Sayfalar

31 Mayıs 2016 Salı

Amouage Opus VII EDP / 2013





















Amouage, Arap parfüm sanatının lüks ve zengin örneklerini sunuyor. Amouage Opus VII, bunlardan biridir. Markanın Kütüphane serîsi kokularından olmakla, bence aromatik/ baharatlı- odunsu gruba dahil edilebilir. Yeşil bitkiler, aromatik his, baharatlar, odunlar... ve Amouge Opus VII.

Açıklanan notaları hayli karmaşık ve zengin olsa da, koku karakteri düz çizgide gider, çok değişmez= Kasnı otu sakızı, pembe biber, kakule, çemen, muskat, amber, öd ağacı, paçuli, ambroxan, deri, ambergis, costus meyvesi, misk, sandal ağacı, tütsü/ buhur, cypriol yağı.

Amouage Opus VII, keskin, karanlık ve yoğun baharat çeşnisiyle açılmaktadır. Burayı detaylandıralım= Yağlı ve keskin bir öd ağacı, zencefil merkezli biberli rayihalar; algıları zorlayan, insanı afallatan ve burun büken tarzdadır. Bir müddet sonra parfüm yumuşayıp, daha kabul edilir hale geliyor.  Canlı ve taze aromatik otlar, yeşil bitkisel notalar koku karakterini değiştiriyor. Devamında kuru ve keskin odunsu yapı görmekteyiz. Odunsu nüansları açalım= Deri, tütsü, sandal ağacı var. Hatta tütsülü baharatlar ve deri merkezli yoruma evrilmektedir. Kapanışta ise, yağlı öd ağacı, yapay amber ve tütsüler var.



Yoğun, keskin, sıcak, kuru ve/ veya yağlı aromalar var. Saldırgan, serseri, karanlık, hayvanî ve biraz pis bir yapısı var. Bir de çok güzel ve ferahlatıcı bitkisel rayihaların- açılışı takiben olduğunu düşünelim... İlk anda beğenilmez. İnsanı kaçırtan, uzaklaştıran bir havası var. Sondaki hayvansal deri, yapay ve yağlı amber- keza öd ağacı ile tahammül edilmesi zor bir parfüm olmuş. Hayranlık da uyandırabilir, tiksinti de... Eğer tütsü, baharat, otsu rayihalar olarak düşünürseniz, çok seversiniz. Başka türlü, madalyonun öbür yüzünde garip şeyler var.

Koku düzlemi= Yağlı öd ağacı/ keskin baharatlar- aromatik otlar- odunsu notalar ( sandal ağacı, tütsü, öd ağacı )- deri- amber olarak yol almaktadır. Yapay ve sentetik notalar ağırlıktadır. Aromatik otlar canlı, dinamik, neşeli hava veriyor. Sonlarda nota katmanlaşması görülüyor.

Derinlik ve konfor noktası= Biberli baharatlar- aromatik bitkisel notalar- tütsü- sandal ağacı şekline girmiştir. En fazla beğenilen kısım budur. Kalite, kalıcılık zaten genelde var. Ama burası güzel, ferah ve rahatlatıcı etkiler yapıyor. Özellikle aromatik otsu rayihaların tütsülü baharatlarla kesiştiği bir nokta var ki, orada hem biraz tatlılık, hem de yumuşak ve rafine esintiler mevcuttur.

Zaten çok tatlılık yok. Herkesin sevebileceği bir yapıda değil. Günümüzün parfüm trendlerine de uymuyor. Bol şekerli, zirzop bir parfüm değil. Ancak koleksiyonluk parfüm olur. İlginç ve farklı bir deneme teşkil etmiş. Her yerde ve her ortamda sıkılmaz. Kendinize saklayın. Akşam daha iyi sonuç verir. Sosyal ortamlarda değil de, yalnız kaldığınızda kullanın. İnsanlarda çok garip duygular ve tepkiler yaratabilir. Sonbahar- kış sezonuna uyar. Dengeli dozaj gerekir.

Tende kalıcılığı, benim için iki güne ulaştı. İlk sıkışta yoğun bir biberli patlamayla fark ediliyor. Sonra tene oturup yumuşuyor. Notalar yavaşça olgunlaşıyor ve ortalardan itibaren tene yerleşiyor. Baharatlar, öd ağacı ve odunsu- ambersi notalar parfümü domine ediyor. Bu bölüm Arap- Doğu tarzındadır. Ferah ve dünyevî aromatik otlar ise parfümün modern kısmıdır.

