düşünülebilir. Fark edilirliği hem sahibine hem de dışarıya karşı her zaman yoğun ve saldırgandır. Çabuk terleyen yağlı tende üç gün boyunca kuvvetli esintiler yapıyor. Bunda, derinlik ve konfor noktasında işaret ettiğimiz ( bkz. yukarıdaki paragraf ) aromaların rolü büyüktür.



Tiziana Terenzi- Chimaera- ruh ve zihin dünyanızda ne gibi çağrışımlar yapıyor ? 

Tiziana Terenzi- Chimaera isimli parfümü düşününce, Arap ülkelerinden Ürdün' ün, turizm ve kültür mirası ve erken İslam mimarîsinin en dikkat çeken yapıları arasında gösterilen çöl şatoları aklıma geliyor. Bunlara bazı kaynaklarda çöl kaleleri veya çöl sarayları denildiğini biliyoruz. Bu çöl şatolarının belki de en önemlisi Kusayr Amra' dır. Bu yapının 8. yüzyılın ilk çeyreği ve ortalarına doğru, dönemin valisi ve daha sonra Emevî halifesi olan II. Velid ( 723- 743 ) tarafından inşa ettirildiği belirtilmektedir.

Ürdün' ün çöl şatoları, bu ülkenin batısındaki Amman kentinde ( başkent ) yer alıyor. Kusayr Amra, Amman kentinin doğusuna konumlanmıştır. Ana yapı malzemesi kireç taşıdır. Kapı ve pencere söveleri ( kenarları ) bazalt taşındandır. Aslında bir yapı komleksidir : Saray, hamam, hizmetçi odaları, depo, kuyu ve havuzdan oluşan bir yapı topluluğudur. Taht salonu ve hamamın geneli beşik tonoz ve çapraz tonoz ile hamamın sıcaklık bölümü kubbeyle örtülüdür.

Kusayr Amra' nın yapılarının büyük bölümü ve duvar resimleri günümüze kadar sağlam ve korunmuş bir şekilde gelebilmiştir. 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi' ne dahil edilmiştir. Duvar resimlerinde insan figürleri, av ve eğlence sahneleri ve hayvan mücadeleleri gibi konular işlenmiştir. Duvar resimleri fresk tekniğindedir bunlarda ve Helenistik ve Bizans etkileri görülür.

Parfüm satışını, uzun bir dönem kapıdan kapıya pazarlama şeklinde yaptınız. Acaba hangi işletmelere daha çok parfüm satılıyor ? 

Parfüm satışının kapıdan kapıya yapılan türü, pazarlamanın en zor ve meşakkatli biçimidir. Genelde emlak danışmanlık şirketleri, oto galerileri, oto kiralama şirketleri, sanat galerileri, sigorta şirketleri ve tatil ve tur organizasyonları, kapısına gittiğinizde en çok parfüm sattığınız işletmeler oluyor. Ancak şu kurallara dikkat etmelisiniz : Sabah saat 11.00' den önce kimsenin kapısına gitmeyin. Mağaza ziyaretlerini mağazanın boş ve tenha olduğu anlara denk getirin. Hatta o anda hiç müşteri olmasın ve mağaza sahibi zaman ayırıp sizi ilgiyle dinleyebilsin. Mağaza sahibi bir iş ya da telefon görüşmesiyle meşgulse, ziyaretinizi daha sonraya erteleyin.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html