Gece karanlığında, ıssız bir ormanda ateş yakmak, tütsülü baharatlar, yanmış öd ağacı gibi metaforları düşündürüyor.

Koku- 3 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

28 Mayıs 2016 Cumartesi

L' Occitane Verbena Mint EDT / 2013



Fransız kozmetik markası L' Occitane, yaz mevsimine uygun, ferah bir koku geliştirmiş= L' Occitane Verbena Mint. Yani, mine çiçeği ve nane özlü bir kokuyu bugün inceleyeceğiz.

Narenciye- aromatik gruptaki parfüm; bu notaların yanında yeşil- bitkisel notalar ve baharat rayihalarıyla bilinmekte.

Harmanı= Üstte greyfurt ve limon; ortada mine çiçeği ve nane; alt notada ise beyaz ağaç/ odun ve misk var.

Dengeli bir tatlılık genele yayılmış. Şekerlenmiş limonla açılıyor. Biraz da ekşilik ve keskinlik var. Sonra, parfümün baskın notası olan nane aroması gelmekte. Nane, parfümü keskinleştiriyor. Ve kalıcılık ve kaliteyi arttırıyor. İkinci olarak, çiçeksi notalar önemlidir.

Kapanış ve tenden ayrılış da odunsu notalar ve miskle olmakta. Burada da canlı, dinamik ve ferah hissiyat belirgindir. Ayrıca bir yumuşak tonlama var.

Yaz parfümü. Gündelik kullanım için uygun bir parfüm. Ofis içinde, günlük gezintilerde, davetlerde rahatça kullanılabilecek bir parfüm. Kolonya tarzına yakın ve hafif duruyor. Rahatsız edici yapaylık yok. Notalar dengeli ve uyumludur.

Kalıcılık değerleri yeterlidir= 12 saat kadar hafif esintiler yapar. Tene yakın durur. Tene oturdukça güzelleşir. Tatlımsı rayihalar rahatsız etmiyor. Koku çok değişmiyor. Düz çizgide ilerliyor, sürprizi yok. Herkesin beğenerek kullanacağı bir kokusu var.

Koku- 5 Kalıcılık- 3



Siz de kendiniz için en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/2014/04/parfum-testimiz-baslyor_18.html

25 Mayıs 2016 Çarşamba

Burberry- Brit Rhytim For Him EDT / 2013



 
 














Burberry- İngiliz moda markasıdır. Bugün Burberry- Brit Rhytim For Him isimli parfümü konuşacağız. Aromatik otlar, çam esintileri, içkimsi notalar, çiçeksi notalar, baharatlar, deri, odunsu notalar ve misk bu parfümü şekillendiriyor. Tatlı, yumuşak, yapay, ferah ve sıcak yapıdadır. Deri grubunda gösterilmekte. 

Üst- ardıç meyvesi, kakule, mine çiçeği, fesleğen,

Orta- deri, sığla yağı, paçuli,

Alt tonka fasülyesi, sedir ağacı, tütsü.

Burberry- Brit Rhytim For Him- çam esintileri tandanslı yeşil- aromatik bitkilerle açılıyor. Gayet ferah ve enerjik kokular alıyoruz. Burada keskin çam ağacı veya çam esintileri kokusu yok; daha ziyade çam esintilerini andıran ardıç meyvesi, mine çiçeği, fesleğen, adaçayı gibi aromatik otlar var. Tatlımsı, biraz buruk ama ferah bir şipre tarzı başlangıca sahne olmuş. Bunlar gene cin ve rom gibi içki notalarıyla harmanlanmış. Orta bölümde yumuşak ve tatlı baharatlar var. Ferah kakule baskındır. Kapanışa doğru tatlı ve yapay deri, odunsu notalarla ( paçuli ) birleşmiş. Ancak, aromaların tene çok geç yerleşip olgunlaştığını da söyleyelim. Bu minvalde kremsi bir yapaylık veren tonka fasülyesi- vanilya ikilisiyle son fazda sıcaklık yükseliyor.

Burberry- Brit Rhytim For Him isimli parfümde aromalar genelde harman halindedir ve iç içe geçmiştir. Başlangıçta çam esintilerini oluşturan aromatik otlar ve içkimsi vurgular ve sonlarda paçuli- deri- tonka fasülyesi çizgisi bu anlamdadır. Nota geçişleri başarılı olmasına rağmen kapanıştaki yapaylık iyi sonuç vermemiş. Parfüm tene yerleşirken pek acele etmiyor. 1 saat içinde tene oturma tamamlanıyor. Açılıştan orta notaların sonuna kadar dengeli tatlılık ve uyumlu aromalar şeklinde gidişat memnun edicidir. Aslında tene özgürce sıkılabilir. Çünkü sonlardaki yapaylık da rahatsız etmiyor. Böylece günlük kullanıma, sosyal ortamlara ve ilkbahar- yaz sezonuna uyar. Fark edilirliği tene yakın kalmasıyla belirleniyor. Çabuk terleyen yağlı tende, günün büyük kısmında tatminkâr kalıcılık sunuyor. Günlük kullanımda tazeleme ile kalıcılık ve fark edilirlik performansı takviye edilebilir. 

Koku- 4 Kalıcılık- 3

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


22 Mayıs 2016 Pazar

Nishane- Pachuli Kozha Extrait de Parfum / 2013






























İstanbul merkezli Nişhane markası, güzel parfümler yapmakta.

Nishane- Pachuli Kozha isimli parfümü yazacağım.

Paçuli temalı olarak tasarlamak istemişler. Ama amber temalı bir parfüm olmuş. Bence iyi de olmuş. Nedenini açıklayacağız.

Bana göre odunsu- baharatlı gruba dahil olabilir. Paçuli vurgusu, amber teması, ağaçsı notalar parfümü domine etmekte. Bitki, çiçek, tütsü aromaları da var.

Sümbülteber, ylang ylang, artemisia, papatya/ paçuli, karabiber/ deri, bal ve tütsü aromaları gösterilmekte. Dengeli tatlılık var. İç içe geçmiş, uyumlu notalar var. Bir aşırılık, yapaylık yok.

Nishane Pachuli Kozha, koyu, kadifemsi ve yumuşak çiçeklerle açılmakta. Çiçeksi notalar belli ölçülerde baharatlı ve yoğun vurgular yapmakta. Tahminlerimiz sümbülteber, iris ve yasemin oldu. Arada portakal çiçeği ve limon hissettim. Gayet ferah ve rafine bir açılış sayılır. Ne var ki, koku karakteri hemen değişiyor. Ağaçsı ve odunsu notalar ve tütsüler sahne alıyor. Baharatlar devam ediyor. Aromatik otlar da var. Bir sentez ve harman söz konusudur. Toparlayalım... Paçuli ve vetiveri algılıyoruz. Bunlar tozlu ve topraksıdır. Sonra karabiber keskin olarak tene yerleşiyor. Tene yerleşme baharatlarla olmakta. Parfümün ortalarından itibaren, paçuli merkezli odunsu notalar ve çok güzel ve lüks bir tatlı ve yumuşak amber rayihaları parfümü domine etmektedir. Bu noktada tatlılık, bariz biçimde artıyor ve şekerli hale geliyor. Balımsı bir tatlılık olduğunu anlıyoruz. Paçuli ve amber sentezine bir de vanilya ve kuru tütsüler katılıyor ve sona geliniyor.

Nishane Pachuli Kozha, odun, ağaç, tütsü ve baharatlar ile Doğulu- Asyalı bir tarza yöneliyor. Esasında, sonlardaki şekerli yapı ve odunsu deri notaları beni rahatsız etmedi. Burası vanilya ve tozlu paçuli ile iyi harmanlanmış. Nişhane parfümleri içinde, en çok Nishane Pachuli Kozha' yı beğendim. Harmanda gösterilen deri, bal ve tütsü gibi notalar, iyi ayar verilmezse rahatsız edici notalardır. Nishane Pachuli Kozha, bu tehlikeli sayılabilecek aromalardan muhteşem bir sentez yaratmış. Yağlı ve hayvansal deri, kurumuş tütsü ve yumuşak amber, Doğulu parfüm anlatımı için çok iyi bir seçim...

Koku düzlemi= Çiçeksi notalar, hafif turunçgil esintileri, ağaçsı notalar & tütsüler, keskin baharatlar, paçuli tandanslı odunsu notalar, amber & paçuli sentezi, vanilya ve tütsüler olarak yerleşmiştir. Koku karakteri de aslında çok değişmez, genelde düz çizgide gider. Birbiri içine geçen ve tekrarlanan notalar bir harman oluşturur. Ten oturma yavaş ve kararlıdır.

Derinlik ve konfor noktası= Paçuli destekli amber rayihaları, odunsu vurgular ve tütsüler, baharatlar olarak gözlemlenir. Bu notalar üzerinde kalite, kalıcılık ve güzellik değerleri yükselir. Amber notası, paçulinin ve diğer bütün ağaçsı notaların önüne geçiyor, onlardan daha önemli olmak üzere, parfümü domine ediyor. Bu nedenle Pachuli Kozha, paçuli değil, amber temalı bir parfümdür. Bir de bal, tütsü ve deri gibi kuvvetli notaların amberi daha da etkili ve şahane kıldığını düşünürsek, durum açıklığa kavuşmuş olur. Yani ortada, paçuli kokulu ihtişamlı bir amber vardır ve parfüm, bununla sonlara doğru ilerler.

Nishane Pachuli Kozha, yağlı bir deri notasına rağmen pis ve kirli değil. Paçuli, deri ve tütsü gibi kullanımı zor aromalar da, dengeli bir tatlılık vermesine engel olmuyor.

Sonbahar- kış, akşam saatleri, açık hava toplantıları ve gece gezmeleri için uygundur. Dengeli sıkmak gerekir. Çabuk terleyen, yağlı ve açık tende kalıcılığı bir günü geçmekte. Fark edilirlik yüksektir. Tene yerleşmesi, baharat, ağaç, amber ve vanilyanın tene yapışmasına sahne oluyor. Sonra da kuruyor.

Koku- 5 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

19 Mayıs 2016 Perşembe

Dolce & Gabbana- Dolce & Gabbana Pour Femme Intense EDP / 2013

 















Dolce & Gabbana- İtalyan moda markasıdır. Şimdi Dolce & Gabbana- Dolce & Gabbana Pour Femme Intense isimli parfümü konu olarak seçtim. Çiçeksi notalar, turunçgiller, vanilya, baharatlar, amber ve gurme notalar içeriklidir. Tatlı, şekerli, ferah, yumuşak ve yapay esintileri var. 

Üst- neroli, yeşil mandalina,

Orta- portakal çiçeği, sümbülteber,

Alt- marmelov, sandal ağacı.

Dolce & Gabbana- Dolce & Gabbana Pour Femme Intense isimli parfüm, çiçeksi notalarıyla feminen ve baharatlarıyla da erkeksi tarza yöneliyor. Tatlı ve enerjik mandalina, portakal ve bergamot gibi turunçgiller açılıyor. Bunu yeşil ve ferah kokan çiçeksi notalar ( tatlı neroli, portakal çiçeği, sardunya ) gibi çiçeksi notalar takip ediyor. Tatlı tarçın ve kakule gibi sıcak baharatlar, modern tatlı baharatlı parfüm geleneğini yansıtmakta. Gene tatlı vanilya- amber ve şekerli gurme notalar ( marşmelov ) kapanışı gerçekleştirmiş.

Dolce & Gabbana- Dolce & Gabbana- Pour Femme Intense isimli parfümün genel tatlılığı ve son bölümdeki yapaylığı beni rahatsız etmedi. Gene de tene dengeli sıkılabilir. Dört- beş fıs yeter. Nota geçişleri başarılı verilmiş. Aromalar katman halindedir ve sırasıyla devreye girmektedir. Hızlı akışkanlıkla tene yerleşiyor. Sonrasında tene yakın durmaktan ziyade, özellikle dışarıya karşı etkili fark edilirliği görülecektir. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu tatminkâr kalıcılık sunuyor. Baharatlı ve vanilyalı katmanlar fark edilirlik ve kalıcılığı takviye etmiştir. Sonbahar- ilkbahar arası döneme, soğuk havalara ve öğleden sonra- akşam saatlerine uygundur. Dış mekân davet ve kokteylleri ile gece eğlencelerinde düşünülebilir.

Koku- 3 Kalıcılık- 5

Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. https://7nota1parfum.blogspot.com/p/parfum-testi.html


16 Mayıs 2016 Pazartesi

Parfümde Baharat Notasının Kullanılışı / makale




Parfümlerin içeriğinde, baharat notalarının kullanımı her zaman önemli olmuştur. Biz de bugün, bu konuya kısaca değinmek istiyoruz. Bunun için, baharat aromalarının ana tema ve / veya önemli unsur olarak yer aldığı parfümlerden örnekler vererek açıklamalar yapacağız...

1- Tatlı baharatlar=

Modern- tatlı baharat temalı parfümlerin öncüsü olan Paco Rabanne- One Million' da tarçın tandansı tatlı baharatları ana tema olarak görmekteyiz. Merkezdeki tatlı baharatlar, parfümü orta katmandan itibaren domine etmeye başlamıştır. Günümüzde birçok tatlı baharatlı parfüm, baharat kullanımı tarzıyla bir şekilde Paco Rabanne- One Million ile benzerlik göstermektedir.



2- Tozlu / biberli baharatlar= 

Bu kategoride akla gelen ilk örnek, aynı zamanda Modern- odunsu parfümlerin öncüsü olan Hermes- Terre D' Hermes' tir. Burada karabiber merkezli biberli baharatların hakimiyeti söz konusudur. Orta bölümden itibaren baharat ve odunsu bazlar, aynı tozlu koku formunda birbirini destekliyor.

Aslında parfümlerde baharat kullanımının iki ana karakteri tatlı baharat / tarçın ve biberli baharat / karabiberdir.

3- Şuruplu / pekmezli baharatlar=

Bu gruptaki parfümlerde aslında tatlı baharatlar kullanılır. Bu baharatlar kırmızı meyveler ve orman meyveleri ( vişne, çilek, ahududu, kuş üzümü, incir ), kuru meyveler ( hurma, kayısı, şeftali ) ve birtakım reçine, sakız ve balzamlar ile birlikte harmanlanır. Serge Lutens markasının Chergui ve Arabie isimli parfümleri şuruplu / pekmezli baharat tarzına örnek oluşturmaktadır.



4- Sabunsu baharatlar=

Genellikle fujer ve şipre kategorisindeki parfümlerde bu türden baharat kullanımına rastlıyoruz. Kimyon, anason, kakule, karanfil ve havlıcan gibi baharatlar sabunsu karakterdedir. Bu tip baharatlar, fujer tarzı parfümlerde sabunsu aromatik otlar ve çiçeklerle sentezlenir ve açılışta ya da orta katmanda karşımıza çıkar. Aromatik- fujer parfümlerin en bilinen örneği olan Azzaro- Pour Homme' da sabunsu baharatları görmekteyiz.

5- Meyvemsi baharatlar= 

Mont Blanc- Emblem Absolu isimli parfümde armut ve çilek ile harmanlanmış meyvemsi tarzda tarçın ve pembe biber vardır.

Klasik tatlı baharatlı parfümlerde, baharatların önden turunçgillerle desteklendiğini anlıyoruz.



6- Kuru baharatlar= 

Bu grubun çeşitli varyasyonları mevcuttur. Mesela Bvlgari- Man In Black- açılışta içki notasıyla harmanlanmış kuru baharatları ve orta katmandan itibaren de kuru karabiber- tütün ikilisini kullanır.

Bentley- For Men Intense isimli parfümde, orta bölümde soğuk- serin lavanta ile kuru karabiber ( lavantalı karabiber ) beraber yer almaktadır.

Baharat kültürü, ipek ve baharat yolu ticaretini, özellikle Türk ve Doğu mutfağına baharatın etkisini, kapalıçarşıları ve genel anlamda Oryantalizm akımını bize çağrıştırmak sureti ile bugün, parfüm konusundaki beğenilerimizi şekillendirmektedir.


10 Mayıs 2016 Salı

Comme des Garcons- Blue Encens EDP / 2013


 


























Japon niş parfüm üreticisi Comme Des Garcons' un Mavi serîsi kokuları çok ünlüdür. Onlardan birini daha incelemek yerinde olur. Comme Des Garcons Blue Encens, Mavi tütsü olarak geçmekte. Aromatik- baharatlı gruba verilmiş. Bitkisel notalar, baharatlar, sucul- denizel etkiler ve odunsu notalar; tütsü teması ile harmanlanmıştır. Notaları ise artemisia, kakule, karabiber, tarçın, tütsü ve amber sırasıyla açıklanmış.

Baştan sona aromatik hava seziliyor. Dengeli bir tatlılık var. Taze, temiz, sıcak ve zengin aromalar var.

Sentetik sucul- denizel notalar ve aromatik otlarla açılan parfümün bu tarzını modern ve ferah buldum. Yapaylık rahatsız edici değil. Özel bir tercih gibi duruyor. Canlı ve dinamik bir açılış... Ardıç meyvesi veya çam kozalağı olabilir mi ? Çünkü keskinlik de var. Ayrıca, markanın diğer tütsü temalı kokularına benzer bir yorum söz konusudur.

Sonra biberli- aromatik tütsü ve tarçın- karabiber tarzında, sıcak baharatlar geliyor. Biraz narenciye esintileri alınmıyor değil. Kapanış da odunsu notalar, tütsü ve yumuşak bir miskle olmaktadır.

Ben, bu parfümün rayihasını aromatik otlu yanmış tütsülere, turunçgil karışımlı baharatlara ve yağmurda ıslanmış çimenlere benzettim. Güçlü ve vurucu bir parfüm... Aromatik bir tütsü her zaman ana temadır ve parfümü forse etmektedir. Bu açıdan bakılınca, çok değişmeyen ve düz çizgide giden kokusu var zannedersiniz. Ne ki, biraz daha tene yerleştiğinde, çok lüks ve egzotik baharatlar ve odunsu nüanslarla karşılaşılır.




Koku düzlemi= Denizel notalar, aromatik otlar, tütsü ve baharat karışımı, odunsu notalar ve misk sırasını takip ediyor. Dengeli ve akışkan bir karakteri var. Ortalarda tütsü ve baharat katmanı oluşur ve kapanışa kadar etkisini gösterir.

Derinlik ve konfor noktası= Biberli aromatik tütsü ve baharat karışımı şeklinde özetlenebilir. Parfümün genelinde bir metalik biçimlenme olduğunu söyleyelim. Otlar, baharatlar, tütsüler bundan nasibini almıştır. Kalıcı, kaliteli ve lüks hissiyat takdir edilmelidir.

Her mevsime uygun olacağını düşünebiliriz. Çünkü aromatik, ferah, otsu, taze ve enerjik bir kokusu vardır. Bolca sıkılsa bile, çoğu kişiyi rahatsız etmez. Günlük yaşamda her sosyal faaliyet için idealdir. Serin ve yağmurlu havalarda terapi etkisi yapar. Çöl sıcaklarında rahatlatır. Olumlu ve iyimser duygular yaratır.

Narenciye- tütsü- baharat çizgisinde tene oturup güzelleşiyor ve fark edilirlik yapıyor. Kalıcılığı ise günün büyük kısmında geçerlidir. Modern odunsu ve tütsülü bir parfüm olması açısından önemlidir.

Koku- 4 Kalıcılık- 4



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

7 Mayıs 2016 Cumartesi

Tous- Tous Man Intense EDT / 2013





























İspanyol mücevher firması Tous, Katalonya merkezli olarak 1920 yılında kuruldu. Kurucuları Tous Blavi ve eşi Teresa Ponsa Mas' tır. Küçük bir takı tasarım atölyesi ile işe başlamışlar. Takı, çanta, küçük aksesuar ve parfüm üretmekteler.

Tous Man Intense, aromatik- fujer sınıfında bir kokudur. Hafif, fresh ve serin etkilerle narenciye, odunsu notalar, bitkisel rayihalar vermektedir. Harmanı basit ve sadedir. Bazı notalar koku içeriğinde tekrarlanır. Koku karakteri çok değişim göstermez.

Üst- Portakal çiçeği, turunç yaprağı yağı, adaçayı,

Orta- Lavanta, portakal çiçeği, adaçayı,

Alt- Tonka fasülyesi, yosun, amber, misk...

Turunçgil harmanı, adaçayı ve lavanta karışımıyla açılış yapıp, öyle de devam etmektedir. Dengeli bir tatlılık alınır. Çiçeksi notalar da fark edilir= Turunçgille harmanlanmış çiçeksi notalar beğenilmektedir. Yumuşak, taze, aromatik bir parfümdür. Çay notaları da algıladığımızı söyleyelim. Açılışta yeşil çay benzeri rayihalar hissettim. Kapanışa doğru tatlılık bir nebze daha artıyor ve şekerli hale geliyor. Ama rahatsız edici değil. Odunsu notalar ve yumuşak bir misk ile tenden ayrılmaktadır.

Günlük kullanıma, her ortama ve zamana yönelik bir tarzı var. Yaz mevsimi kokusudur. Notalar genelde rafine ve akışkan olmuş. Kolonya tarzına yakın bir yorum biçimi var. Kalıcılık ve fark edilirlik kaliteli bir kolonya kadardır. Kalıcılık ve fark edilirliğe etki eden faktörler lavanta, adaçayı ve yosun gibi fujer/ şipre aromalardır. Aslında parfüm dünyası için yeni bir şey söylemiyor. Genel beğeniye uygundur.

Koku- 4 Kalıcılık- 3


Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html

4 Mayıs 2016 Çarşamba

Eyüp Sabri Tuncer- Cuban Tobacco Eau de Cologne


























Eyüp Sabri Tuncer- ülkemizin köklü kolonya ve kozmetik firmalarından biridir. Bugün, bu firmanın ürünlerinden biri olan, Eyüp Sabri Tuncer- Cuban Tobacco isimli kolonya hakkında konuşacağız. Tütün temalı bir çalışma olmuş. Odunsu notalar, erkeksi çiçekler, vanilya ve amber gibi koku bileşenleri vermekte. Tatlı, tozlu, yumuşak, kirli ve kremsi kokular birbirine karışmış. Ben bu kolonyayı aromatik- fujer kategorisinde gösterebilirim.

Üst- tütün çiçeği, Küba purosu, pipo tütünü,

Orta- lavanta, tonka çiçeği, menekşe,

Alt- paçuli, vanilya çiçeği, amber, beyaz misk.

Eyüp Sabri Tuncer- Cuban Tobacco- şu koku gruplarına ayrılarak incelenecektir=

Açılışta tozlu- kuru tütün yaprağı vardır. Bunu tatlı pipo tütünü takip etmekte.

Tozlu- kuru tütün yaprağı, kül tablasında söndürülmüş sigara efekti veriyor. Bu tütün, eski tarz kirli, tozlu fujer tütün karakterindedir.

Orta katmanda yeşil- erkeksi çiçeklerin egemenliği görülmekte.

Bu çiçekler lavanta, leylak ve menekşe olmak üzere, tatlımsı, ferah ve canlı kokularla belirleniyor.

Son kısımda ballı pipo tütünü, odunsu notalar ve vanilya- amber sentezi bulunmakta.

Ballı pipo tütünü, dumansı tütün gibi verilmiş. Açılış faslındaki tatlı pipo tütünü aromasının devamı olduğunu düşünebiliriz. Buna kremsi ve yumuşak amber- vanilya ikilisi katılıyor. Tatlı ve yeşil paçuli ile kapanış gerçekleşiyor.

Aslında bütün tatlı paçuli ve kremsi amber- vanilya notalarının birleşerek, ballı pipo tütünü efekti yapabileceğini söylemek yanlış olmaz...

Eyüp Sabri Tuncer- Cuban Tobacco= Küba Tütünü.

Erkeksi- yeşil çiçekler ile aromatik karakteri yansıtıyor. Özelde lavanta, tonka fasülyesi, tütün ve biraz da vanilyanın etkisiyle klasik fujer biçimlenmesi söz konusudur.

Eyüp Sabri Tuncer- Cuban Tobacco kolonyası için, firmanın sitesinde Türk tütünlerinden Küba tütünlerine, pipo efektinden tütün çiçeğine, her türlü zengin tütün kokusunun derin amber, tatlı paçuli ve misk ile harmanı... şeklinde bir tanıtım yapılmış.

Aromalar başlangıç ve orta bölümde katman biçimindedir. Sonlarda ise, ballı pipo tütünü kokusu veren notalar iç içe geçip harmanlanmıştır. Hızlı akışkanlıktan sonra tene yakın kalmakta. Her daim dengeli bir tatlılık vardır. Kirli tütün aroması dışarıda bırakılırsa, diğer notalar kaliteli, temiz ve pürüzsüz yapıdadır.

Eyüp Sabri Tuncer- Cuban Tobacco- açılıştaki kirli pipo tütünü kokusu nedeniyle dengeli sıkılmalıdır. Bu sayede günlük kullanıma ve sosyal ortamlara uyacaktır. Çabuk terleyen yağlı tende gün boyu kalıcıdır. Fark edilirliği ilk anda keskin ve yoğundur. Devamında sakinleşir ve yumuşar. Çok sıcak yaz günleri hariç, yılın bütün zamanlarında dozaj ayarlaması ile kullanılabilir.

Koku- 4 Kalıcılık- 5



Kendinize en uygun parfümü seçip, beğeniyle kullanabilirsiniz. Parfüm Testimize katılın. http://7nota1parfum.blogspot.com.tr/p/parfum-testi.html